Keressen minket

Vadászat

KITEKINTŐ: Lengyelország – Marcin Janik vérebes utánkeresése

Print Friendly, PDF & Email

KITEKINTŐ rovatunk Marcin Janik lengyel vérebes utánkeresőt mutatja be, aki kutyájával Alfával, egy sebzett őzbakot hozott terítékre.

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Az én vadásztörténetem 2010-ben kezdődött, ellentétben a legtöbb kollégámmal, akik apjuktól vagy nagyszüleiktől örökölték a vadászat iránti szenvedélyüket. Jóbarátom fertőzött meg ezzel a szenvedéllyel, megmutatta, hogy először a vadászterületen kell gondoskodni a vadról, és csak azután vadászni – vágott bele az Agro Jager News érdeklődésére a Lengyelországban élő Marcin Janik vérebes utánkereső.

Marcin Janik és kutyája Alfa Fotó: Agro Jager News

Egy Krakkó melletti kisvárosban élek – folytatta, és ezen a környéken a “Ponowa” vadászklubban is vadászok. A “Ponowa” vadászklub 1948 óta létezik, kezdettől fogva két 45-ös és 46-os vadászkörzetet bérelt a Kis-Lengyelország tartomány Myślenice területén. A Kör jelenleg egy 64. számú mezei vadászkörzetet bérel, melynek hasznos területe 4412 ha, ezen belül 166 ha erdőterület. Működési területe Kopanka község Tyniec mellett, Skawina közelében, ide tartozik Rzozów, Jurczyce, Polanka Hallera.

Amikor vadász lettem, a kollégáimmal többször kértük a sebzett vad utánkeresését. Érdekelni kezdett a vadászati kinológia, különösen a sebzett nagyvadak felkutatása. A választásom egy nagyon nemes fajtára esett, ez a bajor hegyi véreb. 2016-ban részt vettem a Klub Posokowców PZŁ, az ISHV tagja által szervezett workshopokon. Egyedül, kutya nélkül jártam ezekre a workshopokra, hogy elsajátítsam a szükséges ismereteket. Ezek között volt többek között a nyomvonalak kialakításának módszertana, a kutya természetes nyomon való munkára felkészítése, a kutya munka közbeni viselkedése, engedelmesség és együttműködés a vezetővel, a kutya elhelyezése és a lövésre adott reakció, valamint vadászat gazdasági és jogi vonatkozásai. A workshopokon kutyás és hozzám hasonló kutya nélküli vadászok is részt vettek.

2017-ben vásároltam meg a bajor hegyi vérebet – Diana Leśny Akord FCI szukáját a Bajor Mountain Hound Club klub kenneléből – Maciej Kopećtől és tagja lettem a lengyelországi PZŁ ISHV bajor hegyi véreb klubnak. Elkezdtem egy több hónapos képzést, amely a workshopokon korábban tárgyalt kérdéseket tárgyalta. Elvégeztem az összes formalitást, ami lehetővé tette Diana tenyésztési engedélyének megszerzését. Megalapítottam egy kennelt “z Wietrznego Gaju FCI” néven. 2020-ban Diana életet adott első A alom kölykeinek. Nyolc egészséges kölyökkutya született, köztük Alfa z Wietrznego Gaju FCI. Alfa egy nőstény kutya, akit azzal a gondolattal hagytam a kennelemben, hogy egyszer utánkereső is lehet.

A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Eddig Diana Leśny Akord I. fokú hasznossági bizonyítványt és egy természetes vadászterületen végzett vadászkutya munka értékelése 3. fokú oklevelet szerzett, míg az Alfa z Wietrznego Gaju FCI I. fokú hasznossági bizonyítványt és egy vadászkutya munkavizsgát is, ami természetes vadászterületen ért el.

Májusban kezdődik az őzbakvadászat Lengyelországban, ebben az időszakban egy jól képzett vadászkutya mindig talál munkát, kitöltve az ASP-betegség okozta kevesebb vaddisznószámmal összefüggő vadászatok hiányát.

Szombaton kora reggel kaptam egy hívást: Jurek hívott és közölte, hogy vendégvadászok érkeztek és egy őzbak elveszett. A vadász
egy .308WIN fegyverrel érkezett, amihez Geco lőszert használ.

Marcin Janik kutyája, Alfa. Fotó: Agro Jager News

A vadászat Beszkid Małyban zajlott. Tekintettel arra, hogy szombatra már voltak terveim, megbeszéltük a délutáni órákat. Délután 4 órakor érkeztem a vadászterületre, vagyis 10 órával a sebzés után. Ott találtam Jureket, aki egy vendéget vezetett. Bejelentéséből megállapítottam, hogy a vadász kora reggel őzbakra vadászott. Az őzbakra egy búzatáblában tettek lövést, amely ezt követően körülbelül 250 métert futott és beugrott a bokrok közé. Amikor a vadász leadta a lövést, azt gondolta, hogy magasan a bal első lábát lőhette el. Az elugrás helyét megjelelölték.

A Jurekkel történt egyeztetést követően, 9.00 órakor a helyszínre érkezett az első hegyi véreb vezető, aki 400 m után kezdte meg a munkát, 13.00 órakor pedig a második vezető két kutyával, de azok sem találták meg az őzbakot.

Alfa jól dolgozott, de nagyon kevés csapajelet tudtak rögzíteni. Fotó: Agro Jager News

A megbeszélések után, miközben Alfával és Jurekkel a forgatásra ért, viccelődött velem, mondván, hogy “ha ez a kutya megtalálja az agancsost, akkor bármiyen áron, de megveszi”. Miután elértem azt a területet, ahol a felvétel készült, letettem az Alfát, hogy személyesen lássam a felvételt.

Csontdarabokat találtam ott és felvettem az Alfát a peremre, és elkezdtünk a keresést. Alfa csontdarabokat, búzatermést és ruhavágást találva követte az őzbakot. Tekintettel arra, hogy az őz láblövést kapott, nem számoltunk azzal, hogy sok vér lesz az ösvényen, éppen ellenkezőleg, az ilyen lövések általában kevés szinezést adnak, és vezetőként teljes mértékben bízni kell vörös barátunk képességeiben.

Megbízható távcsövet keresel? Távolságmérős távcsövek és minden, ami a megfigyeléshez kell – > FROMMER Fegyverbolt! Kattints a fényképre!

Ebben az esetben is így volt és a csapa teljes hosszában nem találtunk vért, de egy jól képzett bajor hegyi kopónak ez nem jelentett problémát.
A rálövés helyétől a közeli bokrokig, a szarvas körülbelül 350 métert tett meg, majd egy kis, sűrű erdőben találtunk még egy csontdarabot, azaz körülbelül 500 méter után és ez volt az utolsó megerősítésünk ebben az utánkeresésben. Ebben az erdőben az Alfa jobbra fordult és ismét kimentünk búzára, ahol 250 m megtétele után belevágtunk az akkor már 150 cm magasra nőtt repcébe.

Marcin Janik hűséges kutyája: Alfa. Fotó: Agro Jager News

A repcében bementünk a permetező utakra és akkor tudtam, akkor láttam, hogy jól megyünk, hiszen a kutya, Alfa, nyugodtan dolgozott. A műszaki út kb. 200 m megtétele után az Alfa határozottan balra fordult, ahol 30 m után elakadt az őzbakunk! Onnan a utolsó erejével felpattant és távolodni kezdett tőlünk. Alfa ekkor hangosan ugatni kezdett, odamentem hozzá és hajszára engedtem. Vártam, néztem a nyomkövetőjét és hallgatóztam, hogy merre járhat a kutyám.

Lengyelország: Marcin Janik és hűséges kutyája Alfa Fotó: Agro Jager News

Kicsit meglepődtem, amikor észrevettem, hogy a Garmin készüléken egyre nő a távolság: Alfa üldözte az őzbakot. Lassan Jurekkel közeledtünk.

Természetesen nem felejtettünk el tisztelegni a terítéke előtt: megkapta az utolsó falatot és töreteket, ahogyan a kutya is. Jól esett, mert este, otthon, felhívott  az őzbakvadász és megköszönte az őzbak felkutatását és az ő hibázása után a mi munkák előtt tisztelgett. Lenyűgözte Alfa munkája, és kijelentette, hogy mindenkinek elmondja ezt a teljesítményt. Itt szeretném idézni a bajor hegyi vérebbel való munka mottóját, amely minden vérebest elkísér, amelyet Bergien fogalmazott meg:

„Ahhoz, hogy bajor hegyi vérebet vezess, újra szenvedélynek és szerelemnek kell lenni! Aki nem szándékozik feláldozni erejét, sőt egészségét, aki az ügy szeretetéért még az alvást sem kívánja feláldozni, az ne vegyen pórázt, vezetéket a kezébe. Aki viszont kötelességét érzi és buzgón igyekszik teljesíteni, akiben felébred a vadászó ősösztönt, aki puskával sétál az erdőn, a sűrűkben a vadhoz, akit elragadtat hűséges kutyájának csaholó hangja, csak ő vezetheti ezt a nemes fajt.”

 

Marcin Janik elbeszélése nyomán, magyarra fordította: Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M.

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Itt jelentkezzen: marketing@agrojager.hu

Vadászat

Lezárt akta: orvvadászott

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A ceglédi nyomozók befejezték annak a 42 éves csemői férfinak az ügyét, aki a gyanú szerint a tilalom ellenére lelőtt egy 2 éves őzsutát, ráadásul vadászlőfegyver engedéllyel sem rendelkezett.

Fotó: Rendőrség

A csemői vadásztársaság egyik képviselője tárcsázta a segélyhívót 2022. augusztus 16-án nem sokkal dél előtt, mivel a tanyája melletti gyümölcsös irányából feltételezhetően kispuskából leadott lövést hallott. Kövér gázzal a hang irányába indult autójával, majd az egyik dűlő sarkán egy 2 év körüli nyakon lőtt őzsuta friss tetemét találta. Ezzel egyidőben a közelben sietve távozott gépkocsijával a 42 éves csemői K. Ferenc, akit a rendőrök pár órával később otthonában elfogtak.

A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A nyomozók a férfi lakásában kutattak, lövedéket, esztergált hangtompító jellegű csövet, valamint 130 sörétólmot is találtak, mind lefoglalták.

Az ügyben kirendelt igazságügyi fegyverszakértő megállapította, hogy a lefoglalt esztergált fémcső egy házilag készített hangtompító, melyen keresztül 22 Long Rifle kaliberű lőszer lőhető ki, ami megegyezik az őzből lefoglalt lövedék kilőtt elemével. Az igazságügyi fizikus szakértői vélemény szerint K. Ferenc bal kezének letapogatására használt mintahordozó felületén kimutathatók olyan, jellegzetes elemösszetételű szemcsék, melyet tűz-vagy gáz-riasztófegyver elsütésekor keletkeztek.

Fotó: Rendőrség

A Pest Vármegyei Kormányhivatal Vadászati Hatósága a hatályos végrehajtási rendelet értelmében az őzsuta értékét 100.000 forintban határozta meg.

A 42 éves férfi a kihallgatásán a terhére rótt bűncselekményt tagadta, a gyanúsítás ellen panasszal nem élt. Védekezésében elmondta, hogy nem lőtt, egy petárdát dobott el, a vaddisznók miatt, tagadta, hogy bármilyen lőszere, vagy lövésre alkalmas eszköze volna.

Fotó: Rendőrség

A Ceglédi Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya a férfival szemben orvvadászat bűntettének megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárást befejezte, az ügy iratait az ügyészségnek átadta.

Forrás: Rendőrség

Tovább olvasom

Vadászat

Vadász-gyermeknap: Hetedszerre sem unalmas

Print Friendly, PDF & Email

Vadász-gyermeknapot tarttak Várpalotán

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Ha van Veszprém vármegyében olyan, vadászathoz kapcsolódó közönségrendezvény, ami egyformán mozgat meg helyieket és távolabbról érkezőket, karon ülő kisgyereket és nagyszülőket, vadászokat és a vadat „csak” fogyasztókat, az egyértelműen a várpalotai vadász-gyermeknap!

Fotó: OMVK

Az Országos Magyar Vadászkamara (a továbbiakban: Kamara) a hivatásos, valamint a sportvadászok önkormányzattal rendelkező, közfeladatokat, továbbá általános szakmai érdekképviseleti feladatokat is ellátó köztestülete, (Ábra: OMVK)

Annak idején (a Vadászati Kultúra Napja rendezvény Keszthelyre való „költözése” után) merész vállalkozás volt teljesen új tematikájú eseményt hozni a Thury-vár ódon falai alá, az idő azonban igazolta azok elkötelezettségét és bátorságát, akik összefogása révén idén már hetedszer telt meg mosolygó gyermekarcokkal Várpalota belvárosa.

Mire a Bakony Vadászkürt Egylet tagjainak köszönhetően a hivatalos megnyitó kezdetét jelző kürtszignálok felharsantak, az egy négyzetméterre jutó kicsik száma csak egy óvodában lehetett volna nagyobb, mint a Thury-vár környékén.

Mint Pap Gyula, a Veszprém Vármegyei Vadászkamara elnöke köszöntőjében rámutatott: a vadászkamara az ifjúsági programja megvalósításán keresztül mindig is prioritásként kezelte a vadászat népszerűsítését a gyermekek, vagyis a jövő felnőttei körében. A várpalotai „vadásznap a gyerekekkel, gyereknap a vadászokkal” elnevezésű összejövetel bizonyította életképességét az elmúlt évek során, hiszen ha nincs koronavírus, idén már nyolcadszor ünnepelhetnénk együtt. Mindez nem volna lehetséges a támogatók, vagyis a kamara, a vadászszövetség, a Bakonyerdő és a Verga Veszprémi Erdőgazdaság Zrt., a Várpalota Város Önkormányzata, a Thury-Vár Nonprofit Kft. és a főzőcsapatok nagylelkű közreműködése nélkül.

Katona Csaba alpolgármester úr a városi önkormányzat nevében mondott köszönetet azok felé, akik önzetlensége évről évre sokak számára teszi lehetővé egy önfeledt nap eltöltését Várpalotán, a vadászat égisze alatt. Mint rámutatott: ez az összejövetel sokak számára kedvező alkalom arra is, hogy legyőzzék a vadhústól való idegenkedésüket, hiszen amellett hogy a vadhús – megfelelő hozzáértéssel elkészítve – kulináris élményt nyújt, fogyasztása a háziállatok húsánál sok tekintetben egészségesebb.

A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A köszöntők elhangzása után került sor az elismerések, kitüntetések átadására. A Magyar Vadászatért Érdemérem kitüntetésben részesült – posztumusz – az év elején elhunyt Kötél László vadásztársunk. Az elismerést az özvegye vette át. Pál Lajos és Tóth Attila a vadászokért és a vadászatért végzett kiemelkedő munkájáért az Országos Magyar Vadászkamara Érdemérmével lett gazdagabb. Eckert Zoltán a vadgazdálkodásban, a vadászatban és a vadászati kultúra ápolásában végzett példaértékű tevékenységével a Nimród Vadászérmet érdemelte ki. A Csingervölgyi Vadásztársaság magyar vadgazdálkodás és vadászat fejlesztése, a természeti értékek védelme, a szakma hírnevének megőrzése érdekében kifejtett eredményes tevékenységét gróf Nádasdy Ferenc Emlékplakettel ismerték el.

Fotó: OMVK

A vár környékén és magában a várban egész nap térítésmentesen szolgálta a nagyszámú érdeklődő önfeledt kikapcsolódását a megszokott, vurstli jellegű szórakozáson (arcfestés, ugrálóvár, körhinta stb.) túl a lézeres lövészet, a hordozható planetárium, a Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság haditechnikai bemutatója, a solymászok és a vadászkutyások ismeretterjesztő előadásai valamint a Thury-vár és a környék történelmét bemutató kiállítások.

Fotó: OMVK

A főzőverseny résztvevői ezúttal is gondoskodtak róla, hogy a vadász-gyereknapra ellátogató családok gasztronómiai tapasztalatokkal is gazdagodhassanak. Ha igaz a mondás, és az ő szívükhöz is a gyomrukon át vezet az út, akkor ez alkalommal is sikerült javítani a vadászok imázsát. Hogy a főzők munkája se maradjon elismerés nélkül, szakértő zsűri által odaítélt díjakkal gazdagabban térhettek haza a csapatok: Az Ősi Sárrét Vadásztársaság III., a Tési Fennsík Vt. valamint a Mesterszakácsok és Bazsi formáció II., a Hajag Vidéki Vt., a Diana Vadászhölgy Klub és a Csobánc Vt. I. díjjal lett gazdagabb. A Verga Veszprémi Erdőgazdaság Zrt.

A főzőverseny fődíját Rédei Zsolt nyerte el. (Fotó: OMVK)

Várpalota Város Nagydíját, a Várpalotai Bányász Horgász Egyesület a Bakonyerdő Zrt. különdíját, a Várpalotai Badacsonyi Kertművelő Egyesület a Verga nagydíját vihette haza. A főzőverseny nagydíját a családsegítő szolgálat és a várpalotai polgármesteri hivatal közös csapata, míg a főzőverseny fődíját a Sümegi Kinizsi Vadásztársaságot képviselő Rédei Zsolt elnök vehette át a remekbeszabott gombás szarvasborjú pörköltért.

 

Forrás: OMVK

Tovább olvasom

Vadászat

Engedély nélkül tartott lőfegyvert – elfogták

Print Friendly, PDF & Email

Egy vépi férfi engedély nélkül tartott lőfegyvert. A TEK elfogta

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Nemzeti Védelmi Szolgálat jelzésére, a Terrorelhárítási Központtal együttműködve fogták el a szombathelyi rendőrök a vasi férfit. A Nemzeti Védelmi Szolgálat jelzését követően, a szombathelyi rendőrök felkérésére a Terrorelhárítási Központ 2023. május 24-én, a délelőtti órákban elfogott egy vépi férfit, aki engedély nélkül tartott lőfegyvert, valamint lőszereket.

A kutatás során a nyomozók egy lőfegyvert, valamint hozzá tartozó 140 darab lőszert, továbbá egy légfegyvert és hozzá tartozó 174 darab lőszereket is lefoglaltak. A férfit a szombathelyi rendőrök gyanúsítottként kihallgatták, melynek során beismerő vallomást tett. Vele szemben a Szombathelyi Rendőrkapitányság lőfegyverrel visszaélés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárást indított.

Forrás: Rendőrség

Tovább olvasom