Keressen minket

Tudomány

Az emberek milliárdjai élhetnek extrém meleg zónákban évtizedeken belül

Print Friendly, PDF & Email

A következő fél évszázadban az éghajlat tovább melegszik. A világ népességének akár egyharmada valószínűleg olyan területeken fog élni, amelyek az emberek számára alkalmatlanul meleg lehet – állítják a tudósok.

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

1. Szarvasmarha koponya Chilében. 2070-re Dél-Amerika és más régiók nagyobb részeire a szélsőséges meleg alakulhat ki

A következő fél évszázadban az éghajlat tovább melegszik. A világ népességének akár egyharmada valószínűleg olyan területeken fog élni, amelyek az emberek számára alkalmatlanul meleg lehet – állítják a tudósok.

Jelenleg kevesebb mint 25 millió ember él a Föld legforróbb területein, elsősorban Afrika Szahara régiójában. Az éves középhőmérséklet körülbelül 84 Fahrenheit fok, vagy 29 Celsius fok felett van. A kutatók azt állítják, hogy 2070-ig, az ilyen szélsőséges meleg Afrika sokkal nagyobb területein is kialakulhat, valamint India, a Közel-Kelet, Dél-Amerika, Délkelet-Ázsia és Ausztrália egyes régióiban is forróság lesz.

Mivel a globális népesség 2070-re várhatóan 10 milliárdra növekszik, ez azt jelenti, hogy ezeken a területeken akár 3,5 milliárd ember is élhet. Egy részük elvándorolhat a hidegebb területekre, de ez gazdasági és társadalmi zavarokkal járna.

2. Timothy A. Kohler régész

A világ azon részei, amelyek felforrósodhatnak épp azok a területek, ahol a leggyorsabban növekszik a népesség – mondta Timothy A. Kohler, a Washington Állami Egyetem régésze,  aki a megjelent tanulmányát a National Academy of Sciences folyóiratban publikálta. A 3,5 milliárd főnyi migráció becsült értéke jóval meghaladja a globális népesség legtöbb becslését, amely az éghajlatváltozás legsúlyosabb következményeként jelentkezik.  Egy 2018. évi Világbank-becslés szerint az éghajlatváltozás körülbelül 140 millió embert kényszerít Afrikában, Dél-Ázsiában, valamint Közép- és Dél-Amerikában saját határain belül migrációra 2050-re. 

3. Washington Állami Egyetem

Dr. Kohler és kollégái szerint a 3,5 milliárd főnyi migráció a legrosszabb szcenárió. A kalkulációhoz figyelembe vették az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértékét az elkövetkező évtizedekben, ami tovább növekszik. Szerintük a üvegházhatású gázok kibocsátások csökkenése és a felmelegedés lassulása esetén az érintett elvándorló emberek száma körülbelül egymilliárdra csökkenhet. 

4. Dr. Marten Scheffer, a Wageningeni Egyetem komplex rendszertudományok professzora

Legfontosabb eredményünk az, hogy az emberiség érzékeny a felmelegedésre – mondta a tanulmány másik szerzője, Marten Scheffer, a hollandiai Wageningeni Egyetem komplex rendszertudományok professzora. A kutatók megvizsgálták az emberiség éghajlati igényeit illetve a szükséges feltételeit.  Fókuszálva azokra a hőmérsékleti tartományokra, amelyeken a világ népessége élt eddigi történelme során. Azt vizsgálták, vajon az emberi települések milyen hőmérsékleti tartományba korlátozódva képesek megélni. Hasonlóan mint amikor más fajok élőhelyet választanak maguknak.

Nem gondoltuk, hogy kialakulhat ilyen helyzet – mondta Dr. Scheffer, mivel az emberek ruházattal és olyan technológiájával rendelkeznek, mint például a légkondicionálás és a fűtés. Ezen technológiai vívmányok az évszázadok során lehetővé tették számukra a sokkal szélesebb hőmérsékleti tartományú lakhelyek birtokbavételét is.

Néhány ember szélsőségesebb körülmények között él, azonban a kutatók megállapították, hogy a világ népességének nagy része szűk hőmérsékleti tartományú helyeken lakik. Évenkénti átlag hőmérséklet körülbelül 50–60 Fahrenheit (vagy 11–15 Celsius fok). Kevesebb ember él 68–77 Fahrenheit fok közötti (20–25 Celsius fok) hőmérsékletű területeken.

Az emberiség 6000 évvel ezelőtti településeire vonatkozó adatokat elemezve a kutatók megállapították, hogy a legtöbb ember azonos hőmérsékleti tartományban élt.

Kiderült, hogy az emberek preferenciája valóban következetes volt – mondta Dr. Scheffer. Az emberek túlnyomó többsége mindig az alacsony változékonyságú helyekre koncentrálódott.

A jövőre vetítve a kutatók azt állapították meg, hogy a melegedés miatt a világ néhány hidegebb része alkalmasabbá válhat az élethez. Azonban  nagy területek a kívánt hőmérsékleti tartományokat átlépve  túlmelegednek.

“Eleinte nem igazán hittünk az eredményeinkben” – mondta Dr. Scheffer, de sok szempontból elemeztük az adatainkat. 

A számításaink pontosak – tette hozzá. A vizsgálatokból kiderült az, ha az éghajlatváltozás a jelenlegi pályán mozog tovább, akkor az elkövetkező 50 évben sokkal több változás lesz, mint az elmúlt 6 ezer évben.

Ez egy no-go zóna féleség – a klimatikus migráció – mondta Dr. Scheffer. Ez annak a lehetősége, hogy több száz millió embert kénytelen elvándorolni a hűvösebb területekre. Ez azt jelenti, hogy a társadalomnak gondolkodnia kell arról, hogy képesek legyenek minél többet embert befogadni – fogalmazta meg álláspontját Dr. Scheffer.

Cikket fordította: Dr. Szilágyi Gergely

Az angol nyelvű cikk az alábbi linken érhető el:

https://www.nytimes.com/2020/05/04/climate/heat-temperatures-climate-change.html

A cikket a The Washington Post közölte 2020. május 5-én

Képek megnevezése:

  1. Szarvasmarha koponya Chilében. 2070-re  Dél-Amerika és más régiók nagyobb részeire a szélsőséges meleg alakulhat ki.
  2. Timothy A. Kohler régész 
  3. Washington Állami Egyetem 
  4. Dr. Marten Scheffer, Wageningeni Egyetem komplex rendszertudományok professzora

Képek forrása:

  1. Martin Bernetti/Agence France-Presse — Getty Images
  2. https://www.santafe.edu/people/profile/tim-kohler
  3. https://travel.sygic.com/hu/poi/washingtoni-egyetem-poi:2449936
  4. https://valleyofthepossible.com/people/prof-dr-marten-scheffer

Kiemelt cikk

DEBRECEN: Kutatók állítottak össze kérdőívet a méhészetért

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Kutatást indított az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kara a hazai méhészet ökológiai és gazdasági fenntarthatóságáért. A kutatást a Debreceni Egyetem Gazdálkodástudományi Intézetéből Prof. Dr. Szűcs István egyetemi tanár vezeti, amelyben Feketéné Ferenczi Alíz doktorandusz egy online kérdőívet dolgozott ki, amellyel modellezik a magyar méhészet helyzetét. A kutatás operatív munkájába a kar Közgazdaságtan és Világgazdaságtan Intézet adjunktusa, Bauerné Dr. Gáthy Andrea is részt vesz. A kutatók – a kitöltők anonimitása mellett – a méhészek véleményére kíváncsiak, hogy milyen technikai és technológiai színvonalon, milyen területen dolgoznak a méhekkel.

Kajszibarack virágon nektárt gyűjtő méh Fotó: Dr. Szilágyi Bay Péter

Magyarország napjainkban is, egyes vetőmagágazatokban, a világ legfontosabb államai között szerepel. Ehhez az ágazat szereplői, a kedvező talaj-, és klimatikus viszonyok mellett, bizonyos kultúrákban, a méhészetnek is kiemelkedő szerep jut, ha úgy vesszük, stratégiai jelentősége megkerülhetetlen a vetőmagtáblák beporzásában.

Figyelje meg birtokát akár éjjel is, a FROMMER Fegyverboltban kapható éjjellátókkal. Kattints a képre!

Mindezek mellett látni kell azt is, hogy a méz, mint élelmiszer, egyben a legfontosabb bevételi forrása a méhészeknek. A debreceni egyetem kutatói a kérdőívben arra is szeretnének válaszokat kapni, hogy valójában mennyien lehetnek a csak hobbi méhészek, de az igen részletes kérdéssor arra is keresi a válaszokat, hogy milyen betegségekkel vagy éppen milyen eszközökkel, milyen területeken dolgoznak a magyarországi méhészek?

Forrás: Debreceni Egyetem GTK

Az alábbi kérdőív kitöltésével az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar munkatársai minél több méhészt szeretnénk elérni, hogy megismerjék helyzetüket, véleményüket és ezáltal a kutatás eredményei a méhészeti ágazat érdekeit szolgálhassák.

Kérjük, járuljanak hozzá egy kitöltéssel a kutatás sikerességéhez!

A kérdőív kitöltése körülbelül 20-25 percet vesz igénybe! A kérdőív kitöltése névtelenül történik!

A kérdőív elérhetősége:

http://mehecske.magano.hu/index.php/773531?lang=hu

 

Köszönettel:

Feketéné Ferenczi Aliz
PhD hallgató
Debreceni Egyetem GTK, Gazdálkodástudományi Intézet

Prof. Dr. Szűcs István
egyetemi tanár
Debreceni Egyetem GTK, Gazdálkodástudományi Intézet

Bauerné Dr. Gáthy Andrea
andjunktus
Debreceni Egyetem GTK, Közgazdaságtan és Világgazdaságtan Intézet

 

Tovább olvasom

Tudomány

Új rektor a Nyíregyházi Egyetem élén

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Február 15-én Novák Katalin köztársasági elnök államtitkári és rektori kinevezéseket adott át a Sándor-palotában. Szabó György egyetemi docenst a Nyíregyházi Egyetem rektori feladatainak ellátásával bízta meg a köztársasági elnök.

Fotó: Sándor Palota

A Nyíregyházi Egyetem új rektora a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről érkezett, de azt is mondhatnánk, több évtized után hazatért, hiszen demecseri származású.

Főbb kutatási területei: térinformatikai rendszerek adatnyerési és adatfeltöltési módszerei, tervezése, továbbá a háromdimenziós városmodellek, az analitikus-digitális fotogrammetriai adatgyűjtési technológiák.

 

Forrás: SzabolcsiHír

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Véget vetnek a kakas csibék ipari mészárlásának

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Neokohn: Izraeli tudósok úgy programozzák a tyúkokat, hogy csak nőstény csibéket hordozó tojásokat tojjanak.

A fénykép illusztráció. Forrás: Pixabay 

Forrás: www.neokohn.hu

A génszerkesztési technológiát a Volcani Központ tudósai fejlesztették ki, akik szerint ez a technológia megállíthatja az évente világszerte 7 milliárd nem kívánt hím csibe „pusztító” elpusztítását.

A drámai áttörés megállíthatja az évente világszerte mintegy hétmilliárd nem kívánt hím csibe elpusztítását, miután izraeli tudósok olyan tyúkok garmadáját hozták létre, amelyeket mind Golda néven emlegetnek, és amelyek

a világon elsőként tojnak olyan tojásokat, amelyekből kizárólag nőstények születnek – közölték a fejlesztők kedden.

A technológiát hét éve fejlesztik, Dr. Yuval Cinnamon embriológiai szakértő vezette az Izraeli Mezőgazdasági Kutatási Szervezet – Volcani Központ csapatát, a Poultry by Huminnal együttműködve.

„A világ tojótojás-piacának mérete a becslések szerint mintegy 7 milliárd tojótyúk, és minden egyes tyúk mellett egy hím csibét selejteznek ki. A világ étkezési tojástermelését évente több mint kétbillió tojásra – több mint 80 millió tonnára – becsülik” – mondta Cinnamon a The Times of Israelnek.

„Nagyon örülünk, hogy életképes megoldást tudunk nyújtani… a világ állattenyésztési iparának legpusztítóbb állatjóléti problémájára, az állatok és az emberiség javára” – mondta.

A tojótyúkoktól született hím csibék gondozása többe kerül, mint amennyiért valaha is eladhatóak lennének húsként, mivel nem tudnak versenyezni a húscsirkékkel, vagy „brojlerekkel”, amelyek egy másik tyúktól születnek. A brojlerek jellemzően nagyobb, izmosabb fajták, amelyeket azért választanak, mert nagyon gyorsan és nagyra nőnek. Bár tojást is tojnak, a brojler tyúkok sokkal ritkábban tojnak, mint a tojótyúk fajták. A tojótyúkok („tojótyúkok”) soványabbak és kisebbek.

A tudósok fejlesztése potenciálisan majdnem a felére csökkentheti a keltetés költségeit, és megszüntetheti a jelenleg a hím csibék kiválogatásához és ártalmatlanításához szükséges beruházást, olyan visszataszító módszerekkel, amelyek a megfojtástól és az elgázosítástól kezdve az élve történő darálásig terjednek.

A technológiát tavaly jelentették be az első Golda csibék kikelésével. A fajta a Golda nevet a tyúkok színéről kapta, nem pedig Izrael néhai miniszterelnökéről, Golda Meirről, bár a szóvivő szerint ez szerencsés véletlen egybeesés.

Azóta a csibék felnőtt tyúkokká nőttek, és saját tojást tojtak, a technológia pedig bizonyítottan működik.

A kakasok a Z kromoszómát hordozzák, míg a tyúkok a hímeknél a Z, a nőstényeknél pedig a W kromoszómát. A két Z párosítása hím csibe születéséhez vezet. Ha az anya a W kromoszómát adja az apa Z kromoszómájához, akkor nőstény csibe születik. A kutatócsoport felfedezte, hogyan lehet genetikailag szerkeszteni a tyúk Z kromoszómáját, hogy a hím embriót hordozó tojások fejlődése már korai stádiumban leálljon, és ne kikeljen ki.

Golda tojásai termékeny tojások, amelyekből csak nőstények kelnek ki, és ezek a nőstény csibék aztán felcseperedésük után étkezési tojásokat raknak.

Az így születő nőstény csibék genetikailag semmilyen módon nem módosítottak, mivel az anyától a nem módosított W kromoszómát, az apától pedig az érintetlen Z kromoszómát örökölték.

A Huminn cég közleménye szerint az Európai Unió egészségügyi és élelmiszerbiztonsági főigazgatója megvizsgálta a technológiát, és megerősítette, hogy mind a Golda vonalból származó tojótyúkok, mind az általuk tojó tojások mindenféle szabályozási változás nélkül értékesíthetők.

Cinnamon hozzátette, hogy az amerikai FDA is értékeli a kutatást, és reméli, hogy az, valamint az izraeli mezőgazdasági minisztérium is követni fogja a példáját.

A fejleményre azért került sor, mert a tojás iránti kereslet 2020 és 2035 között várhatóan 50%-kal nő világszerte. A Golda tyúkokat baromfitenyésztő központokban fogják tartani, míg utódaikat a gazdáknak adják el, hogy megtermékenyítetlen étkezési tojásokat termeljenek belőlük.

Yaarit Wainberg, a Poultry by Huminn vezérigazgatója hozzátette:

„Az elmúlt években világszerte szemtanúi lehettünk az állatjólétre vonatkozó tudatosság változásának, másrészt azonban nem találtak gyakorlati megoldásokat a hímivarú csibék leölésének szerencsétlen gyakorlatának a megszüntetésére. Büszkék és izgatottak vagyunk, hogy a világon elsőként kínálunk hatékony megoldást, amely jelentősen hozzájárul a teljes értéklánchoz – mindezt izraeli tudományra és innovációra alapozva.”

A Huminn és a Volcani Központ szóvivője kifejtette, hogy a laboratóriumban a teljes sterilitás fenntartásának szükségessége miatt nem készültek fényképek az ivarérett Golda tyúkokról. Amint a fajta kereskedelmi forgalomba kerül, úgy fognak élni, mint bármely más tojótyúk.

Forrás: Neokohn

Tovább olvasom