Keressen minket

Természetvédelem

Költési sikerek: a Dél-Alföldön kimagaslóan jó évük volt a gólyáknak

Print Friendly, PDF & Email

Gólya hírek a Körös-Maros Nemzeti Parkból

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Az átlagosnál jelentősen több fiókát neveltek fel az idén a Körös-Maros Nemzeti Park működési területén költő fehér gólyák. Szép számban voltak ötfiókás fészekaljak, sőt akadt egy olyan pár is, amelyik hat utódot nevelt fel.

Fotó: Őze Péter

Békés vármegyében tavasszal 343 pár foglalta el a fészkét, közülük 283-nak volt sikeres a költése. Összesen 912 fiókát reptettek, így az átlagos fiókaszám (ha csak a sikeres költéseket vesszük figyelembe) 3,22 volt. Ezek a mutatók lényegesen meghaladják a tavalyi eredményeket, 2022-ben ugyanis 240 pár költött sikeresen, összesen 738 fiókát reptettek, az átlagos fiókaszám pedig 2,83 volt. Nagyon sok volt a négyfiókás fészek, sőt 23 ötfiókás is akadt, ami rendkívül jó eredménynek számít. Az állomány sűrűsége szintén növekedett, a tavalyi 5,35 pár/ négyzetkilométer helyett idén 6,09 pár/négyzetkilométer lett.

Az, hogy a mutatók ilyen mértékben javultak, elsősorban annak köszönhető, hogy míg 2022-ben rendkívüli aszály volt, addig idén optimális időjárási körülmények között zajlottak a fészkelések. Békés vármegyén belül a legtöbb sikeres költés Békéscsabán és Szeghalmon volt, mindkét városban 24 pár reptetett fiókákat. Békéscsabán 67, Szeghalmon 77 fióka repült ki.

Csongrád-Csanád vármegyében Cserebökény és Hódmezővásárhely térségében is jóval sikeresebbek voltak a költések, mint tavaly. Összesen 133 fehér gólya fészkét, vagy kihelyezett fészektartót ellenőriztünk. A költések felmérése során fészekfoglalást, fészeképítést, tojásrakást 69 fészekben találtunk. Fiókák 62 helyen keltek ki, később hat fészekben meghiúsult a költés. Az ellenőrzött fészkek közül nyolcban 5, huszonötben 4, tizenháromban 3, ötben 2, ötben pedig 1 fióka nevelkedett. A 133 fészekből 40 fészekanyag nélküli üres fészektartó volt. A tartókon korábban aktív fészkek voltak, így várjuk a gólyák ismételt megtelepedését. Idén a költési időszakban és azt megelőzően kedvezőbben alakultak a csapadékviszonyok, mint egy évvel korábban. A kialakult vizes élőhelyeken és a mezei pocok gradációval érintett területeken bőségesen találtak táplálékot a gólyaszülők, így több fióka felnevelését vállalták. 2022-ben a vizsgált területen egyetlen ötös fészekalj sem volt, négy fióka is csak hat fészekből repült ki.

Az Igazgatóság Makói Tájegységében is több pár fehér gólya költött, mint tavaly. Itt egy rekorder pár is akadt, ők hat fiókát neveltek fel. A legtöbb párnál négy fióka volt, de szép számmal akadtak ötfiókás fészkek is.

Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park

Természetvédelem

Október elején rendezik a 27. Erdők Hetét

Print Friendly, PDF & Email

Országszerte több mint száz programmal várják az erdészetek a fák világa iránt érdeklődőket

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Országszerte több mint száz programmal várják az erdészetek a fák világa iránt érdeklődőket 2023. október 2-8. között, a hagyományos Erdők Hetén.

Fotó: Országos Erdészeti Egyesület/Csatlós Norbert

A 27. alkalommal megrendezett eseménysorozat célja, hogy felhívja a figyelmet a hazai erdők szerepére és a megőrzésük érdekében végzett emberi munka fontosságára. Az Országos Erdészeti Egyesület által koordinált, és az Agrárminisztérium által támogatott programok megvalósításában jelentős részt vállalnak az állami erdészeti társaságok, melyek kiemelt feladatuknak tartják az erdőgazdálkodás fenntarthatóságának bemutatását és a környezeti nevelési munka segítését.

A részletes programterv az erdokhete.hu oldalon olvasható, ahol az egyes eseményekkel kapcsolatos esetleges jelentkezési és egyéb részvételi információk is megtalálhatóak.

A programok nagy része az erdészeti erdei iskolák módszertanát alkalmazva, személyes élményeket kínálva mutatja be az erdők értékeit. Magyarországon 37 minősített erdészeti erdei iskola működik, amelyek évente mintegy százezer gyermeket fogadnak foglalkozásaikon. Az Erdők Hete programok azonban nemcsak gyermekeknek, hanem az egész családnak, illetve az érdeklődő felnőtteknek is szólnak, hiszen az erdők ügye az egész társadalom ügye.

A 27. Erdők Hete központi rendezvénye 2023. október 5-én lesz Sopronban az Erdők Házában, a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. szervezésében. Ebből az alkalomból a Nyugat-dunántúli térség erdészeti erdei iskolái nyílt napot tartanak az oktatási intézmények és a pedagógusok számára, ahol megismerkedhetnek az erdei iskolai oktatás módszertanával és lehetőségeivel.

Forrás: AM

Tovább olvasom

Természetvédelem

Retkes Tamás természetfotós kiállítása Tamásiban

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Tolna vármegyében, Tamásiban, a Dám Pont Ökoturisztikai Látogatóközpontban szeptember 15-én nyílt meg az a fotókiállítás, amelyen Retkes Tamás képeit lehet élőben is megtekinteni. A megnyitón Dr. Almási István természetfotós, belgyógyász, gasztroenterológus, a Tolna vármegyei Balassa János Kórház osztályvezető főorvosa méltatta a szekszári természetfotós munkásságát.  

Megnyitó a Dám Pont Ökoturisztikai Látogatóközpontban. Köszöntőt mondott Dr. Almási István természetfotós, belgyógyász, gasztroenterológus, a Tolna Megyei Balassa János Kórház osztályvezető főorvosa.

A természetfotós második hazája Gemenc és az Agro Jager News olvasói már megismerhették, hogy a rendkívül figyelmes aranysakált is meg lehet közelíteni, sőt pár hete egy nyusztot is sikerült lencsevégre kapnia, amelyről szintén lapunk számolhatott be. A sakálos cikket itt, a nyuszttal történt találkozást pedig itt lehet megtalálni!

Megbízható távcsövet keresel? Távolságmérős távcsövek és minden, ami a megfigyeléshez kell – > FROMMER Fegyverbolt! Kattints a fényképre!

Tamásiban, az év végéig lehet megtekinteni a fotóimat – nyilatkozott az Agro Jager News érdeklődésére Retkes Tamás. Érdeklődésünkre elmondta, hogy a szekszárdi pünkösdi fesztiválon kiállított 31 fotóból Tamásiban 15 fotót választottak ki Kutny Gáborral, a Tamási Dám Pont Látogatóközpont igazgatójával.

Retkes Tamás természetfotós kiállítása Tamásiban, a Dám Pont Ökoturisztikai Látogatóközpontban.

Kiemelte, hogy a kiállítás ötlete valójában a bemutatóközpont igazgatójától származik és ő kérte fel, hogy állítson ki náluk! A felkérésnek eleget téve, szeptember 14-én este, Kutny Gáborral együtt tették fel a fotókat.

Balról Retkes Tamás természetfotós Porga Ferenc, Tamási város polgármester társaságában.

A kiállításon 12 fotón gemenci gímszarvasok láthatóak, két fényképen vaddisznók és egy fotón egy nyusztot is megtekinthetnek a látogatók. A kiállítás év végéig látogatható – tájékoztatta lapunkat Retkes Tamás természetfotós.

 

Írta:Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M.
Fotók: Dám Pont Ökotursztikai Központ, Porga Ferenc Tamási város polgármestere és Retkes Tamás természetfotós
Borítókép: Dám Pont Ökotursztikai Központ

 

Tovább olvasom

Természetvédelem

Fiatal fekete gólya

Print Friendly, PDF & Email

Fiatal fekete gólyát fényképeztek Nógrádban

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Marti Richárd fotográfus és vadfotós, megosztotta élményeit lapunkkal: A felvételt 2023. szeptember első hetének első keddjén készítettem az első fekete gólyáról. Ami, mint kiderült, barna, és nem fekete. Na de utána kiderült, hogy mégis fekete. Nyugalom, én se tudtam követni, de aztán meglett a magyarázata. A fekete gólya azért barna, mert még juvenilis, azaz fiatal.

Marti Richárd fotográfus és vadfotós – Agro Jager News

Barna tollazata van és még nem piros a csőre, hanem fakó zöldes. Aztán méretében sem olyan nagy, mint a kifejlett példányok, amik három kg testsúlyúak, testhosszuk pedig eléri a 90-105 cm-t. Emellett 173-205 cm közötti szárnyfesztávval rendelkeznek.

Megbízható távcsövet keresel? Kattints a képre!

Mit érdemes tudni a fiatal fekete gólyáról? Fontos tudni róluk, hogy testsúlyban, szárnyfesztávban és testhosszban is kisebbek, mint a kifejlett társai.

Marti Richárd fotográfus és vadfotós – Agro Jager News

A fehér gólya rokonaikkal szemben ők nem kedvelik az emberi közelséget, ezért nagy fák vastag ágaira építenek fészket, ami általában a talajtól 10-15 méter magasságban található, elég magasban ahhoz, hogy a fészketrabló vagy ragadozó állatok ne érhessék el.

Marti Richárd fotográfus és vadfotós – Agro Jager News

Ha véletlenül megsérül a fészkük, nagyon ritka az újjáépítés. A fészekben általában 3-5 tojás található és a fiókák 30-40 nap múlva kelnek ki. A fiatalok 65-70 napos tartózkodás után hagyják el a fészküket. A fiókák nem ragaszkodnak a családjukhoz és kirepülésük után nem maradnak együtt sem a szülőkkel, sem a testvéreikkel: igazi magányos repülők lesznek. Az ivarérett madarak hagyják el először a fészküke.

Marti Richárd, fotográfus és vadfotós.

Mint vonuló madarak, csak a nyarat és a fészkelési időszakot töltik az országban, a telet Afrikában.  Általában nagyobb részük a Boszporuszon, egy kisebb részük a Gibraltári-szoroson halad át.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy vért se izzadtam a képek elkészítésekor, miközben étkezés közben megörökítettem a növésben lévő fekete gólyát. Szerencsém volt, mert valamiért nem félt tőlem, sőt igazság szerint figyelmen kívül is hagyott. Lehet, hogy az ízletes rovarok, bogarak, vagy akár a tó és patak kisebb gerincesei jobban érdekelték, mint a fotós a nagy objektívvel a fűben.

A fotózás szakmájáról is beszéljek: a fényképeket egy Nikon D850-es vázzal és egy Sigma 150-600 mm-es objektívvel készítettem, kb. 10-30 méteres távolságból, és ellenfényben, de nem teljesen szemben a lemenő nappal – zárta beszámolóját Marti Richárd.

 

 

Írta és fényképezte: Marti Richárd

Marti Richárd fotográfus és vadfotós Facebook oldala itt érhető el

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Írjon nekünk: marketing@agrojager.hu

Tovább olvasom
Cart
  • No products in the cart.