Keressen minket

Vadászat

Fehér aranysakált ejtettek el Gemencen

Közzétéve:

Baranya megyében, Mohácstól 16 kilométerre keletre, a Duna jobb partján, Homorúd község határában, a Gemenc Zrt. területén dúvadvadászatra indult Kubatov Imre. A rihai területrészen, a Riha-tó körül, a Duna egyik legkülönlegesebb holtágát találhatjuk meg. A korábbi  folyókanyarulatból, napjainkra, egy kifli alakú tó maradt. Ez a terület ma már a Duna-Dráva Nemzeti Park része, amely a Béda-Karapancsa területtel a Ramsari Egyezmény oltalma alatt áll.

A fényképen látható aranysakált Kubatov Imre hozta terítékre Homorúd község határában (Kép: Kubatov Imre – Agro Jager News)

A terület vegyes kerületnek számít, így az itt szolgálatot adó erdésznek vadgazdálkodási feladatai is vannak. Mikor kiért , alig telt el néhány pillanat, amikor a Rihai szarvasmarhatelep fényeiben, a körbálák mellett, mozgásra lett figyelmes. Az aranysakál már korábban kint volt a legelőn.

A távcsövet óvatosan a szeme elé vette és kétséget kizáróan megbizonyosodott afelől, hogy egy aranysakált lát maga előtt. Annak ellenére, hogy szinte már besötétedett, az állat igen jól látszódott. Az elejtő szerencséjére a vad óvatlan is volt.  A biztos lövés érdekében úgy határozott, hogy a fegyverlámpáját is felpattintja és ahogy villant a lámpa fénye, a vad megugrott. Pár méter után újból megállt. A fegyver azon nyomban eldördült. A rálövés jól sikerült, mert a vad körülbelül 10-15 méter után helyben maradt. A birtokbavétel során látta azt meg, hogy egy különleges, fehér színváltozatot hozott terítékre.

Kubatov Imre, annak ellenére, hogy a hajnali és az esti órákat is kint tölti, egyszer sem találkozott a fehér színű sakállal. Vélhetően ez az egyed is tapasztalatlan volt, mivel a fegyverlámpa fényétől nem menekült el. Ez a színváltozat azért különleges, mert az ártéri aranysakálokra általában a sötétebb szín jellemző, míg a homokos területeken a világosabb színváltozatot figyelték meg.

A ragadozók szeretnek a holtágakban tanyázni és innen járnak be a szarvasmarhatelepre és környékére élelem után kutatni. Több aranysakál esett már ezen a területrészen. A terepi viszonyok azonban inkább a sakáloknak kedveznek, mivel a rihai holtág ember számára nehezen járható és itt, kifejezetten jól érzik magukat az aranysakálok.

Kubatov Imre Gemencen és vadásztársaságában éves szinten, megközelítőleg 30-40 darab aranysakált ejt el, amely azt jelenti, hogy egész évben fegyverrel és csapdával is szorítja a dúvadat. Az aranysakál hívásával kapcsolatban kiemelte, hogy a nyári időszakban könnyebben meg lehetett téveszteni a sakálokat, de úgy októbertől már nem igen reagáltak a sípokra.

Létavértesi tapasztalatok szerint, intenzív vadászata esetén,  egy idő után a nyúlsírásra sem reagálnak. Kubatov Imre tapasztalatai szerint érdemes több, jól ismert márka sípját használni és váltogatni. Nyáron az egércincogás és a nyúlsírám szokott a legeredményesebb lenni. Érdemes még használni a vaddisznómalac visítást, és gyakran a kölyök aranysakál nyüszítő hangját is komolyan veszik az idősebb példányok.

Kubatov Imre, mintegy 5400 hektárért felelős. Kiemelte, hogy a növekvő aranysakálállomány egyre komolyabb problémákat okoz Gemencben is. Rendkívül gyorsan tanulnak a toportyánok és a fedett, ártéri területrészek kiváló búvóhelyet jelentenek nekik. Ahhoz, hogy állományait bizonyos szinten lehessen tartani, a vadászoknak is jobban ki kell ismerniük ezt a fajt. Kubatov Imre megerősítette, hogy az őz állományát már is súlyosan érintette az aranysakál állományainak erősödése. Félő, hogy a védett madár és emlős fauna is veszélybe kerül: mindössze egyetlen egy faj agresszív és invazív túlszaporodása miatt olyan veszteségeket szenved el, amely évtizedekre vetheti vissza az elért sikereket. A most elejtett sakálból mintákat vettek, hogy kiderítsék, egyszerű színváltozatról vagy kutya-sakál hibridizációval találkozott Kubatov Imre – tájékoztatta az Agro Jager Newst a sikeres elejtő.

Írta: Dr. Szilágyi Gergely

Kép: Kubatov Imre

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Vadászat

Életbika

Boruzs András élménybeszámolója:

Published

on

Boruzs András dámszarvasra vadászott a Hunor Vadásztársaság területén. Élményeiről beszámolt lapunknak:

A történet 2023-ban kezdődött. A társaságunknál három évente kerül sor dámbika elejtésre a tagság részére. 2023-ban,  mivel nem voltam soros, csak úgy fegyver nélkül kimentem a Varjasi területrészre. Akkor találkoztunk először, bár csak a hangját hallottam. Másnap kora reggel már kint talált. Most a keleti oldalról közelítettem meg az erdőt, sikerült kb. 80 méterre becserkeljem a barcogóhelyet. Hárman voltak: két középkorú, egy kanalas.

Fotó: Boruzs András – Hunor Vadásztársaság – AJN

A faágak között látszott, hogy a jobb szár normál csipkézett, de a bal… Nem tudtam megnézni, felkeltek, beballagtak a sűrűbe.   Délután ismét kint ért, (nyugdíjasok arra érnek rá, amire akarnak), végre láttam a bal szárat is. Kint voltak az erdősáv és az erdő közé ékelődött legelőn. A bika a bal oldalát mutatta, tisztán látszott a csipkézetlen bal lapát,  majd ahogy szembe fordult, akkor láttam meg a lapát közepén a vendégágat. Szóltam az egyik tagtársunknak, akinek volt kvótája, de nem élt a lehetőséggel, pedig készítettem egy mellvédet is, a barcogóhely iránt, az erdősávban.

Fotó: Boruzs András – Hunor Vadásztársaság – AJN

Eljött az idei ősz. Kitettem a vadkamerát, a nyugati oldalra is csináltam leshelyet, takarítottam cserkelőutat.  Szeptember vége felé elkezdett esni az eső. Leesett 70 mm. A területet csak kerülővel, a szomszéd felől lehetett megközelíteni.   Végre október 1. Eddig a kamera nem mutatta a bika jelenlétét. Reggel-este kint vagyok, látok- hallok bikákat, de ez a bika nem jön.Október 5. este a legelő legtávolabbi szélén (kb.  egy km) a hajlatból két sötét árny jön felém, Vészesen   sötétedik, de látom, hogy az egyik az a bika. Közben kezd délire fordulni a szél. Gyorsan elhagyom a rejtekem, bízva a   szerencsében, hogy még elég messze vannak és elvitte mellettük a szagomat. Október 6. vasárnap, hajnal négy óra. Nem kell   ébresztő, időben kelek, pár falat, felszerelés már az autóban, beírókönyv és irány a terület. Úgy számolok, hogy öt órára   kiérek, és kb. 1,5 km gyaloglás után el tudom foglalni a leshelyet. Az erdősáv keleti oldalán haladtam, 300 méterre a cserkelő úttól, amikor előttem 50 méterre barcogás-szerű morgást hallottam. Ott állok nyílt terepen.

Villámgyorsan futás be az erdősáv szélébe. Beállok egy bokor elé, jó háttér, lőbot, puska rá, várok. Csend. Jó szelem van, délkeletről fúj, dehogy fúj,  lengedezik.Még mindig csend és nyugalom. Közben az infrakeresővel pásztázom az erdőt. Semmi.Csak egy kicsit lenne  világosabb.Előttem kb 30 méterre két zöldes árny bontakozik ki a tisztáson,legelnek, ahogy emelgetik a fejüket nem látszik a  fejükön agancs. Tarvadak. Kényelmesen kisétálnak a legelőre. Én is indulok, 1-2 lépés után megállok, pásztázom magam előtt  a területet. Így ment egy órán keresztül, kb. 250 métert haladtam előre. Kijöttem az erdősávból, mert egy 50 méteres szakaszon elég sűrű volt a nádas. Bíztam benne, hogy a dám nem abban barcog. Végre elértem a cserkelőutat. Fél hét. Azt hittem, hamarabb érek ide.  Az esélytelenek nyugalmával közelítettem meg a mellvédet. Már nem kellett infra. A legelő felett, a hajlatban, derékmagasságú köd lebegett.Szemben, az erdő sötét volt és csendes. Az-az mégsem, agancs koppanást hallottam. S valóban, pettyes árnyak  mozogtak a fák között. Lassan kiértek az erdő szélére a barcogó teknőkhöz, egyik lustán leheveredett, másik kettő játékosan  összeakaszkodott. Nem volt komoly a küzdelem és a faágaktól nem láttam, mi van a fejükön! Forgolódtak, tologatták egymást. Végre látom a fejdíszüket.

Itt a Bika! Adrenalin hegyek, a szívem a fülemben dobog, gyorsan puska, lőbot, most már a  céltávcsövön kísérem az eseményeket. Ismét takarásban vannak. Negyed óra telik el, mire újra az előbbi helyre érnek. A bika  a jobb oldalát mutatja, ekkor engedem útjára a lövedéket. A dörrenés után jól lehetett hallani a becsapódást. A bika felvágta az elejét és egy 15 méteres halálvágta után megállt, majd a jobb oldalára dőlt. A másik kettő elugrott felém, 30 méterre megállta, s onnan nézték a társukat. Nem tudták, honnan jött a veszedelem. Újra felém indultak, mintegy 10 méterre futottak el mellettem.

Megvártam, amíg eltűnnek, csak ezután mentem birtokba venni a már mozdulatlan Bikát. Én magamnak is szoktam töretet adni, most sem történt másként. Vadkörtefa volt a közelben, arról törtem három rövid zöldlevelű ágat. Levett kalappal álltam a Bikám fölött, ami most már örökre az enyém.

Lőszer RWS ID CLASSIC 11,5G

Szeghalom, 2024 október 19., Hunor Vadásztársaság

Írta és fényképezte: Boruzs András

 

Van egy jó vadásztörténete, egy szép vadászélménye?
Küldje el az info@agrojager.hu címre
Tovább olvasom

Vadászat

A pusztavacsi öreg harcos

Published

on

Búz Botond dámszarvasbikára vadászott a NEFAG Zrt. pusztavacsi vadászterületén, ahol terítékre hozta a fényképen látható dámbikát. Élményeiről beszámolt lapunknak:

A bika a NEFAG Zrt. Pusztavacsi Erdészeténél esett október 6.-án reggel 8 óra körül. Egy-másfél órás terepszemle után megpillantottuk a nem mindennapi selejtbikát a távolban.A kísérőm, Pap Norbert, a távcsöves szemrevételezés után fülembe súgta hirtelen: “Ott a bikánk! Gyere gyorsan utánam! Selejt! Gyönyörű!”.

Fotó: Búz Botond – AJN

A bika először elment előlünk,de nem adtuk fel, folytattuk a cserkelést, hátha sikerrel járunk. Egy tuskósor, két tuskósor, de a bika nem akar megállni, hirtelen nyomát vesztettük. Pap Norbert fővadász (Norci), rám nézett és mondta: “Gyere! Nem adjuk fel! Meglesz!” A harmadik tuskósoron átlépve megpillantottuk a hőn áhított bikát, majd Norci jelzésére gyorsan a lőbotot kitámasztottam.Ha jól áll a bika, tűz!! – súgta

Háttal volt, nem akart megfordulni. Majd Norci, egy tehénhangot impr,ovizálva befordulásra késztette a bikát. Nem haboztam, eldördült a lövés. Bika kirúg, majd öt méter megtétele után fekszik. Ezt követően óriási örömujjongás, amikor közelebb mentünk és testközelből tapasztalhattuk meg, hogy valójában milyen nem mindennapi élményben lehetett részünk.A bika bírálata során megállapították, hogy a kora 13 év , a súlya pedig 2.77 kg.

Ezúton szeretném megköszönni Norcinak a szakma iránti elhivatottságát és profizmusát! Minden elismerésem.Egy szó, mint száz: egy örök élményben lehetett részem, egy valószínűleg életbikával megkoronázva!

Tisztelet és békesség a vadnak!

Írta és fényképezte: Búz Botond

 

Van egy jó vadásztörténete, egy szép vadászélménye?
Küldje el az info@agrojager.hu címre
Tovább olvasom

Vadászat

Trófeaszemle Nagysallérban

A SEFAG Zrt. trófeaszemlét szervezett Nagysallérban

Published

on

A 2024. év bőgési időszakában a SEFAG Zrt. 8 vadászterületén összesen 175 gímbika került terítékre, melyek trófeáinak 24 órás átlagtömege 7,16 kilogramm. A legnagyobb 24 órás tömegű 13,11 kilogrammos, egyébként 232,08 CIC pontos agancs Lábodról érkezett a szemlére, amely mínusz 2 pontot is kapott a becsült 11 éves kora miatt.

A legnagyobb pontszámú 233,78 CIC egyébként 12,08 kilogrammos agancs a Kelet-Zselicből származik. A bikák bírált korának átlaga 9,23 év. A 175 trófea 66 százaléka (116 db: 13 arany – 11 %, 53 ezüst – 46 %, 50 bronz – 43 %) érmes, ezek 24 órás átlagtömege 8,07 kilogramm, az érmes bikák átlagéletkora 10,32 év, átlagpontszámuk 194,7 CIC pont, 4 agancs kerül az Országos Trófeabíráló Bizottság elé (1 db ebből elhullás).

Ha karácsonyi ajándékot keresel, akkor itt az Agro Jager Shopja! Kattints a képre!

A 175 bikából 52 példány, azaz 30 százalék az öreg, 103 egyed, azaz 59 százalék a középkorú, 20 példány, aza 11 százalék a fiatal korosztályból került ki.
A szemlén 10 elhullva talált bika agancsát is bemutattuk, amelyből elejtés esetén 2 arany, 3 ezüst és 1 bronz minősítést is kapott volna. Köztük van egy lábodi, 13 évesre bírált egyed 12,25 kilogrammos agancsa is, amely 233,33 CIC pontjával az idei év 2. legerősebb bikája lett volna a SEFAG-nál.
Köszönjük mindenkinek, aki megtisztelte jelenlétével az eseményt!

Forrás: SEFAG Zrt.

Tovább olvasom