Keressen minket

Vadászat

Vadgazdálkodók feladatai a madárinfluenza megjelenésekor

Print Friendly, PDF & Email

Magyarország magaskockázatúnak azonosított megyéi teljes területén, így Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyékben kötelező a fogságban tartott baromfikat zártan tartani, fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen etetni, itatni – nyilatkozta lapunknak Dr. Bognár Lajos főállatorvos.

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

A vadgazdálkodók számára a madárinfluenza újbóli megjelenésének a tenyésztett szárnyasvad-állomány esetében van jelentősége. A legfontosabb teendő a betegség behurcolásának megakadályozása. Magyarország magaskockázatúnak azonosított megyéi teljes területén, így Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyékben kötelező a fogságban tartott baromfikat zártan tartani, fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen etetni, itatni – nyilatkozta lapunknak Dr. Bognár Lajos főállatorvos.

Magyarország magaskockázatúnak azonosított megyéi teljes területén, így Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyékben kötelező a fogságban tartott baromfikat zártan tartani, fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen etetni, itatni (Kép: Pixabay)

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a magyar élelmiszerlánc biztonságának felügyeletéért felelős országos hatáskörű állami szervezet (Ábra: Nébih)

A takarmányt szintén zárt, fedett helyen kell tárolni, az alom tárolását lehetőleg fedett, zárt helyen vagy fóliával letakarva kell biztosítani. Az intézkedések célja a szárnyasok és vadon élő madarak közvetlen vagy közvetett találkozási lehetőségének csökkentése.

Amennyiben az állomány korlátozás alatt álló területen (védő-, vagy megfigyelési körzetben) található, az állattartó telepre forgalmi korlátozás vonatkozik, vagyis élő baromfi és baromfitermékek csak a jogszabályban meghatározott feltételekkel szállíthatók. A védő- és a megfigyelési körzetben tilos a baromfi vagy más, fogságban tartott madarak, vadállomány újratelepítés céljából történő szabadon engedése.

Madárinfluenza interaktív térképe hazánkban 2021. december 3-án (Ábra: Nébih)

Az állatok, tojások kiszállítása kizárólag az illetékes megyei kormányhivatal engedélyével történhet. Védő- és megfigyelési körzetben tartott állatok esetében az állomány szállítás előtti klinikai vizsgálata és a szállítást megelőző 48 órán belüli kötelező tamponvizsgálat kedvező eredménye a szállítás előfeltétele.

Keltetőtojás kiszállítható a védő- megfigyelési körzetben vagy azon kívül elhelyezkedő kijelölt keltetőbe a megyei kormányhivatal engedélyével, a szülőállomány klinikai és laboratóriumi vizsgálatának kedvező eredménye után, feltéve, hogy a tojást és annak csomagolását feladás előtt fertőtlenítik és biztosítják a visszakereshetőségüket.

Bács-Kiskun megye teljes, valamint Csongrád-Csanád megye csongrádi, kisteleki és mórahalmi járásainak területén a madárinfluenza miatt jelenleg korlátozás alatt nem álló területeken is tilos a víziszárnyas baromfik betelepítése, szállításuk pedig előzetes laboratóriumi vizsgálathoz kötött a szállítást megelőző 72 órán belül.

A madárinfluenzáról készült további szakmai anyagok a Nébih honlapján olvashatóak.

Agro Jager News

Vadászat

Vadászházi esték, vendég: Jung-Jenő – visszatekintő

Print Friendly, PDF & Email

2023. május 30-án 18 órai kezdettel szervezte meg az OMVK Baranya vármegyei Területi Szervezete a Vadászházi esték elnevezésű programsorozatának legutóbbi eseményét.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

OMVK: Vadászházi esték Jung Jenő nyugalmazott fővadásszal, a „Nagybikákkal Sellyén” című könyv szerzőjével. 2023. május 30-án 18 órai kezdettel szervezte meg az OMVK Baranya vármegyei Területi Szervezete a Vadászházi esték elnevezésű programsorozatának legutóbbi eseményét. A beszélgetős est vendége a nemrégiben nyugdíjba vonult fővadász, hivatásos vadász, Jung Jenő volt.

Fotó: OMVK

A helyszín ezúttal a kamara frissen átadott előadóterme volt, melyet meg is töltöttek az érdeklődők. Jung Jenő nemcsak Baranyában, hanem országosan ismert és elismert szakember, hivatásos vadász életpályája során nemcsak a gondjaira bízott vadállomány, kiemelten a gímszarvas állomány kezelésében ért el komoly sikereket, hanem vérebvezetőként és a vadászkürtös hagyományok őrzőjeként is.

Fotó: OMVK

Könyvében 30 év vadászélményeit osztja meg olvasóival, de ezen az estén az Agyaki Gábor kamarai elnök – akivel több évtizedes vadászbarátság fűzi össze – olyan témákkal is készült, melyek segítettek még teljesebb képet alkotni a kiváló szakember életútjáról.

A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A közönség a kivetítőn látható, előre összeállított kulcsszavak közül választhatott, majd Agyaki Gábor ismertette a szavak mögött megbújó témát, kérdést, melyet Jung Jenő a maga nyugodt, őszinte, közvetlen és persze humort sem nélkülöző stílusában fejtett ki. Elbeszéléseiben, az adott témához illő hosszabb-rövidebb válaszaiban nemcsak a hivatásos vadász pályafutásának állomásait érintette, de a szakmáról, tervekről, családról és barátokról is megosztotta gondolatait a jelenlévőkkel.

Fotó: OMVK

Az esti beszélgetés 8 óra után véget ért, de ahogy arra Agyaki Gábor elköszönő szavaiban is felhívta a figyelmet, a Vadászházi esték folytatódnak.

Forrás: Horváth Csaba kamarai titkár – OMVK

Tovább olvasom

Vadászat

Lezárt akta: orvvadászott

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A ceglédi nyomozók befejezték annak a 42 éves csemői férfinak az ügyét, aki a gyanú szerint a tilalom ellenére lelőtt egy 2 éves őzsutát, ráadásul vadászlőfegyver engedéllyel sem rendelkezett.

Fotó: Rendőrség

A csemői vadásztársaság egyik képviselője tárcsázta a segélyhívót 2022. augusztus 16-án nem sokkal dél előtt, mivel a tanyája melletti gyümölcsös irányából feltételezhetően kispuskából leadott lövést hallott. Kövér gázzal a hang irányába indult autójával, majd az egyik dűlő sarkán egy 2 év körüli nyakon lőtt őzsuta friss tetemét találta. Ezzel egyidőben a közelben sietve távozott gépkocsijával a 42 éves csemői K. Ferenc, akit a rendőrök pár órával később otthonában elfogtak.

A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A nyomozók a férfi lakásában kutattak, lövedéket, esztergált hangtompító jellegű csövet, valamint 130 sörétólmot is találtak, mind lefoglalták.

Az ügyben kirendelt igazságügyi fegyverszakértő megállapította, hogy a lefoglalt esztergált fémcső egy házilag készített hangtompító, melyen keresztül 22 Long Rifle kaliberű lőszer lőhető ki, ami megegyezik az őzből lefoglalt lövedék kilőtt elemével. Az igazságügyi fizikus szakértői vélemény szerint K. Ferenc bal kezének letapogatására használt mintahordozó felületén kimutathatók olyan, jellegzetes elemösszetételű szemcsék, melyet tűz-vagy gáz-riasztófegyver elsütésekor keletkeztek.

Fotó: Rendőrség

A Pest Vármegyei Kormányhivatal Vadászati Hatósága a hatályos végrehajtási rendelet értelmében az őzsuta értékét 100.000 forintban határozta meg.

A 42 éves férfi a kihallgatásán a terhére rótt bűncselekményt tagadta, a gyanúsítás ellen panasszal nem élt. Védekezésében elmondta, hogy nem lőtt, egy petárdát dobott el, a vaddisznók miatt, tagadta, hogy bármilyen lőszere, vagy lövésre alkalmas eszköze volna.

Fotó: Rendőrség

A Ceglédi Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya a férfival szemben orvvadászat bűntettének megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárást befejezte, az ügy iratait az ügyészségnek átadta.

Forrás: Rendőrség

Tovább olvasom

Vadászat

Vadász-gyermeknap: Hetedszerre sem unalmas

Print Friendly, PDF & Email

Vadász-gyermeknapot tarttak Várpalotán

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Ha van Veszprém vármegyében olyan, vadászathoz kapcsolódó közönségrendezvény, ami egyformán mozgat meg helyieket és távolabbról érkezőket, karon ülő kisgyereket és nagyszülőket, vadászokat és a vadat „csak” fogyasztókat, az egyértelműen a várpalotai vadász-gyermeknap!

Fotó: OMVK

Az Országos Magyar Vadászkamara (a továbbiakban: Kamara) a hivatásos, valamint a sportvadászok önkormányzattal rendelkező, közfeladatokat, továbbá általános szakmai érdekképviseleti feladatokat is ellátó köztestülete, (Ábra: OMVK)

Annak idején (a Vadászati Kultúra Napja rendezvény Keszthelyre való „költözése” után) merész vállalkozás volt teljesen új tematikájú eseményt hozni a Thury-vár ódon falai alá, az idő azonban igazolta azok elkötelezettségét és bátorságát, akik összefogása révén idén már hetedszer telt meg mosolygó gyermekarcokkal Várpalota belvárosa.

Mire a Bakony Vadászkürt Egylet tagjainak köszönhetően a hivatalos megnyitó kezdetét jelző kürtszignálok felharsantak, az egy négyzetméterre jutó kicsik száma csak egy óvodában lehetett volna nagyobb, mint a Thury-vár környékén.

Mint Pap Gyula, a Veszprém Vármegyei Vadászkamara elnöke köszöntőjében rámutatott: a vadászkamara az ifjúsági programja megvalósításán keresztül mindig is prioritásként kezelte a vadászat népszerűsítését a gyermekek, vagyis a jövő felnőttei körében. A várpalotai „vadásznap a gyerekekkel, gyereknap a vadászokkal” elnevezésű összejövetel bizonyította életképességét az elmúlt évek során, hiszen ha nincs koronavírus, idén már nyolcadszor ünnepelhetnénk együtt. Mindez nem volna lehetséges a támogatók, vagyis a kamara, a vadászszövetség, a Bakonyerdő és a Verga Veszprémi Erdőgazdaság Zrt., a Várpalota Város Önkormányzata, a Thury-Vár Nonprofit Kft. és a főzőcsapatok nagylelkű közreműködése nélkül.

Katona Csaba alpolgármester úr a városi önkormányzat nevében mondott köszönetet azok felé, akik önzetlensége évről évre sokak számára teszi lehetővé egy önfeledt nap eltöltését Várpalotán, a vadászat égisze alatt. Mint rámutatott: ez az összejövetel sokak számára kedvező alkalom arra is, hogy legyőzzék a vadhústól való idegenkedésüket, hiszen amellett hogy a vadhús – megfelelő hozzáértéssel elkészítve – kulináris élményt nyújt, fogyasztása a háziállatok húsánál sok tekintetben egészségesebb.

A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A köszöntők elhangzása után került sor az elismerések, kitüntetések átadására. A Magyar Vadászatért Érdemérem kitüntetésben részesült – posztumusz – az év elején elhunyt Kötél László vadásztársunk. Az elismerést az özvegye vette át. Pál Lajos és Tóth Attila a vadászokért és a vadászatért végzett kiemelkedő munkájáért az Országos Magyar Vadászkamara Érdemérmével lett gazdagabb. Eckert Zoltán a vadgazdálkodásban, a vadászatban és a vadászati kultúra ápolásában végzett példaértékű tevékenységével a Nimród Vadászérmet érdemelte ki. A Csingervölgyi Vadásztársaság magyar vadgazdálkodás és vadászat fejlesztése, a természeti értékek védelme, a szakma hírnevének megőrzése érdekében kifejtett eredményes tevékenységét gróf Nádasdy Ferenc Emlékplakettel ismerték el.

Fotó: OMVK

A vár környékén és magában a várban egész nap térítésmentesen szolgálta a nagyszámú érdeklődő önfeledt kikapcsolódását a megszokott, vurstli jellegű szórakozáson (arcfestés, ugrálóvár, körhinta stb.) túl a lézeres lövészet, a hordozható planetárium, a Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság haditechnikai bemutatója, a solymászok és a vadászkutyások ismeretterjesztő előadásai valamint a Thury-vár és a környék történelmét bemutató kiállítások.

Fotó: OMVK

A főzőverseny résztvevői ezúttal is gondoskodtak róla, hogy a vadász-gyereknapra ellátogató családok gasztronómiai tapasztalatokkal is gazdagodhassanak. Ha igaz a mondás, és az ő szívükhöz is a gyomrukon át vezet az út, akkor ez alkalommal is sikerült javítani a vadászok imázsát. Hogy a főzők munkája se maradjon elismerés nélkül, szakértő zsűri által odaítélt díjakkal gazdagabban térhettek haza a csapatok: Az Ősi Sárrét Vadásztársaság III., a Tési Fennsík Vt. valamint a Mesterszakácsok és Bazsi formáció II., a Hajag Vidéki Vt., a Diana Vadászhölgy Klub és a Csobánc Vt. I. díjjal lett gazdagabb. A Verga Veszprémi Erdőgazdaság Zrt.

A főzőverseny fődíját Rédei Zsolt nyerte el. (Fotó: OMVK)

Várpalota Város Nagydíját, a Várpalotai Bányász Horgász Egyesület a Bakonyerdő Zrt. különdíját, a Várpalotai Badacsonyi Kertművelő Egyesület a Verga nagydíját vihette haza. A főzőverseny nagydíját a családsegítő szolgálat és a várpalotai polgármesteri hivatal közös csapata, míg a főzőverseny fődíját a Sümegi Kinizsi Vadásztársaságot képviselő Rédei Zsolt elnök vehette át a remekbeszabott gombás szarvasborjú pörköltért.

 

Forrás: OMVK

Tovább olvasom