Szent István Egyetem Agrár- és Gazdaságtudományi Kar Tessedik Campusának oktatói, Dr. Futó Zoltán, az Öntözési és Vízgazdálkodási Intézet egyetemi docense, valamint Dr. Bodnár Károly, főiskolai tanár, a Water in Biomechanical and Related System című tudományos kiadványban publikálták növénytudományi eredményeiket. A Springer Kiadó gondozásában megjelent könyv a tekintetben is kiemelkedő, mivel az egyetemi oktatók nemzetközi színtéren is bemutathatták a kutatási eredményeiket.

A szarvasi kutatók az öntözési eredményeiket közölték a Water in Biomechanical and Related System-nevű könyvben (Kép: Springer.com)
Dr. Futó Zoltán egyetemi docens, Öntözési és Vízgazdálkodási Intézet igazgatója (Kép: SZIE Tessedik Campus Facebook oldala)

A hazai felsőoktatási műhelyekben a kutatás és az oktatás szerepe felértékelődött. A klímaváltozásra reagálni kell a hazai növénytermesztésnek is, mivel hazánkban az élelmiszertermelés kiemelt nemzetgazdasági szereppel bír.

A szélsőséges időjárásra a szántóföldi növénytermesztés is kedvezőtlenül reagál, mivel a termésstabilitás csökkenő tendenciát mutat szélsőséges száraz vagy extrém időjárási hatások közepette. Az egyik legnagyobb probléma a nyári időszakban bekövetkező aszály, ami ellen öntözéssel lehet a leginkább védekezni.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Tessedik Campusa Szarvason (Kép: MATE Tessedik Campus Facebook oldala)
Dr. habil Bodnár Károly főiskolai tanár, az Öntözési és Vízgazdálkodási Intézet oktatója (Kép: Boris László)

Éppen ezért, az öntözési kísérleteknek óriási jelentősége van a hazánkban gazdálkodó magánszemélyek és gazdasági szervezetek számára. A szarvasi kutatók tudományos munkájuk során számos, a gyakorlat számára is alkalmazható megállapításokat közöltek a csemegekukorica öntözésével kapcsolatban.

A tudományos munkájukban számítási módszereket is közöltek a vízigény meghatározásához . A esettanulmány során a korszerű öntözőrendszer hatását vizsgálták a csemegekukorica termésmennyiségére. A kísérlet során szalagos csepegtető öntözést állítottak be, és tesztelték a kukorica termésmennyiségének alakulását. Az öntözés biztosította a növények számára a 100 %-os vízigényt, amelyet vízoldható műtrágyával egészítettek ki (N-P-K). Eredményeik azt mutatták, hogy a csemegekukorica hozama jelentősen növekedhet kedvező vízellátás mellett, korszerű öntözési technika alkalmazása során.

Írta: Dr. Szilágyi Gergely