Keressen minket

Mezőgazdaság

A jövő fehérjeforrását kutatják Debrecenben

Print Friendly, PDF & Email

A Debreceni Egyetem kutatói egy olyan újgenerációs növényi eredetű fehérjeforrás létrehozásán, valamint termelés technológiai rendszer kiépítésén dolgoznak, amely a GMO-eredetű szójaimport csökkentését eredményezheti.

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

A Debreceni Egyetem kutatói egy olyan újgenerációs növényi eredetű fehérjeforrás létrehozásán, valamint termelés technológiai rendszer kiépítésén dolgoznak, amely a GMO-eredetű szójaimport csökkentését eredményezheti.
A kutatás középpontjában a lucerna van. Világviszonylatban a takarmányozáshoz szükséges és az emberi fogyasztásra is alkalmas, lucerna alapú fehérjebázis biztosítása elsőként Magyarországon, Ereky Károly 1920-as kutatásaira, valamint Holló János hetvenes években tervezett Vepex (Vegetable Protein Extract) programjára, a lucerna levelének nedvéből készülő „zöld atombomba” gyártásának technológiájára épült. A Vepex tervezetet azonban a magasra szökött olajár miatt később elvetették: a takarmányfehérje legnagyobb forrása világszerte a szója lett.


Szakértői becslések szerint Magyarország az évi 500-600 ezer tonna importált, GMO-eredetű szója egyharmadát tudná biztosítani a hazai, nem génmódosított termelésből. A magyar szója termőterületeinek korábbi években tapasztalt növekedését az utóbbi két-három évben csökkenés követte. Ha sikerül is növelni a termésátlagot, a külföldinél jóval alacsonyabb hazai árak miatt a megtermelt többletmennyiség nem itthon kerül felhasználásra. A GMO-mentes magyar szóját a gazdák az itthoni ár akár kétszereséért, elsősorban Ausztriában értékesítik. Takarmányként nagyrészt az importból származó, genetikailag módosított szóját használjuk – mondta Fári Miklós Gábor, a Debreceni Egyetem (DE) Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) egyetemi tanára.

A növény világpiaci ára, valamint a kiszámíthatatlan export miatt azonban mára egyre sürgetőbbé vált más alternatív fehérjeforrások bevonása.

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) kutatói közreműködésévével megvalósuló Proteomill elnevezésű projekt célja a lucerna zöld biomasszájából 15-55 százalékos fehérjetartalmú takarmánykoncentrátum (LPC) kifejlesztése. Emellett egy olyan teljesen magyar innovációnak tekinthető üzem- és agrotechnika létrehozása is a cél, amely tápalapanyagokat, ipari rostot és egyéb értékesíthető termékeket állít elő – jelentette ki Fári Miklós Gábor.

A legideálisabb, nem mag eredetű alternatív növényi fehérjeforrás hazánkban továbbra is a lucerna, amely kiválóan tolerálja a klímát, évente többször betakarítható, és öntözéssel nagyon magas termésátlag érhető el. A Debreceni Egyetemen négy kutatócsoport folytat sokrétű vizsgálatot a növény melléktermékeinek további hasznosítására.

Az évtizedek óta zajló kutatások 2017-ben új lendületet kaptak, amikor a szója világpiaci ára a háromszorosára nőtt. Az egyetemen három éve folyó projektben a 2004 óta a Tedej Agrártermelő és Szolgáltató Zrt területén működtetett kísérleti üzem mellé egy ötszáz hektár lucerna feldolgozására alkalmas új kísérleti, demonstrációs üzemet építettünk fel. A telepen napi több tonna szójafehérjével egyenértékű levélfehérje koncentrátumot tudnak előállítani. A termelésben kiemelt célunk, hogy ne keletkezzen hulladék, az előállított mezőgazdasági melléktermékek mindegyike önálló, minősített agrárproduktum legyen – hangsúlyozta a szakember.

Az üzemben a zöld lé, a „lucernatej” kiválasztása után a keletkező rostanyagot takarmányipari célokra is használják, készíthető belőle pellet, vagy lucernaliszt, vagy éppen emberi fogyasztásra alkalmas táplálékkiegészítő.

A fehérje kivonása után megmaradt bioaktív anyagokban gazdag növényi levet (un. barnalé) innovatív biotechnológiai eljárásunknak köszönhetően egyebek mellett tartósítani tudjuk. Ez a fermentált bio-juice egy egyedülálló biostimulátor anyag, szerves tápoldat, amely nagyon keresett a mezőgazdasági piacon. Hatékonyságát mutatja, hogy 1 liter tápoldatot 100 liter vízben oldva hasznosítható biológiai (öko) növénytápoldatként – mutatott rá a szakember.

A MÉK egyetemi tanára szerint az alternatív növényi fehérjekutatás túlmutat a mezőgazdasági felhasználáson, az állattenyésztés és a növénytermesztés területén, egyebek mellett érinti az élelmiszeripart és a vegyipart is.

A termelési folyamatban olyan nagy hozzáadott értékű hasznos anyagok is kinyerhetők a fehérjementes léből, mint a politejsav (PLA), amely a lebomló műanyag egyik alapanyaga – sorolta Fári Miklós Gábor.

A „barnalé” kiváló alapanyaga lehet továbbá a műhúst is szolgáltató teljes értékű biotechnológiai eredetű fehérjének. Ez már a zártrendszerű fehérje előállítás csírája. Tehát az állattenyésztéstől függetlenítve hozhatunk létre fehérjét az emberek számára. Ez a XXI. század ipara. A DE innovatív ökoszisztémájának köszönhetően ezért is keressük folyamatosan a partnereket a projekthez. Az alternatív fehérje kutatása csak a kezdet volt – véli a professzor.

A termelési hatékonyság növelése érdekében a Proteomill projekt része a lucerna mellett új szójafajták nemesítése is.

Az elsősorban Dél-Amerikából érkező szója fehérjetartama magasabb, mint a hazai termés. Kémiai összetételét tekintve azonban az extrudált szójadara olyan anyagokat is tartalmaz, amelyet az állatok egy része nem tolerál, ezért a szója hazai termelését új útra terelheti a kutatásunk. A nemesítéseknek köszönhetően, a régi, úgynevezett zöldtakarmány szójafajták visszahozásával és levélfehérjévé történő feldolgozásával az import, mag eredetű GMO szójától való függés tovább csökkenthető – fejtette ki Fári Miklós Gábor.

Molekuláris nemesítéssel is támogatott célfajták bevezetésével a DE kutatói által fejlesztett technológia 100-500 hektáron gazdaságossá válik.

A tervek szerint a tedeji kísérleti üzemben a világpiaci árnál 10-20 százalékkal olcsóbban állítható elő a takarmányfehérje koncentrátum. Az országos bevezetéshez szükséges tanácsadói hálózat és célzott támogatások mellett tíz év múlva akár több tucat, a DE MÉK és a Tedje Zrt. által kidolgozott technológiát alkalmazó levélfehérje zöld biofinomító üzem jöhet létre. A felvázolt termelési sebességgel kiválthatunk hazánk szójafehérje igényének 50 százalékával egyenértékű szójaimportot. A projekt nagy hatással lehet a hazai és a nemzetközi növénytermesztés-állattenyésztés zöldítésére, fenntarthatóságára, jövedelmezőségére, és alternatívát nyújthat a globális fehérjehiányra – mondta Fári Miklós Gábor, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar egyetemi tanára.

A kutatás a GINOP-2.2.1-15-2017-00051 azonosítási számú: „Proteomill- lucerna alapú fehérjetermékeket előállító termesztési és feldolgozási technológia, valamint mintaüzem kialakítása” elnevezésű projekt keretében valósul meg.

Forrás: Debreceni Egyetem

Mezőgazdaság

Lengyelország: megjelent az első import szamóca az üzletekben

Print Friendly, PDF & Email

Csúszik az európai szamócaszezon

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az időjárási viszonyok miatt csúszik az európai szamócaszezon, egyelőre csak Egyiptom szállít az európai piacokra.

November végén jelentek meg az első, nagyon kis tételben importált friss szamócatételek a lengyel nagybani piacokon. Ez az áru teljes egészében Egyiptomból származik, és koraisága miatt nagyon drága. Az évnek ebben a szakában az európai piacra kizárólag Egyiptom szállít friss szamócát. Elvileg már Dél-Olaszországban is hamarosan kezdődnie kellene a szezonnak, de idén az állományok kiültetése késedelmesen történt meg, ezért elhanyagolható mennyiségű olasz szamóca kerül a belföldi piacokra, exportra nem marad áru. Belgiumban és Hollandiában is megkezdődött az üvegházi szamóca termesztése, de egyelőre itt is csak igen korlátozottan áll rendelkezésre a gyümölcs – ez a mennyiség egyelőre még a helyi piacok igényeinek is túl kevés. Az árak pedig, bár az utóbbi napokban kissé csökkentek, még mindig magasak, átlagosan 8 eurót kérnek egy 500 grammos dobozért (6000 Ft/kg). A piacon még nincsenek jelen azok a nagy szereplők, akik a téli szezon későbbi szakaszában a kínálat és az árak alakulását döntően meghatározzák: Spanyolország és Görögország. Ezek az országok csak később, december második felében jelennek majd meg az európai piacokon.

Lengyelországban továbbra is korlátozott marad a szamóca kínálata, még az előző években tapasztaltnál is kevesebb árut forgalmaznak majd a nagybani piacok (december folyamán 50 tonna alatti mennyiséget). Nem is várható, hogy a kínálat jelentősen bővülne, főleg, mivel az időjárási viszonyok miatt a vegetáció az idei évben késni fog (nem csak Olaszországban).

A legtekintélyesebb lengyel nagybani piac, Bronisze pultjain idén december első napjaiban átlagosan 40 PLN/kg (3500 Ft/kg), ami 30%-kal magasabb, mint a tavaly ilyenkor érvényes 30 PLN/kg (2600 Ft/kg) körüli átlagár.

Forrás: Fruitveb

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

A hazai cégek fele tervez béremelést 2024-ben – A mezőgazdaságban romló eredményességre számítanak

Print Friendly, PDF & Email

 A 2024-es évi munkaerőpiaci trendekről kérdeztek meg vállalati vezetőket

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A magyarországi vállalatok 53 százalékánál szerepel a 2024-re vonatkozó tervek között a bérfejlesztés. A Profession.hu a HR Körkép felmérése szerint az érintett cégek átlagosan 12 százalékkal emelnék a fizetéseket A mezőgazdasági szektor romló pénzügyi eredményre számít jövőre.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

A június és szeptember között zajlott, online kutatásban 449 vállalatot kérdeztek meg. A munkaerőpiaci trendek sürgetik a fizetések és a kapcsolódó egyéb juttatások mielőbbi rendezését.

Az idei HR Körkép felmérés szerint szinte minden második cégnél van cafeteria rendszer. Ez a juttatási forma az átlagosnál nagyobb arányban érhető el a legalább 1 milliárd forint éves bevételű cégeknél és a gyártó szektorban működőknél, miközben elmarad ettől a kereskedelemben és a vendéglátásban tevékenykedő szereplőknél.

A leggyakrabban kiosztott béren kívüli juttatás havonta 16-20 ezer forint közötti, valamint az 50 ezer forintot meghaladó összeg, amelyek a vállalatok 18-18 százalékánál vannak érvényben; a legalacsonyabb csomag, a 10 ezer forintot meg nem haladó összeg a cégek 10 százalékánál fordul elő.

Béren kívüli juttatást a cégek 80 százaléka nyújtott vagy fog nyújtani még idén munkavállalóinak. A legelterjedtebb formája ennek a mobiltelefon biztosítása, amely a vállalatok csaknem felénél elérhető, ezt követi a munkába járás költségeinek megtérítése, a laptop/notebook biztosítása és a juttatási összeg SZÉP-kártyára történő utalása. Jutalmat a vállalatok harmadánál, prémiumot pedig negyedénél adnak, a 13. havi fizetést a cégek egy hatoda említette, a 14. havi kifizetés viszont százból már csak két céget érint.

Azonban arra is rámutattak, tízből három munkaadó 2024-es tervei között nem szerepelnek béren kívüli juttatások. Ugyanakkor azok körében, akik élnek ezzel a lehetőséggel, továbbra is népszerű a mobiltelefon, a laptop, a jutalom, a munkába járással kapcsolatos költségek (céges autó, saját autó, parkolás, helyi közlekedés) megtérítése, valamint a SZÉP-kártya is.

A HR körképből az is kiderült, hogy a megkérdezett cégek 45 százaléka jövőre javulásra számít pénzügyi eredményeit tekintve, harmada pedig az idei évhez hasonló helyzetet prognosztizál. Csökkenésre az építőipar, élelmiszeripar és az oktatás képviselői számítanak magasabb arányban, növekedésre viszont az adminisztratív szektor válaszadói.

Forrás: MBTT

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Lengyelország: a gazdák lennének az ukrán csatlakozás legfőbb vesztesei

Print Friendly, PDF & Email

Lengyelországi vélemények Ukrajna uniós csatlakozásáról

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Wielkopolska vajdaság agrárkamarája szerint elsősorban a lengyel külpiacokat és a termelőket érintené hátrányosan Ukrajna uniós csatlakozása.

Ábra: Fruitveb

A Nagy-Lengyelországi Agrárkamara (Wielkopolskiej Izby Rolniczej, WIR) november 17-én nyilvánosságra hozott álláspontja szerint a lengyel gazdák lennének a vesztesei Ukrajna uniós csatlakozásának. A közlemény szerint:

“Ukrajna hatalmas agrár-élelmiszeripari termelési potenciállal rendelkezik. A gabonafélék és más mezőgazdasági termékek ellenőrizetlen beáramlásával kapcsolatos tapasztalatok után már tudjuk, hogy ez mit jelenthet a piacainkra nézve, és nem csak Lengyelország esetében. Az Európai Bizottság javasolta a csatlakozási tárgyalások megkezdését Ukrajnával. A csatlakozási folyamat felgyorsítása Oroszország Ukrajna elleni agressziójának, valamint az ukrán elnök és az ukrán kormány által folytatott igen hatékony diplomáciai tevékenységnek az eredménye. A tárgyalások megkezdése nem jelenti azt, hogy az Unió már holnap egy új tagállamot venne fel, a csatlakozási tárgyalások több évig is eltarthatnak. A Nagyszombat (Trnava) székhelyű agrárkamara vezetősége szerint, ha az egész Európai Unió és Lengyelország érdekei szempontjából nézzük ezt a folyamatot, akkor ez egy lépés a helyes irányba. Ukrajna nagy ország és nagy értékesítési piac a többi tagállam számára. Az EU-hoz való csatlakozása fellendíti az EU stagnáló gazdaságát, és újabb fejlődési lökést ad. Lengyelország és más szomszédos országok biztonsága jelentősen nőni fog. Ebből uniós polgárokként mindannyian profitálni fogunk.

A WIR igazgatótanácsa azonban megjegyzi, hogy mint az ilyen társadalmi-gazdasági folyamatok esetében az lenni szokott, itt is lesznek olyan szakmai csoportok, amelyek vesztesként jönnének ki az ukrán csatlakozás elfogadásából. Kétségtelen, hogy ezen csoportok közé tartoznak a gazdálkodók, mint az élelmiszerlánc leggyengébb láncszemei. Az ukrán mezőgazdaság kedvező természeti és talajviszonyainak, valamint az agrárium szerkezetének köszönhetően rendkívül versenyképesen, alacsony árakon képes termelni: ezek a költségek Ukrajnában sokkal alacsonyabbak, a gazdaság és az üzleti élet pedig könyörtelen, és ezt ki akarja majd használni. Ez a folyamat részben már el is kezdődött, ezért fel kell készülnünk rá, és sajnos feltételeznünk kell azt is, hogy nem fogjuk tudni megállítani.

A Nagy-Lengyelországi Agrárkamara vezetősége szerint Ukrajna európai uniós csatlakozása óriási veszélyt jelent a lengyelországi családi gazdaságokra. Az Ukrajnából származó olcsóbb mezőgazdasági termékek elsősorban a lengyel termékeket fogják kiszorítani a külső piacokról. Lengyelország jelenleg az egyik legnagyobb baromfihús-, tej- és tejtermék-, zöldség- és gyümölcsexportőr. Emellett gabonaféléket, repcét és cukrot is exportálunk. A külpiaci értékesítésnek köszönhetően több százezer gazdálkodó családnak van jövedelme, így képesek eltartani magukat és fejleszteni gazdaságaikat. Ukrajna uniós csatlakozása után mezőgazdasági termékeink értékesítési árai csökkenni fognak, exportlehetőségeink pedig jelentősen beszűkülnek majd. A lengyel gazdáknak nem lesz hol eladniuk a termékeiket, pozíciónk pedig az EU agrárpiacán meginog – jelenlegi pozíciónk a gazdák sokéves munkájának, valamint a külső forrásoknak, köztük a hitelalapoknak köszönhető. A lengyel gazdaságok és az agrár-élelmiszeripar több milliárd zlotyt fektetett be a termelés szintjének és minőségének növelése érdekében. Ezek a szervezetek még mindig törlesztik kötelezettségeiket, és Ukrajna csatlakozásával szemben pénzügyi likviditásuk csökkenésével kell szembenézniük.

A fentiekkel összefüggésben a Nagy-Lengyelországi Agrárkamara igazgatótanácsa sürgős tárgyalásokat indítványoz Ukrajna csatlakozásának az uniós mezőgazdasági termelőkre, köztük a lengyel mezőgazdasági termelőkre gyakorolt hatásainak enyhítését célzó következményekről és eszközökről. Az egyik ilyen, hogy Ukrajnának is meg kelljen felelnie az uniós termelési előírásoknak, ami önmagában növeli a termelési költségeket és csökkenti az ágazat versenyképességét. Másodszor, a közös agrárpolitika (KAP) kerete és a közvetlen kifizetések rendszere is megvitatásra szorul. Továbbra is nyitott kérdés, hogy Ukrajnában létre fognak-e jönni családi gazdaságok. Meg kell vitatni egy kompenzációs rendszert azon uniós mezőgazdasági termelők számára, akik Ukrajna uniós csatlakozásával jelentős pénzeket veszítenek. Ezek az államigazgatás és a diplomáciánk feladatai. Ebben a tekintetben nagyon aktívan kell fellépnünk az Európai Parlamentben, az Európa Tanácsban és az Európai Bizottságban, hogy megvédjük a lengyel gazdákat Ukrajna uniós csatlakozásának hatásaitól. Feltételezve, hogy a mezőgazdasági termékek árában nem tudunk versenyezni Ukrajnával, a minőségükre és elismertségükre kell összpontosítanunk a hazai és a külföldi piacokon. Lengyel márkákat kell építenünk, és agrár-élelmiszeriparunkat jövedelmezőbbé kell tennünk. Ezek az elkövetkező évek kihívásai, de a munkát most kell elkezdeni!”

Forrás: Fruitveb

Tovább olvasom
ewident logo
Cart
  • No products in the cart.