Keressen minket

Vadászat

Yellowstoni farkasok egy turista előtt vapitit vadásztak le

Print Friendly, PDF & Email

Nick Zimmer hétfőn a Yellowstone Nemzeti Parkban töltötte el a napját. Próbálta megtalálni a Wapiti-tó farkasállományának fennmaradó részét. Nyolc alvó farkast sikerült észrevennie, és remélte, hogy elvezetik majd a falkához. 

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Nick Zimmer, hétfőn, a Yellowstone Nemzeti Parkban töltötte el a napját. Meg akarta keresni a Wapiti-tó farkasállományát. Nyolc alvó farkast sikerült felfedeznie és remélte, hogy elvezetik majd a teljes falkához. 

Egy szerencsés turista hihetetlen eseményt élt át. Egy farkasfalka a szeme előtt vadászott le egy vapitit (Kép: usatoday)

Amint kezdett besötétedni a Yellowstone Nemzeti Park északi részén, Nick feladta az elképzelését, és elindult a parkből kifelé az autójával. És akkor valami hirtelen történt: felfedezte a farkasfalka másik részét.

Nick Zimmer így mesélte a történetét az USA Today-nevű internetes lapnak.

A bal oldalról hirtelen árnyékok mozogtak nagyon gyorsan az út felé. Mindeközben csak arra tudtam gondolni, hogy kapjam fel a telefonom és csináljak fényképet a hirtelen bekövetkező eseményekről.

Egy teljes sebességgel futó vapiti jelent meg az autóm fényszórója előtt – szorosan a háta mögött a farkasokkal. Megdöbbentem. Amikor a vapiti az útra futott, megcsúszott, és egy farkas közvetlenül a nyomában volt. Ez az állat a hátsó lábába harapott. A vapitinek sikerült visszanyernie az egyensúlyát, majd megrúgta a farkast. Közben egyre több farkas futott át az úton és ekkor rájöttem, hogy a teljes farkasfalkát látom magam előtt, amit egész nap kerestem.

A farkasok folytatták a vapiti üldözését. Körülbelül 70 méterre tőlem terítették le. Mivel egyedül voltam ott, olyan csend volt, hogy hallani lehetett a hosszú üldözés után a farkasok lihegését.

Nehezen ugyan, de láttam a farkasokat a sötétben, egy ideig néztem és figyeltem őket miközben elkezdték széttépni a vapitit.  Sok napot töltöttem a parkban farkasok nyomon követésével, de még soha nem volt ilyen élményem. Az életben egyszer lehet ilyet átélni – tette hozzá Nick.

Forrás: usatoday.com

Fordította: Dr. Szilágyi Gergely

 

Vadászat

Az alkotó erdészetisek

Print Friendly, PDF & Email

Az AASzC Kiss Ferenc Erdészeti Technikum diákjai több területen is megmérették magukat az Agórában megrendezett Művészeti Fesztiválon

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az AASzC Kiss Ferenc Erdészeti Technikum diákjai több területen is megmérették magukat a Dugonics Társaság Ifjúsági Tagozata által szegedi középiskolások számára idén már 24. alkalommal meghirdetett képző- és fotóművészeti, irodalmi pályázatokon, valamint az Agórában megrendezett Művészeti Fesztiválon.

Fotó: AASzC Kiss Ferenc Erdészeti Technikum

A március 7-én megrendezésre került Művészeti Fesztiválon tanulóink versmondással, szólóhangszeres és kamarazenekari előadással színesítették a műsort. Veszelovszki Sándor az erdészirodalom egy alkotásával jelentett üde színfoltot a klasszikus nagy versek sorában; versválasztásáért szóbeli elismerést, szerepléséért elismerő oklevelet kapott. Hasonlóan különlegesnek találtatott Somoskövi Áron citera műsorszáma, aki előadásával szólóhangszer kategóriában megosztott 3. helyezést ért el.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Iskolánk kürtegyüttese a téli vadászat menetét kísérő kürt szignálokból tartott bemutatót. Bár az erdészek számára ezek ismerete természetes, a nagyközönség számára mindig örömmel engedünk betekintést hagyományainkba. Kürtegyüttesünk kamarazenekar kategóriában 1. helyezést ért el. A Művészeti Fesztivállal párhuzamosan meghirdetett képző- és fotóművészeti pályázaton is remekeltek diákjaink. Az idei „Szín-hatás” témájú pályázat keretein belül az alkotó diákoknak Szeged város különleges színvilágát és -hatásait kellett műveiken keresztül bemutatni.

Fotó: AASzC Kiss Ferenc Erdészeti Technikum

Galacz Ferenc, Makra Tibor és Tóth Zénó tanulóink először indultak analóg és digitális fotó kategóriában a Dugonics Társaság ezen pályázatán. Zénó képeivel digitális fotó kategóriában sikert is aratott, különdíjat nyert, melyet április 11-én a Vedres István Technikumban vehetett át a kiállítás megnyitóján.

Kiemelendő, hogy a pályázatra beérkezett több mint 200 pályamunkából az előzsűrizés után kiállított 50 kép között kiállításra került az erdészetis diákok pályázott 10 képéből 5. A kiállítás tapasztalatszerzésre is kiváló volt, a fiúk már ott eldöntötték, hogy jövőre is pályáznak. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen diákjaink körében iskola szinten igen népszerű a fotózás, melyben igyekszünk őket támogatni.

Fotó: AASzC Kiss Ferenc Erdészeti Technikum

Az idei Kiss Ferenc-nap keretein belül megrendezett iskolai fotó versenyen 73 fotóval pályáztak a tanulók. Nagy örömünkre szolgál, hogy habár a tanórai keretekből mellőznünk kell a képzőművészetet, diákjaink nagy számban választják szabadidős elfoglaltságnak a fotózást, a kreatív alkotás azon módját, mely nemcsak kikapcsolódást jelent számukra, hanem egyúttal komoly elmélyülést, a kamera segítségével egy új látásmódot, szakmájukhoz való szorosabb kötődést is lehetővé tesz.

Fotó: AASzC Kiss Ferenc Erdészeti Technikum

Az erdészek számára a következő fotós kihívást a Kiss Ferenc Alapítvány által kiírt iskolai pályázat jelenti majd, melynek nyertes képei a következő évi naptárunkban jelennek meg, s hirdetik készítőik kreativitását. A Dugonics-pályázatok közül még irodalmi vonalon mérették meg magukat tanulóink; Márton Mór Milos és Sógor Nikoletta verset írtak.

Fotó: AASzC Kiss Ferenc Erdészeti Technikum

Mór munkáját emléklappal ismerték el. Örülünk sikerüknek. A Dugonics Társaság Ifjúsági Tagozatával, dr. Révészné dr. Papp Klára elnökasszonnyal, és Kerek Attila elnökségi taggal iskolánknak nagy megtiszteltetés volt együtt dolgozni. Örülünk, hogy megtiszteltek minket azzal, hogy kürtegyüttesünk szignáljai adhattak keretet mind a Művészeti Fesztiválnak, mind pedig a Városháza dísztermében április 15-én megrendezett díjátadó gálának.

Fotó: AASzC Kiss Ferenc Erdészeti Technikum

A díszterem ünnepi atmoszférájában igazán különleges élmény volt a felhangzó „Üdvözlés” és „Viszontlátásra” kürt szignál, mely elegáns nyitó és záró akkordja volt az eseménysorozatnak. Külön köszönjük Kerek Attila együttesünket, diákságunkat és iskolánkat méltató, szívélyes szavait, elismerését.

Alkotó és szereplő diákjainknak gratulálunk, büszkék vagyunk rájuk, várjuk a jövő évi megmérettetést.

Forrás: Sajtósné Nagy Katalin –  AASzC Kiss Ferenc Erdészeti Technikum

Tovább olvasom

Vadászat

Hivatásos vadászok vármegyei versenye – FELHÍVÁS

Print Friendly, PDF & Email

Az OMVK Veszprém Vármegyei Területi szervezete a vármegye hivatásos vadászai számára szakmai versenyt szervez

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Tisztelt Vadászatra Jogosultak! Az OMVK Veszprém Vármegyei Területi szervezete a vármegye hivatásos vadászai számára szakmai versenyt szervez a Bakonyerdő Zrt. területén. A versenyen vadászatra jogosultanként (erdőgazdaságok esetében erdészetenként) 1 fő hivatásos vadász részvételére van lehetőség.

Fotó: OMVK

A vármegyei verseny győztese képviseli Veszprém vármegyét a hivatásos vadászok országos szakmai versenyén, mely idén Chernelházadamonyán (Vas vármegye) kerül megrendezésre június 18-19-én.

A verseny helyszíne: Természet Háza Látogatóközpont, Gyenesdiás (GPS koordináták: 46.779747, 17.274901)

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Időpont: 2024. május 16.

Program:             8.00 – 8.30 h:    Érkezés, regisztráció

8.30 h:                  Köszöntés, eligazítás

9.00 h:                  Verseny kezdete

14.00 h:               Ebéd

15.00 h:               Eredményhirdetés

A lövészet versenyszám a gyenesdiási sportlőtércentrumban kerül lebonyolításra az alábbiak szerint:

Vegyes korong: 25 db korongra saját sörétes fegyverrel

Futóvad: 50 m távolságból .22 LR fegyverrel (saját fegyver megengedett)

A lövészetre adható pontszám nem haladhatja meg az elérhető összpontszám 20 % -át.

A verseny díjazása:          I. helyezett: 300.000 Ft értékű vásárlási utalvány

II. helyezett: 200.000 Ft értékű vásárlási utalvány

III. helyezett: 100.000 Ft értékű vásárlási utalvány

A versenyen indulók között további értékes nyeremények kerülnek kisorsolásra.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Kérem Tisztelt Elnök/Vezérigazgató Urat, hogy a versenyről szíveskedjék a hivatásos vadászokat tájékoztatni és a részvétel lehetőségét a hivatásos vadász számára biztosítani. A versenyre nevezni 2024. május 10 -ig a veszprem@omvk.hu címre küldött válaszlevélben lehet az alábbi adatok megadásával:

Vadászatra jogosult neve:

Hivatásos vadász neve:

Hivatásos vadász lakcíme:

Hiv. vadász telefonszáma, e-mail címe:

Tisztelettel:  Pap Gyula, az OMVK Veszprém Vármegyei Szervezetének Elnöke

 

Forrás: OMVK

Tovább olvasom

Vadászat

IV. Farkas Dénes emlékverseny 2024.06.23.

Print Friendly, PDF & Email

Meghirdették a IV. Farkas Dénes emlékversenyt.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az Országos Magyar Vadászkamara Tolna vármegyei Területi Szervezete a Sportlövő Szakbizottsága szervezésében meghirdeti a IV. Farkas Dénes emlékversenyt.

Fotó: OMVK

A verseny időpontja:     2024. június 23. (vasárnap) 8 órai kezdéssel

Helyszín:                            Sióagárdi lőtér

Használható lőszer:       2,0-2,5 mm-es max. 28 gr-os sportlőszer.

Versenyszám:                   gyorsított korongvadászat 60 korongra két pályán.

Verseny típusa:               nevezési kategóriák nélkül (Open)

Nevezési díj:                      13.000.- Ft/fő.

Nevezés feltételei: érvényes vadászjegy

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A nevezés leadásának nem feltétele a Tolna megyei lakóhely!

 

A versenyre legfeljebb 48 fő nevezését tudjuk fogadni, így az előzetes regisztrációhoz kötött.

Nevezni az omvk.tolna@gmail.com e-mailcímen lehet, név, vadászjegyszám és telefonos elérhetőség megadásával.

Nevezés határideje: 2024. június 16.

 

A résztvevők között a verseny végén három ajándékot sorsolunk ki:

  1. Terelővadászaton való részvételi lehetőség a Medina-Dalmand Vt. területén
  2. Tarvad vadászati lehetőség a Bátaapáti Vt. területén (a vad elvihető)
  3. Személyre szabott lőoktatás Varga András APSI lőoktatótól (egy alkalom, kb. 2 óra időtartam)

Tolna vármegyei indulók között a Penthe Autóház jóvoltából kisorsolunk egy péntek délutántól hétfő reggelig tartó tesztvezetést, amely során a szerencsés versenyző egy Isuzu D-MAX vagy VW Amarok típusú gépjárművet vihet el próbaútra.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Minden versenyző számára ebédet és italt biztosítunk.

Forrás: OMVK Tolna vármegyei Területi Szervezete Sportlövő Szakbizottság

Tovább olvasom