Keressen minket

Természetvédelem

A fehérhátú fakopáncs országos felmérése 2021-ben

Print Friendly, PDF & Email

Az MME Harkályvédelmi Szakosztálya 2021-re kiemelt feladatként tűzte ki egy országos szintű fehérhátú fakopáncs felmérés lebonyolítását. Bár az egyes régiókban sok kiváló szakember foglalkozik ennek a fajnak a felmérésével, illetve védelmével, az egész országot lefedő felmérésre idáig mégsem volt példa. 

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Az MME Harkályvédelmi Szakosztálya 2021-re kiemelt feladatként tűzte ki egy országos szintű fehérhátú fakopáncs felmérés lebonyolítását. Bár az egyes régiókban sok kiváló szakember foglalkozik ennek a fajnak a felmérésével, illetve védelmével, az egész országot lefedő felmérésre idáig mégsem volt példa. 

Fehérhátú fakopáncs

Fehérhátú fakopáncs (Kép: MME)

Az MME összefoglalta a fehérhátú fakopánccsal foglalkozó hazai madarászok munkáját, és összegyűjteni minél több információt a faj országos helyzetéről. A felmérés két fő cél köré szerveződik, egyrészt szeretnénk minél pontosabb becslést adni a hazai fészkelő állomány nagyságára vonatkozóan, másrészt szeretnénk minél pontosabban lehatárolni a jelenlegi elterjedési területeit hazánk legritkább harkályfajának.

Felméréseiket két módszerrel végezték. Azokon a területeken, ahol a faj jelenléte bizonytalan, szisztematikus bejárásokat szervezünk a legalkalmasabb élőhelyekre. Így ezekben a térségekben a faj jelenlétének, illetve hiányának megállapításával pontosíthatják a hazai elterjedési terület határait. Emellett a törzsállományok élőhelyein UTM mintanégyzetek teljes felmérését is elvégezzük. Ezekben a mintanégyzetekben gyűjtött adatok segítenek majd abban, hogy minél pontosabban megbecsülhessük a hazai fészkelő állomány nagyságát.

A felmérendő négyzetek kiválasztásában, valamint a felmérők toborzásában nagyon nagy segítséget kaptunk a Helyi Csoportoktól, a helyi természetvédelmi szervezetektől, valamint a Nemzeti Park Igazgatóságoktól egyaránt.

A felméréshez még most sem késő csatlakozni. Az UTM négyzetek felmérése mellett minden alkalmi megfigyelés is nagyon hasznos lesz az országos állománybecsléshez, így azokat a megfigyelőket is szívesen látjuk, akik csak kevesebb időt tudnak rászánni a faj keresésére.

De miért is fontos ez a felmérés?

Miért szeretnénk minél többet megtudni erről a fajról? A fehérhátú fakopáncs hazánk legritkább harkály faja, fokozottan védett, az erdők természeti állapotának kiváló indikátora. Speciális élőhelyi igényei vannak, kötődik az idős, természetszerű erdőkhöz, így az erdei élőhelyek védelme szempontjából kulcsfontosságú fajról van szó. Emellett úgynevezett ernyőfaj, azaz megóvása által sok más, erdőkhöz kötődő természeti érték védelme is megvalósul. Bízunk benne, hogy a felmérés révén sok olyan hasznos információhoz jutunk majd, melyek erdei élőhelyeink védelméhez nagyban hozzájárulhatnak.

Forrás: MME

 

Természetvédelem

Kertésznadrágos szőrgombóc

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Duna-Ipoly Nemzeti Park: Az Év Emlőse a vakond. Kinek ne lenne ismerős Zdenek Miler és Eduard Petiska: A kisvakond nadrága meséje? De mit is tudunk pontosan a főszereplő kisemlősről?

A közönséges vakond a cickányalakúak rendjének egyik képviselője. Hengeres teste 12-16 cm hosszúságú lehet, farokhossza pedig 3 cm. Testét koromfekete, bársonyos és tömött szőr fedi, aminek köszönhetően könnyedén leperegnek róla a talajszemcsék, ezzel is segítve a földalatti közlekedést. Ehhez az életmódhoz alkalmazkodtak az érzékszervei is: szemei aprók, fülkagylói nincsenek, szem-és fülnyílásait bőrredővel le tudja zárni. Orra megnyúlt, ormányszerű. Bajuszszőreivel könnyen megtalálja zsákmányállatait a járatrendszerében.  Szintén a föld alatti közlekedést szolgálja erős mellső ásólába. Felszínen ritkán figyelhető meg, csak a járatkészítés során feleslegessé vált és felszínre tolt földkupacokból, másnéven vakondtúrásokból tudjuk, hogy a közelben van.

Vadonleső logója az Év Emlőséről

A földalatti életmódjuk miatt nem igazodnak a napszakok változásához, saját belső órájuk szerint viselkednek, akár nappal vagy éjjel is elindulhatnak táplálékot keresni. Meglepően hosszú, 100 métert is meghaladó járatrendszerébe esett rovarokat, gilisztákat, pajorokat fogyasztja. Érdekesség még, hogy kifejezetten gyorsan halad az ásással, 5-15 métert is megtehet egy óra alatt. Folyosói gyakran átfedik egymást, kissé lefelé haladva lakó-vagy fiaskamrába vezetnek, melyeket fűvel, mohával és egyéb puha anyagokkal tesz otthonossá. Minden folyósó valamilyen célt szolgál: van főbejárat, vészkijárat, közlekedőfolyósók, szellőzőfolyósók és persze vadászfolyósók. Nem alszik téli álmot, hanem erre az időszakra felhalmoz egy kisebb élelemtartalékot férgekből, csigákból. Azonban szüksége van utánpótlásra, hiszen egy nap képes megenni saját testsúlyának megfelelő mennyiségű táplálékot. Járatrendszerében éléskamrákat alakít ki, ami nem csak a téli hónapokban fontos számára, hanem a vemhes nőstényeknek is nagy segítség. Nem öli meg a tartalékba szánt zsákmányállatait, nehogy idő előtt megromoljanak, csak harapásával lebénítja őket, így azok mozdulatlan várják, hogy megegye őket.

Párzási időszakuk március-június környékére tehető. A nőstény 3-8 vakondfiókának ad életet, melyeket két hónapos korukig szoptat, egy éves korukra válnak ivaréretté. Április-június környékén megszaporodhatnak a túrások a fiatal állatok önállósodásával. Ebben az időszakban keresnek saját területet maguknak a fiatalok, ami nem is olyan könnyű, ugyanis az idősebb felnőttek szigorúan felosztják egymás között a területet, nem engednek betolakodókat a saját parcellájukra. Kifejezetten harciasak tudnak lenni egymással, ha egy jobb élőhelyfolt megszerzése a tét.

Magyarország egész területén előfordul, csak a mocsaras, sziklás és intenzíven művelt területeket kerüli el. A kerttulajdonosok nem mindig örülnek a felbukkanásának, hiszen a szépen megkomponált kert részét eredetileg nem képzik a vakondtúrások. Azonban ez az aprócska emlős hatalmas mennyiségű rovart tud elejteni, így nagy segítségünkre lehet a kártevők elleni védekezésben. Emellett pedig a talaj átforgatásában, korhadó levelek elkeverésében is jelentős szerepe van.

Vadonleső logója az Év Emlőséről

A földművelésügyi miniszter, Darányi Ignác 1901. évi 24.655. számú körrendelete a mezőgazdaságra hasznos állatok védelme érdekében természetvédelmi oltalom alá helyezte a vakondot, és vele együtt több mint száz madárfaj és néhány más emlősfajt is. Akkor még csak „a virágos, veteményes kertek és csemete ültetvények”-en kívüli területeken volt rá érvényes a védelem, azóta azonban már teljes védettséget élvez. Pénzben kifejezett természetvédelmi értéke jelenleg 25 000 Ft.

Szükség is van a védelmére, hiszen az 1930-as években majdnem teljes állományuk kipusztult. Tömött, selymes, puha és gyönyörű fekete bundája miatt nagy népszerűségre tett szert a szőrmeiparban, előszeretettel készítettek gereznájukból divatos kalapokat, gallérokat. A gazdasági világválság hatására azonban hanyatlani kezdett a szőrmeipar, így a milliószámra exportált vakondbundára már nem volt kereslet.

Nem csak az emberek jelentenek veszélyt számára. Legyakrabban macskabaglyok köpetében lehet beazonosítani vakondcsontokat, azonban a házimacskák és a menyétek is elkaphatják őket.

Forrás: Duna-Ipoly Nemzeti Park

Tovább olvasom

Természetvédelem

Inváziós fajok elleni beavatkozások a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság területén 2022-ben

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Balaton-felvidéki Nemzeti Park: Az idegenhonos inváziós fajokkal kapcsolatos intézkedések egyre sürgetőbb feladatot jelentenek a természetes életközösségek védelme érdekében, melyben a nemzeti park igazgatóságok, így a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság is aktívan részt vállal.

Fotó: Balaton-felvidéki Nemzeti Park

Igazgatóságunk területén 2022-ben közel 60 ingatlanon történt természetvédelmi célokat szolgáló, inváziós fajok visszaszorítására, kiirtására irányuló beavatkozás (és ennél is több közvetetten érintett területkezelés), melynek jelentős része saját megvalósításban, vagy pályázati és egyéb forrásból származó megbízási szerződés révén került kivitelezésre, de az Igazgatóság szakmai felügyelete, irányítása mellett. Az inváziós fajok kezelése főleg pontszerű beavatkozásokat jelentett, de az össz kiterjedése megközelíti a 80 ha-t. Elsősorban az Unió számára veszélyt jelentő fajokat érintették a beavatkozások: becslések szerint a közönséges selyemkóró (Asclepias syriaca) 12000 példányát és a mirigyes bálványfa (Ailanthus altissima) 1600 példányát. Esetükben kémiai beavatkozások történtek, selyemkóró ellen pontkezelések (felületkenés, pontpermetezés), valamint főleg nagyméretű bálványfa egyedeket érintő törzsinjektálással elvégzett kezelések. A kezelések inváziós vízinövények, valamint halfajok gyérítését is célozta. Továbbá agresszívan terjedő fajok (aranyvessző fajok, cserjés gyalogakác) visszaszorítására is sor került a saját vagyonkezelésű területek tisztítókaszálásával és szárzúzásával.

Szöveg és ábra: Biró Éva – Balaton-felvidéki Nemzeti Park

Tovább olvasom

Természetvédelem

Új LIFE pályázat a Mura-Dráva-Duna Bioszféra Rezervátumban

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Duna–Dráva Nemzeti Park: Két éve fogadta el az UNESCO öt szomszédos ország – Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Magyarország és Szerbia – közös kezdeményezését egy, az öt országot összekötő közös védett terület kialakítására.

Fotó: Duna–Dráva Nemzeti Park

Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság | Kezdőlap

Az 1990-es évek elején eredetileg Jugoszláviával közösen tervezett nemzeti park a közben bekövetkezett változások miatt nem alakulhatott meg, így a Duna–Dráva Nemzeti Park 1996-ban csak Magyarország területén jött létre.

A Mura-Dráva-Duna Bioszféra Rezervátum megalakítása után a partner országok képviselői úgy döntöttek, hogy nem szeretnének a puszta adminisztratív együttműködésnél leragadni, hanem közösen próbálnak valami tenni a három folyó és természeti környezetük megóvása, rehabilitációja érdekében. Ennek eredményeképp született meg 2022-ben a „LIFE RESTORE for MDD” című pályázati elképzelés, amit az Európai Unió idén támogatásra érdemesnek minősített. A pályázat célja kettős: egyrészt közvetlen természetvédelmi beavatkozásokon keresztül a vízi élőhelyek és a folyómenti ligeterdők fenntartása, másrészt az együttműködés erősítése, jó gyakorlatok, tapasztalatok átadása az öt ország természetvédelméért felelős szervei közt is kiemelt jelentőséggel bír. A magyar állami természetvédelem részéről két kezelőszervezet vesz részt a pályázatban, a Mura folyó mentén a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, a Dráva és a Duna folyók esetében pedig Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság. A bioszféra rezervátum elhelyezkedését ezen a térképen lehet megtekinteni.A hat évesre tervezett pályázat során három helyszínen tervezünk élőhely-helyreállítást: a Duna mentén a Bátai-holtág területén építenénk egy kisméretű fenékküszöböt, ami a nagyvizek levonulása után segítene a víz megtartásában a hullámtéren. A Dráva esetében két mellékágból távolítanánk el a víz áramlását rontó akadályokat, hogy a mellékágak ismét a főmederhez legyenek hasonlóak. Drávaszentes közelében egy mocsárrét víztároló kapacitását növelnék meg illetve tájidegen faegyedeket cserélnénk le őshonosokra.

Jelenleg a pályázati elindításának adminisztratív része zajlik, a fenti tevékenységek ütemezetten, 2024 évtől kerülnek majd megvalósításra.

Forrás: Parrag Tibor – Duna–Dráva Nemzeti Park

Tovább olvasom