Keressen minket

Mezőgazdaság

Vízügyi kutatások indulhatnak Ausztriával

Print Friendly, PDF & Email

Ausztriában ma nagyon fontos a hatékonyság és egyre jobban foglalkoznak a környezettudatos mezőgazdaság megvalósításának lehetőségével.

Közzétéve:

Feltöltő:

Print Friendly, PDF & Email

Petzenkirchen Alsó-Ausztriában található, Bécs és Linz között félúton. A térségben jellemzően kis gazdaságok működnek. Ausztriában ma nagyon fontos a hatékonyság és egyre jobban foglalkoznak a környezettudatos mezőgazdaság megvalósításának lehetőségével.

Az első ilyen kutatásokat 1945 után kezdtük el – fogadott Dr. Peter Strauss professzor, a petzenkircheni kutatóállomáson. Irodája régi fényképekkel díszített s meséli, hogy a kutatások iránya ma sem változik, de a hagyományos eszközök között ma már a csúcstechnika is helyett kapott. Ma Ausztriában kilenc intézettel dolgoznak együtt és most a sok csapadék, a hirtelen jött eső elvezetésének kérdéskörével is foglalkoznak. Növelni kell a talajok vízbefogadó képességét. 1970-ben fogalmazódott meg első alkalommal, hogy a környezettudatos gazdálkodásnak lehet jövője. Ekkor ismerték fel azt is, hogy a gazdaságok méretének növekedésével egyre nagyobb gépeket használunk s a teljesen más művelési rendszerek miatt a talajok is megváltoznak.

Ausztriában kiemelten fontos a talajok nitrit-nitrát tartalma és változásainak, mozgásának a megismerése, továbbá a talajvíz szennyezésének feltárása. Újabb kutatásaikkal az erdészetek megbízására is végeznek méréseket. A klímaváltozás miatt, napjainkban az eddig megszokott, védelmi célú erdősávok szerkezetén és a fafajok összetételén változtatni kell. Ez kifejezetten Ausztria keleti felére igaz, ahol a melegedő klíma miatt olyan gyengültségi kártevők és kórokozók jelentek meg, melyek jelentős fapusztulásokat eredményeztek. Most ide új véderdőket kell telepíteni, újabb fafajokat kell az erdészeknek ajánlani, hogy az elkövetkező 50 év változásait túléljék az új telepítések.

A nagy mennyiségű és hirtelen jött csapadék hatásainak vizsgálata Dr. Peter Strauss szerint egyre fontosabb. A talajerózió fokozottabban jelentkezik, nem csak az erdészeti kultúrákban, hanem jelentős károk keletkeznek a szőlőültetvényekben, amelyekből a Duna völgyében, Melk és Krems an der Dunau között, nagyon jelentős ültetvények találhatóak.

A szántóföldi gazdálkodásban a talajtömörödésének vizsgálata nem csak Ausztriában, hanem a környező országok mezőgazdaságában is egyre gyakoribb probléma. Most úgy tűnik, hogy a legjobban a szerves anyag kijuttatásával lehet a leginkább csökkenteni ennek a rossz hatását és ezzel együtt kutatásokat végeznek a tápanyagok mozgásának feltérképezésével.

Dr. Peter Strauss professzor elmondta, hogy Petzenkirchenben 17 kutató dolgozik, akik mellé folyamatosan érkeznek vendégkutatók, PhD hallgatók és a Bécsi Egyetemmel közös kutatási projektek miatt nem csak kutatók, hanem egyetemisták is rendszeres munkatársaik az intézetben.

Dr. Peter Strauss kiemelte, hogy a magyar gazdák, a magyar kutatók is ugyanazokkal a problémákkal fognak találkozni, amelyekkel az osztrák kollégáik. Ausztriában nagyon sokat foglalkoznak azzal a kérdéssel, hogy öntözés nélkül lehet-e gazdálkodni? A hozamokat a legjobban befolyásoló tényező a víz és ez egyre jobban felértékelődik a következő évtizedekben.

Emiatt is fontos azonban, hogy vizeink alkalmasak-e az öntözésre és milyen hatással vannak a talajokra? Magyarországon, a NAIK szarvasi kutatóműhelyében, a talajok szikesedésének mértékét vizsgálják szennyvíz öntözéses hasznosítása mellett. Nagyon sok kérdés vár megválaszolásra, de a következő évtizedekben egyre fontosabbá válik majd a fenntartható mezőgazdaság kérdésköre. Ebben a munkában mindenképpen lesznek olyan csatlakozási pontok, amelyekben a magyar és az osztrák kutatók tudnak közösen dolgozni. Ennek a közös munkának az elején, az ismerkedési szakaszában járunk – mondta Strauss professzor az osztrák Mezőgazdasági Minisztérium petzenkircheni kutatóállomásának vezetője.

Az intézet bemutatása után a szántóföldön folytatódott a kutatóállomás munkájának megismerése. A minta vízgyűjtő területet a Bécsi Egyetemmel közösen üzemeltetik, mintegy 66 hektáron (HOAL Program). Az infrastruktúra és a műszerek összberuházásának értéke meghaladja a 700 000 eurót.

Dr. Peter Strauss munkatársa Markus Oismüller, a vízzel kapcsolatos áramlási és szállítási folyamatok megismerését tanulmányozza, ezzel együtt az üledék, a tápanyagok és a mikrobák mozgásának feltérképezését is végzik. A különböző hidrológiai folyamatok figyelhetők meg az alsó-ausztriai mintaterületen és a viszonylag egymáshoz közel fekvő területeken látják a felszíni lefolyás, a forrás kapcsolatát, amelyekre számos szenzort telepítettek.

A különlegessége abban rejlik – mondta Markus Oismüller, hogy a minta vízgyűjtő terület – a változatosság miatt – a világon található számos vízgyűjtő területén előforduló hidrológiai folyamatokat reprezentálja.

Élvonalbeli kutatások, interdiszciplináris együttműködések, hálózatépítés a tudományos közösségen belül, a hosszú időidejű kísérleti eszköztár, adatgyűjtés a sarokpontjai a HOAL programnak, amely így a vendégkutatók érdeklődésének középpontjába került. Ez szorosan összekötötte más akadémiai intézetekkel és megfigyelőhelyekkel a petzenkircheni kutatóállomás munkáját – tette hozzá Dr. Peter Strauss igazgató.

31 állomáson mérnek talajnedvességet és talajhőmérsékletet 5, 10, 20 és 50 cm mélységekben. A területen összesen több mint 300 telepített szenzort helyeztek el. A legfelső szint nedvességtartalmát felhasználják a szatellitek által mért felszíni talajnedvesség adatok kalibrálásához és a NASA SMAP referencia pontja is megtalálható a mintatéren. A vízgyűjtő területen, további 24 helyen mérnek folyamatosan talajvízszintet.

Az időjárás állomáson az alapvető mérések mellett ma már levegőturbulenciát, ultrahangos érzékelővel hómagasságot is mérnek és esőcsepp méret eloszlást is rögzítenek a csapadékmennyiség mellett. Nagy hangsúlyt fektetnek a csapadék vízminőségének monitoringjára és folyamatosan keresik a peszticid és nehézfém jelenlétet is.

Vízfolyásokban is hasonló analitikai mérésekkel határozzák meg, milyen anyagokat emel, mos ki a víz a talajokból és a szenzorok mérése kiegészül folyamatos mintavételekkel. Kiterjedten elemzik a hordalékanyagok mennyiségét és minőségét és a vizek mikroorganizmus szennyezésének vizsgálatával is foglalkoznak az osztrák kutatók.

Dr. Peter Strauss professzor, érdeklődésemre elmondta, hogy a vízgyűjtő területen mezőgazdasági termelés folyik. Az ehhez köthető információkat évente gyűjtik össze a gazdálkodókkal készített személyes interjúk segítségével, akik nagyon együttműködőek. Így pontos és megbízható adatot nyernek a termesztés valamennyi részletére vonatkozóan. Pontos adataik vannak a termesztett növényekről, a művelési időkről, a vetésekről, a trágyázásokról, a műtrágyázásokról, a növényvédelemről, az aratások idejéről.

Dr. Peter Strauss kiemelte, hogy a gazdák tájékoztatása nagyon fontos, de erre már a kutatóintézeteknek nincsenek szabad kapacitásai. Fontos szerepet kapnak a szakmai szervezetek, a kamarák és a szakminisztérium, hogy az állami forrásokból megvalósított kutatások és azok azonnal alkalmazható és kidolgozott módszerei – közvetlenül – eljussanak a gazdálkodókhoz.

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Október közepén indul az agrártámogatások előlegfizetése

Print Friendly, PDF & Email

Hamarosan megkezdődik a közvetlen támogatások, valamint egyes vidékfejlesztési intézkedések előlegeinek kifizetése

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az agrártámogatások uniós feltételeinek változása és a piaci nehézségek közepette felértékelődik minden pénzügyi segítség, így az előlegfizetés feltételeinek megteremtése után október 16-án idén is megkezdődik a közvetlen támogatások, valamint egyes vidékfejlesztési intézkedések előlegeinek kifizetése – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Fotó: Agrárminisztérium Facebook oldala

A tárcavezető kifejtette, a Közös Agrárpolitika uniós reformja számos változást hozott az idei évben, az új előírásoknak történő megfelelés a gazdálkodók részéről alkalmazkodást és adminisztrációs feladatokat jelentett. Az érintettek idén tavasszal nyújthatták be első alkalommal az új rendszerben, az új szabályok alapján meghirdetett támogatási jogcímekre vonatkozó igényeiket. A számos változásra való tekintettel elismerés és köszönet illeti a gazdákat, az őket segítő kamarai falugazdászokat, a szaktanácsadókat és a folyamatban közreműködőket – hangsúlyozta Nagy István.

Az agrárkormányzat tisztában van az előlegfizetés magyar agrárium finanszírozási gyakorlatában kialakult jelentőségére, hiszen hosszú évek óta segíti az őszi munkák elvégzését. Az idei esztendőben különösen fontos minden olyan eszköz, ami a piaci problémák, magas költségszintek miatti likviditási problémák enyhítéséhez hozzájárulhat. Az előleg- és  részfizetésekhez szükséges pénzügyi források rendelkezésre állnak – közölte a miniszter.

Nagy István tájékoztatása szerint az előlegfizetésben az alaptámogatás mellett a kis- és közepes gazdaságok célzott támogatását biztosító új támogatási formán, az újraelosztó támogatáson is megindulnak az utalások. Az érintettek a következő jogcímeken számíthatnak előlegfizetésre: alaptámogatás, újraelosztó támogatás, termeléshez kötött támogatások (tejhasznú tehén, hízott bika, anyajuh, intenzív gyümölcs, extenzív gyümölcs), valamint az agrár-környezetgazdálkodási és ökológiai gazdálkodást érintő vidékfejlesztési támogatások.

 

Forrás: AM

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Aktuális és gyakori kérdésekre ad választ az eGN új, módosított kitöltési útmutatója

Print Friendly, PDF & Email

A Nébih frissítette az elektronikus gazdálkodási napló kitöltési útmutatóját.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Nébih a gazdálkodók igényeit figyelembe véve a leggyakoribb kérdések alapján frissítette az elektronikus gazdálkodási napló kitöltési útmutatóját, valamint bővítette a gyakran ismételt kérdések (GYIK) gyűjteményét is. A jelenlegi módosításokkal a hivatal többek között az őszi vetésű főnövény rögzítésével és a tápanyag gazdálkodási terv beküldésével kapcsolatos hasznos információkat foglalta össze.

Fotó: Nébih

A Nébih több olyan kérdést is kapott a gazdálkodóktól, melyek egy-egy azonos téma köré csoportosíthatóak. A hivatal ezek alapján ‒ a naplóvezetés egyszerűsítése, az adminisztrációs terhek csökkentése érdekében ‒ módosította az eGN kitöltési útmutatóját, és bővítette a gyakran ismételt kérdések gyűjteményét is.

Az évszakra való tekintettel kifejezetten időszerű az őszi vetésű növények kapcsán az a kérdés, hogy melyik évhez kell felvezetni azokat. A Nébih struktúrája szerint, jóllehet a támogatási év igazodik a naptári évhez, ugyanakkor az őszi vetésű kultúrák esetében a kincstári támogatást a termelők valójában az előző évben elvetett növényekre kapják. Ezt figyelembe véve az őszi vetésű kultúrákat mindig a következő évi ‒ jelen esetben a 2024-es ‒ gazdálkodási évre kell rögzíteni.

A tápanyaggazdálkodási terv vezetésének gyakoriságára vonatkozóan is több kérdés érkezett a Nébih-hez, melyek alapján az útmutató ‒ a módosításnak köszönhetően ‒ még pontosabb válaszokat tud nyújtani.

Több esetben kértek tájékoztatást a napló vezetésére kötelezett halála esetén felmerülő teendőkről is. A GYIK bővítésével a gyűjtemény most már ennek megválaszolására is kitér. Eszerint az örökösnek az örökhagyó naplójában nem kell semmilyen változtatást elvégeznie, ugyanakkor a saját naplójában tovább kell vezetnie az örökhagyó azon területeit, amelyek az örököshöz kerültek.

Az Elektronikus Gazdálkodási Napló (eGN) módosított kitöltési útmutatója és a bővített GYIK gyűjtemény elérhető a Nébih portál eGN aloldalán.
Kérdés esetén az egn@nebih.gov.hu címen kérhető segítség.

Forrás: Nébih

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Fontos határidő közeledik a 2023. évi egységes kérelem tekintetében!

Print Friendly, PDF & Email

Fontos szabályokra hívrta fel a figyelmet az MVH

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az Európai Mezőgazdasági Garanciaalapból, valamint az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból és a központi költségvetésből finanszírozott egyes támogatások igénybevételével kapcsolatos eljárási szabályokról szóló 13/2023. (IV. 19.) AM rendelet alapján:

„20. § (1) Az egységes kérelem kijavítására, valamint az egységes kérelem részleges vagy teljes visszavonására – a termeléshez kötött anyatehéntartás támogatása kivételével – a tárgyév szeptember 29-ig van lehetőség.
(2) Termeléshez kötött anyatehéntartás támogatás esetén az igénylés kijavítása, részleges vagy teljes visszavonása tárgyév december 20-ig lehetséges.”

A fénykép illusztráció: Pixabay

Fel kívánjuk hívni a figyelmet arra, hogy a határidők lejártakor a szerkesztés alatt álló adatváltozás elektronikus bizonylatok hivatalból törlésre kerülnek! Ennek megfelelően kérjük az érintetteket, hogy ennek tudatában, még a határidőket megelőzően nyújtsák be vagy töröljék a szerkesztés alatt álló adatváltozás bizonylatokat.

2023. szeptember 29-t követően az alábbi adatok kijavítására, visszavonására már nem lesz lehetőség:

 • Nem lehet visszavonni a teljes egységes kérelmet, kivéve akkor, ha a kérelem kizárólag termeléshez kötött anyatehéntartás/nemzeti átmeneti anyatehéntartás támogatással érintett.
  Kizárólag ezen támogatások esetén az egységes kérelem 2023. december 20-ig visszavonható.
 • Nem lehet visszavonni teljes jogcímet, kivéve a termeléshez kötött anyatehéntartás/nemzeti átmeneti anyatehéntartás támogatás vonatkozásában.
  Kizárólag ezen támogatások esetén a jogcímek, és esetlegesen vele együtt a teljes egységes kérelem 2023. december 20-ig visszavonható.
 • Nem lehet visszavonni teljes blokkot, táblát, állategyedet, erdőrészletet, méhcsaládot, törzsállományt, kivéve a termeléshez kötött anyatehéntartás/nemzeti átmeneti anyatehéntartás támogatás vonatkozásában.
  Kizárólag ezen támogatások esetén az állategyedek 2023. december 20-ig visszavonhatóak.
 • Nem lehet visszavonni egy táblán, állategyeden, erdőrészleten lévő jogcím igénylést, kivéve a termeléshez kötött anyatehéntartás/nemzeti átmeneti anyatehéntartás támogatás vonatkozásában.
  Kizárólag ezen támogatások esetén az állategyedről a jogcímek 2023. december 20-ig visszavonhatóak.
 • Nem lehet megváltoztatni a főnövény hasznosítási kódját, csökkenteni a tábla területét, nem lehet kijavítani a tábla rajz elhelyezkedését, nem lehet a főnövény esetén megadott egyéb adatokon változtatni (öntözés, termesztő berendezés, termesztés célja stb.). Kivétel: Főnövény vetési és betakarítási/beforgatási időpontját.
 • Táblán lévő nem termelő tájképi elem (NPLFA) kijelölése sem lehetséges a határidő után (kivéve ökológiai jelentőségű másodvetés ld. lent).
 • Fiatal gazda jogcím igénylésekor nincs lehetőség a nyilatkozatok módosítására, valamint jogi személyek esetében a korábban megadott elsődleges és nem elődleges ügyfelek módosítására, törlésére.
 • Állatlétszám alapú támogatások esetén nincs lehetőség a támogatási igényre irányuló nyilatkozatok módosítására, kizárólag a termeléshez kötött anyatehéntartás/nemzeti átmeneti anyatehéntartás támogatási igények vonatkozásában.
  Kizárólag ezen támogatások esetén a támogatási igényre irányuló nyilatkozatok 2023. december 20-ig módosíthatóak.

Milyen adatot lehet megadni 2023. szeptember 29-t követően is:

 • Főnövény vetési és betakarítási/beforgatási időpontját
 • Október 1-ig lehet megvalósítani a Feltételesség HMKÁ8, illetve AÖP gyakorlat3 keretében elszámolni kívánt ökológiai jelentőségű másodvetéseket. Az október 1-ig megvalósított ökológiai jelentőségű másodvetések 2023. október 16-ig jelenthetőek be!
  Október 1 és 16 között be lehet jelenteni tervezési dátummal nem rendelkező, ám október 1-ig megvalósított ökológiai jelentőségű másodvetést, de ezen esetekben kötelező megadni a tényleges vetés dátumát is. Október 16-ig ki lehet javítani az addig megadott másodvetéshez kapcsolódó adatokat.
  2023. október 17-ét követően kizárólag a már megvalósított másodvetésekhez lehet a beforgatás dátumát megadni, egyéb adat már nem módosítható!
 • Október 31-ig lehet megvalósítani a hagyományos másodvetéseket, illetve zöldtrágyázás céljából vetett másodvetéseket. A hagyományos és zöldtrágyázás céljából vetett másodvetések elvetése 2023. november 15-ig jelenthetők be! 2023. november 16-át követően kizárólag a már megvalósított másodvetésekhez lehet a beforgatás dátumát megadni, egyéb adat már nem módosítható!
  November 15-ig ki lehet javítani az addig megadott másodvetéshez kapcsolódó adatokat, kivéve, ha a hagyományos másodvetésen valamilyen termeléshez kötött területalapú jogcím igénylés is volt.
  Az ilyen jogcímmel is érintett másodvetések esetén szeptember 29-t követően, amennyiben a másodvetés esetén a tényleges vetési időpont is bejelentésre került, a másodvetés tekintetében kizárólag a másodvetés betakarítási/beforgatási dátuma jelenthető be!
 • Megvalósított hagyományos másodvetés esetén, amennyiben a másodvetésre termeléshez kötött területalapú jogcímek egyike is igénylésre került, a tényleges vetéssel egyidejűleg kérjük adja meg a szükséges vetőmag számla adatokat. Adatmegadásra azonban már csak azon hasznosítások esetén van lehetőség, melyek tekintetében Ön másodvetést jelentett be.
 • Agrotechnikai műveletek:
  AÖP tekintetében 2023. december 31-ig végezhetőek el. Ezen agrotechnikai műveletek 2024. január 15-ig jelenthetők be, ezt követően ilyen agrotechnikai művelet már nem jelenthető be!
  VP AKG 2021 intézkedés keretében elszámolni kívánt agrotechnikai műveletek egész évben bejelenthetőek a tevékenység elvégzését követő 15 napon belül.
 • Dokumentum csatolás kizárólag a Feltételesség, Kölcsönös Megfeleltetés, a termeléshez kötött területalapú jogcímek követelményeinek ellenőrzésre (pl.: honamadatok, szaporító anyag igazolása stb.), illetve a VP Baromfi állatjólét intézkedés esetén kerül figyelembe vételre.
  ​​​​​​​VP Baromfi állatjólét intézkedés esetén a dokumentum csatolás határideje október 30-a!!

Figyelem! Kérjük, hogy amennyiben egy másodvetést, agrotechnikai műveletet már nem kíván megvalósítani, azt egy adatváltozás bizonylaton törölje és nyújtsa be ezen változást tartalmazó adatváltozás bizonylatot, ezzel is gyorsítva a kérelmek feldolgozását!!

VP Baromfi állatjólét intézkedésadatszolgáltatás 2023. október 1-30 között

A VP3-14.1.4-22 kódszámú VP Baromfi állatjólét támogatás kapcsán a 2022.10.16-tól 2023.10.15-ig tartó kötelezettségvállalási időszak alatt vezetett 5. számú melléklet, valamint a keletkezett dokumentumok benyújtására az Egységes kérelemadatváltozás bejelentés felületén lesz lehetőség. A felület használatára vonatkozóan külön kitöltés útmutató kerül kiadásra, erre vonatkozóan kérjük figyeljék a Kincstár honlapját!

Október 30-át követően VP Baromfi állatjólét támogatáshoz kapcsolódó adatszolgáltatást is tartalmazó be nem adott adatváltozás bizonylatok törlésre kerülnek!

Forrás: MVH

Tovább olvasom
Cart
 • No products in the cart.