Keressen minket

Mezőgazdaság

Folytatódik az élelmiszerek felértékelődése

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

OTP Agrár:„Trendfordító időket él a világ” – ezzel a megállapítással kezdtük legutóbbi véleménycikkünket. Értve ez alatt, hogy olyan kihívásokkal (válságokkal) néz szembe az emberiség, amelyek korábban csak fenyegetettséget jelentettek.

A fénykép illusztráció. Forrás: Pixabay

A világ mezőgazdasági termelésére és élelmiszerpiacaira átfogó, egymást erősítő vagy egymással ok-okozati kapcsolatban álló hatással van:

– a mezőgazdálkodás természeti kockázatoknak való egyre nagyobb kitettsége,
– a klímaváltozás (globális felmelegedés, aszály),
– a humán válság (tömeges migráció),
– az állattenyésztést sújtó pandémia (madárinfluenza, afrikai sertéspestis),
– a Covid-19 járvány,
– az energiaválság, és
– az orosz-ukrán konfliktus.

Ebből a kritikus, az élelmezésbiztonság kockázatát növelő helyzetből kiindulva legutóbb az élelmiszerfogyasztási szokások egy-egy eleméről, és azok várható alakulásáról írtuk le gondolatainkat. Ugyanakkor nem vizsgáltuk e komplex helyzet költség- és áralakulásra, illetve az ezek kapcsolatára vonatkozó kérdéseket. Jelen véleménycikkünkben erre törekszünk.

Drasztikusan nőnek az élelmiszerek árai

A globális élelmiszerárak alakulását leghitelesebben a CRB élelmiszer-alindex változását figyelve követhetjük nyomon. (1. ábra) Ez a mutató lényegét tekintve egy olyan árindex, amelyet a búza, a cukor, a hízómarha, a hízósertés, a kakaó, a kukorica, a szójaolaj, a vaj és a sertészsír globális áralakulása alapján számítanak.

1. ábra

A CRB élelmiszer-alindex alakulása, 1967=100%
(1992. január – 2022. június)

Forrás: Barchart

Ábra: Facebook

Az index alakulásának 30 éves idősorát elemezve megállapíthatjuk, hogy 2006-2007-ig az élelmiszerárak enyhén ingadozva változtak, de tendenciájukban alig emelkedtek. (A vizsgált időszakot megelőzően, jelentős élelmiszer áremelkedést az 1973-as olajválságot követően tapasztalhattunk a világ élelmiszerpiacain.) A harmadik évezred első évtizedének közepén az Egyesült Államokból induló ingatlanpiaci válság okozott jelentős élelmiszerár-növekedést, ami 2008-ban, illetve 2011-ben érte el csúcspontját, ennek megfelelően 2011-ben a CRB élelmiszer alindex duplája volt a válság előttinek. Ugyanakkor meg kell jegyeznünk, hogy a kiváltó tényezők itt is komplexek voltak, hiszen a Távol-Kelet – India és Kína – fogyasztásnövekedése, valamint a világpiaci kukoricakínálat bioetanol-gyártás miatti szűkülése is gerjesztette az árrobbanást.

A 2011-et követő közel egy évtized a konszolidáció jegyében telt, a kereslet-kínálati egyensúly, a nyugodt piaci környezet az élelmiszerárak mérséklődését eredményezték: a CRB index 2020-ra a 2007. évet jellemző szintre csökkent. E cikk felvezetőjében leírt globális tényezők hatását így a 2020-at követő két évre vonatkozóan elemezhetjük.

2021-ben és 2022 eddig eltelt időszakában a világ jellemző élelmiszerárai megduplázódtak, a növekedés meredek és lényegében egyenletes ütemű volt. Mindez jól mutatja, hogy az árak növekedése az éghajlati hatásokhoz, az állattenyésztést sújtó állatbetegségekhez és különösen a Covid-19 járványhoz kapcsolodótt. Az orosz-ukrán konfliktus hatása 2022-ben – az orosz invázió február 24-ei kezdete után – jelentkezett azzal, hogy a Covid-19 járvány enyhülése után nem engedte megtörni az árak növekedésének trendjét, hanem tovább gerjesztette azt.

A magyarországi mezőgazdasági alapanyag- és élelmiszerárakat elemezve már elöljáróban megállapíthatjuk, hogy mind a mezőgazdasági alapanyagok árai, mind pedig az elsődleges és másodlagos feldolgozottságú élelmiszerárak az elmúlt időszakban jelentősen emelkedtek. A KSH adatai alapján 2022. év júliusában a fogyasztói árindex 113,7 százalék volt a megelőző év júliusához képest, míg a maginfláció elérte a 116,7 százalékot. Az élelemiszerárak ezt meghaladóan, 12 hónap alatt, 2022 júliusára 27,0 százalékkal emelkedtek. Ezen belül a leginkább a margarin (65,8%), a kenyér (57,9%), a sajt (52,6%), a száraztészta (49,1%), a tejtermékek (43,8%), a baromfihús (38,8%), a péksütemények (38,5%) és a tojás (37,5%) drágult. Átlag alatti mértékben, 13,0 százalékkal nőtt az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) ára. A csokoládé, kakaó 12,7, a cukor 8,4, az étolaj 6,9 százalékkal került többe. Ugyanakkor látni kell, hogy a kormány inflációt mérséklő intézkedései (ársapka) torzítják a piaci folyamatok áralakulásra gyakorolt hatását, ami különösen az étolaj és a húsok esetében szembetűnő.

A legfrissebb KSH-adatok alapján úgy tűnik, az élelmiszer-áremelkedés tendenciája nem mérséklődik, sőt határozottan erősödik. Egyes termékek esetében éppen most következett be jelentős drágulás. Míg egy hónap alatt, 2022 júniusához viszonyítva a fogyasztói árak átlagosan 2,3 százalékkal nőttek, addig az élelmiszerek 4,1 százalékkal drágultak. Ezen belül az édesipari lisztesáru 21,3, a kenyér 12,7, a száraztészta 7,8, a rizs 7,4, a sajt 6,9, az alkoholmentes üdítőitalok 5,7, a tejtermékek 5,5, a péksütemények 5,4 százalékkal többe, az idényáras élelmiszerek pedig 3,7 százalékkal kevesebbe kerültek.

A mezőgazdasági termelői árakról a KSH még nem közölte a második negyedéves adatokat, így az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) Piaci Árinformációs Rendszere (PÁIR) nyújthat friss tájékozódást. A KSH adatai szerint a mezőgazdasági termelői árak 2022 I. negyedévében 34 százalékkal emelkedtek, elsősorban a növényi termékek 38 százalékos drágulása következményeként. Az állatok és állati termékek ára 24 százalékkal nőtt.

A gabonafélék és az olajos növények ára dinamikusan, összességében 54, illetve 61 százalékkal növekedett 2022 első negyedévében, és azóta is folytatódott az árak emelkedése. Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon az étkezési búza áfa és szállítási költség nélküli termelői ára 136,9 ezer forint/tonna, a takarmánybúzáé 134,3 ezer forint/tonna, a takarmánykukoricáé 117,5 ezer forint/tonna volt július utolsó hetében. Ezzel egy időben az ipari napraforgómag termelői ára 242,7 ezer forint/tonna, ezen belül a magas olajsavtartalmú új napraforgómag 285,0 forint volt, míg repcemag tonnájáért 284,8 ezer forintot kértek.

A vágósertés ára 2022 márciusában az előző hónaphoz képest 40 százalékkal emelkedett, és megközelítette a Covid19-járvány előtti csúcsot. 2020 tavaszán a korlátozások miatt a kereslet számottevően csökkent, ami az árak zuhanását, majd a vágósertés termelésének csökkentését okozták. Az elmúlt hónapokban bekövetkezett erőteljes drágulásnak elsősorban a kereslet élénkülése, illetve a termelési költségek drasztikus növekedése volt az oka. A hazai termelésből származó vágósertés vágóhídi belépési ára hasított meleg súlyra vetítve 755,62 forint volt kilogrammonként, ami mintegy 5 forintos csökkenést jelent a megelőző héthez képest. Így az élősertés termelői árának növekedése vélhetően elérte felső határát.

A vágócsirke felvásárlási ára 2021. január óta folyamatosan növekszik, 2022 I. negyedévben 34 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában. A madárinfluenza következtében csökkent a vágócsirke kibocsátási mennyisége, miközben a termelési költségek jelentősen növekedtek. Ezek a tényezők érvényesültek a termelői árakban is. Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a vágócsirke élősúlyos termelői ára 42,9 százalékkal 387 forint/kilogrammra, a vágópulykáé pedig 28,9 százalékkal 511 forint/kilogrammra emelkedett 2022 huszonkilencedik hetére 2021 azonos időszakához képest.

Meredeken emelkedtek a termelés költségei is

A profit (jövedelem) a bevétel és a költség különbsége. Hosszabb távon nem képzelhető el olyan termelő tevékenység, amely során az adott vállalkozás költségei magasabbak, mint a bevétele (ekkor ugyanis negatív eredményt ér el, vagyis veszteséget termel). Ezért nem kerülhető meg a költségek, esetünkben az inputok árhatásának elemzése sem.

Ha globálisan vizsgálják a mezőgazdaság esetében az output- és az input-árak összefüggéseit, általában a mezőgazdasági nyersanyagok és a kőolaj árindexeit hasonlítják össze. (2. ábra) Ebből az látható, hogy 2016-ig az élelmiszerek és a kőolaj árának alakulása szoros kapcsolatban volt egymással, és ebben a kőolaj volt a meghatározó. Az árindex változásainak amplitúdója ugyanakkor az élelmiszerek esetében sokkal kisebb volt, mint a kőolajnál. A 2016-2021 közti időszakban ugyanakkor a kőolaj árindexének változását nem, vagy éppen ellentétes előjellel követte az élelmiszerek árváltozása, ami arra utal, hogy az élelmiszer egyre inkább stratégiai termékké válik a világban, képes lesz a kőolajtól függetlenül is árnövekedésre, vagy árcsökkenésre.

2. ábra

Mezőgazdasági nyersanyagok és a kőolaj árindexe,
2016 = 100%
(1992. január – 2022. május)

Forrás: IMF

A KSH adatai szerint 2022 I. negyedévében a mezőgazdasági beruházások, illetve a termelőfelhasználás összetevői jelentősen drágultak, a ráfordítási árak főként a műtrágyák (+195%) és az ezek alapanyagául szolgáló földgáz árnövekedése miatt lettek 37 százalékkal magasabbak. A takarmányok ára is jelentősen, közel 34 százalékkal nőtt, ezen belül az egyszerű takarmányoké 43, a keveréktakarmányoké 27 százalékkal. A takarmányokkal kapcsolatban utalni kell arra, hogy az alapanyagok drágulása miatt az árak további jelentős növekedésére kell számítani, hiszen gabona idei évben megemelkedett árai az ókészlet felhasználást követően, mostantól jelennek meg emelt összeggel a takarmánygyártás költségei között.

A növényvédő szerek 13, az állatgyógyászati készítmények 9,5 százalékkal drágultak az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az energia és kenőanyagok ára 32, ezen belül az üzemanyagoké 24 százalékkal nőtt, amely ezt követően is folytatódott.

A mezőgazdasági beruházásokon belül az épületberuházások árszínvonala 12, a gépberuházásoké 7,1 százalékkal emelkedett. Mivel a ráfordítási árak a termelői áraknál jobban emelkedtek, így az agrárolló értéke 98,1 százalék volt 2022 I. negyedévében, míg az előző év azonos időszakában 105,3 százalék.

Közepes, illetve erős a korreláció1 az input, illetve az output árak között

A mezőgazdasági ráfordítások, illetve a mezőgazdasági alapanyagok, valamint az élelmiszertermékek áralakulásának bemutatása után érdemes összefoglalni azokat a kutatási eredményeket, amelyek az input és output árak kapcsolatát vizsgálták. Ennek alapján megállapítható, hogy néhány termék esetében közepes-erős összefüggés mutatható ki az ráfordítások, valamint az értéklánc különböző szakaszain előállított termékek árai között, a piaci hatások azonban időről időre viszonylag könnyen eltéríthetik egymástól az árgörbéket. Az összefüggés lényegesen gyengébb azon termékkapcsolatoknál, amelyek esetében a magyarországi termelők nagyobb arányban értékesítenek a külpiacokra, vagy a nyersanyagok árát alapvetően külső „referenciaárak” határozzák meg. Az egyes termékpályákra vonatkozó specifikus megállapítások a következők:

  • a gabonafélék hazai termelői ára kevésbé függ az inputok árától, mint a globális terménypiaci hatásoktól;
  • a feldolgozott tej ára is kevéssé függ a nyerstej árától, mert a magyarországi tejtermelők nagy arányban értékesítenek külföldre, és az exportpiaci árak hatással vannak a belföldre értékesített nyerstej árára is, miközben a döntően belpiacra értékesítő tejfeldolgozók értékesítési árai emelésének a hazai piaci verseny állít korlátot;
  • ugyanez érvényes a sertéshúsra és az élősertésre, ugyanis az élősertés hazai termelői árát a sertéshús németországi tőzsdei jegyzése befolyásolja, a sertéshús piacán pedig – mind itthon, mind az EU-ban – hosszabb időn át túlkínálat uralkodott;
  • a sertés termékpályán a legerősebb kapcsolat a vágósertés termelői ára és a sertéscomb feldolgozói értékesítési ára között mutatható ki (R2=0,72), ezt követi a vágósertés és sertéskaraj ára (R2=0,67), a vágósertés és a nyers sertéshúsok (karaj, comb) fogyasztói ára között laza kapcsolat van (R2=0,27 és 0,30);
  • a vágócsirke termelői ára és a brojlertáp feldolgozói értékesítési ára között erős kapcsolat (R2=0,63) mutatható ki.
  • a baromfi termékpályán a vágócsirke termelői ára és a csirkemellfilé fogyasztói ára között is erős kapcsolat mutatható ki (R2=0,58).

Általánosságban megállapítható, hogy azok a piaci szereplők vannak kedvezőbb helyzetben, amelyek erősen keresleti piacokra értékesítik félkész- vagy végterméküket, mert esetükben a piac könnyebben elfogadja a termelési költségek emelkedését, vagy akár a költségek növekedésnél is nagyobb a mozgástér az árak emelésére.

A kínálati vagy egyensúlyi piacokra történő értékesítés esetén a termelési költségek emelkedése nehezebben és fáziskéséssel épül be az értékesítési árakba. Különösen igaz ez a hazai élelmiszerpiacon, ahol a fogyasztók árérzékenyek, a kiskereskedelem szereplői pedig kiélezett árversenyt folytatnak piaci részesedésük megtartásáért, növeléséért.

A közgazdaságilag racionális input-output árkapcsolatokat a piaci folyamatokba beavatkozó gazdaságpolitikai intézkedések befolyásolják. A koronavírus pandémiával kapcsolatos gazdaságélénkítő programok például olyan hirtelen és olyan mértékben növelték meg a keresletet, amivel a kínálat több esetben képtelen volt lépést tartani. Ez a nyersanyagok és energiahordozók árának rendkívül gyors emelkedését indította el. Magyarországon többek között a forint gyengülése, továbbá a 2022. évi választások miatt a lakosság felé 2021 végén és 2022 elején kiáramló többletjövedelem is növelte az inflációt. A piaci szereplők tapasztalata pedig az, hogy az általános inflációs környezetben valamivel könnyebb a vevőkkel elfogadtatni az árak emelését, mint árstabil időszakban.

A hatósági árak bevezetése a legtöbb termelőre nem volt komoly hatással, a veszteség főleg a kiskereskedelemben jelentkezett. Mivel az elmúlt négy-öt évben a kiskereskedelmi láncok a javuló életszínvonal miatt magasabb árréssel dolgoztak, átmenetileg elviselik ezt, de más áruk árában kompenzálják ezt a bevételkiesést. A lakosság ugyanakkor jelenleg még viszonylag kedvező anyagi helyzetben van a többletjövedelem kiáramlásának köszönhetően. Az inflációs trendek azonban már előre vetítik a reálbérek jelentős csökkenését, ezért a legtöbb piaci szereplő tart a belső kereslet visszaesésétől.

A kialakult folyamatok elemzése alapján összességében úgy véljük, egy olyan időszak következik, amikor az élelmiszerek reálára és ebből következően a fogyasztói kosárban való részesedése növekedni fog. Ennek az időszaknak a hossza természetesen függ attól, meddig és milyen mértékben hatnak a továbbiakban azok a tényezők, amelyeket e véleménycikk felvezető soraiban említettünk. Mind ezektől függetlenül nagy bizonyossággal állíthatjuk, hogy az élelmiszerek évtizedeken át jellemző reálár-csökkenése megáll, és az élelmiszerek más fogyasztási cikkekhez és szolgáltatásokhoz viszonyított ára növekedni fog.


1 A korreláció jelzi két tetszőleges érték, jelen esetben az input árak és az output árak közötti kapcsolat nagyságát és irányát (avagy ezek egymáshoz való viszonyát). Az R2, azaz „r-négyzet” a determinációs együttható. Ennek értéke 0, ha a vizsgált változók közt nincs oksági kapcsolat és minél jobban közelít az 1-hez a kapcsolat annál szorosabb.

Forrás: OTP Agrár

Mezőgazdaság

A magyar fogyasztók aflatoxin terhelését vizsgálták a Nébih szakemberei

Print Friendly, PDF & Email

Az aflatoxin egészségügyi kockázatát vizsgálták

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Debreceni Egyetem és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közös projektben vett részt: „A magyar fogyasztók rövid és hosszú távú aflatoxin-terhelésének meghatározása a tejtermékláncban és a kockázatkezelő intézkedések megalapozása”-címmel. A szakemberek megállapították, hogy a hazai lakosságot jelenleg nem fenyegeti jelentős aflatoxin egészségügyi kockázat. Bár azonnali ellenintézkedések nem szükségesek, a takarmányok és élelmiszerek folyamatos ellenőrzése a lehetséges aflatoxin szennyeződésekre mégis indokolt és javasolt.

Ábra: NÉBIH

A napjainkban zajló éghajlatváltozás egyik következménye, hogy az aflatoxinokat termelő penészgombák észak felé történő terjedése figyelhető meg Európában. Ez veszélyeztetheti a mérsékelt éghajlatú országok, köztük hazánk lakosságát is. Az aflatoxinok rákkeltő, immunrendszert gyengítő hatású mikotoxinok, amelyek különösen veszélyesek a fiatal korosztály számára.
E mikotoxinok közül az aflatoxin B1 (AFB1) a májban aflatoxin M1-é (AFM1) alakul át, amely szintén rákkeltő hatású, és megjelenik a tehéntejben, valamint a tejtermékekben.

Az aflatoxin terhelést vizsgáló, nemzeti kiválósági program (azonosítószám: NKFIH 2018-1.2.1-NKP-2018-00002) eredménye alapján a magyar lakosságnak egyelőre nem kell jelentős mértékű aflatoxin-kockázattól tartania. Továbbra is elengedhetetlen azonban a takarmányok és élelmiszerek ellenőrzése a lehetséges szennyeződések kiszűrése miatt. A Nébih az Integrált Többéves Nemzeti Ellenőrzési Terve során, a lánc több pontján 130 tejminta és 200 takarmányminta vizsgálatát végzi el.

Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal. Az NKFI alapból megvalósuló projekt

A projekt során a Nébih és a Debreceni Egyetem szakemberei a tej AFM1 tartalmára vonatkozóan (>0,02 μg/kg) cselekvési küszöbértéket határoztak meg. A 2023/915 uniós rendelet alapján a tejre vonatkozó AFM1 határérték 0,050 μg/kg. A cselekvési küszöbérték  elérésekor a projekt résztvevői olyan cselekvési tervet léptettek életbe, amelynek segítségével sikerült visszaszorítani a tej toxintartalmát a küszöbérték alá. A küszöbérték feletti eredmény azt jelezte, hogy a napi elegytejbe olyan tejtermelő gazdaságok napi tejtermelése keveredett, amelyek esetén a normál szintnél magasabb toxintartalom jelent meg.

Ez alapján a következő időszakban minden telepnél egyedi mintavétel és az önellenőrzési rendszer felülvizsgálata történt meg. Amelyik telep esetében bebizonyosodott, hogy a takarmány szennyezett volt, ott toxinkötővel vagy a takarmány cseréjével biztosították, hogy a magas toxinszint újra a normál szintre csökkenjen. Emellett a projekteredmények alapján javaslatot tettek a hatósági aflatoxin monitoring terv módosítására is.

A mikroparcellás Aspergillus flavus (az egyik legelterjedtebb aflatoxint termelő penészgomba) fertőzési kísérletei és mikrometeorológiai mérései nyomán kiderült, hogy a penészgomba elterjedését jelentősen befolyásolta a hőmérséklet és a légköri szárazság. Az aflatoxin termelést pedig a rendkívül magas napi maximum hőmérsékletek határozták meg (különösen 35oC felett).
A projekt szakértői szerint a mikroparcellás kísérleti eredményeik hozzájárulhatnak egy, a Kárpát-medence sajátosságait figyelembe vevő, Aspergillus flavus fejlődési és toxintermelési kockázatbecslő modell létrehozásához.

A projektben jelentős analitikai fejlesztést is végrehajtottak a silótakarmányok, valamint a keveréktakarmányok AFB1 tartalmának gyors és kellő pontosságú meghatározása érdekében. Továbbá metagenomikai és mikrobiológiai tenyésztéses módszereket alkalmazva, először nyertek átfogó képet a hazai takarmányok baktérium és élesztő összetételével kapcsolatban.

Forrás: NÉBIH

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Óriási lehetőség előtt áll az agrárium, amire mindenkinek fel kell készülni

Print Friendly, PDF & Email

Közleményt adott ki az OTP Bank

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A 2022-es év után 2023 is kihívásokkal terhelt volt az agrárium és az egész gazdaság szempontjából. Az idei évben az elsődleges feladat az agrárgazdaság szereplői számára a felkészülés, valamint a már elérhető és megnyíló pályázati lehetőségek kiaknázása – hangzott el az OTP Bank Agrárgazdasági Értékesítési Igazgatóságának sajtóreggelijén. A jelenlévő szakértők szerint 2024 a tervezés és a pályáztatás-pályázás időszaka lesz, a következő években viszont jelentős agrár hitelállománynövekedés várható.

Ábra: OTP Bank

Budapest, 2024. április 18.  A várakozások szerint 2024-ben enyhül a hazai és régiós növekedést tavaly erősen fékező globális ellenszél, de a kilábalásnak még csak a jelei mutatkoznak. 2023-ban a régióban kifejezetten gyenge teljesítményt nyújtva, közel 1%-os, az agrárium nélkül számolva pedig 3%-os recesszióba süllyedt a gazdaság, nagyot esett a fogyasztás és a beruházás, az ingatlan- és a hitelpiac megde rmedt. „2023-ban az OTP Csoport magyarországi működési környezetét a gazdasági teljesítmény, a magas kamatszínvonal, illetve a kormányzati és jegybanki intézkedések együttes hatásai is befolyásolták. Kedvező tényező azonban, hogy az év második felében gyorsuló ütemben mérséklődött az infláció, ami folytatódó jegybanki kamatcsökkentéseket tett lehetővé. Az idei évet tekintve várakozásunk, hogy év per év alapon javul a GDP növekedési dinamikája, csökken az infláció és javul a kamatkörnyezet, ezek összességükben pozitív hatást gyakorolhatnak a hitelkeresletre és a portfólió minőségére” – mondta Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató helyettese az OTP Bank Agrárgazdasági Értékesítési Igazgatóságának sajtóháttérbeszélgetésén.

Az elmúlt két évben a gazdaság egészéhez hasonlóan az agrárium szereplőinek is rengeteg kockázattal kellett számolniuk, ami hatással volt a gazdálkodásukra és pénzügyi döntéseikre. Mint Dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára összefoglalta, a kormányzat célja, hogy a magyar mezőgazdaságot és élelmiszeripart megerősítse és nemzetközi szinten mérhető módon javítsa versenyképességét. „A már elérhető és idén megnyíló pályázatok folytatják a 2021-ben megkezdett modernizációs programunkat, és minden piaci szereplő számára, a legkisebbektől a legnagyobbakig lehetőséget teremtenek a kihívásokkal teli elmúlt két év után termelésük hatékonyságának növelésére vagy több lábon állásuk megteremtésére. Cél, hogy közelebb kerüljünk a 2030-ra kitűzött céljainkhoz, miszerint az agrárium termelékenysége a másfélszeresére, a hozzáadott érték a kétszeresére, az export pedig 50%-kal növekedjen” – mondta Dr. Feldman Zsolt.

Az OTP Bank tapasztalatai alapján az elmúlt két évben jelentősen nőttek a termelés költségei, és éppen ezért ennek finanszírozására volt nagyobb igény a mezőgazdaságban, a fejlesztések tekintetében visszafogottabb volt a hitelkereslet. Az új KAP keretében több olyan pályázat érkezik, amelyekben a generációs megújulás és az üzemfejlesztés áll a középpontban, és a korábban népszerűnek számító felhívások alapján biztos vagyok abban, hogy az érdeklődésben nem lesz hiány, mi pedig továbbra is partnerei vagyunk a pályázóknak. Ugyanakkor ki kell emelnünk, hogy finanszírozói oldalról is hosszú távon kell elköteleződni egy beruházás mellett. Ezen kívül számunkra az innováció is komoly jelentőséggel bír – mondta Szabó István, az OTP Bank Agrárgazdasági Értékesítési Igazgatóság vezetője. Hozzátette, hogy a termelők alkalmazkodási kényszerben vannak, a fókusz a hatékonyság növelése, de szükség van a digitális átállásra, a precíziós gazdálkodásra, összeségében arra számít, hogy az új pályázatok érdemben fogják gyorsítani ezeket a folyamatokat. Az igazgató szerint a beruházásokhoz kapcsolódó hitelek folyósítása érdemben 2025-ben fog megkezdődni.

A sajtóbeszélgetésen Dr. Herczegh András, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy a KAP Stratégiai Terv beruházásainak sikeres megvalósítása valamennyi szereplő közös érdeke. Érthető, hogy a nehezebb gazdasági helyzetben sokan kétszer is meggondolják a hitelfelvételt, mégis jó lenne, ha minél többen élnének a 2900 milliárd forintos programban foglalt kivételes lehetőségekkel. “Önerőből kevesen tudnak jelentős beruházásokat megvalósítani, ezért is szükséges a finanszírozáshoz való hozzáférés megkönnyítése, amelyhez az AVHGA kezessége nagy mértékben hozzájárul. Az alapítvány folyamatosan nyomon követi az agrárium aktuális nehézségeit és lehetőségeit, és arra törekszik, hogy az Agrárminisztériummal és a bankokkal együttműködve a legkedvezőbb konstrukciókat dolgozza ki a gazdák számára. Az uniós pályázati felhívásokhoz kapcsolódó kamat- és garanciadíj támogatásnak köszönhetően több projekt válik megvalósíthatóvá” – osztotta meg várakozásait Dr. Herczegh András.

Az idei év kapcsán fontos változás, hogy a támogatások mértékének emelkedésén túl a követelmények is szigorodnak, és erre jobb idejében felkészülni. „Azt látjuk, hogy sokan már jó ideje terveznek és készülnek, várják a megfelelő alkalmat a fejlesztésekhez, fiókban vannak a tervek. Pontosan tudják, hogy az energiahatékonysági fejlesztéseket, a zöld átállást, a működési mérethez kapcsolódó hatékonysági beruházásokat most lehet megvalósítani, és itt most fokozottan igaz, hogy a megkésett döntés hátralépés” – mondta Vulcz László, az OTP Hungaro-Projekt Kft. ügyvezető igazgatója, aki szerint az Európai Unió új Közös Agrárpolitikájának szigorodó szabályai fejlesztési kényszert jelentenek, ugyanakkor az uniós és nemzeti költségvetésből fedezett források lehetőséget biztosítanak az agrárszereplőknek és a finanszírozói oldalnak egyaránt. A sikeres pályázáshoz azonban nélkülözhetetlen, hogy a megfelelő szakmai segítséget igénybe vegyék a pályázók.

Forrás: OTP Agrár

 

Hirdetni szeretne? Írjon nekünk: marketing@agrojager.hu

 

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Az EU-ban 10 százalékkal több napraforgótermés várható idén

Print Friendly, PDF & Email

Az AKI adatokat közölt a várható európai napraforgótermésről

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az Oil World 57,9 millió tonna napraforgómag-termésre számít a világon a 2023/2024. gazdasági évben, ez 4 százalékkal haladhatja meg az egy évvel korábbi mennyiséget. A globális kibocsátás 2 millió tonnával múlhatja alul az 59,9 millió tonnára jelzett felhasználást, így a zárókészlet 4 millió tonna körül alakulhat a 2023/2024. évi szezon végén.

A napraforgómag heti termelői ára Magyarországon (2022–2024)

A Tallage szerint az Európai Unióban az egy évvel korábbit kissé meghaladó területet, 4,9 millió hektárt foglalhat el a napraforgómag az idén. A közép-európai tagországokban az enyhe márciusi időjárás kedvezett a vetés előkészítésének. Az EU-ban a napraforgótermés az egy évvel korábbit 10 százalékkal haladhatja meg 2024-ben, 10,7 millió tonna lehet.

Az AKI PÁIR adatai szerint a magas olajsavtartalmú napraforgómagot (HO) 145,8 ezer forint/tonnáért (–16 százalék), a nagy olajtartalmút (LO) 138,3 ezer forint/tonnáért (–18 százalék) vásárolták a feldolgozók és a kereskedők április első hetében. Az ipari napraforgómag (magas olajsavas napraforgómaggal együtt) áfa és szállítási költség nélküli termelői ára átlagosan 140,6 ezer forint/tonna (–17 százalék) volt.

További információk e témában az Agrárpiaci jelentések – Gabona és ipari növények című kiadványunkban olvashatók, mely innen érhető el: 7. szám.

Forrás: AKI

Tovább olvasom