Keressen minket

Horgászat

Tapasztalatok Németország horgász vizeiről

Print Friendly, PDF & Email

Bodnár Gergő testvéreivel együtt Nyíregyháza mellett nevelkedett. Hat éves korában már  idősebb testvérével, Attilával együtt mentek ki biciklivel horgászni. Egy nagy ponty megfogása jelentette az első sikerélményt a két fiatal gyerek életében és teljesen megfertőződtek a horgászat szenvedélyével. Teltek múltak az évek, Gergő sokat tanult a Szathmári horgásztó tulajdonosától, Pista bácsitól is. Ekkor már önállóan, a kis BMX biciklijével és a horgász dobozkájával felszerelkezve csalta horogra a keszeg-féléket, időnként a pontyokat is Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Bodnár Gergő testvéreivel együtt Nyíregyháza mellett nevelkedett. Hat éves korában már  idősebb testvérével, Attilával mentek ki együtt biciklivel horgászni. Egy nagy ponty megfogása jelentette az első sikerélményt a két gyerek életében. Eközben Gergő teljesen megfertőződött a horgászat szenvedélyével. Teltek múltak az évek, Gergő sokat tanult a Szatmári horgásztó tulajdonosától, Pista bácsitól is. Ekkor már önállóan, a kis BMX biciklijével és a horgász dobozkájával felszerelkezve csalta horogra a keszeg-féléket, időnként a pontyokat is, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Bodnár Gergő egy szép németországi szürkeharcsával..

Az évek múltával Gergő házas emberré vált és egy hirtelen elhatározás nyomán, új életet kezdtek el Németországban, a Rajna és a Fekete Erdő vidékén. Nem volt egyszerű, de az eltelt 7 év alatt, a beilleszkedés és a munka mellett, a horgászatra is maradt idő. Gergő a szabadidejében Rastatt mellett horgászik a Rajna titokzatos vizeiben.

Minden horgász álma a Rajna vidéke

Hogyan képzeljük el ezt a vidéket horgász szemszögből nézve?

 Itt teljesen más szabályok élnek, mint Magyarországon. Az itteni vizek rendkívül sebes folyásúak, a nagy Dunánál körülbelül kétszer gyorsabban folynak. Emiatt az első két évben csak tanulni voltam kint és megpróbáltam kitalálni, hogyan hódítsam meg a német folyókat. Ez nem kevés energiába és időbe telt.

Szürkeharcsákra várva..

A horgászat iránt érzett szerelem erősebb volt a kudarcoknál. Lépésről lépésre tanultam meg az itteni játékszabályokat. Minden siker a keszeg-félékkel kezdődik, ha azokat meg tudjuk fogni, jó úton járunk! Innentől kezdve sikerre vagyunk ítélve, ha elég türelemmel és szorgalommal vallatjuk ezeket a rendkívül vad és gyors folyású vizeket. Ahhoz azonban, hogy legálisan tudjunk horgászni, túl kellett esni a német horgászvizsgán, amihez nem kevés nyelvtudás és körülbelül 350 euro is szükségeltetett. A horgászat a nyelvtanulásban is sokat segített, mert ezzel is gyötörtem magamat: muszáj lesz megtanulni jól németül, mert várnak a németországi halak rám…

Milyen a német horgászati rendszer?

A németek mindenben rendkívül precízek és alaposak. Így van ez a horgászati szabályozásban is. Először egy online tanfolyamon kellett részt vennünk, ahol az egész tananyag öt nagy témakörre van szétosztva. Több száz kérdéssel és számos videó anyaggal érhető el a tananyag. A koronavírus miatt most csak online oktatás érhető el. A felkészülés során a halbiológiától kezdve egészen a legutolsó állatig, ami a vizekben él – fel kell készülni, fel kell őket ismerni. Tudni kell az alapvető eseményeket, mi, miért történik Németország vizeiben. Ha az online tanfolyammal megvagyunk, kapunk a helyi horgászszövetségtől egy bizonyítványt, hogy az első részt teljesítettük. Ezután már csak egy 8-20 órás gyakorlati képzés vár ránk, ahol az oktatók megtanítanak bennünket a legalapvetőbb feladatok elvégzésére is. Ez olyan triviális dolgokat jelent, mint az orsó és horgászbot részei, annak karbantartása, vagy éppen hogyan kössünk meg egy szereléket vagy horgot – amit adaptálni tudunk a német horgászati viszonyokhoz. Mindenképpen érdekes volt végigjárni és megnézni hogyan vélekednek a német oktatók ezekről a legalapvetőbb feladatokról. Tanulni mindenkitől lehet, véli sok bölcs horgász – így Gergő is.

Gergő kiismerte a Rajnát, amit lehetett már ki tudott fogni..

Online kell teljesítenünk 12 darab próbavizsgát, ami témakörönként 12 darab kérdést jelent. Maximum csak 15 kérdésben hibázhatunk a vizsga során.

Mindezek után, ha meg van a vizsga és a fent említett részek, akkor az illetékes polgármesteri hivatalban válhatunk engedélyt 5-20 év között, aminek a költsége éves szinten 8-10 euróba kerül. Tartományok szerint a szabályok azonban eltérhetnek – figyelmeztetett Gergő. Ezt követően jelentkezhetünk horgász klubba, amelyek az esetek többségében zártak, és a bejutás a közösségek tagjain múlik, sokszor kihalálos alapon… A nagyobb horgász klubbokba azonban szinte azonnal tagságot nyerhetünk. Szerencsére tagsággal is rendelkezem, ezért tudok a Rajnán és több különböző tavon is horgászni.

Mik azok a szabályok, amihez alkalmazkodnod kellett itt a Rajna vidékén?

Nekem a legfurcsább szabály épp a fogással kapcsolatos. A „catch and release” – azaz a megfogást követően visszaengedjük, itt egyáltalán nem működik, sőt az engedélyt is bevonhatják, ha tetten érnek egy horgászt…. Ha a hal nem méreten aluli, akkor kötelessége a horgásznak a birtokbavétel. Lehet akármekkora ponty vagy harcsa, nem mehet vissza a vízbe. Ezt olyan szigorúan veszik, hogy kamerázzák is a horgászokat, és ha ez bizonyítást nyer, akkor 2 000 – 5 000 euro büntetés mellett bevonják az engedélyt is. A PETA (németországi szervezet) szerint a megfogással stressz éri az állatot és betegségeket is adhatnák át a halak egymásnak. Mint sporthorgásznak, így elég kevés esélyem van visszaengedni a halakat. Azonban, ha a hal éppen véletlen elszabadul a csónakhoz közel, vagy a parton ülve, már nem számít kihágásnak. Ez sokszor előfordul nálam is: ha rosszul akadt a szakálnélküli horog, a hal biztos folytathatja a pályafutását, ha velem találkozik. Azonban egyes esetekben Gergő haza viszi a halat a családjának. Az édesvízi hal értéke olyan, mint Franciaországban, szinte nulla. A pontyot senki nem fogyasztja, esetleg csak a szürkeharcsát. Pontosan emiatt egyik halnak sincs tilalmi idénye. Annak ellenére, hogy a halat mindig haza kell(ene) vinni, van hal bőven Németország vizeiben..

Kérlek meséld el milyen a Rajna? Milyen akadályokkal találtad magad szembe?

Csak a Dunához tudom hasonlítani. Sebesen folyik, egyik legnehezebben horgászható víz, amivel eddig találkoztam életem során. A mellékágai békésebbek és hamarabb lehet szerencsénk, ha tudjuk, mit is szeretnék pontosan kifogni, és persze mekkora az elhivatottságunk. Helyismeret hiányában, a felderítéshez nyúltam, azaz akit a vízpart közelében láttam, kérdeztem. Gyűjtögettem az információmorzsákat: ki ezt, ki azt tudta megfogni. Az itteni emberek is, mint oly sok Magyarországon élő horgász, specialistává válik egy-két halfaj vonatkozásában. Nagyon kevés azoknak a száma, akik elmondhatják magukról,  hogy keszegtől a harcsáig képesek halat fogni. Talán kellő szerénységgel ide tudnám magamat besorolni 7 év elteltével, de a folyót, kijelenthetem, hogy nem ismertem ki teljesen. Ismeretlen helyeken mindig  dobós radarral kezdek, felmérem a terepet. Itt radart is lehet használni és csónakot is, ami nagyban segítette a rejtett német vizek felderítését. A keszeg után megjöttek az első pontyok, majd a márnák és végül domolykókat is sikerült horogra csalnom. Mindezek után a rejtelmes szürkeharcsa nyomába eredtem, ami engem is rabul ejtett. A legfontosabb a Rajnán az előke hossza és az etetés, mert enélkül nagy sikert nem érhetünk el. Amióta itt élek a feleségemmel, nagy örömömre szolgál, hogy a helyiek mellett,  lengyel barátaim is tanácsért fordulnak hozzám. Segítek mindenkinek, elmondom a részleteket, a kulcsmomentumokat, amivel halat lehet itt fogni.

Milyen itt élni magyarként? Ismersz más magyarországi horgászokat is ?

A Kapi Kupát idén is megrendezik a Németországban élő magyarok. A pontos időpont még nem ismert – érdemes Bodnár Gergőt vagy Somogyi Zoltánt megkeresni a témában

Persze. Évek óta itt élünk, és itt tervezzük a feleségemmel a családot is, de sok-sok kinti magyar barátom van. Minden évben nagy örömmel várjuk az általunk megalapított Kapi Kupa eseményét, aminek az ötlet gazdája Somogyi Zoltán és Gergő. Ilyenkor az összesereglett magyar barátainkkal átmegyünk Franciaországba. Tudom furcsa, de ennek is meg van az oka. Sok magyar, a fent említett vizsgát még nem teljesítette és szeret horgászni. A franciáknál semmilyen szabály nem vonatkozik a horgászatra, csak egy személyigazolványnak kell lennie nálunk. Sajnos, az elmúlt évben a koronavírus nem engedte, hogy találkozzunk. Amennyiben megkapjuk az oltást és elmúlik a veszély, újból útjára indul a vándorkupa közöttünk. Ilyenkor én szervezek és főzök, örülünk egymásnak és jól érezzük magunkat a vízparton.

Görbüljön minden magyarnak Németországban!

Agro Jager News

Írta: Dr. Szilágyi Gergely

 

 

 

Horgászat

IV. Országos Harcsafogó Bajnokság I. forduló

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Véget ért a IV. Országos harcsafogó bajnokság első fordulója, ami a Tiszalúci Holt-Tiszán került megrendezésre, ahol 34 csapat indult. Ha pontosak az értesüléseim, 18 csapat fogott harcsát, összesen több mint 40 körüli a darabszám, ebből közel 31 kg-os a legnagyobb harcsa. 16 csapatnak viszont nem sikerült az első fordulóban értékelhető halat fogni.

Fotó: Zsolna Mihály, Vác Dunakanyar Catfish Team – Agro Jager News

Mi, sajnos az utóbbiak táborát erősítjük, pedig mi is a legjobb tudásunk szerint próbáltunk helytállni, ahogy minden résztvevő csapat. Az időjárás nem volt kegyes a versenyzőkhöz, a felmelegedő idő után, a verseny első napján, egy komolyabb hidegfront érkezett esővel, lehűléssel, ez sajnos a harcsák kapókedvét visszavetette. Ennek ellenére több versenyző, köztük mi is, rengeteg radar által érzékelt harcsáról, vagy szemmel látható harcsára utaló jelekről számolt be, több nagytestűről is.

Köszönjük a lehetőséget, hogy egy ilyen színvonalas versenyen vehettünk részt, egy csodálatos, vadregényes helyszínen. Nagyon jól éreztük magunkat, remek embereket, csapatokat ismertünk meg, nagyon jó volt barátokkal horgászni, sokat tanultunk ismét. Jó peca volt, még annak ellenére is, hogy értékelhető harcsát nem fogtunk, de sok más halfajhoz volt szerencsénk. A második fordulóra jobban összeszedjük magunkat és bízunk a kegyes időjárásban. Gratulálunk minden résztvevő csapatnak, főleg a dobogósoknak.

Fotó: Zsolna Mihály, Vác Dunakanyar Catfish Team – Agro Jager News

Még egyszer köszönjük a szervezőknek, a MOHOSZ nak, Tamás Véghnak, de főleg Tiszalúcnak, a helyi horgászoknak, stégtulajdonosoknak az önzetlen segítséget és a hatalmas bizalmat, amit még szinte sosem tapasztaltunk. Magasra tette a lécet a remek szervezéssel Tiszalúc.

Minden horgásznak csak ajánlani tudjuk ezt a horgászvizet, aki még nem ismeri, nem fog csalódni, ha ellátogat a Tiszalúci Holt-Tiszára. Nem ismertük még ezt a vizet, de ezek után biztos, hogy vissza fogunk még jönni horgászni. Reméljük hogy jövőre is itt lesz megszervezve a harcsafogó bajnokság valamelyik fordulója.
Sok harcsát! Jó fogásokat! Görbüljön mindenkinek!

 

A cikk publikálást a szerző engedélyezte az Agro Jager News részére

Írta és fényképezte: Zsolna Mihály, a Vác Dunakanyar Catfish Team tagja

A Vác Dunakanyar Catfish Team Facebook oldala itt érhető el 

 

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Tovább olvasom

Horgászat

IV. Harcsafogó OB. első forduló, Tiszalúc

Print Friendly, PDF & Email

Véget ért a IV. Harcsafogó OB. első fordulója

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Bár az utolsó éjszaka sem hozta meg a harcsák étvágyát, a versenyzők mégha fáradtan is, de feltöltődve várták az utolsó órákat. A Tiszalúci Holt-Tisza vadregényes világa és a soha nem tapasztalt vendégszeretet megismételni való élményként él a versenyzőkben.

Fotó: MOHOSZ

Az utolsó 24 órában már csak azok a csapatok tudtak harcsát fogni, akik az adott szakaszon megtalálták éppen azokat a halakat, amelyek hajlandók voltak kellő intenzitással táplálkozni. Ez legjobban a címvédő HEBOSZ-MADCAT csapatának sikerült (Bodnár János, Sárvári Mátyás Márk, Sós János), akik címvédőként az utolsó éjjelen megfogott 28 kilogramm feletti harcsával végül magabiztosan nyerték az idei OB első fordulóját.

Fotó: MOHOSZ

Második helyen végzett a Yuki Fighters Team (Pokoraczki Adrián, Pokoraczki István, Takács Tibor) akik remekül kihasználták azt a rövid időszakot, amikor a harcsák még aktívan táplálkoztak. A harmadik helyezett Catfish Boys Team (ifj. Pölöskei Tibor, Megyesi Attila) is gyorsan megfogta halait a B szektorban, ahol a verseny második felében már egyáltalán nem táplálkoztak a harcsák.

Az első forduló végeredménye itt érhető el

Forrás: MOHOSZ

Tovább olvasom

Horgászat

Óriás csuka Szurdokpüspökiben

Print Friendly, PDF & Email

Szurdokpüspökiben 1,22 méteres csukát fogtak:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Báthy Attila vagyok és imádok horgászni, már négy éves korom óta ez a hobbim. Egy számomra kedves helyen, a 21-es főút melletti Szurdokpüspökinél található kis tóra mentem vasárnap reggel Boros Zsolt tógazdához. Ez a kis tó nagyon különleges nekem, sok emlékem kötődik hozzá. Régebben itt, ezen a csodás helyen sikerült egy 7 kg-os csukát fognom pergetve. Most vasárnap pontyra mentem horgászni. Felszerelésem egy három librás bojlis bot, féder szerelék, 4-es horog, csalitüske és gumikukorica.

Fotó: Boros Zsolt tógazda – Agro Jager News

A tó egy kis “csücskének” nevezett helyéről dobáltam, mert ott volt a legjobb esélyem a pontyok elkapására. És tényleg, sikerült fognom két gyönyörű pontyot, egy 5 kg-ost és egy 7 kg-ost, de miután megcsodáltam őket, visszaengedtem mindkettőt a tóba és folytattam a pecát. Délben aztán egy nagyobb kihívással találkoztam. Egy hatalmas hal ráharapott a horogra és azonnal húzni kezdett. Sokáig tartott, mire sikerült megfárasztanom, de megérte! Mivel egyedül voltam, így Boros Zsolti bácsi sietett a segítségemre. A szák kicsinek bizonyult, mert többször is kiszaladt belőle a hal, de nem adtuk fel. Zsolti bácsi hozott egy nagyobb merítőhálót és az már elegendőnek bizonyult.

A halnak hatalmas feje és szemei voltak, nem is csoda, hiszen 1,22 méter hosszú és 11,5 kg volt a súlya! Nagyon boldog voltam, hogy sikerült megfognom ezt az álomhalat. Természetesen a mérés és fényképezés után a halat visszaengedtük a tóba, méltó helyére. Köszönettel tartozom Zsolti bácsinak, aki kiskorom óta mindig is szívesen fogadott e fantasztikus helyen. Kívánom mindenkinek, hogy ilyen szép fogásokkal lepje meg őket a tó, ami téged is vár!

Sok sikert és jó horgászatot mindenkinek!

Báthy Attila korábbi fogásai:

 

Írta:  Báthy Attila sporthorgász

Boros Zsolt tógazda elérhetősége: sprinter033@freemail.hu

 

 

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Tovább olvasom