Keressen minket

Mezőgazdaság

Több mint 5300 milliárd forintot fordítunk a magyar agráriumra

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Agrárminisztérium: A Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervének elfogadása a biztonságos-élelmiszer ellátás alapját jelenti – közölte a közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter. Összesen 14,7 milliárd euró (5365 milliárd forint) a KAP Stratégiai Terv öt éves költségvetése. Ennek csaknem felét a magyar kormány biztosítja, Brüsszelből pedig 8,4 milliárd euró forrás érkezik.

Forrás: AM Sajtó

A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a Közös Agrárpolitika (KAP) I. pillérének teljes forrása: 6,8 milliárd euró, ennek teljes egésze uniós pénz. A KAP II. pillérének teljes forrása csaknem eléri a 8 milliárd eurót. Ennek az összegnek több mint 20%-át biztosítja az európai unió, ami meghaladja a 1,6 milliárd eurót. A hazai forrás mértéke csaknem 80%, ami 6,3 milliárd eurót, mintegy 2300 milliárd forintot jelent tervezési árfolyamon – sorolta a miniszter.

Kifejtette, az uniós források a kiemelkedő arányú magyar költségvetési hozzájárulással együtt minden eddiginél nagyobb segítséget jelentenek a vidékfejlesztés, a gazdálkodók és az élelmiszer-feldolgozók számára. Összesen több mint 5300 milliárd forintból újulhat meg a magyar agrárium. Nagy István hangsúlyozta, a vidékfejlesztési források 52%-a, vagyis csaknem 1500 milliárd forint jut gazdaságfejlesztésre, mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházásokra az elkövetkező öt évben. Ez az összeg négyszer több mint az előző uniós költségvetési időszakban. A források hatékony felhasználása révén érhetőek el azok a 2030-ra kitűzött ágazati célok, amelyeket 2021 elején határoztunk meg magunk számára. Ezek közé tartozik, hogy a mezőgazdaság területi termelékenységi mutatója, az egy hektárra jutó bruttó hozzáadott érték 53%-kal, vagyis 862 euróra növekedjen. Az agrárexport értéke 57%-kal 15 milliárd euróra bővülhet. Az élelmiszeripari beruházások pedig 117%-kal 1,8 milliárd euróra növekedhetnek. Hozzátette, mindezek mellett a fenntarthatósági, zöld célokra a vidékfejlesztési források több mint egyharmadát különítették el, ami így meghaladja az 1000 milliárd forintot és másfélszeres növekedést jelent. Ennek köszönhetően többek között az évtized végére az erdővel, fával borított területek 148 ezer hektárral, az ország területének 27%-ára emelkedhetnek. Az ökológiai gazdálkodásban művelt területek pedig 64%-kal bővülhetnek. A tárcavezető arról is beszélt, hogy a klasszikus értelemben vett vidékfejlesztési intézkedésekre a források 10%-át, több, mint 285 milliárd forintot fordítanak a következő időszakban. Ez az előző program hét éves időszakához képest 26%-os forrásnövekedést jelent.

A KAP Stratégiai Terv jóváhagyásának köszönhetően biztosítottak a magyar gazdák agrártámogatásai a 2023-2027 közötti időszakban, és folytatódhat a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar teljes és átfogó megújítása – húzta alá Nagy István.

Forrás: Agrárminisztérium

Mezőgazdaság

Aszály információk: 2023. március 30-a

Print Friendly, PDF & Email

Új aszály közlemény az OMSZ-tól

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A mögöttünk álló egy hét időjárását alapvetően a 27-én a Kárpát-medence fölött megerősödött légörvény határozta meg. Már szombaton, a ciklon előtt átvonult hidegfront is hozott valamennyi csapadékot, de a legtöbb vasárnap estétől hétfő estig hullott.

Ábra: OMSZ

Kedden napközben a labilis hideg légtömegben sokfelé heves hózáporok alakultak ki. Összességében az elmúlt napokban az ország délnyugat  északkeleti tengelye mentén nagy területen hullott 20-35 mm, északnyugaton és délkeleten azonban 10 mm, néhol 5 mm alatt maradt. A 30 napos csapadékösszeg ismét pozitív eltérést mutat az átlaghoz képest, de északnyugaton és délkeleten elmarad attól.

A talajok felszín közeli része a csapadékkal érintett tájakon ismét megtelt nedvességgel, északnyugaton azonban száraz maradt. A közepes és mélyebb talajrétegek azonban szinte országszerte jó vízellátottságúak. Az országban csak az északnyugati országrészben van jelentősebb csapadékhiány, arrafelé enyhe aszály van.

A folytatásban ma és péntek este csapadékhullám érkezik, ezt követően szombattól már csak szórványosan valószínű eső, zápor, a jövő héten ismét hózápor. Összességében a jövő hét közepéig többnyire 2 és 10 mm közötti csapadék hullhat, északkeleten eshet több. Az egy hét alatt az északkeleti országrészt kivéve várhatóan fogyni fog a nedvesség a talajból, azaz a párolgás meghaladja majd a csapadékmennyiséget.

Forrás: OMSZ

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Kelet-európai állam- és kormányfők közösen kérnek segítséget

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A magyar, a lengyel, a szlovák és a román miniszterelnök, valamint a bolgár elnök közös levélben kérte Ursula von der Leyen bizottsági elnököt, hogy a Bizottság haladéktalanul hozzon intézkedéseket az Ukrajnából érkező megnövekedett gabonaimport okozta tarthatatlan helyzet kezelésére, jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Forrás: AM Sajtóiroda

Kifejtette, az orosz-ukrán háború, és az arra válaszul adott elhibázott brüsszeli szankciók miatt megemelkedett energiaárak és inputköltségek az európai gazdálkodókat is roppant súlyosan érintik. Az Ukrajnával határos tagállamokban – így Magyarországon is – mindezt tetézi a soha nem látott mennyiségben beérkező és ezekben az országokban maradó gabona- és olajosmag import. Ezen felül a teljes körű vámmentességet élvező ukrán mezőgazdaság az európai piacra nagy mennyiségű baromfit, tojást és mézet kezdett exportálni, ami kiszorítja hagyományos piacairól a magyar termékeket és a termelési költségek szintje alá süllyeszti a gazdálkodók értékesítési árait, hangsúlyozta.

Nagy István elmondta, a kelet-európai állam és kormányfők Brüsszel tehetetlenségét látva tegnapi levelükben egy olyan komplex intézkedéscsomag haladéktalan kidolgozását kérik az Európai Bizottság elnökétől, amely az érintett gazdák azonnali megsegítését és a kiváltó okok kezelését is magában foglalja.

A miniszter kitért arra is, hogy az ukrán import miatt értékesítési gondokkal küzdő gazdálkodók azonnali megsegítése érdekében a rendkívüli támogatásra fordítható összegek megemelését szorgalmazzák további források bevonásával, mert nyilvánvaló, hogy a Közös Agrárpolitika keretében erre a célra felhasználható forrásokból és a nemzeti költségvetésekből nem oldható meg a helyzet kezelése. Szintén a kialakult helyzet rövid távú kezelése érdekében kérjük a Bizottságtól, hogy vizsgálja meg annak a lehetőségét, hogy az EU humanitárius célból vásárolja fel a határmenti tagállamokban megtermett és az import okozta árcsökkenés miatt eladhatatlan, betárolt gabonát. A kereskedelempolitika területén pedig azt javasoljuk, hogy ha az import miatt kialakult piaci zavarok más módon nem háríthatók el, akkor a Bizottság tegyen lépéseket a vámok és vámkontingensek visszavezetésére, jegyezte meg.

Nagy István kiemelte, a Magyar Kormány bízik abban, hogy az Európai Bizottság Ukrajna megsegítése során a kelet-európai gazdákról sem feledkezik meg, hiszen nem elvárható és nem is igazságos, hogy az EU 27 tagállama által Ukrajna felé nyújtott közös szolidaritás árát a határmenti tagállamok mezőgazdasági termelői fizessék meg. El kell kerülni, hogy ugyanaz történjen, mint a szankciók esetében, vagyis, hogy az EU több kárt okozzon saját magának és mezőgazdasági termelőinek, mint amekkora segítséget jelent Ukrajnának a mezőgazdasági termékek szárazföldi úton történő vámmentes beengedése, szögezte le.

Forrás: Agrárminisztérium

Tovább olvasom

Kiemelt cikk

DEBRECEN: Stratégiai megállapodás az agrárium jövőjéért

Print Friendly, PDF & Email

A Debreceni Egyetem és a NAGISZ Zrt., amely 17 cégből áll, stratégiai együttműködést kötött a mezőgazdaságért. A megállapodást Prof. Dr. Szilvássy Zoltán rektor és Benedek Fülöp, a részvénytársaság elnöke írta alá.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A funkcionális és gyógyászati célú élelmiszerek fejlesztése az egyik meghatározó célja annak a stratégiai együttműködési megállapodásnak, amelyet pénteken kötött a Debreceni Egyetem a NAGISZ Zrt-vel. A szerződést Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora és Benedek Fülöp, a NAGISZ Zrt. igazgatóságának elnöke írta alá.

A fenntartható és körforgásos gazdálkodás, a funkcionális és gyógyászati célú élelmiszerek fejlesztése, a nyomon követhető élelmiszer-előállítás, a mezőgazdaságban alkalmazható karbonsemleges energiák felhasználása, valamint az innovatív, rendszerszintű, zéró-kibocsátású megoldások és  precíziós szántóföldi és kertészeti technológiák alkalmazása – a korszerű agrárium számos területére kiterjed az az oktatási és kutatás-fejlesztési megállapodás, melyet pénteken írtak alá a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusán.

– A Debreceni Egyetem kutatás-fejlesztési tevékenysége révén számos termékjelölt és technológiai alap jött létre már az elmúlt években, azonban a nagyszériás gyártására, illetve a piaci bevezetésre intézményünknek nincs lehetősége. Az ilyen egyetemi termékek megvalósítása érdekében fogunk össze az olyan gazdasági partnerekkel, mint a NAGISZ, akik tudják ezt. Az egyetem azt vállalja ebben a megállapodásban, hogy megfelelő szakembereket képez, termékeket fejleszt, valamint technológiákat dolgoz ki a vállalat számára, amelyek tovább segítik a cégcsoport versenyképességét, sikeres működést – hangsúlyozta a megállapodás aláírásakor Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora.

Benedek Fülöp, a NAGISZ Zrt. igazgatóságának elnöke bemutatta a száz százalékban magyar tulajdonban lévő, 17 cégből álló vállalat struktúráját, termelési portfólióját, valamint a legkorszerűbb élelmiszer-előállító kapacitásait. A cégvezető kiemelte, hogy az együttműködés egyik kulcsfontosságú területe az élelmiszeripar lesz, ennek keretében gyógyszerminőségű, az egészséges táplálkozást elősegítő funkcionális és gyógyászati célú élelmiszerek kifejlesztése a cél.

– A NAGISZ egy olyan infrastrukturális, képzési hátteret biztosít a hazai agrárfelsőoktatás számra, amelyben a hallgatók megtalálják az oktatás kiegészítése képpen azt a gyakorlati képzést, amellyel a legmagasabb szinten tudják a jövőben végezni munkájukat – tájékoztatott a vállalatcsoport elnöke.

Az együttműködés keretében a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kara, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, valamint az Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság a NAGISZ Zrt-vel duális képzés kidolgozásáról állapodott meg. Az egyetem és az agrárnagyvállalat szakemberei a szakma nemzetközi versenyképesség támogatása érdekében közös kutatási célok meghatározását, oktatási anyagok kidolgozását, szakmai rendezvények szervezését, pályázati projektek megvalósítását tervezik. A nagyvállalat által biztosított gyakorlati helyeken a DE hallgatói az elméleti tudás mellett naprakész gyakorlati tudást is elsajátíthatnak, legyen szó BSc-, MSc-, vagy PhD-szintű képzésről.

Sajtóközpont – ÉE

Tovább olvasom