Keressen minket
[wpml_language_selector_widget]

Mezőgazdaság

A kukoricatermés uniós szinten kismértékben nőhet

Print Friendly, PDF & Email

A Nemzetközi Gabonatanács (IGC) májusi előrejelzése:

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

A Nemzetközi Gabonatanács (IGC) májusi projekciójában a 2023/2024. évitől 5 millió tonnával elmaradó, 1220 millió tonna globális kukoricatermést jelez a 2024/2025. gazdasági évben. A felhasználás 1225 millió tonnára tehető, ami az előző szezonét csaknem 6 millió tonnával múlná felül.

Fotó: Pixabay

A 2024/2025. gazdasági év végére a 2023/2024. évinél 2 százalékkal kevesebb, 281 millió tonna kukorica maradhat a tárolókban. A Tallage szerint Dél- és Délkelet-Európában a megfelelő csapadékeloszlásnak köszönhetően jól haladt a kukorica vetése áprilisban. Ezzel szemben északabbra a hűvös időjárás lassította a vetési munkákat. Az Európai Unióban 8,6 millió hektárról (+2 százalék) takaríthatják be a kukoricát az idén. A növény által elfoglalt terület Franciaországban 1,5 millió hektárra (+15 százalék) bővülhet, miközben Romániában 1 százalékkal (2,4 millió hektár), Lengyelországban pedig 10 százalékkal (1,1 millió hektár) lehet alacsonyabb. Magyarországon az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint a szemeskukorica 796 ezer hektárról kerülhet a tárolókba. Kukoricából uniós szinten egyelőre a 2023. évi termést 1,5 százalékkal meghaladó mennyiség, 63,3 millió tonna betakarítását vetítik előre a szakértők az idén (Tallage).

Az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 72,4 ezer forint/tonna termelői áron cserélt gazdát a takarmánykukorica május utolsó hetében, ami az egy évvel korábbit 4,5 százalékkal haladta meg. A Budapesti Értéktőzsdén az ISCC NUTS II fenntartható takarmánykukorica júliusi jegyzése 3000 forinttal 77 ezer forint/tonnára, a novemberi 2000 forinttal 74,5 ezer forint/tonnára emelkedett május 27. és június 7. között.

Ábra: AKI

További információk e témában az Agrárpiaci jelentések – Gabona és ipari növények című kiadványunkban olvashatók, mely innen érhető el: 11. szám.

Mezőgazdaság

A vadriasztó lánc fontos!

Print Friendly, PDF & Email

A NAK cikket közölt a vadriasztó lánc természetvédelmi és vadgazdálkodási jelentőségéről:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Elérkezett az első kaszálások ideje. Fontos szem előtt tartani a gazdálkodóknak, hogy Magyarországon jogszabály írja elő, a láncfüggönyös vadriasztó használatát, a Natura 2000-es, valamint az AKG programban résztvevő gyep- és szántóterületek kaszálása során.

A természetbarát kaszáláshoz az egyik legszükségesebb feltétel, hogy a vadriasztó láncok megfelelő állapotban, helyesen legyenek felszerelve. A nem megfelelően felszerelt láncok nem töltik be funkciójukat és a legtöbb esetben balesetveszélyesek is. (Fotó: Kozma Attila)

A vadriasztó lánc, a kasza elé (pl. a traktor orrsúlyokra) szerelt fém tartószerkezet, amelyről egymástól 13-17 cm távolságban lógnak le láncok, a talajfelszínt legalább 10 cm-re megközelítve. Kaszáláskor, az oldalra kinyúló szerkezetről lelógó láncok mozgásukkal és az összeverődésükből származó hanggal, felriasztják a gyepben megbúvó madarakat és emlősöket, így azok még időben el tudnak menekülni.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Lényeges tudnivaló a gazdálkodók számára, hogy a szabályszerűen felszerelt vadriasztó lánc minimum 3 m-re helyezkedik el a kasza előtt és annak teljes munkaszélességét lefedi. Oda kell figyelni a megfelelő anyagminőségre is, hogy a munkálatok közben ne szakadjanak le a láncok. Érdemes figyelni arra is, hogy a kasza előtt ott legyen a védőponyva, amelynek szintén fontos védelmi szerepe van.

Ha a munkagép tempója lassabb, az állatoknak több esélyük van kitérni előle. (Fotó: Kozma Attila)

A vadriasztó lánc használata mellett, fontos hogy betartsuk az előírt maximum 8 km/h haladási sebességet is, aminek köszönhetően meg tudjuk óvni az élőlényeket attól, hogy a gép kárt tegyen bennük.

Az intézkedés természetvédelmi és vadgazdálkodási jelentősége mellett a takarmányminőség szempontjából is fontos, hiszen a kaszálás során elpusztult állatok teteme a szénakészítés valamennyi technológiai formájában jelentősen rontja a széna minőségét.

Helyesen felszerelt vadriasztó lánc. (Fotó: Laufer Zsanett)

A gép vezetője a megfelelően felszerelt láncfüggönyös vadriasztó használatának köszönhetően észre tudja venni a földről felröppenő madarakat, így ki tudja kerülni a fészkeket, s ha szükséges (fokozottan védett fajok esetében), értesíteni tudja a területileg illetékes nemzeti park igazgatóság munkatársait.

Ne feledjük, hogy a vadriasztó lánc használatával nem csak a jogszabályi előírásokat tartjuk be, hanem sok-sok madár és apróvad életét is megmenthetjük!

Forrás: Gál Renáta, projekt referens – Bükki Nemzeti Park Igazgatóság – NAK
Fotók: Kozma Attila – BNPI, Laufer Zsanett – BNPI

 

A LIFE IP GRASSLAND-HU projekt célja a füves élőhelyek és az ezekhez kötődő fajok természetvédelmi helyzetének javítása és hosszú távú megőrzése. A LIFE IP GRASSLAND-HU (LIFE17 IPE/HU/000018) projekt az Európai Unió LIFE Programjának támogatásával valósul meg. További infó: http://www.grasslandlifeip.hu)

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

A fagyasztott zöldborsó kivitele 20 százalékkal nőtt 2023-ban

Print Friendly, PDF & Email

A KSH adatokat közölt a magyarországi zöldborsótermesztésről:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A KSH adatai szerint Magyarországon zöldborsóból 2023-ban 6,9 százalékkal nagyobb területen 14 százalékkal több (94 ezer tonna) volt a termés, mint 2022-ben. Az Agrárközgazdasági Intézet Tájékoztató jelentés a tavaszi mezőgazdasági munkákról című kiadványa szerint 2024-ben a zöldborsó előirányzott vetésterülete 15,4 ezer hektárt tesz ki, melynek 99,4 százalékán, 15,3 ezer hektáron végeztek a vetéssel május 14-ig.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

A KSH adatai szerint Magyarországon a friss és feldolgozott (fagyasztott és konzerv) zöldborsó külkereskedelmi egyenlege pozitív. A zöldborsókonzerv kivitele 27 százalékkal lett kevesebb (41,7 ezer tonna) 2023-ban az egy évvel korábbihoz képest. Oroszország volt a legjelentősebb felvevőpiac, emellett Németországba, Olaszországba, Litvániába és Romániába is szállítottak zöldborsókonzervet. Az idei év első negyedévében 24 százalékkal 10,8 ezer tonnára nőtt az exportpiacokon eladott zöldborsókonzerv mennyisége az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb felvevőpiac Oroszország (2,18 ezer tonna), Olaszország (1,22 ezer tonna) és Németország (1,19 ezer tonna) volt.

A fagyasztott zöldborsóból tavaly 20 százalékkal 10,2 ezer tonnára nőtt a kivitel, a legnagyobb felvásárlónak Románia és Németország bizonyult. Az idei év első három hónapjában a fagyasztott zöldborsó kivitele 17 százalékkal 3,04 ezer tonnára növekedett, a behozatala 64 százalékkal 555 tonnára esett 2023 azonos időszakához viszonyítva. A magyar piacra elsősorban Belgiumból és Lengyelországból érkezett fagyasztott zöldborsó.

Az AKI PÁIR adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon a zöldborsó az idén korábban, a 16. héten jelent meg a kínálatban 2000 forint/kilogramm áron, ami a 23. hétre 800 forint/kilogrammra csökkent.

További információk e témában az Agrárpiaci jelentések – Zöldség, gyümölcs és bor című kiadványunkban olvashatók, mely innen érhető el: 11. szám.

Forrás: AKI

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Tájékoztatója az egységes kérelmek Területi Monitoring ellenőrzéséről

Print Friendly, PDF & Email

2024. június második felétől egyeztetésre történő felhívást küldhet a Kincstár.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az Európai Unió által előírtak szerint Magyarországon is kötelező módon alkalmazni kell a SENTINEL műholdcsalád képeit az agrártámogatások ellenőrzéséhez.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

A Magyar Államkincstár által üzemeltetett területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit. A TMR által feltárt eltérések feloldása és ezzel a támogatások kifizethetőségének alátámasztása érdekében a Kincstár egyeztetésre hívja fel a mezőgazdasági termelőt. Az eltérések tisztázása, feloldása akár az egységes kérelem javításával, akár az ellenbizonyítást jelentő georeferált fénykép beküldésével megalapozhatja a termelő számára soron következő kifizetéseket.

Az alábbiakban letölthető szakmai tájékoztató a TMR-rel kapcsolatos főbb gazdálkodói lehetőségeket és feladatokat, valamint azokat a lehetséges meg nem felelési eseteket foglalja össze, amelyek kapcsán 2024. június második felétől egyeztetésre történő felhívást küldhet a Kincstár. Ezek közé tartozik a táblán belüli inhomogenitás vizsgálata, a nem támogatható terület jelenléte a táblán, a növénykultúra eltérés és a kaszálási szabályok.

A teljes dokumentum pdf formátumban ITT érhető el.

Forrás: AM

Tovább olvasom