Keressen minket

Vadászat

A Gerecse lábánál vaddisznókat ejtettek el

Print Friendly, PDF & Email

A Gerecse-hegység lábánál, Dunaszentmiklós határában vaddisznókat ejtettek el.

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Sok és igen kiváló vadászterületet találhatunk Magyarországon, de kétségtelen tény, hogy Dunaszentmiklós, ezen vadásztársaságok sorát, kifejezetten erősíti. A Rákóczi Vadásztársaság a Gerecse-hegység északnyugati odalában gazdálkodik, ahonnan nem túlzás, de látni lehet a Bakonyt is. Annyira dombos, hogy aki itt vadászik, nyugodt lehet, hogy a golyó, ha át is üti a vadat hamar a szemközti oldalban elcsendesedik. Édes Csaba két jóbarátja, a társaság két vadőrének tanácsára, telepedett le az egyik magaslesre, hiszen a gazdák már vetnek és a soroló tengeri mágnesként vonzza a vaddisznót is.

Teríték a Rákóczi Vadásztársaság területén Dunaszentmiklós határában.

Csaba a terület Naszályi részébe indult. Melegszik az idő és a mezőgazdászok tudják, ha virágzik a kökény, akkor már hét Celsius fok felett lesz a talajhőmérséklet és eljött a kukorica vetésének az ideje. Április második dekádjában vagyunk s ahhoz, hogy őszre legyen mit betakarítani – vetni kell.

A Naszályi részen a mezőgazdasági táblák nádasokkal taglaltak. Sok takarást, búvóhelyet, fészkelő helyet adnak számos madárfajnak és szívesen fekszik el ilyen helyt a vaddisznó is. A terményárak az elmúlt évben az egekbe szöktek. Köszönhető volt ez az aszálynak és a rendkívül magas inputáraknak. Egyszóval, a gazdáknak minden idők legdrágább vetése köszöntött be. A vetőmag ára, a bemunkálás költsége és a bizonytalan időjárás országszerte megrendítette az ágazatot. Ilyen gazdasági körülmények között pedig – az egyébként mennyiségben nem növekedett – vadkár ára, annál inkább képes megugrani.

Édes Csaba kedvenc kaliberével egy 8,5×63 Messner Magnummal indult, amelyhez egy Schnetz Kjg 14,9 grammos lőszert használ. Napok óta esett az eső. A kukoricát elvetették és számítottunk rá, hogy sorolni fog. Jó reményekkel indultam neki, mert ezek között az időjárási körülmények között, máskor is eredményes voltam – mesélte az Agro Jagernek Édes Csaba.

Mikor elhelyezkedtem, eszembe jutott Jakatics Tamás és Balogh Bálint, a két vadőrünk. A barátaim. Ritkán tévednek és úgy látták a nyomokat vizsgálva, hogy itt szerencsém lehet, de másrészt meg szükséges is, hogy kiüljek, mert itt nagyobb kárral is számolnunk kell. Nem titok, ha tudja is, mindenhova a vadőr nem érhet el. Ezt mi is tudjuk, ők is tudják, de önzetlenségük, hogy egy ilyen jó helyre ültettek, megkérdőjelezhetetlen. Hozzá kell tenni, ez már nem az első alkalom!

A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Ez a nádas nemcsak a vaddisznónak kedves, szoktunk itt szarvasra is vadászni. A magasles alatt egy ér is szeli ketté a területet, így a víz miatt nem kell aggódnunk, talál magának a vad és minden élő, nyáron is vizet. Csendesen érkezett az este, bár az esők, a lehűlés miatt nem volt éppen nyári meleg..

Esteledett és egyszer csak mozgásra lettem figyelmes. Még végig se tudtam gondolni, amikor három süldő váltott ki a vetésre. Persze felemeltem a puskám és nyugodtan célra tartottam. Bíztam magamban és bíztam a fegyveremben. A süldő jelezte a lövést, de elugrott. Készülődtem, hogy megkeresem, de ahogy letelt az az idő, amit ki kell várnunk, arra lettem figyelmes, hogy ismét két vaddisznó került elém. Onnan jöttek, ahonnan elugrottak. Megcéloztam a nagyobbikat és azt hittem, hogy nem hiszek a szememnek, mert elugrott. A lövést nem jelezte, de úgy éreztem, hogy eltaláltam. Ekkora lövedéket nem igen képes elvinni egyetlen egy vad sem és az ott maradt harmadik süldőt is meglőttem.

Édes Csaba és hűséges kutyája Berci, a drótszőrű magyar vizsla.

Öreg este lett, mikor hívtam a barátaimat és megbeszéltük, hogy hajnalban kutyákkal állunk rá a csapákra. Az óvatosság a vaddisznó esetében mindig indokolt, de Csaba megérzése, hogy a fegyvere pontos, beigazolódott, mert szinte egy helyen lelték meg a három süldőt.

A vaddisznó jelenléte ebben a körzetben jelentős volt és úgy beszéltük meg, hogy újra felülhetek erre a lesre. Nem részletezem, mert számomra is hihetetlen, – meséli az Agro Jagernek Édes Csaba, hogy ugyanezen a lesen elejtette a negyedik vaddisznóját is. Az élmény különleges hangulatát csak fokozta, hogy a lesre magával vitte Bercit is, hűséges társát, a drótszőrű magyar vizslát – tájékoztatta lapunkat a szerencsés elejtő, Édes Csaba.

Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M.

Fotó: Jakatics Tamás és Balogh Bálint hivatásos vadászok, Dunaszentmiklósi Rákóczi Vadásztársaság

Vadászat

Lezárt akta: orvvadászott

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A ceglédi nyomozók befejezték annak a 42 éves csemői férfinak az ügyét, aki a gyanú szerint a tilalom ellenére lelőtt egy 2 éves őzsutát, ráadásul vadászlőfegyver engedéllyel sem rendelkezett.

Fotó: Rendőrség

A csemői vadásztársaság egyik képviselője tárcsázta a segélyhívót 2022. augusztus 16-án nem sokkal dél előtt, mivel a tanyája melletti gyümölcsös irányából feltételezhetően kispuskából leadott lövést hallott. Kövér gázzal a hang irányába indult autójával, majd az egyik dűlő sarkán egy 2 év körüli nyakon lőtt őzsuta friss tetemét találta. Ezzel egyidőben a közelben sietve távozott gépkocsijával a 42 éves csemői K. Ferenc, akit a rendőrök pár órával később otthonában elfogtak.

A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A nyomozók a férfi lakásában kutattak, lövedéket, esztergált hangtompító jellegű csövet, valamint 130 sörétólmot is találtak, mind lefoglalták.

Az ügyben kirendelt igazságügyi fegyverszakértő megállapította, hogy a lefoglalt esztergált fémcső egy házilag készített hangtompító, melyen keresztül 22 Long Rifle kaliberű lőszer lőhető ki, ami megegyezik az őzből lefoglalt lövedék kilőtt elemével. Az igazságügyi fizikus szakértői vélemény szerint K. Ferenc bal kezének letapogatására használt mintahordozó felületén kimutathatók olyan, jellegzetes elemösszetételű szemcsék, melyet tűz-vagy gáz-riasztófegyver elsütésekor keletkeztek.

Fotó: Rendőrség

A Pest Vármegyei Kormányhivatal Vadászati Hatósága a hatályos végrehajtási rendelet értelmében az őzsuta értékét 100.000 forintban határozta meg.

A 42 éves férfi a kihallgatásán a terhére rótt bűncselekményt tagadta, a gyanúsítás ellen panasszal nem élt. Védekezésében elmondta, hogy nem lőtt, egy petárdát dobott el, a vaddisznók miatt, tagadta, hogy bármilyen lőszere, vagy lövésre alkalmas eszköze volna.

Fotó: Rendőrség

A Ceglédi Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya a férfival szemben orvvadászat bűntettének megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárást befejezte, az ügy iratait az ügyészségnek átadta.

Forrás: Rendőrség

Tovább olvasom

Vadászat

Vadász-gyermeknap: Hetedszerre sem unalmas

Print Friendly, PDF & Email

Vadász-gyermeknapot tarttak Várpalotán

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Ha van Veszprém vármegyében olyan, vadászathoz kapcsolódó közönségrendezvény, ami egyformán mozgat meg helyieket és távolabbról érkezőket, karon ülő kisgyereket és nagyszülőket, vadászokat és a vadat „csak” fogyasztókat, az egyértelműen a várpalotai vadász-gyermeknap!

Fotó: OMVK

Az Országos Magyar Vadászkamara (a továbbiakban: Kamara) a hivatásos, valamint a sportvadászok önkormányzattal rendelkező, közfeladatokat, továbbá általános szakmai érdekképviseleti feladatokat is ellátó köztestülete, (Ábra: OMVK)

Annak idején (a Vadászati Kultúra Napja rendezvény Keszthelyre való „költözése” után) merész vállalkozás volt teljesen új tematikájú eseményt hozni a Thury-vár ódon falai alá, az idő azonban igazolta azok elkötelezettségét és bátorságát, akik összefogása révén idén már hetedszer telt meg mosolygó gyermekarcokkal Várpalota belvárosa.

Mire a Bakony Vadászkürt Egylet tagjainak köszönhetően a hivatalos megnyitó kezdetét jelző kürtszignálok felharsantak, az egy négyzetméterre jutó kicsik száma csak egy óvodában lehetett volna nagyobb, mint a Thury-vár környékén.

Mint Pap Gyula, a Veszprém Vármegyei Vadászkamara elnöke köszöntőjében rámutatott: a vadászkamara az ifjúsági programja megvalósításán keresztül mindig is prioritásként kezelte a vadászat népszerűsítését a gyermekek, vagyis a jövő felnőttei körében. A várpalotai „vadásznap a gyerekekkel, gyereknap a vadászokkal” elnevezésű összejövetel bizonyította életképességét az elmúlt évek során, hiszen ha nincs koronavírus, idén már nyolcadszor ünnepelhetnénk együtt. Mindez nem volna lehetséges a támogatók, vagyis a kamara, a vadászszövetség, a Bakonyerdő és a Verga Veszprémi Erdőgazdaság Zrt., a Várpalota Város Önkormányzata, a Thury-Vár Nonprofit Kft. és a főzőcsapatok nagylelkű közreműködése nélkül.

Katona Csaba alpolgármester úr a városi önkormányzat nevében mondott köszönetet azok felé, akik önzetlensége évről évre sokak számára teszi lehetővé egy önfeledt nap eltöltését Várpalotán, a vadászat égisze alatt. Mint rámutatott: ez az összejövetel sokak számára kedvező alkalom arra is, hogy legyőzzék a vadhústól való idegenkedésüket, hiszen amellett hogy a vadhús – megfelelő hozzáértéssel elkészítve – kulináris élményt nyújt, fogyasztása a háziállatok húsánál sok tekintetben egészségesebb.

A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A köszöntők elhangzása után került sor az elismerések, kitüntetések átadására. A Magyar Vadászatért Érdemérem kitüntetésben részesült – posztumusz – az év elején elhunyt Kötél László vadásztársunk. Az elismerést az özvegye vette át. Pál Lajos és Tóth Attila a vadászokért és a vadászatért végzett kiemelkedő munkájáért az Országos Magyar Vadászkamara Érdemérmével lett gazdagabb. Eckert Zoltán a vadgazdálkodásban, a vadászatban és a vadászati kultúra ápolásában végzett példaértékű tevékenységével a Nimród Vadászérmet érdemelte ki. A Csingervölgyi Vadásztársaság magyar vadgazdálkodás és vadászat fejlesztése, a természeti értékek védelme, a szakma hírnevének megőrzése érdekében kifejtett eredményes tevékenységét gróf Nádasdy Ferenc Emlékplakettel ismerték el.

Fotó: OMVK

A vár környékén és magában a várban egész nap térítésmentesen szolgálta a nagyszámú érdeklődő önfeledt kikapcsolódását a megszokott, vurstli jellegű szórakozáson (arcfestés, ugrálóvár, körhinta stb.) túl a lézeres lövészet, a hordozható planetárium, a Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság haditechnikai bemutatója, a solymászok és a vadászkutyások ismeretterjesztő előadásai valamint a Thury-vár és a környék történelmét bemutató kiállítások.

Fotó: OMVK

A főzőverseny résztvevői ezúttal is gondoskodtak róla, hogy a vadász-gyereknapra ellátogató családok gasztronómiai tapasztalatokkal is gazdagodhassanak. Ha igaz a mondás, és az ő szívükhöz is a gyomrukon át vezet az út, akkor ez alkalommal is sikerült javítani a vadászok imázsát. Hogy a főzők munkája se maradjon elismerés nélkül, szakértő zsűri által odaítélt díjakkal gazdagabban térhettek haza a csapatok: Az Ősi Sárrét Vadásztársaság III., a Tési Fennsík Vt. valamint a Mesterszakácsok és Bazsi formáció II., a Hajag Vidéki Vt., a Diana Vadászhölgy Klub és a Csobánc Vt. I. díjjal lett gazdagabb. A Verga Veszprémi Erdőgazdaság Zrt.

A főzőverseny fődíját Rédei Zsolt nyerte el. (Fotó: OMVK)

Várpalota Város Nagydíját, a Várpalotai Bányász Horgász Egyesület a Bakonyerdő Zrt. különdíját, a Várpalotai Badacsonyi Kertművelő Egyesület a Verga nagydíját vihette haza. A főzőverseny nagydíját a családsegítő szolgálat és a várpalotai polgármesteri hivatal közös csapata, míg a főzőverseny fődíját a Sümegi Kinizsi Vadásztársaságot képviselő Rédei Zsolt elnök vehette át a remekbeszabott gombás szarvasborjú pörköltért.

 

Forrás: OMVK

Tovább olvasom

Vadászat

Engedély nélkül tartott lőfegyvert – elfogták

Print Friendly, PDF & Email

Egy vépi férfi engedély nélkül tartott lőfegyvert. A TEK elfogta

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Nemzeti Védelmi Szolgálat jelzésére, a Terrorelhárítási Központtal együttműködve fogták el a szombathelyi rendőrök a vasi férfit. A Nemzeti Védelmi Szolgálat jelzését követően, a szombathelyi rendőrök felkérésére a Terrorelhárítási Központ 2023. május 24-én, a délelőtti órákban elfogott egy vépi férfit, aki engedély nélkül tartott lőfegyvert, valamint lőszereket.

A kutatás során a nyomozók egy lőfegyvert, valamint hozzá tartozó 140 darab lőszert, továbbá egy légfegyvert és hozzá tartozó 174 darab lőszereket is lefoglaltak. A férfit a szombathelyi rendőrök gyanúsítottként kihallgatták, melynek során beismerő vallomást tett. Vele szemben a Szombathelyi Rendőrkapitányság lőfegyverrel visszaélés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárást indított.

Forrás: Rendőrség

Tovább olvasom