Keressen minket
[wpml_language_selector_widget]

Mezőgazdaság

MÁK: Egyeztetésre fel!

Print Friendly, PDF & Email

A Magyar Államkincstár elkezdte kiküldeni a 2024. évi egységes kérelemhez kapcsolódó első körös egyeztető leveleket.

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

A Magyar Államkincstár a mai nappal elkezdi előkészíteni és ügyfélkapura kiküldeni a 2024. évi egységes kérelemhez kapcsolódó első körös egyeztető leveleket.

Fotó: Wikipédia

Ezen egyeztető döntéseket azon kedvezményezettek kapják, akik kérelmében

 • túligénylés vizsgálat során megállapításra került, hogy az adott referenciaterület mérete kisebb, mint az adott területre benyújtott igénylések méretének összege. Határidő: lehetőség szerint minél hamarabb, de legkésőbb 2024. szeptember 30.
 • a berajzolt táblák tolerancia feletti egymásra fednek. Határidő: lehetőség szerint minél hamarabb, de legkésőbb 2024. szeptember 30.
 • az extenzív/intenzív gyümölcs támogatásra jelölt táblák vonatkozásában az előző évi adatok alapján feltételezhetőleg fennálló szabálytalanság került detektálásra. Határidő: lehetőség szerint minél hamarabb, de legkésőbb 2024. szeptember 30.
 • az évelő szálas fehérjenövényekkel kapcsolatosan az előző évi adatok alapján feltételezhetőleg fennálló szabálytalanság kerül jelzésre. Határidő: lehetőség szerint minél hamarabb, de legkésőbb 2024. szeptember 30.
 • a termeléshez kötött növénytermesztés támogatás jogcímekkel kapcsolatos minősített szaporítóanyag igazolásokra vonatkozó adatszolgáltatás vált szükségessé. Az adatmegadás az előlegfizetés feltétele, ezért a határidő legkésőbb 2024. szeptember 30.
 • a nem védett nem termelő tájképi elemek/egyéb tájképi elemek arányának táblaszintű vizsgálata során a nem termelő tájképi elem vagy elemek, illetve egyéb tájképi elemek együttes területe – ide nem értve a védett tájképi elemet, igényléstől/jelöléstől függetlenül – a tábla legfeljebb 50%-át foglalhatja el. A tábla kijavítása vagy a támogatási igény visszavonása szükséges. Határidő: lehetőség szerint minél hamarabb, de legkésőbb 2024. szeptember 30.

A tényleges vetés dátumát a vetéstől számított 15 napon belül kell bejelenteni.

 • betervezett, ám még tényleges vetési dátummal nem rendelkező másodvetés található, melyeket a kedvezményezett 2024. június 30-ig betervezett, de a tényleges megvalósítását még nem jelentette;
 • betervezett, de a tervezési adatok sorában tényleges megvalósítási dátummal nem rendelkező, Agro-Ökológiai Programot (továbbiakban: AÖP) érintő agrotechnikai művelet található, melyeket az kedvezményezett 2024. június 30-ig tervezett megvalósítani;

Az AÖP jogcím keretében a 2024. január 1. és 2024. december 31. napja között elvégzett készítmény kijuttatások fogadhatók el.

Olyan esetben is kaphat a kedvezményezett tájékoztatást, ha egy adott agrotechnikai művelet tervezett elvégzésének dátuma és a tényleges elvégzés dátuma nem egy sorban került berögzítésre. Ezen esetben új bejelentésre nincs szükség!

A tényleges tevékenység dátumát a tevékenység elvégzésétől számított 15 napon belül kell bejelenteni.

Az egyeztetési kötelezettségének kizárólag a „W0242 számú Egységes kérelem Adatváltozás 2024” elektronikus nyomtatvány kitöltésével és annak ügyfélkapun történő benyújtásával lehet eleget tenni, egyéb dokumentumot a Kincstár nem vehet figyelembe.

Forrás: MÁK

Mezőgazdaság

Elkezdődött a dohány betakarítása

Print Friendly, PDF & Email

Megközelítőleg 2800 hektáron elindult a betakarítás:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az elmúlt évek átlagát tekintve csaknem 700 termelő mintegy 2.800 hektáron 5.000-6.000 tonna dohányt termel évente. Az ágazat a feldolgozásban dolgozókkal együtt, mintegy 10.000-12.000 fő részére biztosított megélhetést – közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.

Fotó: AM

A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a hazai dohány termelés Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében összpontosul. Az Agrárminisztérium az idei év tavaszán 2,7 milliárd forint célzott támogatással járult hozzá az ágazatban működő gazdaságok eredményességéhez. Emellett természetesen az érintettek a hazai és uniós forrású egyéb agrártámogatási konstrukciókhoz is hozzáférnek. Így ők is jogosultak lehetnek különböző közvetlen támogatásokra, vagy akár vidékfejlesztési forrásokra is. A tárca az elmúlt években arra törekedett, hogy kiszámítható segítséget nyújtson a dohánytermelőknek, ezzel is segítve a termelés és a szektor kapcsolódó foglalkoztatási képességének megőrzését – tette hozzá Nagy István.

A miniszter kitért arra is, hogy tavasszal került sor az uniós szabályok által lehetővé váló úgynevezett bázisfrissítésre. Kiosztották ugyanis a 2018-as éven alapuló történelmi bázisjogosultságokat. Ez lehetőséget teremt arra, hogy hazai költségvetésből, az úgynevezett átmeneti nemzeti támogatások segítségével a korábbiakhoz képest nagyobb arányban juthassanak megfelelő forráshoz a valódi dohánytermelő tevékenységet folyató gazdák – hangsúlyozta az agrártárca vezetője.

Forrás: AM

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

A marhahúsexport közel 20 százalékkal csökkentexport közel 20 százalékkal csökkent

Print Friendly, PDF & Email

Az AKI adatokat közölt a nemzetközi marhahúsexportról

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az USA marha- és borjúhúskivitele 4,9 százalékkal maradt el 2024 első öt hónapjában az előző év azonos időszakának mennyiségétől. Az élő szarvasmarha exportja 5,2 százalékkal emelkedett a vizsgált időszakban, a fő célpiacra, Kanadába 9,1 százalékkal több élő állat került. Az USA marha- és borjúhús-behozatala 19,5 százalékkal, az élőszarvasmarha-importja 18,7 százalékkal nőtt ezzel egy időben.

Fotó: AKI  

A Brazil Marhahúsexportőrök Szövetségének (ABIEC) adatai szerint Brazília marhahúskivitele 1 millió 74 ezer tonna volt 2024 első öt hónapjában, ami 34,4 százalékos bővülést jelentett a tavaly január–májusi mennyiséghez képest. Kínába 472,5 ezer tonna brazil marhahús került, ami 25,4 százalékkal több a 2023 január–májusában szállított volumennél.

Ábra: AKI

A KSH adatai alapján Magyarország élőmarha-exportja 13,2 százalékkal bővült (24,9 ezer tonna), értéke 8,4 százalékkal emelkedett 2024 január–áprilisában 2023 azonos időszakához képest. A főbb partnerek Koszovó, Horvátország, Ausztria, Törökország és Lengyelország voltak. Magyarország élőmarha-importja 14,4 százalékkal 7,4 ezer tonnára, értéke 18,1 százalékkal nőtt. Az élő szarvasmarha több mint fele Dániából, Németországból és Olaszországból származott. A marhahúsexport mennyisége 18,8 százalékkal (2,8 ezer tonna), értéke 19,9 százalékkal csökkent. A marhahúsimport volumene 13,7 százalékkal (4,4 ezer tonna), értéke 6 százalékkal nőtt a megfigyelt periódusban.

Forrás: AKI

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

A Nébih a nyár folyamán is fejleszti az eGN-t

Print Friendly, PDF & Email

A NÉBIH nyáron is fejleszti az elektronikus Gazdálkodási Naplót

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Folyamatos az elektronikus Gazdálkodási Naplót érintő fejlesztői munka a nyár során is, melynek eredményeként a Nébih újabb frissítésekkel teszi egyre könnyebbé a gazdálkodók eGN-ben való adminisztrációs feladatait.

Az aktuális fejlesztéseknek köszönhetően többek között egyszerűbbé vált a tábla keresése a termőhely örökítés során, ismét felvehetőek a korábban lezárt jogosultságok, valamint a továbbiakban jelölhető lesz az őszi növénykultúra a hasznosítás űrlapon.

 1. Az előző évről történő termőhely örökítés során immáron rá lehet keresni az örökítendő termőhelyek tábla azonosítójára és EK számára, így könnyítve az adott tábla keresését.
 2. A legeltetés műveletnél szűkítve lett a megadható állatfajok listája a legeltethető fajokra.
 3. A félreértések elkerülése érdekében, a hivatal módosította a jogosultságokhoz tartozó dátummezők elnevezését a „Termőhely adatok rögzítése” ablakban. Fontos, hogy ezek a technikai mezők nem a jogcímek vállalására vonatkozó dátumot, hanem a jogcím rögzítésének dátumát tartalmazzák, és kitöltésük a jogcím felvételével automatikusan történik. A jogcím arra az évre vonatkozik, amelyik naplóban szerepel, függetlenül attól, hogy a jogosultság felvétele mikor történt!
 4. Sor került az „Egyéb” növényvédő szer megadásának kivezetésére is. A fejlesztésnek köszönhetően kizárólag a listában szereplő készítmények kiválasztására van lehetőség. Amennyiben a legördülő listában a gazdálkodó nem találja a keresett növényvédő szert, először ellenőrizze, hogy valóban növényvédelmi hatású készítményről van-e szó. Ebben segítséget nyújtanak a Nébih keresője is: https://novenyvedoszer.nebih.gov.hu/Engedelykereso/kereso
  Amennyiben a rögzítendő növényvédő szer valóban nem szerepel az eGN listában, a készítmények felvételét az egn@nebih.gov.hu címen lehet kérvényezni.
 5. Folyamatban van a naplóvezetés naptári évre történő átállítása, melynek első fejlesztési lépéseként megvalósult az őszi (következő évi) növénykultúra hasznosítás űrlapon való jelölhetősége. A későbbiekben az ott jelölt hasznosításokat a termőhellyel együtt csoportosan át lehet majd másolni a következő évi naplóba.
 6. A frissítési csomaggal hibajavításokat is végzett a hivatal: az ’I-m” rövidítés beírásával kereshetővé vált az I-Maza növényvédő szer. Emellett a „Termőhely adatok rögzítése” ablakban, korábban lezárt jogosultság ismételt felvételénél az eddig inaktív „+” jel aktiválására is sor került. Ezáltal az egyszer már lezárt jogosultságok ismét felvehetővé váltak.

Forrás: NÉBIH

Tovább olvasom