Keressen minket

Vadászat

Beszámoló a Baranya Vármegyei Vadásznapról

Print Friendly, PDF & Email

Vadásznapot szerveztek Baranya vármegyében

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Napokig tartó esős időjárást követően, igazi tavaszi napsütés várta az OMVK Baranya vármegyei Területi Szervezete által rendezett vadásznap résztvevőit május 20-án Szentlőrincen.

Fotó: OMVK

Az évente megrendezésre kerülő eseményen a vármegye vadászatra jogosultjai, szakmai partnerei, vadászok, családtagok és érdeklődők tölthetnek el együtt egy élménydús napot. Az ingyenesen látogatható rendezvényen az ünnepi programok mellett vadétel főző verseny, trófeakiállítás, bábelőadás, erdei iskola foglalkoztató, honvédségi bemutató, terepjárók és vásárosok várták a vendégeket.

A már hagyományosnak mondható programok idén is a Hubertus Szentmisével vették kezdetüket, melyet Ronta László esperesplébános celebrált.

A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Az Országos Magyar Vadászkamara (a továbbiakban: Kamara) a hivatásos, valamint a sportvadászok önkormányzattal rendelkező, közfeladatokat, továbbá általános szakmai érdekképviseleti feladatokat is ellátó köztestülete, (Ábra: OMVK)

Nincs vadásznap a Baranya Vadászkürt Együttes nélkül, ezúttal is az Európa bajnokságra készülő csapat pompás kürtszólamai kísérték az ünnepi eseményeket. Köszöntőt mondott Koltai Péter, Szentlőrinc város polgármestere, majd Agyaki Gábor kamarai elnök megnyitó beszéde következett.

A vadásznap alkalmával együttműködési megállapodás aláírására került sor a vadászkamara területi szervezete és a horvátországi Eszék-Baranyai Vadászszövetség között. A horvátországi delegációt Ivica Budor a Horvátországi Vadászszövetség Elnöke vezette, Antun Blažević megyei elnök volt az aláíró fél, továbbá az együttműködést beszédében Drago Horvat a Horvát Köztársaság Magyarországi Főkonzulja méltatta. Agyaki Gábor kamarai elnök megköszönte a horvát vendégeknek, hogy jelenlétükkel megtisztelték a vadásznapi rendezvényt és kifejezte reményét, hogy a megállapodás aláírásával új erőre kapnak a két ország közötti szakmai, kulturális és baráti kapcsolatok.

Ezt követően a kitüntetések átadására került sor, az elismerésekben részesülők 2023-ban az alábbiak:

A Vadászati Kulturális Egyesület által alapított Hubertus Kereszt Kitüntetés

Ezüst fokozat:

 • Gyuricza Zoltán
 • Kalocsa Krisztián
 • Tamás Róbert

Arany fokozat:

 • Balogh Imre
 • Bélavári Antal
 • Bischof András
 • Bózsing Márk
 • Csernik Gábor
 • Dr. Bognár József
 • Gábor Rezső
 • Hortobágyi László
 • Kádár Frigyes
 • Kisztner István
 • Kőrösi Imre
 • néhai Miszlang Lajos (postumus)
 • Mráz Gábor
 • Peterácz János
 • Szüle Pál
 • Tarnaj Ivan
 • Torma Ferenc
 • Tóth Péter

Gyémánt fokozat: Ivica Budor

A Baranya Megyei Vadásztársaságok Szövetsége felterjesztése alapján az Országos Magyar Vadászati Védegylet „Nimród Vadászérem” kitüntetésében részesült:

 • Bada Sándor
 • Bordás Flórián
 • Hlaszni Lajos
 • Karnis Balázs
 • Partos Kálmán
 • Pusztai János

Az Országos Magyar Vadászkamara Baranya vármegyei területi Szervezete felterjesztése alapján Vadászkamara Érdemérem kitüntetést vehetett át:

 • Gáspár Géza
 • Szabó Szilárd
 • Winfired Wiens

Az Országos Magyar Vadászatai Védegylet „Magyar Vadászatért Érdemérem” kitüntetését kapta: Bognár Zoltán

Vadászkamara Aranyérem kitüntetésben részesült: dr. Visegrády Zoltán

A Baranya megyei Vadásztársaságok Szövetsége Intéző Bizottsága felterjesztése alapján az Országos Magyar Vadászati Védegylet által 2004-ben alapított „Gróf Nádasdy Ferenc Emlékplakettet” 2023-ban az Ormánság Gyöngye Földtulajdonosi Vadásztársaság vehette át.

Keresőtávcsövek és hőkamerák széles választéka, a budapesti FROMMER Fegyverboltban. Kattints a képre!

A délelőtti ünnepi események az új vadászok avatásával zárultak. A fogadalom szövegét Horváth Csaba kamarai titkár az Állami Vadászvizsga Bizottság vármegyei elnöke olvasta fel, az új vadászokat Hohmann Péter az Országos Magyar Vadászkamara Baranya Vármegyei területi Szervezetének sportvadász alelnöke avatta

Fotó: OMVK

Miközben a Vásártéri pavilonban sor került az Ormánság Gyöngye Ft. Vt. által berendezett színvonalas trófeakiállítás megnyitójára, a vadászatra jogosultak, egyesületek standjain a vadétel főző verseny keretében már elkészültek a vadból és halból készült ízletes ételek, melyeket a Peteli Gábor szakács, gasztronómus vezette zsűri bírált el. Míg a felnőttek, vadászok a trófeákat, vagy terepjárókat mustrálták, a gyermekeknek sem kellett unatkozniuk. A Mecsekerdő Zrt. sátránál kézműves foglalkozás, természetismereti játékok, a honvédség standján Airsoft lövészet, a színpadon pedig a Márkus színház Égig érő fa című vásári bábelőadása várta a kicsiket és nagyokat.

A délután egyik legnépszerűbb programja a vadászkutya bemutató volt, ahol dr. Visegrády Zoltán szakmai kommentárjai kíséretében nemcsak számos vadászkutya fajtával ismerkedhettek meg az érdeklődők, hanem a vizslák munkájából is kaphattak ízelítőt.

Fotó: OMVK

15 órától ismét a vadászkürtöké volt a főszerep, gyermek- és ifjúsági kategóriában mérték össze tudásukat a fiatalok. A jó hangulatú, izgalmas és színvonalas verseny Kovács Márk vezetésével zajlott, a közönség együtt izgult a versenyzőkkel és a sikeres produkciókat nagy tapssal jutalmazta. Túlzás nélkül mondhatjuk, hogy a négy fős zsűri nehéz helyzetben volt, de a fiatalok által előadott kötelező és választott szignálokat hallgatva abban biztos lehetett, hogy Baranyában folytatódnak a vadászkürtös hagyományok.

Fotó: OMVK

Délután 5 órára eredményhirdetésre gyűltek össze a főzőcsapatok, és a vadásznaphoz kapcsolódó versenyek résztvevői. A vadászok bor – és pálinkaversenyét Mészáros Kálmán értékelte, a lövészverseny eredményeit Horváth Csaba kamarai titkár ismertette, az ifjú vadászkürtösök Agyaki Gábor kamarai elnöktől vehették át a díjakat és végül, de nem utolsó sorban Peteli Gábor kapott szót, aki már évek óta lelkes segítője és szakavatott bírálója a vadásznapi főzőversenynek, sokat tett azért, hogy a rendezvényen elkészített ételek ma már kiemelkedő minőséget képviselnek.

A vadásznapi versenyszámok díjazottai:

Ábra: OMVK

Forrás: OMVK

Vadászat

Lezárt akta: orvvadászott

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A ceglédi nyomozók befejezték annak a 42 éves csemői férfinak az ügyét, aki a gyanú szerint a tilalom ellenére lelőtt egy 2 éves őzsutát, ráadásul vadászlőfegyver engedéllyel sem rendelkezett.

Fotó: Rendőrség

A csemői vadásztársaság egyik képviselője tárcsázta a segélyhívót 2022. augusztus 16-án nem sokkal dél előtt, mivel a tanyája melletti gyümölcsös irányából feltételezhetően kispuskából leadott lövést hallott. Kövér gázzal a hang irányába indult autójával, majd az egyik dűlő sarkán egy 2 év körüli nyakon lőtt őzsuta friss tetemét találta. Ezzel egyidőben a közelben sietve távozott gépkocsijával a 42 éves csemői K. Ferenc, akit a rendőrök pár órával később otthonában elfogtak.

A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A nyomozók a férfi lakásában kutattak, lövedéket, esztergált hangtompító jellegű csövet, valamint 130 sörétólmot is találtak, mind lefoglalták.

Az ügyben kirendelt igazságügyi fegyverszakértő megállapította, hogy a lefoglalt esztergált fémcső egy házilag készített hangtompító, melyen keresztül 22 Long Rifle kaliberű lőszer lőhető ki, ami megegyezik az őzből lefoglalt lövedék kilőtt elemével. Az igazságügyi fizikus szakértői vélemény szerint K. Ferenc bal kezének letapogatására használt mintahordozó felületén kimutathatók olyan, jellegzetes elemösszetételű szemcsék, melyet tűz-vagy gáz-riasztófegyver elsütésekor keletkeztek.

Fotó: Rendőrség

A Pest Vármegyei Kormányhivatal Vadászati Hatósága a hatályos végrehajtási rendelet értelmében az őzsuta értékét 100.000 forintban határozta meg.

A 42 éves férfi a kihallgatásán a terhére rótt bűncselekményt tagadta, a gyanúsítás ellen panasszal nem élt. Védekezésében elmondta, hogy nem lőtt, egy petárdát dobott el, a vaddisznók miatt, tagadta, hogy bármilyen lőszere, vagy lövésre alkalmas eszköze volna.

Fotó: Rendőrség

A Ceglédi Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya a férfival szemben orvvadászat bűntettének megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárást befejezte, az ügy iratait az ügyészségnek átadta.

Forrás: Rendőrség

Tovább olvasom

Vadászat

Vadász-gyermeknap: Hetedszerre sem unalmas

Print Friendly, PDF & Email

Vadász-gyermeknapot tarttak Várpalotán

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Ha van Veszprém vármegyében olyan, vadászathoz kapcsolódó közönségrendezvény, ami egyformán mozgat meg helyieket és távolabbról érkezőket, karon ülő kisgyereket és nagyszülőket, vadászokat és a vadat „csak” fogyasztókat, az egyértelműen a várpalotai vadász-gyermeknap!

Fotó: OMVK

Az Országos Magyar Vadászkamara (a továbbiakban: Kamara) a hivatásos, valamint a sportvadászok önkormányzattal rendelkező, közfeladatokat, továbbá általános szakmai érdekképviseleti feladatokat is ellátó köztestülete, (Ábra: OMVK)

Annak idején (a Vadászati Kultúra Napja rendezvény Keszthelyre való „költözése” után) merész vállalkozás volt teljesen új tematikájú eseményt hozni a Thury-vár ódon falai alá, az idő azonban igazolta azok elkötelezettségét és bátorságát, akik összefogása révén idén már hetedszer telt meg mosolygó gyermekarcokkal Várpalota belvárosa.

Mire a Bakony Vadászkürt Egylet tagjainak köszönhetően a hivatalos megnyitó kezdetét jelző kürtszignálok felharsantak, az egy négyzetméterre jutó kicsik száma csak egy óvodában lehetett volna nagyobb, mint a Thury-vár környékén.

Mint Pap Gyula, a Veszprém Vármegyei Vadászkamara elnöke köszöntőjében rámutatott: a vadászkamara az ifjúsági programja megvalósításán keresztül mindig is prioritásként kezelte a vadászat népszerűsítését a gyermekek, vagyis a jövő felnőttei körében. A várpalotai „vadásznap a gyerekekkel, gyereknap a vadászokkal” elnevezésű összejövetel bizonyította életképességét az elmúlt évek során, hiszen ha nincs koronavírus, idén már nyolcadszor ünnepelhetnénk együtt. Mindez nem volna lehetséges a támogatók, vagyis a kamara, a vadászszövetség, a Bakonyerdő és a Verga Veszprémi Erdőgazdaság Zrt., a Várpalota Város Önkormányzata, a Thury-Vár Nonprofit Kft. és a főzőcsapatok nagylelkű közreműködése nélkül.

Katona Csaba alpolgármester úr a városi önkormányzat nevében mondott köszönetet azok felé, akik önzetlensége évről évre sokak számára teszi lehetővé egy önfeledt nap eltöltését Várpalotán, a vadászat égisze alatt. Mint rámutatott: ez az összejövetel sokak számára kedvező alkalom arra is, hogy legyőzzék a vadhústól való idegenkedésüket, hiszen amellett hogy a vadhús – megfelelő hozzáértéssel elkészítve – kulináris élményt nyújt, fogyasztása a háziállatok húsánál sok tekintetben egészségesebb.

A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A köszöntők elhangzása után került sor az elismerések, kitüntetések átadására. A Magyar Vadászatért Érdemérem kitüntetésben részesült – posztumusz – az év elején elhunyt Kötél László vadásztársunk. Az elismerést az özvegye vette át. Pál Lajos és Tóth Attila a vadászokért és a vadászatért végzett kiemelkedő munkájáért az Országos Magyar Vadászkamara Érdemérmével lett gazdagabb. Eckert Zoltán a vadgazdálkodásban, a vadászatban és a vadászati kultúra ápolásában végzett példaértékű tevékenységével a Nimród Vadászérmet érdemelte ki. A Csingervölgyi Vadásztársaság magyar vadgazdálkodás és vadászat fejlesztése, a természeti értékek védelme, a szakma hírnevének megőrzése érdekében kifejtett eredményes tevékenységét gróf Nádasdy Ferenc Emlékplakettel ismerték el.

Fotó: OMVK

A vár környékén és magában a várban egész nap térítésmentesen szolgálta a nagyszámú érdeklődő önfeledt kikapcsolódását a megszokott, vurstli jellegű szórakozáson (arcfestés, ugrálóvár, körhinta stb.) túl a lézeres lövészet, a hordozható planetárium, a Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság haditechnikai bemutatója, a solymászok és a vadászkutyások ismeretterjesztő előadásai valamint a Thury-vár és a környék történelmét bemutató kiállítások.

Fotó: OMVK

A főzőverseny résztvevői ezúttal is gondoskodtak róla, hogy a vadász-gyereknapra ellátogató családok gasztronómiai tapasztalatokkal is gazdagodhassanak. Ha igaz a mondás, és az ő szívükhöz is a gyomrukon át vezet az út, akkor ez alkalommal is sikerült javítani a vadászok imázsát. Hogy a főzők munkája se maradjon elismerés nélkül, szakértő zsűri által odaítélt díjakkal gazdagabban térhettek haza a csapatok: Az Ősi Sárrét Vadásztársaság III., a Tési Fennsík Vt. valamint a Mesterszakácsok és Bazsi formáció II., a Hajag Vidéki Vt., a Diana Vadászhölgy Klub és a Csobánc Vt. I. díjjal lett gazdagabb. A Verga Veszprémi Erdőgazdaság Zrt.

A főzőverseny fődíját Rédei Zsolt nyerte el. (Fotó: OMVK)

Várpalota Város Nagydíját, a Várpalotai Bányász Horgász Egyesület a Bakonyerdő Zrt. különdíját, a Várpalotai Badacsonyi Kertművelő Egyesület a Verga nagydíját vihette haza. A főzőverseny nagydíját a családsegítő szolgálat és a várpalotai polgármesteri hivatal közös csapata, míg a főzőverseny fődíját a Sümegi Kinizsi Vadásztársaságot képviselő Rédei Zsolt elnök vehette át a remekbeszabott gombás szarvasborjú pörköltért.

 

Forrás: OMVK

Tovább olvasom

Vadászat

Engedély nélkül tartott lőfegyvert – elfogták

Print Friendly, PDF & Email

Egy vépi férfi engedély nélkül tartott lőfegyvert. A TEK elfogta

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Nemzeti Védelmi Szolgálat jelzésére, a Terrorelhárítási Központtal együttműködve fogták el a szombathelyi rendőrök a vasi férfit. A Nemzeti Védelmi Szolgálat jelzését követően, a szombathelyi rendőrök felkérésére a Terrorelhárítási Központ 2023. május 24-én, a délelőtti órákban elfogott egy vépi férfit, aki engedély nélkül tartott lőfegyvert, valamint lőszereket.

A kutatás során a nyomozók egy lőfegyvert, valamint hozzá tartozó 140 darab lőszert, továbbá egy légfegyvert és hozzá tartozó 174 darab lőszereket is lefoglaltak. A férfit a szombathelyi rendőrök gyanúsítottként kihallgatták, melynek során beismerő vallomást tett. Vele szemben a Szombathelyi Rendőrkapitányság lőfegyverrel visszaélés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárást indított.

Forrás: Rendőrség

Tovább olvasom