Keressen minket

Vadászat

Eszkalálódik a nagykunsági hurkozás

Print Friendly, PDF & Email

Jász-Nagykun-Szolnok megyében egyre több hurkot találnak a határban.

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email
A közel 3900 hektáron gazdálkodó, Jász-Nagykun-Szolnok megyei vadásztársaság, Bánhalmán, egyre többet küszködik a területükön megjelent orvvadászokkal – tájékoztatta a Nimród Vadászújságot, a Középtiszai Vadásztársaság elnöke.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében egyre több hurkot találnak a határban. (Kép: Nimród Vadászújság)

Az elmúlt egy év alatt több, mint 100 hurkot szedtek fel, csak 2021. decembere és 2022. januárja között további hat hurokban elpusztult őzet is találtak, amelyeket már részben kikezdtek, vagy már el is fogyasztottak a ragadozók. Kiemelte, hogy a több éven keresztül működő úgynevezett Tanya program alatt, mikor közös szolgálatot adhattak a rendőrökkel, rengeteg orvhorgászt, külterületeken elkövetett bűncselekményt sikerült felderíteniük, amely után jelentősen visszaesett a vadorzás is. A hurkok mellett a Nagykunságban új jelenség, hogy egyre több helyen tartanak agarakat is, amelyeket messze a lakott területtől sétáltatnak, ezzel jelentősen zavarják a vadállományt. A téli időszakban az őznek nyugalomra van szüksége. A jelentős zavarás miatt a közepes, jó adottságú őzbakállományuk is veszélybe került Bánhalmán – tájékoztatta a Nimród Vadászújságot Jász-Nagykun-Szolnok megyéből, Bóta János, a társaság elnöke.

Forrás: Nimród Vadászújság Facebook oldala – Dr. Szilágyi Bay Péter

Mezőgazdaság

Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyét újra elérte a madárinfluenza

Print Friendly, PDF & Email

Több állattartó telepen igazolták a madárinfluenza vírus jelenlétét

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegye több állattartó telepén is a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Az érintett állományok felszámolása, valamint a járványügyi nyomozás folyamatban van. A hatóság a madárinfluenza újbóli jelenléte miatt ismételten felhívja az állattartók figyelmét a járvány elleni védekezés fontosságára.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

A Békés vármegyei Tótkomlós településen található, több mint 44 000 példányt számláló pecsenyekacsa-telepen, a Pusztaföldváron a mintegy 1 500 állatot tartó tenyészlúdtelepen, továbbá a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Öcsöd településen lévő, nagyjából 20 ezres példányszámú állománnyal rendelkező hízópulykatelepen idegrendszeri tünetek és  megemelkedett elhullás ébresztett gyanút az állattartókban.

A Nébih laboratóriuma a vírus H5N1 altípusát igazolta az elhullott állatokból vett mintákból.
A hatóság időközben Tótkomlós településen további két ‒ egy pecsenyekacsákat, valamint egy pecsenyeludakat tartó ‒ telepen is kimutatta a vírus jelenlétét.

Valamennyi érintett állomány felszámolása folyamatban van. A gazdaságok körül a járványügyi hatóság kijelölte a 3 km sugarú védőkörzetet, továbbá megállapította a 10 km sugarú felügyeleti (megfigyelési) körzetet. Békés vármegyében sor került a megfigyelési körzet kiterjesztésére.

A fenti esetek is alátámasztják, hogy a magas patogenitású madárinfluenza vírusa bármikor (újra) megjelenhet. Az ágazat, a fogyasztók és a hatóság közös érdeke a járvány megállítása. A Nébih ennek érdekében továbbra is arra kéri az állattartókat, hogy szigorúan és következetesen tartsák be a járványvédelmi előírásokat.
A madárinfluenzával kapcsolatban minden további információ elérhető a Nébih portál tematikus aloldalán: https://portal.nebih.gov.hu/madarinfluenza

Forrás: NÉBIH

Tovább olvasom

Vadászat

Salori – Horgász-vadász kiállítás és vásár Eszéken

Print Friendly, PDF & Email

Háromnapos vadász-horgász kiállítást szerveztek a horvátországi Eszéken.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A hétvégén 19. alkalommal rendezték meg a „Salori” elnevezésű háromnapos vadász-horgász kiállítást a horvátországi Eszéken.

Fotó: Horváth Csaba kamarai titkár – OMVK

Az Eszék-Baranyai Vadászszövetség invitálására az OMVK Baranya vármegyei Területi Szervezete képviseletében látogattam el a rendezvényre, melynek a város szélén, jól megközelíthető helyen található Üzleti Központ (Gospodarski centar) adott helyet. Szombaton délelőtt szinte nyáriasan meleg idő fogadta a látogatókat, a központi épület körül felállított sátraknál pedig már javában készültek a hal- és vadételek.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A kiállítást 5 euro belépődíj ellenében tekinthették meg az érdeklődők, akik már délelőtt is nagy számmal keresték fel a vadásztársaságok, horgászegyesületek standjait, tekintették meg a kiállított trófeákat. A vadászati, horgászati felszereléseket, ruházatot bemutató pavilonoknál akár jelentős vásári kedvezményekkel is várták az érdeklődőket, a termékek közül ezen a vásáron is a különböző elektronikus optikai eszközök iránt érdeklődtek legtöbben. A kisgyermekes családok számára különleges élményt nyújtott a Horvátországban megtalálható vadfajok preparátumaiból nagy területen berendezett dioráma, de sokakat vonzott a virtuális vadászat is.

Fotó: Horváth Csaba kamarai titkár – OMVK

A rendezvénnyel kapcsolatban muszáj kiemelnem a családias, baráti légkört. A kiállítótérben zajló jó hangulatú beszélgetések mellett, a szabadban felállított sátraknál is jó hangulatban folyt a főzés, a déli szomszédainkra jellemző jókedvet tamburazenekar is fokozta.

Forrás: Horváth Csaba kamarai titkár – OMVK

Tovább olvasom

Vadászat

A Gyulaji erdősségeink utolsó Esterházy-birtokosa

Print Friendly, PDF & Email

Gróf Esterházy Antal életútja:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Esterházy Antal (Antal Mária Pál Miklós Prinz Esterházy von Galántha) 1903. július 22-én, Lékán született hg. Esterházy Miklós és Cziráki Margit második fiaként. Édesanyja 35 évesen az ötödik gyermek szülésébe belehalt, édesapja, felesége halála után 10 évvel 1920-ban hunyt el, haláláig nem tudta feldolgozni szeretett felesége halálát.

Fotó: Gyulaji Zrt.

Az öt testvér szülők nélkül maradt, nagykorúságukig a közeli rokonságban kaptak gyámot. Antal herceg szabadabb nevelést kapott másodszülött fiúként, mint bátyja, aki hitbizományi örökös lett, viszont a majorsági életből minden herceggyermeknek ki kellett venni a részét. Kedvenc időtöltése a lovaglás volt.

Diplomás éveik után Pál herceg, a legidősebb testvére hitbizományt próbálta egyben tartani, míg a fiatalabbak, Antal és László a hagyatékból rájuk eső kisebb birtokaikra költöztek.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Antal herceg tulajdona az ozorai birtok lett. a közel 4000 hektáros területen agrárdiplomájának hasznát vette. A birtokhoz tartozott az Ozorán működő lótenyészet, később felesége Apponyi Gabriella érkezésével friss lendületet kapott.

A lovaglás mellett Antal herceg egyre több időt töltött az autózással. Szívesen élte a fiatal arisztokraták életét. Antal herceg családi kötődések révén Almásy Lászlóval komoly barátságot kötött (a könyv és a 9 Oscar-díjas, 1996-ban készült film „Az angol beteg” megihletője, /a filmben Almásy László grófot Ralph Fiennes alakítja, a további főszereplők: Kristin Scott Thomas, Juliette Binoche és Willem Dafoe/). Almásy László képzett autószerelő és vezető volt. Jól megértették egymást, együtt vadásztak, síeltek.

1925 telén amikor a ködös időjárás nem kedvezett a síelésnek, egyikőjük eszébe jutott, hogy van hely a világon, ahol talán kevesebb köd, és ez a hely Afrika. Eltökélt szándékuk volt négy keréken eljutni oda, ahova eddig senkinek sem sikerült, egészen pontosan a Núbiai sivatagot a Nílus mentén átszelve. Almásy László Grazban a Steyr gyárnak dolgozott, így a Steyr 7 túrakocsival indulhattak útnak. Antal hercegben igazi partnerre lelhetett, az expedícióhoz nem csak kedve, de pénze is volt, finanszírozta az utazást. A viszontagságos út mellett varázslatos, egyedülálló 3000 km-es útjukról Almásy László Az Autóval Szudánban című könyvében részletesen ír. Az utazás nagy visszhangot keltett, valóságos hősként ünnepelték őket, ugyanis egészen addig tevén kívül senki nem próbálta átszelni a Núbiai-sivatagot. Az utazásuk során több szép afrikai vadat is elejtettek, amelyek trófeái később Ozorán a Kula-majori kastély dolgozószobájának falát díszítette.

A vezetés és a sebesség a szenvedélyévé vált, Olaszországban vásárolt egy Bugattit, a húszas éveinek második felében már a versenypályákon találta magát. Az autót a magyar trikolor színeire festve, nagy feltűnést keltett, győzelmet győzelemre halmozott. Majd a szerencse elpártolt mellőle, az autó meghibásodása miatt balesetet szenvedett, nem túl súlyos, de maradandó szemsérülést szenvedett. Az adrenalinnal túlfűtött életét a család sem és Apponyi Károly sem nézet jó szemmel, mivel lányának udvarolni kezdett. Fájó szívvel, de a Bugattit eladta gróf Zichy Tivadarnak, leendő apósa ugyanis válaszút elé állította a baleset után, mely szerint vagy az autóversenyzésről mond le, vagy Apponyi Mária Gabrielláról, 1935 októberében feleségül vehette a szigorú gróf leányát.

Házasságkötésük után a korábban mozgalmas életet élő herceg gyökeresen megváltozott, komoly felelősségérzettel rendelkezett. A falubeliek tisztelték, segítőkészsége miatt szerették is.

1936 decemberében megszületett fiúgyermekük, ifj. hg. Esterházy Antal. Hármasban nagy boldogságban éltek. Antal herceg ellátta a birtok irányításával és a hercegi ranggal járó feladatokat, gyakran volt úton ezek miatt. A távollétek egyre hosszabbra nyúltak, időközben kitört a második világháború, a herceg úr önkéntesként bevonult a magyar hadseregbe. Antal herceg jó gazdaként irányította birtokait, és elődeihez hasonló méltósággal szolgálta hazáját a II. világháború hadszínterein.

1944. decemberében Sárisáp határában pedig egyértelműen nem tisztázott körülmények között kivégezték. Hamvait 2019 októberében újratemették Fertődön, mely temetési szertartáson és ünnepi szentmisén a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. vezetői képviselete is részt vett.

Fia, herceg Esterházy Antal és unokája, a herceg örökös Paul Esterházy az utóbbi évtizedben többször jártak a Gyulaj Zrt.-nél a történelmi múltú, valamikori Esterházy gyulaji területen.

Forrás: Gyulaji Zrt. 

 

 

Tovább olvasom