Keressen minket

Vadászat

A vadászati kultúra jövőjéről

Közzétéve:

Feltöltő:

Print Friendly, PDF & Email

Rendhagyó módon a Budakeszi Vadasparkban ült össze június 26-án az Országos Magyar Vadászkamara Vadászati Hagyományokat Ápoló és Kulturális Bizottsága.

Nem véletlenül: erre az évre a testület egyik feladata, hogy új vadászati információs táblákat készítsen a létesítmény számára. A másik elvégzendő munka egy kiadvány összeállítása, amely gyakorlati útmutatóul szolgálhat mindazoknak, akik ápolni szeretnék vadászati tradícióinkat, ám még nem ismerik elég jól a régmúltban gyökerező szokásokat. Az OMVK bizottságának ülése után a megyei területi szervezetek képviselői ismerhették meg az idei évre és az egész ciklusra szóló terveket.

Az ülés előtt a testület tagjait Szabó Péter igazgató köszöntötte. A jelenleg a Pilisi Parkerdő Zrt. nonprofit Kft.-jeként működő, 1979-ben alapított vadasparkról szólva elmondta: az utóbbi esztendőkben évről évre nagyobb népszerűségnek örvend, és évente több mint 140 000 látogatót vonz. A létesítmény hozzájárul ahhoz, hogy a vendégek az információs tábláknak, a nemrég megújult fajleíró plakátoknak, az egyre több szakvezetésnek hála jobban megismerhessék a természetet, az állatvilágot. Emellett az erdőgazdaság és a vadaspark külön hangsúlyt fektet arra, hogy bemutassa az erdészek és a vadászok munkáját is, így még közelebb hozva őket a társadalomhoz, még inkább növelve elismertségüket.

Az ülést Oláh Csaba elnök nyitotta meg. A tanácskozáson jelen volt Fáczányi Ödön korábbi elnök is, akit az OMVK áprilisi küldöttközgyűlésén tiszteletbeli elnöknek választottak. Első napirendi pontként egy új tag, dr. Koncz István mutatkozott be. Ezután a vadaspark információs tábláinak cseréjét vitatták meg. 6 kétoldalas tábláról van szó – tehát 12 szöveges-képes plakátról –, amelyek a következő témaköröket mutatják be: vadászható vadfajok, idények; vadászati berendezések; vadászpuskák, vadászati eszközök; vadászati módok; a trófea fogalma és tisztelete; vadászkutyák; vadászhagyományok; solymászat, íjászat; vadászati kultúra és etika. Az elkészült anyagoknak illeszkedniük kell majd a vadaspark arculatába. A bizottság döntése értelmében a jelenleginél sokkal rövidebb, tömör szöveges tartalomra és domináns képanyagra lesz szükség a körülbelül 100×100 centiméteres plakátokon. A táblákat az OMVK gyártatja majd le, a vadasparkra csak a kihelyezés vár.

A másik idei feladat egy új, körülbelül 80 oldalas kiadvány összeállítása, amely egyértelmű gyakorlati útmutatóul szolgál a magyar vadászoknak hagyományaink ápolásához. Erre a kötetre már régóta igény van – fogalmazott Oláh Csaba. Fáczányi Ödön emlékeztetett, hogy ötlete nyomán az anyagon már korábban elkezdtek dolgozni. Az elkészült kiadvány a 2013-ban kiadott Etikai Kódexhez szolgálhatna egyfajta kiegészítésként. A Bizottság természetesen mindenkitől köszönettel fogad bármilyen javaslatot, észrevételt, ezzel együtt az anyag összeállítása egy szűkebb szerkesztőbizottság tisztje lesz. Ennek tagja Fáczányi Ödön, dr. Koncz István, Békés Sándor, Wallendums Péter és Prihoda Judit. Ami a külcsínt illeti, a tervezett kötet fekete-fehér kivitelben készül, színes borítóval. A tartalom olvasmányos lesz, fotókkal, grafikákkal illusztrálják majd. Az anyag a vadásztanfolyamot szervezők számára is fontos oktatási segédlet lehet majd.

A bizottsági ülés után első alkalommal, de hagyományteremtő szándékkal egy szélesebb körben folytatott tanácskozás következett. Az elnök korábban kérte az OMVK megyei Területi Szervezeteit, hogy jelöljenek ki egy-egy személyt, aki összefogja az adott megye kulturális rendezvényeit. Ők gyűltek össze Budakeszin a kibővített ülésen, szinte minden megye képviseltette magát. Oláh Csaba tájékoztatása szerint az OMVK elnöksége két munkatervet kért tavaly év végén a kulturális bizottságtól: egyet a 2015-ös évre, egyet pedig a 2018-ig tartó ciklusra, így az idén prioritást élvező feladatok mellett a hosszú távú célkitűzéseket is megbeszélhette a grémium.

Az országos bizottság szeretné elérni, hogy minél több helyen nyíljon lehetőség a vadászat bemutatására általános és középiskolákban. Ez ügyben rövidesen szeretnének együttműködést kialakítani az Emberi Erőforrások Minisztériumával is. A Fejér megyéből érkezett Pechtol Szabolcs saját tapasztalatait ismertette: ő szűkebb pátriájában már több éve folytat ilyen tevékenységet, nem egy általános iskolában visszatérő vendég, és a fogadtatás pozitív. Hozzátette: a gyakorlat azt mutatja, hogy a középiskolások már kevésbé fogékonyak a hasonló ismeretterjesztő előadások iránt. Takács Éva Vas megye képviseletében egykori biológiatanárként megjegyezte, hogy az ő tapasztalatai szerint óvodában is működőképesek a hasonló foglalkozások.

Fáczányi Ödön felvetése szerint mindehhez célszerű lenne összeállítani egy ajánlott tematikát is, amelyből kiindulva meg lehetne tartani az iskolai foglalkozásokat. Békés Sándor Baranya megyéről szólva arról tájékoztatott, hogy az ottani vadászkamara néhány éve szétküldött egy a témában gyerekek számára összeállított anyagot a megye összes általános iskolájába, és ezt az anyagot akár egy egységes tematikához is fel lehetne használni. Wallendums Péter, aki éveken keresztül vett részt ifjúsági vadásztáborok szervezésében és lebonyolításában, úgy vélekedett, hogy a hasonló ismeretterjesztésnek kifejezetten a vadászatra, vadgazdálkodásra kellene koncentrálnia, és nem más témákon keresztül megközelítenie azokat.

2018-ig még egy kiadvány megjelentetését tervezi a bizottság. Fáczányi Ödön és Bíró Gabriella szerkesztésében 2008-ban vehették a kezükbe az olvasók a Fejet hajtunk című kötetet, amely a hazai vadászati emlékhelyeket vette sorra. Ennek folytatása lenne az új könyv. Hogy minél teljesebb legyen az anyag, Oláh Csaba azt kérte, hogy első lépésként ki-ki térképezze fel a saját régiójában a vadászathoz kapcsolódó köztéri szobrokat, sírhelyeket, gyűjteményeket és minden vadászati vonatkozású dolgot, amelyet érdemes lehet bemutatni.

A következő esztendőkben fontos célkitűzés, hogy a dél-dunántúli gímszarvas nyilvánítsák a világörökség részének. Ezt egyebek mellett vadgazdálkodási, vadászati jelentősége, a trófeakultúrában betöltött központi szerepe és magyar történelmi és mitológiai vonatkozásai indokolják. A sikert nagyban támogatná, ha sikerülne megnyerni az ügynek a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanácsot (CIC). Azonban hogy el lehessen kezdeni a folyamatot, feltétlenül össze kell gyűjteni egy anyagot, amely igazolja az elképzelés létjogosultságát.

Ugyancsak a ciklus végéig teljesítendő feladat két új emlékmű felállítása Telkiben, a Budakeszi Erdészet területén található Vadászok Szoborparkjában. Itt jelenleg két üres posztamens vár rá, hogy neves magyar vadászok mellszobrai kerüljenek rájuk. A szobrokat egyébként a Maderspach Viktor Egyesület gondozza.

Végül, de nem utolsó sorban Oláh Csaba tájékoztatott egy idei, voltaképp az esztendőt záró tervről: az adventi időszakban hagyományteremtő szándékkal egy komolyzenei koncerttel összekötött misét szerveznének a vadászokért – nem csak vadászoknak. Ennek jelenleg két fővárosi helyszínt is el tudnak képzelni: a Mátyás-templomot és a Bazilikát.

Miután a hivatalos program befejeződött, a tanácskozás résztvevői megtekintették a jelenlegi vadászati információs táblákat, valamint a Budakeszi Vadaspark két munkatársa, Szabó Miklós és Szilágyi Zsolt kíséretében körbejárhatták létesítményt.

omvk.hu

Vadászat

Tolna vármegyei “dúvadhét” összefoglalója

Print Friendly, PDF & Email

Befejeződött a Tolna vármegyei “dúvadhét”

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Tolna vármegyében 2024-ben első alkalommal került meghirdetésre dúvadhét. A dúvadfajok gyérítésére meghirdetett időszak a kiírás szerint 2024. február 15. 00:00 órától február 28. 23:59 óráig tartott.

Fotó: OMVK

Tolna vármegyében 2024-ben első alkalommal került meghirdetésre dúvadhét. A dúvadfajok gyérítésére meghirdetett időszak a kiírás szerint 2024. február 15. 00:00 órától február 28. 23:59 óráig tartott.

Fotó: OMVK

Összesen 33 fő nevezett, amelyből 21 fő hivatásos vadász és 12 fő sportvadász volt.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

2024. március 1-én a meghirdetett dúvadhét zárásakor összesen 27 fő sikeres nevező jelent meg, a 33 nevező vadászból. A terítéken 191 róka, 159 borz 50 aranysakál és 3 nyest, összesen 403 vad volt.

Fotó: OMVK

Helyezések:

 

név státusz aranysakál róka nyest borz pontszám összes vad
Vincze Viktor hivatásos 17 31 1 16 580,5 65
Stein Krisztián hivatásos 3 39 11 470 53
Fábián Bence hivatásos 22 23 312 45
Szabotin Zalán sport 3 23 8 298 34

 

  1. helyezett: Vincze Viktor Gyulaj Zrt.
  2. Stein Krisztián Gyulaj Zrt.
  3. Fábián Bence Kocsolai Dám Vt.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Különdíjazottak, a legjobb eredményt elért hivatásos vadász és sportvadász:

Vincze Viktor hivatásos vadász Gyulaj Zrt.

Szabotik Zalán sportvadász Kocsolai Dám Vt.

 

Forrás: OMVK

Tovább olvasom

Vadászat

Pirkadatkor kivágta, reggelre tűzifának eladta az erdőt

Print Friendly, PDF & Email

Vádat emeltek egy férfival szemben

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Bajai Járási Ügyészség lopás, hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és eltiltás hatálya alatti járművezetés miatt vádat emelt egy férfival szemben. Az elkövető a környékbeli erdőkből hajnalonta kivágott akác- és nyárfát a helyszínen felaprítva tűzifának rögtön eladta, ezzel néhány hónap alatt komoly bevételre tett szert. A tanyás ingatlanában engedély nélkül felhalmozott 1 tonnányi roncsautó miatt is felelnie kell.

A vád szerint a bajai férfi 2022 szeptemberétől közel 5 hónapon át hajnalonta rendszám nélküli autóval és utánfutóval járta a Vaskút környéki erdőket azért, hogy fát lopjon. A vádlott az akkumulátoros fűrésszel kivágott fát a helyszínen felaprította és még a reggeli órákban rögtön le is szállította a vevőinek, akik köbméterenként 30-36 ezer forintot fizettek neki. A tolvaj összesen 40 köbméter akác- és nyárfát vágott ki, amivel közel 2 millió forint kárt okozott az erdőrészletek tulajdonosainak. Elfogásakor a bajai nyomozók 12 köbméter tűzifát lefoglaltak, így a sértettek kára részben megtérült.

A férfinál tartott kutatás során kiderült, hogy rendszeresen bontás céljából forgalomból kivont gépkocsikat és roncsautókat szerzett be, a bennük lévő motorral, a működésükhöz szükséges ásványi olajokkal, üzemanyag maradékkal, fékfolyadékkal együtt. A közel 20 köbméter térfogatú, 1 tonna tömegű veszélyes hulladékot a tanyás ingatlana udvarán tárolta. A roncsautókból a fémet sokszor égetéssel nyerte ki. A férfi mindezt a szükséges hulladékgazdálkodási engedély nélkül végezte, ami alkalmas volt az emberi élet, testi épség, az egészség, a föld, a víz és a levegő veszélyeztetésére.

A bűnügyi felügyelet alatt álló vádlott ráadásul 2023. augusztus 16-án, este, Baján úgy vezette a személygépkocsiját, hogy őt néhány hónappal korábban a bíróság jogerősen 1 évre eltiltotta a járművezetéstől.

Az ügyészség a férfit üzletszerűen elkövetett lopás, hulladékgazdálkodás rendjének megsértése, valamint eltiltás hatálya alatti járművezetés bűntettével vádolja és ezért vele szemben börtönbüntetés kiszabását indítványozta azzal, hogy a korábbi, próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetését is utólag végre kell hajtani. Bűnösségéről a Bajai Járásbíróság fog dönteni.

A fotókon az érintett erdőrészlet, a frissen kivágott és felaprított tűzifa, valamint a tanyán tárolt roncsautó hulladék látható.

Forrás: Ügyészség

Tovább olvasom

Vadászat

Szarvashiba hazavinni az agancsot!

Print Friendly, PDF & Email

Agancstolvajokat fogtak a rendőrök

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A kapuvári nyomozók 24 óra alatt kiderítették, ki lopta el a szarvasagancsokat a Himod és Hövej környéki erdőből.

Fotó: Rendőrség

A rendőrségre február 28-án érkezett bejelentés arról, hogy 2024 első két hónapjában egy erdőből több kilogramm szarvasagancsot tulajdonított el valaki. A Kapuvári Rendőrkapitányság az ügyben lopás vétség miatt eljárást indított, kollégáink rövid időn belül azonosították a feltételezett agancstolvajt. A nyomozók február 29-én délelőtt, az otthonában fogták el a 36 éves férfit, majd a kutatás során megtalálták az erdőből származó 6 darab agancsot.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A fiatalembert munkatársaink a Kapuvári Rendőrkapitányságra állították elő, ahol lopás vétség elkövetése miatt gyanúsítottként hallgatták ki. Elismerte a cselekmény elkövetését, továbbá elmondta, nem volt tisztában azzal, hogy az agancsokat tilos az erdőből elvinni.

Fotó: Rendőrség

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság kéri a természet kedvelőit, az erdőt- és mezőt látogatókat, fogadják meg az alábbi tanácsokat:

  • Agancsot találni izgalmas dolog, azonban azt – speciális engedély hiányában – soha nem vihetik magunkkal. Minden évben előfordul, hogy talált agancsot visznek haza erdőjárók, ami viszont lopásnak minősül.
  • Az agancs értékétől függ, hogy tulajdon elleni szabálysértést vagy bűncselekményt követ el az, aki magához veszi és elviszi.
  • Az elhullajtott agancsok gyűjtését kizárólag az erdészetek szakemberei, vadászok, vagy az erdőgazdaságok írásos engedélyével rendelkező személyek végezhetik.
  • A törvény nagyon szigorú, és az illegális agancsgyűjtést lopásnak, a szarvasok hajszolását és ezzel akár kínok közötti elpusztítását pedig állatkínzásnak minősíti.
  • Amennyiben kirándulás során feltehetően jogosulatlanul agancsot gyűjtő embert, embereket látnak, kérjük, hogy értesítsék az illetékes erdészeti hatóságot, vagy tegyenek bejelentést a 112-es segélyhívó számon.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Forrás: Rendőrség

Tovább olvasom
ewident logo