Keressen minket

Mezőgazdaság

A magyar alapanyagok használatával erősebb lehet a gazdaság

Print Friendly, PDF & Email

A hazai alapanyagok minél teljesebb körű használatával erősebb, egészségesebb lehet a magyar gazdaság, és jobban képes ellenállni a világgazdaság “különböző hullámzásainak” – közölte az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára szombaton a Somogy megyei Kastélyosdombón.

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

A hazai alapanyagok minél teljesebb körű használatával erősebb, egészségesebb lehet a magyar gazdaság, és jobban képes ellenállni a világgazdaság “különböző hullámzásainak” – közölte az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára szombaton a Somogy megyei Kastélyosdombón – közölte az Agrárminisztérium.

A vidékfejlesztési támogatások révén a gazdaságba soha nem látott mértékű források jutnak, ez valamennyi hazai, élelmiszerellátással foglalkozó térség számára meghatározó lesz a következő évtizedben (Kép: Vermes Tibor – AM)

Feldman Zsolt a Heineken Hungária Zrt. és az Ökumenikus Segélyszervezet komlószüreti ünnepségének megnyitóján elmondta: Kastélyosdombón második alkalommal takarítják be a sörök alapanyagául szolgáló komlót az első kísérleti hektárról, a jövő évtől pedig további jelentős területeken indulhat meg a szüret a településen. A kistelepülésen megvalósuló sikeres mintaprojekt után az Agrárminisztérium támogatásával újabb 13 hektáron telepítettek komlót, segítve az élelmiszeripar számára a hazai alapanyagokhoz való hozzájutást – emlékeztetett.

Kép: Vermes Tibor – AM

A kormányzat és az agrártárca arra biztat minden magyar élelmiszer-feldolgozással foglalkozó társaságot, hogy fókuszáljon a hazai alapanyagok minél teljesebb körű használatára – tette hozzá Feldman Zsolt. Kiemelte, a mezőgazdaságban “a jó gazda gondossága kell ahhoz, hogy eredményre jussunk”, Kastélyosdombón pedig ez az Ökumenikus Segélyszervezet segítségével folyamatosan megvalósul. Reményét fejezte ki, hogy a mintaszerű modell az agrárium több területén is alkalmazható lesz.

Feldman Zsolt hangsúlyozta, hogy az utóbbi bő tíz évben rengeget fejlődött a mezőgazdaság, erősödtek a gazdálkodói közösségek, és mindezek segítségével olyan térségek is a fejlődés útjára léphettek, amelyek megszenvedték a rendszerváltozást követő időszakot. Szerinte ma az agráriumban kétféle út lehetséges: a gazdálkodó saját termékét feldolgozva helyben igyekszik értékesíteni, vagy értékesítési láncba csatlakozik, partnerek segítségével. Az államtitkár azt mondta, a Heineken Hungária példaértékű partner a magyarországi komlótermesztés újjáélesztésében.

Kép: Vermes Tibor – AM

Közölte: a vidékfejlesztési támogatások révén a gazdaságba soha nem látott mértékű források jutnak, ez valamennyi hazai, élelmiszerellátással foglalkozó térség számára meghatározó lesz a következő évtizedben. A Magyar falu programra és a vidékfejlesztési támogatásokra utalva kiemelte, mindez komoly életminőségbeli változásokat eredményez majd a vidéken élő, gazdálkodó és dolgozó emberek számára. “A működő gazdaság és az élhető, magas színvonalú települési infrastruktúra fogja jelenteni a vidéki térségeink jövőjét, az itt élők számára a perspektívát” – fogalmazott.

Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója emlékeztetett: Kastélyosdombón több mint tíz éve kezdett munkába a szervezet, hogy segély helyett munka biztosításával segítsen a helyieknek. Beszámolt arról, hogy helyi programjaiknak köszönhetően már csaknem ötvenen “a saját lábukon állnak”, saját háztáji gazdaságot irányítanak. A komlótermesztésre utalva azt mondta, a Heineken Hungáriával kötött együttműködésnek és az agrártárcától érkező támogatásnak köszönhetően valódi térségfejlesztés indult el Kastélyosdombó környékén.

Geert Swaanenburg, a Heineken magyarországi leányvállalatának vezérigazgatója azt mondta: a kastélyosdombói komlót a Soproni 1895 márkához használják majd fel, ezzel e termék előállítása során kizárólag magyar piacról szerzik be az alapanyagokat.

Az eseményre készült írásos összegzés szerint a komlótermesztés hagyományának újjáélesztésével a cél az volt, hogy növekedjen a jó minőségű, magyar alapanyagok mennyisége a sörgyártásban, egyúttal a kezdeményezéssel segítsék a termesztésben részt vevő, hátrányos helyzetű családok megélhetését. Kastélyosdombón 2018 végén kezdtek komlótermesztésbe. Kezdetben a 30 millió forintból indított beruházás keretében a segélyszervezet szociális és fejlesztő központjának dolgozói 2500 palántát ültettek el a központhoz tartozó, egyhektáros területen, ezek először tavaly fordultak termőre. Az állami támogatás segítségével ma már 13 hektáron termesztik a haszonnövényt a Somogy megyei településen.

Forrás: AM

Mezőgazdaság

71 százalékkal nőtt a friss tojás importja

Print Friendly, PDF & Email

Jelentősen nőtt a friss tojás importja

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az Európai Bizottság adatai alapján az unió (EU27) tojás- és tojástermékimportja 68 százalékkal 9 ezer tonnára nőtt 2024 januárjában az előző év azonos hónapjához viszonyítva. Az import 82 százaléka Ukrajnából és az Egyesült Királyságból származott.

Fotó: Pixabay

A közösség tojás- és tojástermékexportja 30 százalékkal 29 ezer tonnára emelkedett 2024 első hónapjában 2023 januárjához képest. Az Európai Bizottság adatai szerint az unióban az étkezési tojás csomagolóhelyi ára 227 euró/100 kilogramm volt 2024 első tizennégy hetében, 11 százalékkal múlta alul az előző év azonos időszakának értékét.

A KSH adatai alapján Magyarország 2,6 ezer tonna héjas tojást (+14 százalék) vásárolt a nemzetközi piacról 2024 első hónapjában, ezen belül 71 százalékkal több, 1,6 ezer tonna friss tojást szállított be. A héjas tojás exportja 70 százalékkal 1,5 ezer tonnára emelkedett, míg ezen belül a friss tojás kivitele 30 százalékkal 117 tonnára csökkent 2024. januárban az előző év hasonló hónapjához viszonyítva. Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a ketreces tartásból származó étkezési tojás (M+L) csomagolóhelyi ára 55,13 forint/darab volt 2024 első tizenöt hetében, ami 16,8 százalékkal maradt el a 2023. év azonos időszakának átlagárától.

További információk e témában az Agrárpiaci jelentések – Baromfi című kiadványunkban olvashatók, mely innen érhető el: 8. szám.

Forrás: AKI

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Agancstolvajt fogtak a veszprémi rendőrök

Print Friendly, PDF & Email

Lopás miatt indult büntetőeljárás egy 29 éves férfival szemben.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Lopás miatt indult büntetőeljárás egy 29 éves férfival szemben.

Fotó: Rendőrség

Egy ágyneműhuzatba tekert, furcsa alakú csomag keltett gyanút a járőröző körzeti megbízottakban, és igazoltatták a tulajdonosát 2024. április 26-án délelőtt. A Veszprémben gyalogló férfi kibontotta a csomagot, amelyben hét szarvasagancs volt.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Állítása szerint februárban a környékbeli erdőkben gyűjtötte azokat, több mint százezer forinttal megkárosítva a vadásztársaságot. Az egyenruhások lefoglalták az agancsokat, a 29 éves helyi férfit pedig előállították a Veszprémi Rendőrkapitányságra, ahol lopás miatt gyanúsítottként hallgatták ki.

Fotó: Rendőrség

Felhívjuk a figyelmet, hogy a hullajtott agancsok a területen vadászati jogú társaság tulajdonát képezik, azok gyűjtését kizárólag az erdészetek szakemberei, vadászok vagy az erdőgazdaságok írásos engedélyével rendelkező személyek végezhetik.

Forrás: Rendőrség

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Fotópályázatot hirdetett a debreceni agrárkar – május 10-én zárul

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar jelenlegi és volt hallgatói számára fotópályázatot hirdet. A legjobban sikerült fotó készítője egyebek mellett bérletet nyerhet Magyarország egyik legkedveltebb és legizgalmasabb debreceni zenei és kulturális nyári rendezvényére, a Campus Fesztiválra – tájékoztatta az Agro Jager News Debrecenből Fekete István a DE MÉK Kommunikációs Csoport vezetője.

Fotó: Agro Jager News

A pályázatra több kategóriában nyújthatják be fényképeiket a jelenlegi és volt hallgatók – mondta el Fekete István, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudomány és Környezetgazdálkodási Kar munkatársa. Így a termesztett növények sokszínűsége, gazdasági állataink világa, az élő környezet, a vidéki Magyarország, sőt a gasztronómia éppen olyan fontos, mint a munka legszebb pillanatai. Abból az aspektusból pedig különösen, hogy ma már élelmiszertudománnyal kapcsolatos kutatásokat is végez az egyetem s végül, de nem utolsó sorban pedig várják a pályamunkákat az „élet az agráron” kategóriában, azaz az egyetemi évek alatt készült fotók is szerepelhetnek.

Fekete István kiemelte, hogy a pályázó kizárólag saját alkotásával pályázhat és maximum három fotóval nevezhetnek.

Kattints a képre és kövesd az egyetem híreit a Facebook oldalukon keresztül is!

A pályázatokat elektronikusan úton kell beküldeni. Részletek ITT!

A fotók mellé szükséges elküldeni a készítés helyét (ország, település, földrajzi megnevezés).

A pályázat beküldésének határideje május 10. A beérkező fotókból a kari vezetés előválogatást tart, majd a legjobbnak megítélt fotókat kiállítják, amelyeket a Debreceni Egyetem MÉK főépületében 2024. május 15. – 2024. május 31. lehet majd megtekinteni.

A pályázaton értékes belépőket sorsolnak ki a Campus Fesztiválra, amely Magyarország egyik legnagyobb és legnépszerűbb fesztiválja. Közönségdíjat a legtöbb szavazatot kapott fotót benyújtott pályázó kapja. Az elektronikus közönségszavazás a hivatalos kari Facebook felületen kerül meghirdetésre.

A felületet ITT lehet elérni!

A díjátadóra ünnepélyes keretek között a Debreceni Egyetem MÉK, B épület üvegfolyosó, 2024. június 5. 10:00-tól kerül sor.

Fotó: Agro Jager News

Díjazás

  1. helyezett: Campus Fesztivál Bérlet
  2. helyezett: Campus Fesztivál Hétvégi jegy (2 napos)
  3. helyezett: Campus Fesztivál Napijegy

Közönségdíjak: Campus Fesztivál Bérlet

Különdíjak: Élménynapok a Hortobágyi Nemzeti Parkban, a Tisztatáj Közalapítvány Szamárháti Látogatóközpontjában, a Nagyerdei Kultúrparkban és további ajándéktárgyak.

Fotó: Agro Jager News

Fekete István, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudomány és Környezetgazdálkodási Kar munkatársa hozzátette, hogy nem titkolt célja a pályázatnak, hogy akiknek az élete valamilyen módon kapcsolódik a debreceni agrártudományi karhoz, azokat összegyűjtse és értelemszerűen összegyűjtse azokat az értékes fényképeket is, amelyek a kar történelméhez hozzátartozhatnak. Megjegyezte, hogy máris sok érdekes fénykép érkezett, amelyek agrártörténeti vonatkozása mindenképpen figyelemre méltó – tájékoztatta az Agro Jagert News Fekete István Debrecenből.

Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M. – lapigazgató
Fotó: Agro Jager News

 

Tovább olvasom