Keressen minket

Mezőgazdaság

Élelmiszerellátás röviden

Print Friendly, PDF & Email

Tovább kell erősíteni a Rövid Ellátási Láncokat

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Tovább kell erősíteni a Rövid Ellátási Láncot (REL) melynek lényege, hogy a termelés, a feldolgozás és az értékesítés helyi vagy regionális szinten zajlik- jelentette ki dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős helyettes államtitkára a XXXII. Farmer-Expon tartott kerekasztal beszélgetésen, Debrecenben.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

A helyettes államtitkár hozzátette, az Agrárminisztérium az új agrártámogatási ciklusban az eddigieknél is több lehetőséget kínál fel a termelői együttműködések és az azokban részt vevő gazdálkodók számára.  A 2023-ban elindult új agrár-vidékfejlesztési támogatási ciklusban számos új támogatási cél is megjelenik, melyek segíthetik a gazdákat termékeik piacra juttatásában, a fogyasztók közvetlen elérésében.

Dr. Felkai Beáta Olga kifejtette, hogy a REL térhódításával csökken a környezetterhelés, az energiafelhasználás és jóval kevesebb csomagolóanyag szükséges. Összességében kisebb az adott termék ökológiai lábnyoma, miközben friss, egészséges, helyi termékekhez juthatnak a fogyasztók. Továbbá a gazdasági környezetre is jótékony hatást gyakorol, mert fejleszti a helyi gazdaságot, támogatja a helyi szereplőket. A helyi termékek fogyasztásával a helyben gazdálkodó családok megélhetését segítik a vásárlók. Az agrárium minden szereplőjének biztosítja a továbbfejlődés lehetőségét, mindenki nyertese lehet a most felálló rendszernek- tette hozzá.

A helyettes államtitkár kitért arra is, hogy a közétkeztetés minőségének javítása érdekében 2021. márciusában megjelent rendelet szerint 2022. januárjától legalább 60 százalékát, 2023. január 1-jétől legalább 80 százalékát a közétkeztetési rövid ellátási láncban beszerzett termékekből, illetve a helyi élelmiszerekből kell biztosítani. Az új szabályozással újabb értékesítési lehetőségek nyílnak meg a helyi termelők, valamint a hazai élelmiszer-előállító, élelmiszer feldolgozók számára. A helyi élelmiszertermékek fogalmába pedig beletartozik a kistermelői élelmiszer is.

Dr. Felkai Beáta Olga hangsúlyozta, a nemzetgazdasági, sőt adott esetben nemzetbiztonsági szempontból is fontos cél számunkra, hogy a lakosság elsősorban a hazai előállítású termékeket keresse és vásárolja. Különösen így van ez az élelmiszerek esetében, amelyek előállítása nem csupán munkát ad az élelmiszerláncban dolgozók számára, hanem ellátási biztonságot is teremt. A Magyarországon előállított termékek egyúttal magasabb szintű élelmiszer-biztonságot jelentenek a lakosság számára is. Magyar termékek megvásárlásával tudjuk még jobban erősíteni a magyar piacot-  zárta sorait.

Forrás: AM Sajtóiroda

Mezőgazdaság

Az őszi esőzések érkeztével megszűnik az országos tűzgyújtási tilalom

Print Friendly, PDF & Email

Visszavonták az országos tűzgyújtási tilalmat

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az egész országban várható csapadéknak köszönhetően csökken a tűzveszély, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal egyeztetve 2023. szeptember 24-től az ország egész területén visszavonja a tűzgyújtási tilalmat.

Az időjárás előrejelzés alapján az elkövetkezendő napokban hűvösebb, párás időjárás és elegendő csapadék várható a felszíni holt biomassza átnedvesedéséhez. Sok lesz az ország felett a felhő, délnyugat felől kiterjedt csapadékzóna érkezik, amelyből többfelé várható tartós, intenzív eső. Mindezen várható időjárási körülmények megszüntetik a fokozott tűzveszélyt az erdőkben és fásításokban, ezért a hatóság vasárnaptól valamennyi vármegyében visszavonja a tűzgyújtási tilalmat.

A tűzgyújtási tilalom visszavonását követően is csak ‒ szélcsendes időszakban ‒ kijelölt és kiépített tűzrakó helyen szabad tüzet rakni erdőterületen. A tűz felügyelet nélkül nem hagyható, távozás után pedig minden esetben gondoskodni kell annak biztonságos eloltásáról.

A tűzgyújtási szabályokról a www.erdotuz.hu honlapon tájékozódhatnak az érdeklődők.

Forrás: Nébih

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Fontos az olasz- magyar agrárkapcsolatok erősítése

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Olaszország számos területen játszik fontos szerepet a magyar élelmiszeriparban, mind az élelmiszerimport és -export, mind pedig a vendéglátás terén – jelentette ki dr. Nobilis Márton az élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár az Olasz Agrár és Élelmiszeripari Technológiák konferencián, Budapesten.

Fotó: AM

Az államtitkár hozzátette, az olasz élelmiszerek, mint például tészta, paradicsomszósz, sajtok, olívaolaj és számos más termék széles körben elérhetők Magyarországon. Kifejtette, az olasz és magyar élelmiszeripari vállalkozások között számos partnerség és együttműködés jött létre az évek során.

Dr. Nobilis Márton kiemelte, a  kapcsolatok hozzájárulnak a gazdasági növekedéshez és a két ország közötti gazdasági együttműködés erősítéséhez. Olaszország és Magyarország együttműködése az agrár- és élelmiszeripari szektorban jelentős. Ezek a partnerségek segíthetik az innovációt és a termékek minőségének fejlesztését.

Az államtitkár végül felhívta a figyelmet arra, hogy az élelmiszeripar és a kereskedelem mindkét nemzet gazdaságának kulcsfontosságú szektor. A két ország közötti kereskedelmi kapcsolatok fejlesztése és erősítése kiemelkedő fontosságú.

Forrás: AM

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Új szabályok jönnek a vetésváltásra és a nem termelő területek kijelölésére

Print Friendly, PDF & Email

Új szabályok jönnek a vetésváltásra és a nem termelő területek kijelölésére

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az Európai Bizottság a napokban egyértelművé tette, hogy 2024-re már nem tartja indokoltnak és nem teszi lehetővé, hogy a tagállamok saját döntésük alapján gazdálkodóiknak átmeneti mentességet biztosítsanak a területalapú támogatásokhoz kötelezően betartandó, a vetésváltás és a nem termelő területek kijelölésének új szabályai alól.

Fotó: Pixabay

A gyakorlatban tehát jövőre életbe lépnek a jóváhagyott magyar KAP Stratégiai Tervben foglaltak szerinti, de az idei évben még nem alkalmazott uniós elvárások a Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot (HMKÁ) előírásai szerint. A 2023. évi egységes kérelem benyújtás előtti tájékoztatási kampányban, a kiadványokban és tájékoztató anyagokban már mindenki számára részletesen megismerhetővé váltak ezek az alapvető szabályok.

A kapcsolódó mellékletben ismételten összefoglaltuk a 7. és 8. sz. HMKÁ előírások, azaz a vetésváltási és parlag-szabályok legfontosabb szakmai tudnivalóit. Ismételten felhívjuk a figyelmet arra, hogy a technikai részletszabályokkal kapcsolatosan az egységes kérelem benyújtására, valamint az egyes támogatási formákhoz kapcsolódó feltételrendszerekre mindenkor a hatályos jogszabályok az irányadók.

Forrás: AM

Tovább olvasom
Cart
  • No products in the cart.