Keressen minket

Vadászat

Fegyvertartási engedély egészségügyi meghosszabbítása – online

Print Friendly, PDF & Email

Cikkünkben lépésről-lépésre bemutatjuk a fegyvertartási engedély egészségügyi meghosszabbítását.

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

A sportlövészeti, vadászati, illetve önvédelmi célú lőfegyver tartásához egészségi alkalmassági vizsgálat szükséges. A lőfegyvertartási engedéllyel már rendelkezők időszakos, illetve bizonyos esetekben soron kívüli orvosi, illetve pszichológiai alkalmassági vizsgálaton kötelesek megjelenni.

Miután megszereztük az alkalmassági vizsgálatról készített orvosi igazolást, azt az illetékes rendőrhatóságnak el kell küldenünk egy hónappal az egészségügyi alkalmasság lejárta előtt. Szerkesztőségünk egy gyakorlati protokollt készített, amely lépésről-lépésre mutatja be az ügyintézést.

A fegyverengedélyeket csak és kizárólag a rendőrség honlapján tudjuk intézni. (Az ÁNYK rendszeréből a fegyverengedélyek ügyintézését 2022. január 1-vel kivezették.)

  1. Miután megnyitottuk a rendőrség honalpját, kattintsunk az E-ügyintézés “fülre”

Ábra: Agro Jager News

2. Ezt követően, kattintsunk az “Új ügy indítására”

Ábra: Agro Jager News

3.  Válasszuk ki az ügyintézés típusát, azaz kattintsunk az Igazgatásrendészetre

Ábra: Agro Jager News

4. Az igazgatásrendészeten belül válasszuk ki a Polgári lőfegyver ügyintézés/Engedélykérelmeket

Ábra: Agro Jager News

5. Ezután keressük meg a “kérelem egészségi alkalmasság érvényességi ideje változásának bejegyzéséhez” (természetes személyek részére) az RI-0632-nevű nyomtatványt 

Ábra: Agro Jager News

6.  Kattinstsunk az űrlap megnyitására

Ábra: Agro Jager News

7. Ha evvel megvagyunk, akkor az ügyfélkapus azonosítás kezdődik. Írjuk be a felhasználónevünket és jelszavunkat. (Ez az alapja az egész eljárásnak. Ha nincs ilyen jogosultságunk, akkor menjünk be a legközelebbi kormányablakba, ahol elkészítik nekünk.)

Ábra: Agro Jager News

8. Ha sikerült a belépés, magunk előtt látjuk a nyomtatványt. Amit a saját adatainkkal értelemszerűen kitöltünk. Először válasszuk ki a lakóhelyünk szerinti illetékes hatóságot. (A főszámot is ki kell tölteni. Ezt a következő lépésben szemléltetjük.)

Ábra: Agro Jager News

A területileg illetékes rendőrségen megkérdeztünk mit is jelent pontosan a “főszám”, és azt hol lehet megtalálni. Ha kinyitjuk a fegyvertartási engedélyünket, akkor ezt látjuk a hatósági bejegyzés alatt (egy tetszőleges fegyvernél amely az engedélyünkben szerepel).

Ha karácsonyi ajándékot keresel, akkor itt az Agro Jager Shopja! Kattints a képre!

A főszámot a fegyvertartási engedélyünkben  a hatósági bejegyzések oldalán látjuk, amit pirossal bekarikáztunk. A “főszám” mindig középen található meg. (Adatvédelmi okok miatt számos információt töröltünk.)

9. Mivel már bejelentkeztünk az Ügyfélkapuba, így a saját adatainkat a rendszer automatikusan kitöltötte

Ábra: Agro Jager News

10. Válasszuk ki az engedély típusát (vadász), valamint fogadjuk el a nyilatkozatokat. Enélkül a  rendszer nem enged tovább bennünket.

Ábra: Agro Jager News

Töltsük ki az elérhetőséget, és az igazolás típusát.

Ábra: Agro Jager News

A lőfegyvert tartani szándékozók két csoportba sorolhatók:

  • I. alkalmassági csoport: a lőfegyvert munkavégzési célból használók, pl. szolgálati szolgálati lőfegyvert tartók.
  • II. alkalmassági csoport: sportlövészeti, vadászati, illetve önvédelmi célú lőfegyvertartás.

A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Előzetes egészségi alkalmassági vizsgálat

Az előzetes egészségi alkalmassági vizsgálat az I. és a II. alkalmassági csoport esetében orvosi és pszichológiai alkalmassági vizsgálatból áll.

Az időszakos vizsgálatok rendszeressége

Az I. alkalmassági csoportba tartozók az időszakos orvosi és pszichológiai alkalmassági vizsgálaton az alábbiak szerinti rendszerességgel kötelesek részt venni:

  • 40 éves kor alatt: 5 évenként orvosi és pszichológiai alkalmassági vizsgálat
  • 40 és 60 éves kor között: 2 évenként orvosi, 4 évenként pszichológiai alkalmassági vizsgálat
  • 60 éves kor felett évente orvosi, 2 évenként pszichológiai alkalmassági vizsgálat

A II. alkalmassági csoportba tartozók (kivéve: sportlövészet) az időszakos orvosi alkalmassági vizsgálaton az alábbiak szerinti rendszerességgel kötelesek részt venni:

  • 40 éves kor alatt 10 évenként
  • 40 és 60 éves kor között 5 évenként
  • 60 és 70 éves kor között 3 évenként
  • 70 éves kor felett 2 évenként

A lőfegyvert sportlövészet céljából használó személy orvosi alkalmassági vizsgálata a külön rendeletben szabályozott sportorvosi vizsgálat keretében, az ott meghatározott gyakorisággal történik.

A II. alkalmassági csoportba tartozók az időszakos orvosi alkalmassági vizsgálat során bizonyos esetekben pszichológiai alkalmassági vizsgálatra utalhatók be.

10. Válasszuk ki, hogyan szeretnénk az eljárás díját rendezni, ami 3 000 forintba kerül. A bankkártyás fizetést választottuk. A véglegesítésre csak akkor kattintsunk, ha az igazolást fel is töltöttük. Ez lesz a következő lépés.

Ábra: Agro Jager News

11. Töltsük fel az igazolást pdf fájlként! (A Portable Document Format (PDF) az Adobe Systems által kifejlesztett, dokumentumok tárolására alkalmas fájlformátum.) Több módon elkészíthetjük.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket! Kattints a fényképre!

Talán a legegyszerűbb megoldás, ha lefényképezzük telefonon az igazolást. Ezt üzenetben, emailben átküldjük a számítógépünkre. Ezután megnyitunk egy Microsoft word fájlt > beszúrás (fénykép) parancs, eligazítjuk az üres oldalon, hogy jól nézzen ki az igazolás majd > fájl >mentés másként > és a legördülő opciók közül válasszuk ki a pdf fájlt. A rendőrség csak a PDF kiterjesztést fogadja el. Ezt mindenképpen muszáj megcsinálnunk. Két képernyőfotót erről is csatoltunk. (A másik opció, hogy beszkenneljük az igazolást, és ott a mentésnél kiválasztjuk a PDF kiterjesztést.)

Fájl, Mentés másként (vagy nyomjuk meg az F12 billentyűt). Ezután látjuk a megfelelő fájltípust, abban az esetben, ha a számítógépünkön van fel van telepítve Adobe Reader program:

Ha nincs PDF olvasó telepítve, online is “átvarázsolhatjuk” a .word kiterjesztést .pdf-be (kattintson a szövegre).

Keressük meg az Új feltöltést – bal alsó sarokban látjuk. Ha ez sikerül, ezt látjuk magunk előtt: 

Ábra: Agro Jager News

Ha szeretnénk, akkor a rendszer egy pdf fájlt is generálhat. Adminisztrációban lehet egyszer szükség lesz rá.

12. Jöhet a véglegesítés. 

Ábra: Agro Jager News

13. A következő ablakot látjuk magunk előtt:

Ábra: Agro Jager News

14. Ekkor a központi azonosítási ügynök oldalát látjuk magunk előtt:

Ábra: Agro Jager News

15. Aggodalomra semmi ok. A következő oldal jelenik meg:

Ábra: Agro Jager News

Tájékoztató információkat látunk magunk előtt. Minden jónak néz ki! Mikor és hogy kell fizetni? “Talán ez a legnehezebb” – ha jó a szemünk egyből  meglátjuk a megoldást. (Nekünk ez nem jött össze elsőre)

16. Kattintsunk a Fizetési kosárra:

Ábra: Agro Jager News

17. Mivel a 10. lépésben a kártyás fizetést választottuk, a következő oldalt látjuk magunk előtt. Fontos hogy a bekarikázott “OTP VPOS”-re először kattintsunk rá, máskülönben nem tudunk fizetni. Ezután kattintsunk “Összesen 3000 HUF – Fizetés most”-ra

Ábra: Agro Jager News

18. Készítsük elő a bankkártyánkat. Töltsük ki a saját adatainkkal a nyomtatványt

Ábra: Agro Jager News

19. Ha sikerül a pénzügyi tranzakció teljesítése, az oldal elszürkül. Ezt látjuk magunk előtt:

Ábra: Agro Jager News

20. Végezetül ez az oldal tűnik fel:

Ábra: Agro Jager News

Ha bezárjuk a “sikeres fizetés” – nevű ablakot ezt látjuk magunk előtt:

Ábra: Agro Jager News

20. Miután beléptünk az központi ügyfélkapus rendszerbe a “beérkező levelek” között ezt látjuk magunk előtt: 

Ábra: Agro Jager News

21. Van-e más feladatunk ezután?

Igen! Miután beküldtük az az egészségügyi alkalmasságit, a rendőrség munkatársai telefonon keresnek bennünket.

Ha meg van az időpontunk, akkor vigyük magunkkal a fegyvertartási engedélyünket. (Az orvosi igazolást bemutatni nem volt szükséges.)

Ha valamiben nem vagyunk biztosak, kérjünk segítséget a területileg illetékes igazgatásrendészeten dolgozó rendőröktől.

A feladatot teljesítettük egyedül!

Jó munkát kívánunk!

Írta: Dr. Szilágyi Gergely
***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Itt jelentkezzen: marketing@agrojager.hu

 

 

 

 

Vadászat

A rókavakcinázás a gyakorlatban

Print Friendly, PDF & Email

A NÉBIH szakemberei cikket írtak a rókavakcinázásról

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A jelenleg használt vakcinát kifejezetten rókák szájon át történő veszettség elleni immunizálására fejlesztették ki. Az oltóanyag gyengített (attenuált) élő veszettség vírust tartalmazó vakcina. Az emberek és a házi állatok oltására kizárólag elölt (inaktivált) vakcinát használnak.

Fotó: MTI

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a magyar élelmiszerlánc biztonságának felügyeletéért felelős országos hatáskörű állami szervezet (Ábra: Nébih)

A kísérleti oltóanyagot még csirkefejbe, kolbász darabba rejtették. Az iparszerűen gyártott a vakcinákat már iparilag előállítható, különböző paraffinokat, növényi és állati anyagokat tartalmazó, a rókáknak attraktív masszába burkolták az élő vírust tartalmazó vakcina kapszulát (PVC és alufólia buborék csomagolás). A csalianyagba jelzőanyagot is tettek, hogy a csalétek fölvétele a későbbiekben kimutatható legyen.

A vakcinázási kampány a terület kijelölésével kezdődik. A terület alapján a szakemberek megtervezik a kiszórási útvonalakat, és rögzítik az adatokat GPS-ben. A nemzetközi ajánlás alapján 20 adag/km2 sűrűséget terveznek, ami kilométerenkénti kiszórási útvonalnál 50 méterenkénti kidobást jelent.

A következő fázis a kisrepülőgépek fölkészítése, mely a kijelölt repülőtereken történik. A gépekbe szerelnek egy félautomata kidobó berendezést kézi megszakítóval, fedélzeti számítógépet, GPS berendezést és egy fenékkamerát.

Ezeket egymással összekötve betartható a tervezett útvonal, a kívánt sűrűségű kidobás és dokumentálható minden lépés: a konkrét repülési útvonal, minden egyes vakcina kidobási koordinátája, valamint a nem szórt szakasz videofelvétele is.

Ábra: NÉBIH

A földi személyzet feladata, hogy a kiszerelt ülések helyére útvonalanként elhelyezze a szükséges vakcinamennyiséget. További feladatuk az üzemanyag töltése útvonalanként, valamint a szükséges ellenőrzések elvégzése.

A repülőgépvezető átveszi a soron következő útvonal nyomtatott verzióját, ellenőrzi a gép felkészítését, az útvonalat feltölti a GPS-re, majd aktiválja a berendezéseket és felszállási engedélyt kér.

A kiindulási pont koordinátáit elérve elindítja a kiszórást. A repülés közben a pilóta folyamatosan figyeli a tilalmazott területeket (vízfelület, út, vasút, lakott terület, munkavégző személyek), melyek felett kikapcsolja a kiszórást.

A pilóta a befejezési pont koordinátáit elérve kikapcsolja a berendezéseket és visszarepül a repülőtérre. Ezt követően indul újra a ciklus. Egy útvonal általában másfél-két óráig tart.

 

Készítette: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

Tovább olvasom

Vadászat

Március 30-tól indul a tavaszi rókavakcinázás

Print Friendly, PDF & Email

Három nap múlva elindítják a rókák veszettség elleni tavaszi vakcinázását

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A rókák veszettség elleni tavaszi vakcinázása 2024. március 30-án kezdődik Magyarország déli és keleti vármegyéiben. Az immunizálással párhuzamosan ebzárlat és legeltetési tilalom lesz érvényben az érintett térségekben.

Fotó: NÉBIH

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy a megelőző intézkedések betartása össztársadalmi érdek, a veszettség gyanújának jelentése pedig jogszabályi kötelezettség.

Az immunizálás során a vakcinatartalmú csalétkeket kisrepülőgépek segítségével juttatják ki az érintett területekre. A művelet a lakott, sűrűn beépített övezeteket nem érinti. Az ebzárlat és a legeltetési tilalom elrendeléséről, valamint az egyes területekre vonatkozó konkrét időpontokról az illetékes járási állategészségügyi hivatal és a települési önkormányzat tájékoztatja a lakosságot. A külterületeken plakátok figyelmeztetik majd a kirándulókat. A programba bevont területek tájékoztató jellegű térképe és az érintett települések vármegyei bontású listája a Nébih weboldalán is elérhető.

Tervezett immunizálási útvonalak 2024 tavaszán

Ábra: NÉBIH

A veszettség fő terjesztője a vörös róka, melynek hazai állománya nagyságrendileg hatvanezer egyed. A veszettség a vadon élő és a házi emlősállatokra, valamint az emberre egyaránt veszélyt jelent, a kutyák veszettség elleni védőoltása kötelező, a macskáknak pedig ajánlott.

A betegség a keleti szomszédainknál, Ukrajnában és Romániában rendszeresen előfordul, ezenfelül az utóbbi időszakban Szlovákia keleti régiójában is több helyen megjelent. 2022-ben Magyarországon szintén megváltozott a veszettséghelyzet, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében, az ukrán határ közelében 2022-ben 4, 2023-ban 16, 2024-ben ezidáig 12 veszettségesetet állapítottak meg a szakemberek. 2022. szeptemberétől Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye elveszítette a betegségtől való mentességét, de az ország többi része továbbra is mentes maradt.

A betegség behurcolása feltehetően természetes úton, a vadállomány Ukrajna felőli mozgása révén következett be. Jelenleg az Ukrajnához közeli területeken a szokásosnál nagyobb a járványügyi kockázat, mivel a háború miatt az ottani állategészségügyi hatóságok nem tudták végrehajtani a rókák vakcinázási programját.

A fentebb felsoroltak alapján kulcsfontosságú a hazai állategészségügyi védekező intézkedések fenntartása, úgymint a vadon élő rókák vakcinázása, az ebek kötelező oltása, valamint a veszettség gyanús esetek jelentése az állategészségügyi hatóság felé. Fontos tudni, hogy a betegség gyanújának jelzését jogszabály is előírja. Az idegrendszeri tüneteket mutató, elhullott háziállatok, valamint az elhullottan talált vadállatok esetében az állategészségügyi hatóság gondoskodik a mintavételről.

A téma iránt érdeklődők a Nébih veszettséggel foglalkozó tematikus honlapján többek között a betegség tüneteiről, terjedésének módjáról és a megelőzéséről is részletes tájékoztatást olvashatnak.

Forrás: NÉBIH

Tovább olvasom

Vadászat

Újabb eredményes dúvadhét Dél-Hevesben

Print Friendly, PDF & Email

Újabb eredményes dúvadgyérítési hét zajlott le Dél-Hevesben

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Újabb eredményes dúvadgyérítési hét zajlott le Dél-Hevesben 2024. március 11. hetében. Azt követően, hogy a Heves Megyei Vadásztársaságok Szövetsége által meghirdetett dúvadgyérítési hét zárásakor kiváló teríték mellett tehették tiszteletüket a résztvevők, a Pélyi Tiszatáj Vadásztársaság a tavalyi kezdeményezést folytatva 2024 márciusában is meghirdette a helyi szintű dúvadgyérítési hetet a saját, valamint a vele közvetlenül határos Duna-Tisza közi vadgazdálkodók részére.

Fotó: OMVK

Az esemény Lázár Viktor hivatásos vadász kezdeményezésére és szervezésében valósult meg. A mögöttes elgondolás elsősorban az volt, hogy bár a 2023-as év – különösen 2022-höz viszonyított – kedvező időjárásának köszönhetően a téli társasvadászatok számos területen régen látott jó eredményeket hoztak, az apróvad védelme nem vált kevésbé fontossá. Mivel a jelenlegi törzsállományok jó alapot adhatnak a következő évek gazdálkodásához, most igazán fontos, hogy a vadászatra jogosultak a tőlük telhető mértékben megadják a lehetőséget a további gyarapodásra, aminek elengedhetetlen része a dúvadgyérítés.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A 2024. 03. 17-én, Tarnaszentmiklós közelében megtartott záró rendezvényen képviseltette magát a házigazda mellett a Forrás Vt. (Heves), a Tiszanánai Természetbarátok Környezet- és Vadgazdálkodási Egyesülete, az Alba Vt. (Kisköre), a Wild-Farm Vt. (Tiszasüly), továbbá az Ördöghát Vt. és a Széchenyi Zsigmond Vt. (Jászkisér), amely vadászatra jogosultak a 309. sz. Jászsági, a 310. sz. Dél-hevesi, valamint a 311. sz. Tisza-tavi vadgazdálkodási tájegységekbe tartoznak.

Fotó: OMVK

A résztvevők éltek a Heves vármegyei vadászati hatóság által az apróvad szaporodási időszakára tekintettel kiadott, vadászati idényen kívüli elejtésre vonatkozó engedéllyel, így a terítéken 4 aranysakál és 38 róka mellett 18 borz, 9 dolmányos varjú, valamint 4 szarka is feküdt. Bár a cél hangsúlyozottan nem a versengés, hanem az apróvad érdekében végzett (de természetesen a védett fajok számára is hasznos) közös munka volt, a tavalyi eredményt minden faj tekintetében sikerült felülmúlni.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

A gyérítésben néhány vadásztársasági tag mellett szinte kizárólag az érintett vadásztársaságok hivatásos vadászai vettek részt, munkájukat elismerés illeti!

Fotó: OMVK

A teríték melletti tiszteletadást követően a jelenlévők közös vacsorával zárták az eredményes hetet, mely során jó alkalom nyílt a szakmai kapcsolatok, vadászbarátságok ápolására is.

Forrás: Dr. Kovács Imre tájegységi fővadász, Dél-hevesi tájegység Agrárminisztérium, Vadgazdálkodási Főosztály – OMVK

Tovább olvasom