2021. január 31-e volt a határidő növénytermesztéssel foglalkozó mezőgazdasági termelők, vállalkozások számára arra, hogy beküldjék a Nébih részére a gazdálkodási naplót. Ez a feladat még az Agrojager szerkesztőin is majdnem kifogott, de emlékezve az előző évek próbálkozásaira sikerült a “memóriából” újra ezt határidő előtt megtenni, nem kis nehézségek árán…

Az általános nyomtatványkitöltő program használata nem lehetetlen, még halandó végfelhasználók számára sem.. (Ábra: Agrojagernews)

Egy halandó számára az ÁNYK egy végtelenül bonyolult programnak tűnhet, egy kicsit az is – mert informatikusok alkották meg. Abban az esetben viszont,  ha megértjük ezt a rendkívül hasznos, logikai alapon felépülő programot, megszerethetjük. Az ÁNYK olyan mint a hagymamodell, lépésről lépésre kell vele haladni.

Éppen ezért egy gyakorlati felhasználási protokolt készítettünk, egy gyakorlati példát végig járva a növénytermesztők és  vállalkozások számára azért, hogy 2022. január 31-én – akár segítség nélkül – is sikerüljön a gazdálkodási napló feltöltése. A Nébih készített egy segédletet, amely lépésről lépésre megmondja, mit, hogyan tegyünk. Ez itt érhető el:

A segédlet tanulmányozása során úgy éreztük, hogy az nem elég aprólékos és könnyen nehézségekbe ütközhet a végfelhasználó…

Elsőként le kell tölteni a Java Runtime Environment-nevű programot, amit ezen linken tudunk elérni, ha eddig még nem volt a számítógépünkün.

Értelemszerűen telepítsük a Java-nevű programot (Ábra: Arojagernews)

Innentől már egyszerű a helyzetünk. Írjuk be a keresőnkbe azt hogy NAV ÁNYK, és kattintsünk a NAV honlapjára. Ezt látjuk magunk előtt:

Ha már a gépünkön van a Java, azt követően az ábrán látható telepítési sorrendet tartsuk meg (Ábra: Agrojagernews)

Elsőként kattintsunk az 1. ábrán lévő – ÁNYK Aberjava. jar letöltésére.

Értelemszerűen telepítjük ezt a programot is (Ábra: Agrojagernews)

Majd ezt követően telepítsük a nyomtatványkitöltő programot is.

ÁNYK telepítésee (Ábra: Agrojagernews)
ÁNYK asztali ikonja (Ábra: Agrojagernews)

Ezt követően az ÁNYK asztali alkalmazását láthatjuk magunk előtt. Kattintsunk rá. Két program egymás után fog megnyílni, aggodalomra semmi ok. Végezetül ezt fogjuk látni:

Telepítéás követően az ÁNYK (Ábra: Agrojagernews)

Az ÁNYK majdnem kész, de még le kell töltenünk a keretprogramot – azt amelyet szeretnénk feltölteni a hatóságnak. Ez lehet a gazdálkodási napló, a nitrát adatlap vagy a permetezési napló.

A példában a gazdálkodási napló feltöltését mutatjuk be. A  gazdálkodási napló webcímen ezt látjuk a honlap közepén, ami szükséges lesz a kitöltéshez:

Nébih által feltöltött gazdálkodási napló nyomtatvány (Ábra: Agrojagernews)

Telepítsük le a segédletet és a nyomtatványt. Kattintsunk a mentésre és telepítsük a két keretprogramot. Ezeket fogjuk látni a telepítés során:

Dokumentáció telepítése (Ábra: Agrojagernews)
Nyomtatvány telepítése (Ábra: Agrojagernews)

Értelemszerűen telepítjük egymás után a két programot..

Ezt követően már egyszerű a helyzetünk. Az ÁNYK megnyitva a következőt kell tennünk.

Adatok/Új nyomtatvány és kezdhetjük is lassan a tényleges munkát (Ábra: Agrojagernews)

Adatok/Új nyomtatvány megnyitása. Ha erre rákattintunk látni fogjuk a gazdálkodási napló általános nyomtatvány kitöltő programot (MGSZH-GN3) alul, rákkattintunk, majd a megnyitásra.

Ábra: Agrojagernews
A digitális gazdálkodási napló az ÁNYK-ban. A telepítéstől idáig eljutni sem egyszerű feladat, de innentől már könnyű (Ábra: Agrojagernews)

És megnyílik az oldal, amit értelemszerűen a saját adatainkkal fel tudunk tölteni. A fent látható füleket (GN01, GN02 stb.) egyesével megtudjuk nézni, és bele is tudunk írni.

Ha kitöltöttük az ellenőrzésre kattintva automatikusan látja a program a hibáinkat, amit korrigálni tudunk.

A munka legszebb pillanata a beküldés amit a következő képpen lehet megtenni:

és a beküldés (Ábra: Agrojagernews)

Ezt követően ki tudjuk választani az ügyfélkapus hitelesítést. A név és a hozzátartozó jelszót követően el tudjuk küldeni a gazdálkodási napló bevallásunkat… A hitelesítés, titkosítás követően menteni is tudjuk a gazdálkodási naplónkat. Amit az ÁNYK szeret egy kicsit még megnehezíteni, mert nehezen található meg a fájl, amit elküldtünk, de a végső cél sikerült – vagyis a beküldés…

Ha már jobban ismerjük az ÁNYK-t és felhasználói készségeink is jobbak, akkor egyéb különböző hasznos általános nyomtatvány kitöltő programot tudunk hozzátenni a saját ÁNYK programunkhoz ami itt érhető el.

Ilyen hasznos, általános nyomtatvány kitöltő program lehet például a billentyűkombinációk, vagy a KAÜ bejelentkezés. A lehetőségek száma jelentős, érdemes megnézni. Mivel nem egyszerű halandó számára írták a programot, ezért csak az általunk használt részeket érdemes letölteni.

Abban az esetben ha egyéb adózási bevallást szeretnénk megtenni, például a NAV-hoz, a logika ugyanaz. Ha fent van az ÁNYK a számítógépünkön, és tudjuk is hogy mit szeretnénk csinálni, akkor a NAV honlapján lévő nyomtatványkeresőben ki tudjuk választani a kívánt általános nyomtatvány kitöltő programot..

Hogyan törölhetjük az ÁNYK programot (ha véletlen nem működik, és újra akarjuk telepíteni) ?

Végezetül olyan is előfordulhat, hogy az ÁNYK megmakacsolja magát és nem indul el, érthetetlen okból természetesen. Ilyenkor megint nem egyszerű a program eltávolítása, mert hagyományos módokon ez nem fog műküdni. Start/beállítások/programok eltávolításában nem találjuk meg a programot. Ha a főikonra jobb gombbal a mappa megnyitását választjuk ott találunk egy uninstall ikont, amivel megint nem fog történni semmi.

Akkor mi a megoldás?

A számítógépünkön keressük meg az Aberjava mappát, és azt egyszerűen töröljünk ki. Ezt követően az ÁNYK ikonja is magától eltűnik.

Hogyan töröljük az ÁNYK-t (Kép: Agro Jager News)

Ha evvel meg vagyunk akkor értelemszerűen a fent leírt protokollt végig járva újra megkaphatjuk a “meggyógyult” munkaképes ÁNYK programunkat.

Írta: Dr. Szilágyi Gergely – Agrojagernews