Keressen minket

Vadászat

Veszettség elleni légi immunizálást rendeltek el hazánkban

2021. március 27. és április 10. között ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelt el a Nébih, mert az ország déli és keleti régióiban a rókák repülőgépes vakcinázását hajtják végre.

2021. március 27. és április 10. között ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelt el a Nébih, mert az ország déli és keleti régióiban a rókák repülőgépes vakcinázását hajtják végre közölte a Nimród Vadászújság. 

A veszettség egy vírusos betegség, amely az összes emlősre nézve (az emberre is) veszélyes (Kép: Mesterházi József – Nimród Vadászújság Facebook oldala)

Az érintett települések listáját a Nébih, a honlapján tette közzé. Az elrendelt intézkedésekről részletesen az illetékes járási állategészségügyi hivatalokat, a települési önkormányzatokat kell keresni, míg a külterületeken plakátokkal figyelmeztetik a lakosságot. A veszettséget elsősorban a vörös rókák terjesztik, állománynagyságuk a NÉBIH adatai szerint elérhetik a 75 000 példányt.

Forrás: Nimród Vadászújság Facebook oldala – Dr. Szilágyi Gergely

A veszettség legutoljára a magyar határ közelében a romániai Szatmár megyében Egri településen bukkant fel. Az esetről bővebb információ itt érhető el.

 

Vadászat

TESZT: Gerlevadászat a FRANCHI Feelinggel – GALÉRIÁVAL

A 2022-es gerleidény kifejezetten jól kezdődött, mert Albert Judit, a budapesti FROMMER fegyverbolt tulajdonosa, felajánlott lapunk szerkesztőségének két vadonatúj FRANCHI vadászlőfegyvert. Gerlézni Kiskundorozsmára indultunk, ahová a FRANCHI Feeling  AC 12/76-os kaliberű bock fegyverével érkeztem, amelyhez 24 grammos SAGA lőszert is csomagoltak a Szenes Iván téren.

Irány a Szenes Iván tér

A FROMMER fegyverboltot szüleim és a rendőrök miatt is régóta ismerem, mert sportfegyvereket, különféle maroklőfegyvereket és a fegyveres biztonsági szolgálatok számára is rendkívül sokrétű kiegészítőket lehet a Szenes Iván téren megvásárolni. Az elmúlt években saját fegyverműhelyüket a legkülönlegesebb eszközökkel bővítették és Tibori Ádám, nagyon sok esetben, ha lehet, azonnal megvizsgálja a behozott fegyvereket. Magam is láttam, amikor pár óra alatt megjavított egy-egy fegyvert.

Albert Judit, a Frommer Fegyverbolt tulajdonosa több fegyvert is ajánlt.

Ma, a FROMMER, kizárólagos forgalmazója a FRANCHI fegyvereknek. Erről a márkáról még kicsi koromban hallottam, mert a testvérem osztálytársa, aki Bélmegyerről lett erdőmérnök, sokadik erdészként a családban, nagyapjától egy ilyen 20-as FRANCHI sörétest örökölt.

Balról Albert Judit, a Frommer Fegyverbolt tulajdonosa, aki a FRANCHI Feeling AC 12/76-os kaliberű fegyvert biztosította szerkesztőségünknek

A FRANCHI-ről dióhéjban

Bőven van időnk a beszélgetésre Szegedig: annyit érdemes tudni erről a márkáról, hogy Luigi Franchi alapította 1868-ban. Híres volt arról a gyár, hogy a Luigi Franchi által meghívott mesterek nem árultak el semmiféle titkot a gyártásról. Emiatt és a rendkívül jóminőségű hadi, illetve a vadászsörétes fegyvereik miatt, pillanatok alatt rendkívüli népszerűségre tettek szert. Ma a FRANCHI,  a Beretta Holding Csoport tagja és sorozatos újítások miatt, az 1980-as évekig családi vállalkozás volt, reneszánszát éli. A holdingban olyan márkák szerepelnek, mint a Benelli, amely éppen ebben a FRANCHI Feeling AC csövét gyártotta. Formatervezése, ergonomikus agyazása, aluminium baszkülje és a hét éves garancia azonnal felkeltette érdeklődésemet.

A Franchi fegyvermárkát, 1868-ban az olasz, Luigi Franchi alapította

Indulunk vadászni

Vendégvadászként a méltán híres Kiskundorozsmára igyekeztem. Őrzik Dankó Pista emlékét, áll egy régi malom a Faragó téren, a híres fogadói, a Fényes és Vadliba, ott vannak Dorozsma szívében, ahol bizony Rózsa Sándor is rendszeresen megfordult. Kijjebb, a Pintyó már a tanyavilág hangulatát idézi. A fekete földek a homokvidékkel találkoznak, vannak régi nádasok, mint az öreg Putri, amely a hetekben teljesen leégett.

Régi utak, dalok, nóták, öreg vadászház lent a Nagyszékben, megannyi jó vadásztörténetet őriz, amelyet jobban, jobban a vadászok beszélnek egymás között, anekdotázva régi vadászatokról, öreg vadászcimborákról. Biztos jól esne nekik is, ha tudnák, hogy még olyan fiatal vadászok is hallanak róluk történeteket, akik akkor még meg sem születtek.

FRANCHI Feeling AC

A dorozsmai vadászok ilyenek. Barátot nehezen választanak és a becsület a legfontosabb közöttük. Ismerik egymást s ha úgy hozza a sor, segítenek is egymásnak, vendégeiknek, barátaiknak…

A „meteorológiára” menjetek, ha mentek. Bár inkább csak délután lenne jó, de ha akartok menni, mehettek reggel is. Na, én csak örülök neki, meg örülnek neki a gazdák, de hogy reggel tudtok-e lőni?? Jó, majd hívjatok…

Így búcsúztunk el a hivatásos vadásztól, aztán magunkra maradtunk a hajnalban, bár inkább már reggel volt…

 

Indul a vadászat

A FRANCHI Feeling AC-t egy sárga, műanyag tokban kaptam meg, amelyet négy patentzár fog össze. Érdekesen nyílik, ennek a közepét kell megnyomni és úgy lehet oldani. A tokban külön egy-egy ruhában a cső és az előagy, míg a másikban az agy várta, hogy összerakjam. Csere chockos, így mivel otthon már szét- és összeraktam, a biztonság kedvéért a tokban adott eredeti FRANCHI kulccsal leellenőriztem. Eredeti olasz gyári olaj és Albert Judit még egy új sprayt is adott, hogy ha esetleg elfogyna, kiborulna, akkor jusson azért a fegyverre is.

Ottokárral és a FRANCHI Feeling AC 12/76-os kaliberű fegyverével.

Ez a fegyver acél és alumínium agyazással is készül. Utóbbi egy kicsivel könnyebb, de a polírozott acélötvözetről nehéz megmondani, hogy melyik, mert így is mutatós. Aki annyira nem ért a fémhez, esetleg kiszúrhatja, de nagyon mutatós ez a verzió is. Na, meg újra egy matrica, hogy hét év garancia – ezt azért nem lehet olyan könnyen elfelejteni…Azt hiszem erre a gyár is nagyon büszke.

Tibori Ádám, a fegyvermester mesélte, hogy továbbképzésen volt Olaszországban és kért egy-két alkatrészt, hogy, ha esetleg cserélni kell, akkor ne kelljen várni. Kapott egy dobozzal, mindenből, amit kért, de hozzátette, hogy mióta hazajött csak foglalja a helyet, mert eleddig nem kellett semmit cserélni, ami általában megszokott problémaként jelentkezett.

Az agyazás dióból készült, egy energiaelnyelős gumitalp után, kifejezetten kényelmes megragadni az előagyat. Jó választás volt ez a fegyver, mert többet kézbe is vehettem, s ahogy célra kaptam, le is esett az első, 2022-ben elejtett gerlém.

A Franchi fegyvermárka őrzői ma a Beretta tulajdonosai

A család kutyája, a 11 hónapos Ottokár is velünk van, aki látva a gerlét, elindult, de hamar szimatra váltott és a sorok között megálló kutyából gondoltam, hogy most ismerkedik az új vadfajjal, de csakhamar hozta is…

Feliratból, monogramból az olasz gyártók több helyen elegánsan elhelyeztek egyet-egyet. Az előagyon szelíden a FRANCHI felirat olvasható, míg a Scott kulcsnál és a sátorvason is egy-egy F betű jelzi a fegyver márkáját.

Éppen csak kicseréltem az ellőtt hüvelyt, amikor a fák felett tőlem balra két örvös galamb érkezett, de csak duplázásomra csapta össze a szárnyát az első. A távolban Kiskundorozsma római katolikus tornya. Emerre talán egy vasúti pálya is húzódhat, mert az imént döcögött rajta végig egy Bzmot és füttyentett is a masiniszta – láthatta, amint megszólítottam egy a felhők alatt járó gerlét.

Na, ezt most meg kell keresni. Ottokár elől. Úgy irányítom: Kicsit jobbra! Nem! Vissza! Jó. Ügyes vagy. Hozzad!

Ottokár lelkesedése a nagy meleg ellenére is rendületlen volt

A fiatal kutya szájában a gerlével érkezik s miután átveszem tőle, hát kiszedem a szája szélére ragadt tollat is. Hagyja. Hálás is. Aztán várunk.

A biztosítón irányváltó, nézem, ahogy a reggeli napsugarak megcsillannak a csövön. Acélosan kék, olyan szép a csöve, mint a bátyám öreg Merkelén – azt hiszem, mondom is neki, mert ahogy ő szokta mondani, az öreg moslékkeverő nélkül nem megy sehova. Kíváncsi leszek, hogy mit szól ehhez a fegyverhez.

FRANCHI Feeling AC

Sok idő azonban nincs gondolkodni, mert észre sem vettem, de egy kisebb csapat gerle előttem leszállt a napraforgó fejekre és ezt látva, távolabbról érkezik megint egy örvös csapat. Bevárom. Az örvösgalamb az egyik kedvencem, csak legyen még belőle pár darab… Felkapom a puskát és egyet sikerül meglőnöm, de a felreppenő gerlék viszont alacsonyan szállnak tovább és nem merek laposan lőni, pedig itt olyan kicsi a napraforgó, hogy guggolva is kilátok belőle.

Az LPA irányzékokat egy olasz cég szállítja. Teljes gyártásuk 80%-át azonban exportálják, így a következő fegyvereken láthatunk még ilyen irányzékokat: Beretta, Benelli, Browning, Sig Sauer, Mauser is szívesen alkalmazza.

Pár pillanat múlva forog is felém a galamb és megint csak Ottokárra számíthatok: meg sem kell mozdulnom, csak a kutyát indítom. Eddig jó, majd meglátjuk, hogy sikerül a további idomítás. Petrov Bandi bácsi mondta a télen a bátyámnak, hogy ezt a kutyát csak elrontani lehet..

Senki nem akar lemaradni a fotóról, Ottokár is szalad. Az eredmény mindösszesen három örvös galamb és nyolc balkáni gerle

Egy zacskóban gyűjtöm magam mellett a kilőtt hüvelyeket, csak óvatosan kell megtörnöm a puskát, mert nagyon szépen dolgozik az ejektor. A szép acélkék csöve a lövések után egyre jobban megmutatja igazi színét és a piros célgömb nagyon előnyös: apró felirat teszi izgalmasabbá, ha ránézünk a fegyver végére.

Kilenc óra körül járhat az idő. A húzás lassan-lassan abbamaradt. Mindinkább magasabbra kúszik a nap és nemcsak nekem, de Ottokárnak is rendkívül melege van. Igazi téli kutya és ezek a forró hetek számára rendkívül nehezek. Menjünk. Az üres hüvelyek az egyik kezemben, a másikban 8 balkáni gerle és 3 örvös galamb. Szép teríték és azt hiszem jó is egy új puskával, amellyel most vadásztam először. Igaz, ami igaz, nagyon a kezemre áll.

A FRANCHI Feeling AC egy sárga, plasztik tokban érkezett hozzánk. Megdöbbentő, hogy hét év garanciát vállal a BERETTA Csoport erre a márkára

A FROMMER Fegyverboltban Albert Jutka megmutatott egy 28-as kaliberűt és egy .410/76-ost, ha lesz kedvem – ugratott, de láttam én ott egy angol agyas, duplát, a FRANCHI Espritet is, amelynek olyan különleges a baszkülje, hogy annak a titkát csak a régi mesterektől lehetett eltanulni. Igen, ebben különlegesek ezek az olasz fegyverek, a FRANCHI és biztos vagyok benne, hogy a Luigi Franchi által, 1868-ban alapított céget ezért is integrálták egy cégcsoportba. Ma pedig ennek a fegyvermárkának a kizárólagos képviseletét a budapesti FROMMER fegyverbolt látja el, a Szenes Iván téren.

 

Dr. Szilágyi Gergely

főszerkesztő

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Itt jelentkezzen: marketing@agrojager.hu

 

Tovább olvasom

Vadászat

Gomba helyett agancsot vittek haza – fotóval – a Somogy Megyei Főügyészség sajtóközleménye

A Marcali Járási Ügyészség vagyon elleni bűncselekmények miatt emelt vádat azokkal a férfiakkal szemben, akik közül ketten megtalálták és ellopták az agancsot, míg társuk a trófeát megvásárolta annak ellenére, hogy tisztában volt az agancs eredetével.

Fotó: Marcali Járási Ügyészség

Ábra: ugyeszseg.hu

A vád szerint a testvérpár 2021 novemberében gombászni ment a Marcali környékén lévő lakóhelyükhöz közeli erdőbe, ahol egy ismeretlen okból elhullott, a helyi vadásztársaság tulajdonában lévő gímszarvas bikát találtak. A férfiak későbbi értékesítés céljából az állat 300.000 forint értékű trófeáját levágták és otthonukba vitték.

A testvérek rövid időn belül találtak vevőt, akinek elmondták, hogy az agancs lopásból származik, de a férfi így is megvásárolta 100.000 forintért a trófeát.

Az ügyészség a Marcali Járásbíróságra benyújtott vádiratában a testvérekkel szemben elzárást, illetve pénzbüntetést, míg a vevővel szemben felfüggesztett szabadságvesztést indítványozott.

A képet egy tanú bocsátotta a marcali rendőrök rendelkezésére, amelyen a megtalálás után az egyik elkövető a vad trófeájával fényképezkedik.

Forrás: Magyarország Ügyészsége

Tovább olvasom

Vadászat

Sikeresen zárult a VIII. Golyós Vadász-Lövész Verseny – GALÉRIÁVAL

2022. augusztus 13-14-én Nagyszénáson, a Sterbetz István Lőtéren rendezték meg a VIII. Golyós Vadász-Lövész Versenyt.

2022. augusztus 13-14-én Nagyszénáson, a Sterbetz István Lőtéren rendezték meg a VIII. Golyós Vadász-Lövész Versenyt. Az első megmérettetést hagyományteremtő céllal 2013-ban tartották, a mostani volt a nyolcadik. Az évről-évre ismétlődő versenyt csak a kororonavírus-járvány szüneteltette. Az eseményt Matuska Pál sportlövő, többszörös magyar bajnok szervezte, az Országos Magyar Vadászkamara Békés megyei Területi Szervezetének támogatásával. Az OMVK Békés megyei elnöke, Hrabovszki János is tiszteletét tette a versenyen, valamint a Magyar Dinamikus Lövészsport Szövetség többszörös bajnokai, csúcstartói is ellátogattak.

Fotó: Agro Jager News

 A nyolc évvel ezelőtt indult kezdeményezésre évről-évre egyre több vadász jelentkezik. A megyében a vadászjeggyel bírók száma, megközelítőleg háromezer fő, ám nemcsak a megyében, hanem országos viszonylatban is egyre népszerűbb a találkozó. A mostani megmérettetésre Szegedről, valamint Nyíregyházáról is érkeztek versenyzők, sőt Dunántúlról is jött egy jóbarát, aki több mint 400 kilométert utazott Nagyszénásig. A versenyre főleg a kis-, és közepes kaliberű fegyverekkel neveztek a vadászok.

Fotó: Agro Jager News

A verseny jó lehetőséget biztosított a biztonságos lövészet gyakorlásához, így az idény előtt. A lőtudás, egy olyan képesség, amelyet gyakorlással nagymértékben fejleszteni lehet. Ilyen versenyeken jó lehetőség a reflexeinket tesztelni, képességeinket megismerni, fegyverünk teljesítményét, működését kiismerni, begyakorolni.

Bottáné Tisza Zsuzsanna sportlövő. Fotó: Agro Jager News

A verseny során 130 méter távolságból, 10 lövést báláról, majd 10 lövést lőbotról kellett leadni. A rendezvény célja az volt, hogy a Békés megyei vadászok lőtudásának fejlesztése mellett, a baráti kapcsolatok is erősödjenek. A megmérettetéseken Matuska Pál az egyik legnagyobb vetélytársa, a Csiszár család is versenyzett, akikkel egyébként nagyon jó barátok.

A Magyar Dinamikus Lövészsport Szövetség többszörös bajnokai. Matuska Pál főszervező és a siófoki Csiszár család. (Fotó: Agro Jager News)

Az időjárás annyiban nehezítette a lövészetet, hogy szombaton a kisebb kaliberrel versenyzők jobb feltételek mellett, míg azok, akik csak vasárnap vettek részt a versenyen, esővel, széllel, és tűző napsütéssel is megharcoltak.

Fehér Péter, kecskeméti vadásznak gratulál Matuska Pál. (Fotó: Agro Jager News)

A Békés megyei Dianák is képviseltették magukat Nagyszénáson. Bottáné Tisza Zsuzsa sportlövő, sportbíró felelt a verseny adminisztrációjáért.

Lőállásban lapunk főszerkesztője, Dr. Szilágyi Gergely, az új FRANCHI Horizon Black Syntetic-kel   Fotó: Agro Jager News

Az Agro Jager News azt is megtudta, hogy közel 50 vadász nevezett a versenyre, köztünk lapunk főszerkesztője Dr. Szilágyi Gergely, aki FRANCHI Horizon Black Syntetic .243Win kaliberű, 56 cm-es csőhosszúságú, kivehető táras fegyverével érkezett. A tesztpuskát a napokban lőtték be és azonnal versenykörülmények között, neves versenytársak között mérettette meg magát. A fegyveren egyébként a legújabb 10 féle VILÁGÍTÓ és VÁLTOZTATHATÓ, digitális szálkereszttel szerelt 6-24X50 LCD Konuspro EL-30 került. Dr. Szilágyi Gergely kiemelte, hogy a nagy nagyítás nagyon előnyös, de fontos kiemelni, hogy a nagy távolságra és a nagy nagyítással leadott lövések esetén, nagyon biztos lőkészség szükségeltetik, mert hamis biztonságérzetet ad a jó nagyítás. A fegyver egyébként rendkívül kezes, ergonomikus kialakítású, de hozzátette, hogy részletesen egy őzbakvadászat után fog beszámolni.

A Golyós Vadász-Lövész Versenyt jövőre szélesebb körben szeretnék megszervezni a viharsarki vadászok. A nagyszénási két napos rendezvényen lehetőség van akár 150-160 résztvevő egyidejű versenyeztetéséhez. A következő összejövetelt ősszel rendezik az aranysakálvadászok részére, ahol hazánk legtapasztaltabb ragadozóvadászai vesznek részt – zárta beszámolóját Matuska Pál, békéscsabai vadász.

Díjazottak:

Békés megyei vadász férfi: Kovács Sándor (204), Szilágyi István (203), Ladnyik Zsolt (186)

Békés megyei vadász női: Kovács Sándorné (200), Hrabovszki Éva (111), Vízi Éva (98)

Nem Békés megyei vadász férfi: Fehér Péter (164), Jaksa Mihály (159), Hajzer Szabolcs (158)

Épített kategória, igazolt sportlövő, férfi: Molnár Ferenc (174), Csiszár Olivér (167), Vári László (115)

Épített kategória, igazolt sportlövő, női: Botta Zsófia (172), Balogh Ilona (166)

Ifjúsági: Soós Gergő (143), Hajzer Diána (114), Németh Gergő (101)

Agro Jager News

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Itt jelentkezzen: marketing@agrojager.hu

 

Tovább olvasom