Keressen minket

Vadászat

FEGYVERMESTER: Milyen a jó sütés?

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Ha valami nagyon megosztó témát szeretnék keresni, akkor ez talán az elsők között lehet. Amióta a sütési erőt állítani lehet, azóta ezen a téren mindenkinek más a véleménye. Az esetek többségében a használók a finom, lágy és érzékeny sütést keresik. Persze akadnak olyanok is, akik jobban szeretik a kicsit hadibb verziókat. Jómagam is a kissé határozottabb elsütő erőt részesítem előnyben. Tibori Ádám cikke következik, aki a budapesti FROMMER Fegyverbolt fegyvermestereként, napi szinten javítja és szereli össze az újonnan megvásárolt fegyvereket a boltból nyíló fegyverműhelyben.

Fotó: Tibori Ádám, Frommer Fegyverbolt

A fegyvergyártók nagy része már olyan szerkezettel dobja piacra a fegyvert, ami vagy kívülről, vagy a tus leszerelésével, belülről állítható. Ezeket egyszerűen csak egy csavar tekerésével lehet állítani, amely a billentyűrugó feszítését növeli vagy éppen csökkenti.

Fotó: Tibori Ádám, Frommer Fegyverbolt

Ennek a megoldásnak az elődje, a mindenki által ismert, kétbillentyűs megoldás volt. Ennél a régebbi rendszernél is csavar segítségével tudjuk a kívánt húzóerőt beállítani, viszont, aktiválását közvetlen a lövés leadás előtt is megtehetjük. Ha az előbb említett direkt sütést és ezt a sütést hasonlítom össze, akkor egy jóval  felhasználóbarátabb megoldás volt a régebben gyártott technika. Ám, mivel több alkatrészből áll – bonyulaltabb megoldás – így sajnos érzékenyebbnek is mondható.

Fotó: Tibori Ádám, Frommer Fegyverbolt

Természetesen akadnak összetettebb szerkezetek is, aminek a beállítása már több odafigyelést és bizonyos fokú műszaki rálátást követel meg. Itt fontosnak tartom, hogy pár fogalmat tisztázzunk!

Fotó: Tibori Ádám, Frommer Fegyverbolt

Egy sütésnek három fokozatát különböztetjük meg:

Előhúzás: A billentyűnek azt az útját nevezzük így, amit a nyugalmi pontból a sütési pontig tart. Ez az út a sütésre készít elő. Amikor már a célon vagyunk, de még tart a kicélzási fázis. Az ujjunkkal a billentyűt már meghúzzuk, de egy ponton megkeményedik és az ideális célképig a ponton tartjuk. Előnyös, ha van egy kicsi előhúzás, mert akkor kisebb az esélye a nem szándékos lövésnek, illetve télen is jobb, amikor az ember ujjai egy kicsit érzéketlenebbek.

Sütési pont: Ez az a pont, ahol a fegyver sütés szerkezete működésbe lép és elengedi az ütőszeget, ha túlhúzzuk rajta. A sportlövők falnak, törésnek hívják. Ezt is szokták állítani, hogy milyen kemény legyen. Én ideálisnak, az 1,2-1,5 kg sütési erőt szoktam javasolni. Ez egy biztonság tartomány. Persze, mint minden fegyvernél és minden sütésnél igaz, a lőtéri gyakorlás elengedhetetlen!

Utóhúzás: Ez tulajdonképpen a sütési pont utáni szakasz. A lövés eldördülését követően a billentyűút végállásig történő húzása, ami valójában már egy akaratlan mozdulat.

FRANCHI vadászfegyverek a FROMMER-től!

Ennek a három szakasznak az együtteséből áll igazából a sütési erő, vagy maga a sütés. Egy igazán jól és szakszerűen beállított sütés, a vadászatunk eredményességét jelentősen befolyásolja. A fegyverműhely után azonban elengedhetetlen a sok gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás.

Látogasson el az üzletünkbe, hozza be kedvenc fegyverét és átvizsgálom!
Üzletünk térképes nézetben -> FROMMER Fegyverbolt
Érdeklődjön telefonon: +36 30 644 6553

Tibori Ádám fegyvermester

Vadászat

Már Nógrádban jár a “svájci” farkas

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Svájcban befogott és jeladóval ellátott „M237” hím farkas elérte a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területét, jelenleg Nógrád vármegye keleti felén tartózkodik.

Fotó: Bükki Nemzeti Park

Az Alpok déli vonulatainak vidékéről származó példány a Dunát átúszva, a Naszály (hegy) mellett folytatja útját. Igazgatóságunk működési területén évtizedek óta élnek farkasok, így a kóborló egyed aktivitása révén érdekes megfigyeléseket tehetünk. Legutóbb, március 17-én, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság adott hírt az állatról.

A jelölt egyed tartamos nyomonkövetési lehetőségének és a vándorló farkas biztonságának növelése érdekében a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság felvette a kapcsolatot az illetékes vadászati hatósággal és a tájegységi fővadásszal.

Forrás: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Tovább olvasom

Vadászat

OMVK: Magyar agár VAV Szegeden – Galériával

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

OMVK: 2023.03.19 -én Agarász VAV vizsgának adott otthont a Szegedi vadásztársaság, Az Országos Magyar Vadászkamara Csongrád-Csanád Vármegyei Területi Szervezetének szervezésében.

12 magyar agár mutathatta meg tudását mesterségesen kialakított műnyulas pályán. Az agarak és vezetőik kellő felkészültségről tettek tanúbizonyságot a bírók előtt. Szemet gyönyörködtető futásokkal örvendeztették meg a kilátogatókat. Remélhetőleg nyúl társasvadászatokon eme nemzeti kincsünknek vallott fajtát is egyre többször tudjuk majd alkalmazni a sebzett nyúl elfogására.

Írta: Vörös László megyei kynológus – OMVK 

Tovább olvasom

Vadászat

IV. B.-A.-Z. vármegyei dúvadgyérítési hét

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az Országos Magyar Vadászkamara B.-A.-Z. vármegyei Területi Szervezete, az Agrárminisztérium Tájegységi fővadászi karával közösen, 2023. március 11 – 18. között dúvadgyérítési versenyt szervezett vadgazdálkodók, valamint sport- és hivatásos vadászok részére.

Fotó: OMVK

A beszámításba kerülő fajok és azok „pontértéke” az alábbiak szerint alakult:

Szarka, Szajkó: 5 pont

Borz, Dolmányos varjú: 8 pont

Róka: 10 pont

Aranysakál: 12 pont

Nyestkutya, mosómedve: 15 pont

Az Országos Magyar Vadászkamara (a továbbiakban: Kamara) a hivatásos, valamint a sportvadászok önkormányzattal rendelkező, közfeladatokat, továbbá általános szakmai érdekképviseleti feladatokat is ellátó köztestülete, (Ábra: OMVK)

Azért, hogy minél kiélezettebb legyen a verseny, egyéni megmérettetés esetében vadfajonként maximum 10 db kerülhetett beszámításra! Ettől többet természetesen el lehetett ejteni, hiszen pontegyenlőség esetén a versenyző által összesen elejtett vadfajok pontszáma döntött!

A vadászatra jogosultak versenyében a területnagyság is súlyozásra került. 0-5000 ha-ig az elejtett dúvadak után járó összpontszám 100%-a számított, 5000 ha feletti területeknél az összpontszám 80%-a, hiszen minél nagyobb egy vadászterület, annál több szőrmés- és szárnyas kártevőt lehet azon terítékre hozni!

A 28 regisztrált vadászatra jogosult közül végül 23 jogosultnál történt tényleges dúvad elejtés. Az akcióban 40 vadász vett részt. Egy személy több jogosultnál is indulhatott, a lényeg az volt, hogy csak a megyében elejtett, csapdázott vad kerülhetett terítékre, és egy vad csak egy jogosultnál szerepelhetett.

A dúvadgyérítési program során összesen 449 vad került terítékre az alábbiak szerint:

Szőrmés: 260

– 12 aranysakál

– 163 róka

– 83 borz

– 2 nyest

Szárnyas: 189

– 98 szarka

– 75 szajkó

– 16 dolmányos varjú

A 10 legeredményesebb vadgazdálkodó rangsora a következő: (5000 ha feletti vadászterület esetén 0,8-as szorzóval korrigálva)

1. Király Fácán Bérkilövő Vadásztársaság 633 pont

2. Megyaszói Hernádmenti Vadásztársaság 493 pont

3. Monoki Nyírjes Vadásztársaság 331 pont

4. Kemely és Vidéke Vadásztársaság 306 pont

5. Taktaközi Nimród Vadásztársaság 248 pont

6. Damak és Környék Vadásztársaság 228 pont

7. Bori Völgy Vadásztársaság 205 pont

8. Aszalói Vadásztársaság 187 pont

9. Bükki Nemzeti Park (Borsodi Mezőség) 162 pont

10. Tiszamenti Gazdálkodók Vadásztársasága 134pont

A 10 legeredményesebb vadász rangsora a következő: (minden fajból maximum 10 vehető figyelembe a pontozás során):

1. Árvai Róbert 330 pont

2. Babik Roland 283 pont

3. Ajtay Sándor 276 pont

4. Takács Sándor 243 pont

5. Rimaszécsi László 216 pont

6. Miklós László 205 pont

7. Vojtó András 178 pont

8. Ruszinkovics Dániel 161 pont

9. Bakos Barnabás 119 pont

10. Porkoláb Gábor 108 pont

Mind a vadászatra jogosultak, mind a vadászok díjazásban részesültek.

A díjak, nyeremények mellett a Reflex vadászbolt (Miskolc – Martinkertváros, Kisfaludy Károly u. 37) felajánlásának köszönhetően tárgyjutalmak is átadásra kerültek.

A versenyen indulók rendkívül komolyan álltak a feladathoz, minden elismerésünk ahhoz, amit a program alatt produkáltak. Ezúton is gratulálunk minden résztvevőnek!

Forrás: OMVK

Tovább olvasom