Keressen minket

Mezőgazdaság

Készülnek már a borok, telnek a hordók Tokaj-Hegyalján

A száraz borok már érnek, az aszútermésre még várni kell a történelmi borvidéken. Amikor tavasszal a pandémia beköszöntött, földrengésszerűen sújtotta a szőlő- és borágazatot is – tájékoztatott a boon.hu internetes hírportál.

Közzétéve:

A száraz borok már érnek, az aszútermésre még várni kell a történelmi borvidéken. Amikor tavasszal a pandémia beköszöntött, földrengésszerűen sújtotta a szőlő- és borágazatot is – tájékoztatott a boon.hu internetes hírportál.

A tokajira még várni kell de a száraz borok már érnek. (Fotó: Google térképes szolgáltatása)

A borértékesítés, különösen az értékesebb nedűké nagyban függ a vendéglátástól és az idegenforgalomtól, ami, mint tapasztalhattuk, a vészféket behúzva megállt. Amikor tavasszal beszéltünk Molnár Péterrel, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnökével, azt hallhattuk, hogy a minőségi borok értékesítése szinte megállt. Egyik felől ez azért volt gond, mert nem volt bevétel, másik felől pedig azért, mert nem ürültek a pincék, és félő volt, hogy az idei bort nem lesz majd hol tárolni. Molnár Péter most úgy fogalmazott, hogy most sem lehet azt mondani, hogy helyreállt volna a minőségi borok piaca. Kiskereskedői csatornákon keresztül folyamatos a borok értékesítése, de az egyértelműen árszegmenstől függ, hogy a borvidék egyes pincészetei hogyan tudják értékesíteni készleteiket. A külföldi értékesítés egy kicsit más. Borvidéki szinten úgy tapasztalják, hogy vannak a minőségi boroknak olyan piacai, amelyek már elég jól regenerálódtak.

Forrás: NAIK AKI PÁIR

Például a legtöbb ázsiai piac elkezdett regenerálódni. A hegyközségi tanács elnöke hangsúlyozta, hogy Japánból, Kínából, Koreából és Tajvanról újra vannak rendelések, és ez jót jelent a borvidék pincészeteinek. A túltermelési válság enyhítése érdekében az agrártárca meghirdette a zöldszüretet és a krízislepárlást, amelyeket a tokaj-hegyaljai szőlősgazdák egy része is igénybe vett.

Forrás: NAIK AKI PÁIR

A gasztronómiai, éttermi szektorba értékesítő pincészetek számára pedig hektáronként akár 600 ezer forint támogatás is lehetséges volt. Ehhez a fajta kármentesítéshez azt kellett igazolni, hogy az adott pincészet az elmúlt években mekkora hányadot értékesített a gasztronómiai, éttermi szektor számára. Molnár Péter kifejtette, hogy ezek mindenképpen nagy segítséget jelentettek a szektor számára, de az igazi megoldás az, ha a borértékesítés normális rendben működik. Erre most még nincs lehetőség. Bíznak benne, hogy a helyzet azért nem fogja a teljes nemzetközi piacot megviselni. Az idei szőlőtermés összességében jó Tokaj-Hegyalján. A tavaszi és a nyár eleji csapadékos időjárás révén telítődött a talaj nedvességgel, ami nagyon jót tett a szőlő fejlődésének. Molnár Péter úgy fogalmazott, hogy érés szempontjából klasszikus évjáratnak számít az idei. Ezt az is jelenti, hogy nem kezdett el túl korán érni a szőlő, a megszokott rend szerint szeptemberben szüretelték le a korai fajtákat, és szeptember második felében, valamint október elején szedték le a klasszikus száraz borok alapanyagát. A borok alapanyaga tehát már a pincékben van, és részben az első erjedésen is túl vannak. A szakember szerint az újborok jó ízképet mutatnak, jó egyensúllyal, szép savakkal, kellő gyümölcsösséggel. Molnár Péter szerint mindezek alapján jó borokra lehet számítani ebben az évben. Az elmúlt időszak többnapos, egyébként kellemetlen csapadékhulláma segített az aszúsodás beindulásában. A tokaj-hegyaljai borosgazdák most abban bíznak, hogy az elkövetkező napokban, hetekben napsütéses, kicsit szeles lesz az időjárás, ami megfelelő mikrokörnyezetben nagyban hozzájárulhat az aszúsodáshoz. Természetesen a szőlész-borász óvatosan fogalmaz, mert nagyban függ minden az időjárás alakulásától. A tokaj-hegyaljai történelmi borvidék fontos terméke, az aszú szempontjából tehát még várakozó állásponton vannak a gazdák, hetek múlva mondható meg pontosan, hogy ebből a szempontból milyen lesz a termés.

Forrás: Boon.hu

Mezőgazdaság

Digitalizált szakirodalom segíti az erdészeti kutatásokat

Több évszázad erdészeti szakirodalmát digitalizálták

Published

on

Több évszázad erdészeti szakirodalmának anyaga a fenntarthatósági gondolatkör kialakulásának lenyomata, amely ma már digitális formátumban mindenki számára elérhető – mondta Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára Budapesten, szerdán, a Wagner Károly Digitális Szakkönyvtár projekt bemutató rendezvényén. A 2007 óta tartó digitalizációs program eredménye nemzetközi összehasonlításban is jelentős, 1500 dokumentum mintegy háromszázezer oldalnyi anyagával az egyik legnagyobb magyar nyelvű adatbázist jelenti.

Fotó: AM

Az államtitkár kiemelte, a 18. századra visszanyúló erdészeti szakirodalom tudásanyaga felbecsülhetetlen értéket képvisel, az Országos Erdészeti Egyesület Wagner Károly Erdészeti Szakkönyvtárában őrzött könyvek a gyakorlati fenntarthatóság több évszázados szakmai történetéről szólnak.

Hozzátette, az erdőkezelés 1700-as években megalapozott hagyománya a fenntarthatóság és a zöldvagyon-kezelés fogalmain keresztül kapcsolódik a ma emberéhez. Magyarország jelenleg mintegy 2,3 millió hektárnyi erdőterülete nem létezne anélkül a szakismeret és tradíció nélkül, amelynek tudásanyagát és emlékeit az ágazati szakkönyvtárban őrzött könyvek és folyóiratok tartalmazzák – emelte ki Zambó Péter. Hazánknak azért lehet erdővagyona, mert a magyar erdészek évszázadok óta fenntartható módon kezelik ezt a nemzeti természeti erőforrást. Amikor a trianoni diktátum elvitte tőlünk a legértékesebb részeit, szakértelemmel, erkölcsi kitartással és szakmai összefogással száz év alatt megdupláztuk az ország erdővel borított területeinek arányát – húzta alá.

Zambó Péter elmondta, az erdészeti szakirodalom tudásanyaga a digitalizáció segítségével szabadon elérhetővé és feldolgozhatóvá vált, immár 300 ezer oldal terjedelemben, amely egyben a mesterséges intelligencia számára is hatalmas adatbázist jelent. A projekt az Agrárminisztérium támogatásával a Wagner Károly Alapítvány digitalizációs programja keretében valósult meg.

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Itt az ideje az őszi gyümölcsfaültetésnek

Elkezdődött a csemeték, oltványok, gyümölcstermő cserjék kitermelése

Published

on

A hazai gyümölcsfaiskolákban elkezdődött a csemeték, oltványok, gyümölcstermő cserjék kitermelése. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felhívja a figyelmet arra, hogy csak ellenőrzött, hivatalos faiskolából vásároljunk gyümölcstermő növényeket, ahol az egészséges szaporítóanyag és a fajtaazonosság biztosított. Ahhoz azonban, hogy az elültetett növény életképes maradjon, érdemes betartani a szakszerű faültetés szabályait is.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

A kertészet, vagyis a kertészeti termesztés legspeciálisabb, a legtöbb felkészültséget és főleg a legnagyobb előre gondolkodást igénylő ágazata a faiskolai termesztés. A faiskolai ültetési anyagok előállítása két, három, de akár 4 évet is igénybe vehet fajtól, illetve technológiától függően. Az üzemi gyümölcsültetvények, de döntően a házikertek ültetési anyaga is gyümölcsfaiskolából származik. A gyümölcsfaiskolák jelentős szerepet játszanak abban, hogy milyen gyümölcskínálattal találkozhatnak a fogyasztók idehaza. Feladatuk sokrétű: nemesítőkkel állandó, naprakész kapcsolatot kell tartani, keresni kell az újdonságokat, a betegségeknek részben ellenálló, és a hazai klímában megbízhatóan termő fajtákat. A megfelelő fajtákból érési sorra van szükség. Szükséges a szaporított fajták termesztési tulajdonságainak ismerete, ami alapján az adott fajta egyáltalán ajánlható telepítésre.

A kitermelés előtt a leveles gyümölcs oltványokat minden esetben lelevelezni szükséges, ami jelentős kézi munkaerőt igényel még napjainkban is. Erre elsősorban növényélettani okok miatt van szükség, ugyanis a szabadgyökérrel kitermelt leveles oltványok, egyszerűen kiszáradnának a levelek általi párologtatásuk miatt. A lelevelezést követően a kitermelésre előkészített oltványokat, a kötegelésnek megfelelően jeltáblával látják el, így elkerülhető a fajtakeveredés. A kitermelés az ültetési növényanyag vermelésével fejeződik be.

Ahhoz azonban, hogy a faiskolában szakszerűen kitermelt, több évig nevelt növény a telepítőnél, vagy a ház körül elültetve életképes maradjon, tavasszal kihajtson és leveles hajtást hozzon, néhány dologra figyelni kell. Fontos, hogy az ültetéssel ne várjunk sokáig. Az őszi ültetés ideje a lombhullástól a fagyokig terjedő időszakra korlátozódik, fagyos időben és talajban mindenképpen kerüljük az ültetést. Ha nem szabadgyökerű, hanem konténeres gyümölcsfát vásároltunk, burkolt gyökérzetének köszönhetően elvileg bármikor elültethetjük, ugyanakkor a gyakorlat azt mutatja, hogy ez esetben is biztosítsunk a növény számára elegendő időt, hogy még a fagyokig megindulhasson a begyökeresedés a talajban.

Azt, hogy tavasszal, vagy ősszel eredményesebb az ültetés, a gyümölcsfafaj alapján kell eldönteni. A mandula, az őszibarack, a kajszi, a dió és a gesztenye nagyon érzékeny a téli kiszáradásra, ezért ezen fajokat ajánlott tavasszal ültetni. Az almatermésűeknél, bogyósoknál, (kivétel a szamóca, melyet tavasszal, vagy nyár végén ültetünk) az őszi telepítés a kedvezőbb. A berkenyét és a bodzát a gyakorlati megfigyelések alapján érdemesebb ősszel telepíteni.

Fontos, hogy csak ellenőrzött, hivatalos faiskolából vásároljunk gyümölcstermő növényeket, ahol az egészséges szaporítóanyag és a fajtaazonosság biztosított. Az ültetni kívánt gyümölcsfajta termékenyülési viszonyairól mindig tájékozódjunk, és amennyiben nem öntermékeny a fajta, úgy megfelelő pollenadó fajtát is kell ültetnünk, ami a kiválasztott fajtánkkal egyidőben virágzik. Ebben a faiskolák készséggel segítenek.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara arra buzdít minden gazdálkodót és házikert tulajdonost, hogy bátran ültessen gyümölcstermő növényeket, amelyek a hazai klímánkon különleges beltartalmi értékű gyümölccsel örvendeztetnek meg. Az üzemi gyümölcstelepítést a KAP ST keretében nemrég megjelent Ültetvénytelepítési pályázat is támogatja. De legyen szó kiskertről, vagy több hektáros ültetvényről, ne feledjük, hogy minden egyes fa szakszerű elültetésével és gondozásával hozzájárulunk az élhető környezetünk fenntartásához.

 

Forrás: NAK

 

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

A kakaó, a kávé és a tea árai drágítják a globális élelmiszerimport-számlát a gazdagabb országok számára

Emelkedett a kakaó, kávé és a tea ára

Published

on

Róma, 2024. november 15. – A globális élelmiszerimport-számla az előző évhez képest várhatóan 2,2%-kal, több mint 2 billió dollárra fog nőni 2024-ben, amit a kakaó, kávé és a tea áremelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei eredményeznek. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) csütörtökön tette közzé Élelmezési kilátások jelentését.

Fotó: FAO

A kakaó, kávé és tea importkiadásai várhatóan 22,9%-kal fognak emelkedni, amely a teljes import-értéknövekedés több mint felét teszi ki. Ez elsősorban az időjárási viszonyok és a logisztikai problémák miatt megugrott nemzetközi árakat tükrözi ezen áruk esetében. A kakaó ára a tízéves átlag közel négyszeresét érte el az év elején; a kávéé közel a duplájára, a teáé pedig 15%-kal emelkedett a hosszú távon megszokott szintjük fölé.

Ezen áruknak az exportja számos ország gazdaságában fontos szerepet játszik, jegyzik meg a FAO közgazdászai. Burundiban és Etiópiában a kávéexportból származó bevételek általában e két ország élelmiszerimport számláinak közel 40%-át fedezik; a tea exportja hasonló módon Srí Lanka számlájának több mint felét teszi ki, Elefántcsontpart kakaóexportja pedig könnyedén ellensúlyozza az ország élelmiszerimport-költségeit.

Ezzel párhuzamosan a gabonafélék és olajos magvak importszámláinak csökkenése könnyebbséget jelent az alacsonyabb jövedelmű országok számára. A magas jövedelmű országok felelnek a globális élelmiszerimport-kiadások kétharmadáért, mely esetében ezen országoknak 4,4%-os növekedéssel kell szembenézniük 2024-ben, míg a felső-közepes jövedelmű, alsó-közepes jövedelmű és az alacsony jövedelmű országok költései valószínűleg csökkenni fognak.

A FAO Élelmezési kilátások jelentése, mely egy kétévente megjelenő kiadvány, frissített előrejelzéseket közöl a főbb élelmiszerek előállítására, kereskedelmére, felhasználására és készleteire vonatkozóan, valamint számos aktuális témát dolgoz fel. A legújabb számban különösen az olívaolaj és a műtrágyák kerülnek górcső alá.

Tovább olvasom