Keressen minket

Vadászat

A napraforgóban cserkelt bak

Közzétéve:

Feltöltő:

Print Friendly, PDF & Email

–– Attila! Legközelebb a Birtoktáblára menj vadkárt elhárítani, mert az őz dézsmálja napraforgót! –– mondja a telefonban a vadásztársaságunk elnöke.
–– Rendben, elnök úr ––, és miközben kimondom e szavakat azon gondolkodom, vajon tényleg komolyan gondolták-e, hogy íjjal menjek vadkárelhárításra?

Június végéhez közeledünk és ezidáig nem mutatta meg a nyár az igazi, meleg arcát. Esős, szeles napok jártak errefelé. Aznap is rendesen fújt az északi szél. A legjobb idő a vadászatra, mert a szél által keltett természetes zajok elnyomják az általam keltetteket.

Három hektáros forgónak a bal felső sarkába vetettem be magamat este 6 órakor. A stratégia az volt, hogy itt lesz a bázisom, majd innen kiindulva fogok cserkelni a méteresre nőtt forgóban. Miután térdepelve szépen elhelyezkedtem a zöld tengerben, arra lettem figyelmes, hogy a fiatal, akácos felőli részét megették az őzek. A térdepelés nem a legkényelmesebb testhelyzet, de máshogy nem volt jó. Ugyanis ha ülök, akkor nagyon sok mozgással jár a feltérdepelés és csak így tudok lőni. Illetve akkor is, ha állok, de akkor egyből kiszúrnak.

Másfél óra gubbasztás után mögöttem egy kis neszre lettem figyelmes. Szép lassan kúszni kezdtem a hang irányába. Megpillantottam egy sutát, ahogy csipegeti a friss zöld hajtást. Gondoltam, ha megriasztom, akkor mehetek haza. Így visszamásztam a helyemre. Kis idő múlva meghallottam, hogy egy bak tisztítja az agancsát a napraforgószáron. Mennyei hang volt a füleimnek! A térdepelésből felálltam, hogy lássam, pontosan hol van és milyen. Páratlan hatos, úgy látom, nem is fiatal. Lőhető. Visszaereszkedem térdepelésbe és legrosszabb történt. Riasztott!
–– Hogy az a… nem igaz… észrevett –– ebadtáztam magamban.

Kis idő elteltével megint hallottam, hogy újra itt van a környékemen, de most picit messzebbről jött a hang. Úgy látszik nem vett észre, csak gyanús volt neki valami. Elkezdtem a tábla széléhez kúszni, mikor észrevettem, hogy a korábban kiszúrt suta tíz méterre eszeget és felém tart.
–– Ha ez észrevesz, akkor elriasztja a bakot is!

Picit fel kellett egyenesednem, hogy tudjam, pontosan hol van a bak, és már vettem is az irányt felé. Csendben, lopakodva. Fél óra múlva úgy éreztem, hogy elég közel vagyok és újból kinyújtóztam. Nem láttam a bakot, várnom kellett.

9 óra. Már nem éreztem a lábaimat. Teljesen elzsibbadtak, de hajtott a vadászláz. Pici neszre lettem figyelmes, felegyenesedtem és lám, ott volt a bak! Pontosan előttem és a lehető legrosszabb pozícióból közelített: szemből. Így nem lőhettem. Erősen sötétedett, ezért nem vártam, kockáztatva, hogy meghall vagy meglát, csak mentem elébe és bíztam a szerencsémben, hogy oldalra fordul.

Rettentően zakatolt a szívem. Megálltam, picit felegyenesedtem, ott rágta a leveleket előttem. Nem várhattam tovább. Szép lassan felálltam, illetve csak akartam, de a lábam úgy elmacskásodott, hogy nem tudtam neki parancsolni. Erőt vettem magamon, remegő lábbal szép lassan felemelkedtem. Nagy megkönnyebbülésemre a bak oldalra kilépett és ezzel megpecsételte a sorsát. Kihúztam lassan az íjat és útjára engedtem a vesszőt, amely halkan átrepült a vad testén.

A természet némaságát tíz méteres halálvágta robaja törte meg, majd elfeküdt az őz és csendesen álomba ringatta a zöld tenger. Én elcsigázottan a földre huppantam és majd kicsordult a könny a szememből. Összeszorított ököllel halkan mormogtam: sikerült! Birtokba vettem a vadat és megadtam neki a végtisztességet. Hasonló élményeket kívánok vadásztársaimnak!

Vadászat

Tolna vármegyei “dúvadhét” összefoglalója

Print Friendly, PDF & Email

Befejeződött a Tolna vármegyei “dúvadhét”

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Tolna vármegyében 2024-ben első alkalommal került meghirdetésre dúvadhét. A dúvadfajok gyérítésére meghirdetett időszak a kiírás szerint 2024. február 15. 00:00 órától február 28. 23:59 óráig tartott.

Fotó: OMVK

Tolna vármegyében 2024-ben első alkalommal került meghirdetésre dúvadhét. A dúvadfajok gyérítésére meghirdetett időszak a kiírás szerint 2024. február 15. 00:00 órától február 28. 23:59 óráig tartott.

Fotó: OMVK

Összesen 33 fő nevezett, amelyből 21 fő hivatásos vadász és 12 fő sportvadász volt.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

2024. március 1-én a meghirdetett dúvadhét zárásakor összesen 27 fő sikeres nevező jelent meg, a 33 nevező vadászból. A terítéken 191 róka, 159 borz 50 aranysakál és 3 nyest, összesen 403 vad volt.

Fotó: OMVK

Helyezések:

 

név státusz aranysakál róka nyest borz pontszám összes vad
Vincze Viktor hivatásos 17 31 1 16 580,5 65
Stein Krisztián hivatásos 3 39 11 470 53
Fábián Bence hivatásos 22 23 312 45
Szabotin Zalán sport 3 23 8 298 34

 

  1. helyezett: Vincze Viktor Gyulaj Zrt.
  2. Stein Krisztián Gyulaj Zrt.
  3. Fábián Bence Kocsolai Dám Vt.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Különdíjazottak, a legjobb eredményt elért hivatásos vadász és sportvadász:

Vincze Viktor hivatásos vadász Gyulaj Zrt.

Szabotik Zalán sportvadász Kocsolai Dám Vt.

 

Forrás: OMVK

Tovább olvasom

Vadászat

Pirkadatkor kivágta, reggelre tűzifának eladta az erdőt

Print Friendly, PDF & Email

Vádat emeltek egy férfival szemben

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Bajai Járási Ügyészség lopás, hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és eltiltás hatálya alatti járművezetés miatt vádat emelt egy férfival szemben. Az elkövető a környékbeli erdőkből hajnalonta kivágott akác- és nyárfát a helyszínen felaprítva tűzifának rögtön eladta, ezzel néhány hónap alatt komoly bevételre tett szert. A tanyás ingatlanában engedély nélkül felhalmozott 1 tonnányi roncsautó miatt is felelnie kell.

A vád szerint a bajai férfi 2022 szeptemberétől közel 5 hónapon át hajnalonta rendszám nélküli autóval és utánfutóval járta a Vaskút környéki erdőket azért, hogy fát lopjon. A vádlott az akkumulátoros fűrésszel kivágott fát a helyszínen felaprította és még a reggeli órákban rögtön le is szállította a vevőinek, akik köbméterenként 30-36 ezer forintot fizettek neki. A tolvaj összesen 40 köbméter akác- és nyárfát vágott ki, amivel közel 2 millió forint kárt okozott az erdőrészletek tulajdonosainak. Elfogásakor a bajai nyomozók 12 köbméter tűzifát lefoglaltak, így a sértettek kára részben megtérült.

A férfinál tartott kutatás során kiderült, hogy rendszeresen bontás céljából forgalomból kivont gépkocsikat és roncsautókat szerzett be, a bennük lévő motorral, a működésükhöz szükséges ásványi olajokkal, üzemanyag maradékkal, fékfolyadékkal együtt. A közel 20 köbméter térfogatú, 1 tonna tömegű veszélyes hulladékot a tanyás ingatlana udvarán tárolta. A roncsautókból a fémet sokszor égetéssel nyerte ki. A férfi mindezt a szükséges hulladékgazdálkodási engedély nélkül végezte, ami alkalmas volt az emberi élet, testi épség, az egészség, a föld, a víz és a levegő veszélyeztetésére.

A bűnügyi felügyelet alatt álló vádlott ráadásul 2023. augusztus 16-án, este, Baján úgy vezette a személygépkocsiját, hogy őt néhány hónappal korábban a bíróság jogerősen 1 évre eltiltotta a járművezetéstől.

Az ügyészség a férfit üzletszerűen elkövetett lopás, hulladékgazdálkodás rendjének megsértése, valamint eltiltás hatálya alatti járművezetés bűntettével vádolja és ezért vele szemben börtönbüntetés kiszabását indítványozta azzal, hogy a korábbi, próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetését is utólag végre kell hajtani. Bűnösségéről a Bajai Járásbíróság fog dönteni.

A fotókon az érintett erdőrészlet, a frissen kivágott és felaprított tűzifa, valamint a tanyán tárolt roncsautó hulladék látható.

Forrás: Ügyészség

Tovább olvasom

Vadászat

Szarvashiba hazavinni az agancsot!

Print Friendly, PDF & Email

Agancstolvajokat fogtak a rendőrök

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A kapuvári nyomozók 24 óra alatt kiderítették, ki lopta el a szarvasagancsokat a Himod és Hövej környéki erdőből.

Fotó: Rendőrség

A rendőrségre február 28-án érkezett bejelentés arról, hogy 2024 első két hónapjában egy erdőből több kilogramm szarvasagancsot tulajdonított el valaki. A Kapuvári Rendőrkapitányság az ügyben lopás vétség miatt eljárást indított, kollégáink rövid időn belül azonosították a feltételezett agancstolvajt. A nyomozók február 29-én délelőtt, az otthonában fogták el a 36 éves férfit, majd a kutatás során megtalálták az erdőből származó 6 darab agancsot.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A fiatalembert munkatársaink a Kapuvári Rendőrkapitányságra állították elő, ahol lopás vétség elkövetése miatt gyanúsítottként hallgatták ki. Elismerte a cselekmény elkövetését, továbbá elmondta, nem volt tisztában azzal, hogy az agancsokat tilos az erdőből elvinni.

Fotó: Rendőrség

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság kéri a természet kedvelőit, az erdőt- és mezőt látogatókat, fogadják meg az alábbi tanácsokat:

  • Agancsot találni izgalmas dolog, azonban azt – speciális engedély hiányában – soha nem vihetik magunkkal. Minden évben előfordul, hogy talált agancsot visznek haza erdőjárók, ami viszont lopásnak minősül.
  • Az agancs értékétől függ, hogy tulajdon elleni szabálysértést vagy bűncselekményt követ el az, aki magához veszi és elviszi.
  • Az elhullajtott agancsok gyűjtését kizárólag az erdészetek szakemberei, vadászok, vagy az erdőgazdaságok írásos engedélyével rendelkező személyek végezhetik.
  • A törvény nagyon szigorú, és az illegális agancsgyűjtést lopásnak, a szarvasok hajszolását és ezzel akár kínok közötti elpusztítását pedig állatkínzásnak minősíti.
  • Amennyiben kirándulás során feltehetően jogosulatlanul agancsot gyűjtő embert, embereket látnak, kérjük, hogy értesítsék az illetékes erdészeti hatóságot, vagy tegyenek bejelentést a 112-es segélyhívó számon.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Forrás: Rendőrség

Tovább olvasom
ewident logo