Keressen minket

Vadászat

Aranysakálokat ejtettek el Csesztregen

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Zala megye nyugati részén, a Lenti járásban, a Kerka-patak völgyében fekszik Csesztreg község. A falu Zalaegerszegtől megközelítőleg 36 kilométerre található, ahol Fentős Dániel, Parasza-Kerkamente Vadásztársaságban helyi vadász. Nagypapájának köszönhetően ismerkedett meg a vadászattal, akivel több mint 15 évig együtt járta a határt. Érthető, hogy mire vadász lett, óriási helyismerete is kialakult.

A fényképen látható aranysakált Fentős Dániel hozta terítékre Csesztregen. (Kép: Fentős Dániel – Agro Jager News)

A társaság úgy 6800 hektáron gazdálkodik, amely jellemzően nagyvadas. Az elmúlt évben többször találkozott már aranysakállal és az is előfordult, hogy nem tudott rájuk lövést tenni. Mikor meg minden körülmény megfelelő volt, akkor meg hibázott. Teljesen másképp kell az aranysakálokra vadászni, jóval nagyobb felkészülést igényel – mesélte lapunknak Fentős Dániel. A korábbi tapasztalatoknak és élményeknek köszönhetően, el is döntötte, hogy kitanulja a sakál vadászatát.

Az aranysakál vadászatakor érdemes több sípot használni, megfelelő időközöket betartva. (Kép: Fentős Dániel – Agro Jager News)

Tavaly októberben vásárolt egy ismert márka sípjaiból. Interneten keresztül, autodidakta módon megtanulta a technikákat és a módszereket. Ez a kitartás meghozta a várt eredményeket, mert szinte azonnal be is tudott hívni két aranysakált, amelyet pontos lövésekkel terítékre is hozott. Megtört a jég!

Közben felvette a kapcsolatot, hazánk legnagyobb aranysakál vadászával, Horváth Mihállyal, aki telefonon, időt nem kímélve, számos gyakorlati tapasztalatát osztotta meg fiatalabb kollégájával. Dani megfogadva gyakorlati tanácsait, egy-két percig hív, majd vár 10-15 percet. Ha ezalatt az idő alatt nem jön ragadozó, indul tovább a következő magasleshez.

Csesztregen az elmúlt két évben, négy-öt területrész lett az aranysakálok kedvelt tartózkodási helye. Az állományuk a korábbi években még elviselhető szinten stagnált, azonban a számuk egyre jobban növekszik. A fiatal vadász szerint, olyan az aranysakál Zala-megyében, mint a sárkány a gyerekmesékben. Ha levágjuk az egyik fejét, kettő nő a helyébe. Itt azt figyelték meg a vadászok, hogy az alfa pár valamelyik tagját elejtik, akkor a többi alárendelt egyed előrelép a ranglétrán. Vagyis a szülőpárok száma elkezd növekedni, ami még több utódot eredményez. Ezáltal még több lesz a aranysakál. Ez vélhetően azért alakult így, mert eleve nagy a sakál állománya a megyében. Nagyon nehéz megmondani, megbecsülni nagyságukat. A négy-öt nagyon fertőzött területen, megközelítőleg 50-60 darab aranysakál élhet. Más megyékben, ahol a számuk jóval kisebb, mindenképpen törekedjünk az alfa pár elejtésére, ezt üzenete az alföldi társaságoknak.

Csesztregen az aranysakál vadászatához csak pár dolog szükséges. Egy táska, a fegyverünk és a lőbot. Mivel itt már sok az aranysakál, akár nappal is találkozhatunk velünk. Mindig viszek magammal kereső hőkamerát, és a fegyverlámpa is készen áll az esti hívásokra – mesélte lapunknak. Tudni kell az aranysakálról, hogy a fényre szinte azonnal ugrik. Az elmúlt fél év során terítékre hozott aranysakálokat, szinte minden esetben, futva ejtette el. Más esély nem nyílt rá – folytatta.

A csesztregi vadász csak sípokat használ. Ami számára bevált, azok a következőek: a báránysírás, a nyúlsírás, az egérhang és a magányos sakál hangja. Amint kiér a területre, a kereső és a magányos aranysakálhanggal kezd. Nem mindig válaszolnak, de olyan is előfordul, hogy hirtelen négy-öt helyről visszavonyítanak rá. Ez sokszor elég félelmetes, annak ellenére, hogy ismeri a sakálok viselkedését. Akkor érdekesebb a helyzet, ha egyet se lát, a fedett, sűrűbb részek miatt, de a vonyításuk egyre jobban közeledik.

A legutolsó alkalom is hasonlóan alakult. A Csesztreg 2-es körzetben magányos aranysakál hanggal kezdett, de semmilyen választ nem adtak. Azt gondolta, hogy egy sincs a közelben. Aztán hirtelen a semmiből a második hívás után futva érzett négy aranysakál.. Ahol nagy az aranysakál állománya ott féltékenyen őrzik a területet egymástól.

Arra is figyelni kell, hogy az aranysakálok mindig a hangforrását támadják, azaz bennünket. Akire már futott sakál, csak az tudja átérezni ezt a szituációt. A lövés után a másik három, sokáig kereste az eltűnt társát, de többször nem bújtak elő. Három este alatt, más-más területrészeken sikerült terítékre hozni végül három egyedet, ami ez idáig a fiatal vadásznak elképzelhetetlennek tűnt.

Ha hasonlítani lehetne az emberekhez, az aranysakál több diplomás mérnöknek számít – meséli. Okosak és nagyon sok mindent észrevesznek. Télen az egyik lesvadászat során kocogott felé egy aranysakál, amikor csöndben elbiztosította a fegyverét. Még azt a pici zajt is meghallotta és azonnal megállt. Figyelte, nézett a magasles irányába. Előnyben voltam, hamarabb vettem észre és nem hibázott. Öregebb vadászok tapasztalata alapján az őz állománya fogja igazán megszenvedni az aranysakál térhódítását. Zala megyében egyértelmű, hogy óriási pusztítást végez – zárta beszámolóját Fentős Dániel csesztregi vadász.

Írta: Dr. Szilágyi Gergely

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vadászat

Májusi vaddisznóvadászat Püspökhatvanban

Print Friendly, PDF & Email

Püspökhatvanban vaddisznót hozott terítékre Pokol Gergely

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Pokol Gergely Püspökhatvanban egyéni vadászaton vett részt. Czifra József meghívására érkezett a Gödöllői-dombság és a Cserhát között elterülő, hegyes-völgyes vidékre vadászni, amely Gödöllőtől alig 30 kilométerre fekszik. Vaddisznóra vadászott. Élményeiről beszámolt lapunknak:

Fotó: Pokol Gergely – Agro Jager News

A csodálatos májusi délután éppen tökéletes egy jó kis vadászatra. Már régóta szerettem volna eleget tenni Czifra József barátom meghívásának, aki hetek óta nyaggatott: gyere ki, Gergely komám! Lőjj valami jó sertevadat nálunk! Én boldogan tettem eleget a szíves meghívásnak. Sajnos az időjárás viszont napokig nem volt kegyes hozzám. Csak esett és esett reménytelenül. Korai Medárd! No, így jártam…

Fotó: Pokol Gergely – Agro Jager News

De ezen a bizonyos délutánon végre jó idő kerekedett. Az eső elállt és gyönyörű szivárvány vetült az égre. Amikor kiszálltam az autóból Püspökhatvanban, kakukkszó ütötte meg a fülemet és én megéreztem: na, ez lesz az én délutánom. Kísérőmmel, Koncz Károly bátyámmal, elindultunk a vadászterületre. Rövid cserkelés után elfoglaltuk a helyünket a magaslesen és én boldogan gyönyörködtem az elém táruló tájban.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Lassan kúszott ránk az este néha, egy-egy őzsuta sétált át a hatalmas smaragdzöld mezőn, de a vaddisznók várattak magukra.
Csak később szoktak kijönni – nyugtatott Karcsi bátyám, amikor az alkonyi fényben, az erdő szélén, valóban felbukkant egy jókora vaddisznókonda.

Fotó: Pokol Gergely – Agro Jager News

A csapatot egy vezérkoca vezette, mintegy 8- 10 malacával, majd újabb kocák jöttek és a végén érkeztek meg, az általam annyira várt, süldők. A konda átvágott a mezőn és hangos röffentésekkel kezdtek eszegetni a szórónál. Látod, az öreg tölgyfánál azt a kansüldőt? – kérdezte tőlem Karcsi bátyám ? Ha gondolod, azt meglőheted nyugodtan. Hát persze, hogy gondoltam és már is emeltem is a vállamhoz Blaser puskámat. Szerencsére a kansüldő még mindig jó lőpozícióban volt. 100 – 110 méterre van – súgta Karcsi bátyám a fülembe. Akkor lövöd, Gergely?

A válaszom egy egyértelmű lövés volt!

Fotó: Pokol Gergely – Agro Jager News

A vad jól jelezte a találatot, mintegy 20- 30 halálvágta után összeesett. Szép lövés volt – mondta Karcsi bátyám, most jöhet a cigarettányi idő, mint a régi nagy vadászelődeinknél – mosolyogva kacsintott rám. Elmúlt pár perc, elszállt a cigarettafüst, izgatottan haladtunk át a réten a leterített vad felé. Amikor megpillantottam, elfogott ugyan az a csodálatos áhítat, amely elfog engem minden vadászat után.
A vad örökre megpihen örökzöld erdejében, én pedig hálat adok azért a csodálatos örömért, amit vadászat és vadűzés jelent számomra.

Békesség a vadnak!

Üdv a vadásznak!

 

Írta és fénykéepzte: Pokol Gergely

Tovább olvasom

Horgászat

Tények és tévhitek a kullancs helyes eltávolításáról

Print Friendly, PDF & Email

A Semmelweis Egyetem közleménye:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A kullancsok csaknem háromszáz betegséget terjesztenek, ám ezek közül az emberre csak néhány veszélyes. Hazánkban a két leggyakoribb a Lyme-kór és a vírusos agyvelő-, agyhártyagyulladás. Ezek elkerülése érdekében fontos, hogy a kullancscsípés esetén mielőbb távolítsuk el a vérszívót. A Semmelweis Egyetem oktatóvideója ehhez nyújt segítséget.

Fotó: Pixabay

Szabadtéri programok, természetjárás közben főként tavasztól őszig gyakran találkozhatunk kullancsokkal.  Esetleges csípés esetén legfontosabb tényező az időfaktor, hiszen minél tovább van a bőrünkben a kullancs, annál inkább nő a fertőzés veszélye. Éppen ezért a kullancsok eltávolításával felesleges időveszteség orvoshoz fordulni, kivéve, ha nehezen vagy nem elérhető helyen, például a hallójáratban van – mondja dr. Kovács Anikó. A Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika bőrgyógyásza az alábbi oktatóvideóban ismerteti a patikában is kapható kullancscsipesz és -kanál helyes használatát, de arra is kitér, hogy ezen eszközök nélkül hogyan tudjuk szakszerűen eltávolítani a vérszívót.

Fontos, hogy eltávolításkor a kullancsnak csak a fejét szorítsuk meg, a törzsének egyidejű összenyomása nélkül, mivel a kórokozók a kullancs belső szerveiben találhatóak, a nyomással viszont öklendezésre kényszerítjük az állatot, ami növeli a fertőzés kockázatát

– mondja a bőrgyógyász.

A videóban a szakember a tévhitekről is beszél, például, hogy a csípésre tilos különböző olajokat, zsírokat, krémeket kenni. Ugyanakkor eltávolítást követően a csípés helyét fertőtlenítsük le, de ne használjunk szteroidos krémet, ez ugyanis megzavarhatja az immunrendszert, és elmaradhat a szokásos helyi reakció, a Lyme-kórra utaló körkörös vagy ovális, több centiméter átmérőjű, fájdalmat nem okozó bőrpír! Ha ilyet tapasztalunk, mindenképpen forduljunk orvoshoz, hiszen a kezeletlen Lyme-kór akár hosszabb idő elteltével is okozhat neurológiai, szív vagy ízületi megbetegedéseket! Az időben felismert betegség azonban orvos által felírt, antibiotikum-kúrával ma már sikeresen gyógyítható.

A kullancsok által terjesztett másik gyakori megbetegedés, a vírusos agyvelő-, agyhártyagyulladás ellen megelőzéssel lehet legjobban védekezni. Az erre kifejlesztett oltás beadatásával, illetve a kullancs mielőbbi szakszerű eltávolításával kiküszöbölhető a megbetegedés.

Forrás: Semmelweis Egyetem

Tovább olvasom

Vadászat

Frontális balesetet okozott az őzet kikerülő gyorshajtó

Print Friendly, PDF & Email

A Kecskeméti Járási Ügyészség közúti baleset gondatlan okozása miatt emelt vádat egy gyorshajtóval szemben

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Kecskeméti Járási Ügyészség közúti baleset gondatlan okozása miatt emelt vádat egy gyorshajtóval szemben, aki egy őz kikerülése során összeütközött a szemből jövő személygépkocsival, és a vétlen autósnak, valamint utasának súlyos sérüléseket okozott.

Fotó: Ügyészség

A vád szerint a férfi 2021. november 14-én este az 5. számú főúton az „állatok” veszélyt jelző tábla ellenére a megengedettnél nagyobb, 97-105 km/h sebességgel közlekedett Városföld felől Kecskemét irányába. Haladása során jobbról egy őz jelent meg az úttesten. Az állattal való ütközés elkerülése érdekében a vádlott balra kormányozva vészfékezett, ennek ellenére elütötte az őzet. Ezután áttért a szemközti sávba, ahol összeütközött a szemből érkező és szintén vészfékező személyautóval. Az ütközés során mindkét autó kisodródott, végül a vádlott az árokban, míg a sértett az úttesten megpördülve állt meg a járművével.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A baleset következtében a biztonsági övet használó vétlen autós és utasa többszörös csonttörést szenvedtek. A vétlen sofőr maradandó sérülései a munkaképessége csökkenését eredményezték.

Fotó: Ügyészség

A baleset azért következett be, mert a vádlott megszegte azt a KRESZ szabályt, amely szerint a jármű sebességét – az engedélyezett sebességhatárokon belül – úgy kell megválasztani, hogy a vezető a járművet meg tudja állítani minden olyan akadály előtt, amelyre az adott körülmények között számítani kell. Az állatok veszélyt jelző tábla esetén az úttesten fokozottan kell számolni szabadon élő állatok megjelenésével, azonban a sofőr ezt figyelmen kívül hagyta.

Fotó: Ügyészség

Az ügyészség a vádlott autóst maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolja és ezért vele szemben büntetővégzés hozatalára irányuló eljárásban – tárgyalás mellőzésével – végrehajtásában felfüggesztett fogházbüntetés kiszabását, valamint a közúti járművezetéstől eltiltását indítványozza.

Fotó: Ügyészség

Az ügyben a Kecskeméti Járásbíróság fog döntést hozni.

A rendőrségi szemlefotókon a baleset helyszíne, valamint a vádlott és a sértett járműve láthatók.

Forrás: Ügyészség

Tovább olvasom