Keressen minket

Vadászat

Vadásznapot rendeztek az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban – GALÉRIÁVAL

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

 

2023. augusztus 19-én az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban rendezték meg az idei vármegyei vadásznapot, amelynek egy év után ismét a történelmi helyszín adott otthont. Míg az elmúlt évben elmosta az eső a vadásznapot, addig 2023-ban rekkenő, párás hőségben találkoztak a vadászok, akiket a lengyel díszvendégekkel együtt Gémes László, a Csongrád-Csanád Vármegyei Közgyűlés, egyben az OMVK Csongrád-Csanád Vármegyei Területi Szervezetének elnöke köszöntött. A beszámolónk végén komplett galériát töltöttünk fel.

Balról Gémes László, a Csongrád-Csanád Vármegyei Közgyűlés, egyben az OMVK Csongrád-Csanád Vármegyei Területi Szervezetének elnöke vallja, hogy a vármegye legidősebb vadászaira is figyelmet kell fordítani, így 2023-ban sem feledkezett el a legtapasztaltabb tagtársakról. Fotó: Dr. Szilágyi Gergely PhD

A magyar-lengyel kapcsolatok Szegeden történelminek mondhatóak és ezt a hagyományt aktívan ápolják is, nemcsak köztéri szobrok és közös megemlékezések formájában, hanem akkor is, amikor ünnepelnek, amikor összegyűlnek a megyei vadászok. Akik Csongrád-Csanád Vármegyében járnak, meghallhatják az ismert rigmust, miszerint: „Polak-wenger dwa bratanki, I do szabli i do szklanki.” „Magyar – Lengyel két jó barát, Együtt harcol, s issza borát.”

Lengyel delegáció Ópusztaszeren. Csongrád-Csanád Vármegyében megszokhattuk már, hogy lengyel vadászokkal is találkozhatunk.

Gémes László kiemelte, hogy a baráti kapcsolatok fontosak a vadászoknak és fontosak a vármegyének is, miközben a lengyel barátaink is örömmel elfogadják az invitálást. Ezek a vadásznapok természetesen a barátkozásról az ismerkedésről is szólnak. Hozzátette azt is, hogy a megye vadászati életében kiemelten fontos, hogy az idősebb vadászainkat köszöntsük, hogy elismerjük egy-egy társaság teljesítményét.

A FROMMER Fegyverbolt és az Agro Jager News standján romániai vendégeinkkel.

Ebben az évben új díjat alapítottak és ítéltek oda, amellyel arra szerették volna felhívni a figyelmet, hogy mennyire fontos az, hogy egy-egy vadászt nemcsak a társasága, hanem a szomszédok, a megye vadászai is elismernek. Ez összetett, hiszen nem elég, hogy a jelölt etikus vadász legyen, hanem a vadászati kultúrát is aktívan ápolnia is kell, miközben támogatja a szűken vett környezetét és segíti, a vármegye vadászati és vadgazdálkodási életét. Az első díj odaítélése sohasem könnyű – mondta, de úgy határoztak, hogy 2023-ban ezt Csányi Józsefnek, a Dorozsmai Vadásztársaság elnökének adják át. Az őrgróf Pallavicini Alfonz díjat, hagyomány teremtő módon jövőre is szeretnék megítélni.

Balról Gémes László, a Csongrád-Csanád Vármegyei Közgyűlés, egyben az OMVK Csongrád-Csanád Vármegyei Területi Szervezetének elnöke átadja az újonnan alapított, az őrgróf Pallavicini Alfonz díjat. 2023-ban elsőként Csányi József, a Dorozsmai Vadásztársaság elnöke vehette át. Fotó: Dr. Szilágyi gergely PhD

A vadásznappal párhuzamosan a vármegye állami ünnepségét is ezen a napon tartottak.

A Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-Főkapitányság vezetői is ellátogattak Ópusztaszerre.

A vármegyei vadásznapon további kitüntetéseket is adományoztak, amelyek természetesen a díjazottak kiemelkedő tevékenységét prezentálták. A munka elismerése, a figyelmesség erőt kovácsol egy-egy társaság életében is, hiszen nem szabad elfelejteni, hogy a felterjesztések mögött mindig ott áll egy-egy vadásztársaság intéző bizottsága is. Azért megható pillanatok az ilyenek, a titkolózás és a várakozás vegyes érzelmei, majd a kérdések: Te! Te biztos tudtad..

A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A vadásznapnak persze más jelentősége is van, még pedig az, hogy a bográcsok, a sültek mellé leülnek a vadászok. Ne feledjük: a Szeri-pusztán már korábban is megülték a törvényt s a törvény ma sem változott. Becsület, tisztesség, szorgalom, na, és az okosság mellett egy kis szerencse is.

A Kotogány-család reggeli óriás rántottája.

A történeti emlékpark skanzenjében áll egy szélmalom, ami köré letelepült a vadásznap. Szimbolikus a szélmalom, mert arra figyelmeztet, hogy semmi sem örök. Éppen ezért is áll, alig 30-40 kilométerre innen, Szarvason, a történelmi Magyarország mértani középpontjában egy emlékmű, amelyen ma is látható egy szélmalom.

Magyarkanizsai barátaimmal és Albert Jutkával, a Frommer Fegyverbolt ügyvezetőjével. Fotó: Dr. Szilágyi Gergely PhD

Gyerekek, agarak, sültek, bográcsok, barátok innen és határainkon túl találkoztak Ópusztaszeren. Különleges ételekkel köszöntötték egymást a vadászok. A hagyományosnak mondható pörköltek, paprikások mellett, a Kotogány család jóvoltából, reggelire, 180 tojásos lecsós egytálétel, délvidéki barátainktól kanizsai frissen sült tiszai dévérkeszeg, agyagedényben főzött „szaccs” (zöldséges-húsos egytálétel) várta a látogatókat, de volt grillcsirke, gulyás és sok más ínycsiklandó étel is.

Vadászbarátommal, elnökünkkel: akire büszkénk vagyunk! Fotó: Dr. Szilágyi Gergely PhD

Az Agro Jager News standján a Frommer vadászbolttal együttműködve füstölt sonkával turbózott kapros töltött káposztával kínáltuk a vendégeinket. Nem szabad elfelejteni, hogy a pörköltek és a paprikások elkészítése különleges tudomány s ha egy kicsit is konyít valaki a főzéshez, tudja, hogy az valójában művészet.

Hubert, a vadászmanó története Kiskundorozsmán folytatódik. A könyvet fényképre kattintva lehet megrendelni!

Miközben a FROMMER Fegyverbolt a legújabb KONUS távcsöveit mutatta be, addig a STIHL fakitermelő bemutatót tartott. A Muray galéria újabb képekkel érkezett, s mivel Csongrád-Csanád vármegyében jártunk, a Hargita Jagd Vadászbolt is széles standdal várta a vármegyei vadászokat.

A LagziSokk Együttes a Csongrád-Csanád Vármegyei Vadásznapon. Fotó: Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M.

Kézművesek, iparosok kései, ingszorítói, csontfaragásai és megannyi olvasnivalót gyűjthetett be az, aki Ópusztaszeren járt. S aki délutánig kitartott, azok a LagziSokk Együttessel is találkozhattak.

A FROMMER Fegyverbolt standján Német Ferenc (jobbról), a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara alelnöke. Albert Jutkával beszélgetett.

Örömmel láttuk, hogy rengeteg gyerek vett részt a rendezvényen, akik barátkoztak a különleges  vadászkutyákkal, meglátogatták az állatsimogatót és versenyeken vettek részt.

Lajcsika, Erdélyből, Ákosfalváról érkezett, aki a gyerekeknek szervezett rajzversenyen, üvegfestésével díjat nyert. Fotó: Dr. Szilágyi Bay Péter LL..M.

A vadászat, a vadásznap különleges közösségi programot jelentett a kilátogató vendégeknek.

Írta: Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M.
Fényképezte: Dr. Szilágyi Gergely PhD és Kotogány János

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Írjon nekünk: marketing@agrojager.hu

 

Vadászat

Vadásznapot tartottak Békés vármegyében

Print Friendly, PDF & Email

Negyedik alkalommal rendezték meg a Békés Vármegyei Vadász- és Horgásznapot Békésszentandráson

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Negyedik alkalommal rendezték meg a Békés Vármegyei Vadász- és Horgásznapot szeptember 16-án, szombaton, Békésszentandráson. A szervezők többféle programmal, illetve főzőversennyel is készültek. Mindezek mellett kitüntetéseket adtak át az arra érdemeseknek, valamint az új vadászokat is felavatták.

Fotó: OMVK

Az ünnepélyes megnyitón Sinka Imre polgármester a rendezvény fontosságát hangsúlyozta, egyben örömét fejezte ki, hogy Békésszentandrás adhat otthont az idei eseménynek. Dr. Takács Árpád, Békés vármegye főispánja kiemelte, a vadászat egy olyan értékteremtő gazdálkodás, amelyre jellemző Békés vármegye hagyomány, érték, közösség mottója.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Az Országos Magyar Vadászkamara a hivatásos, valamint a sportvadászok önkormányzattal rendelkező, közfeladatokat, továbbá általános szakmai érdekképviseleti feladatokat is ellátó köztestülete, (Ábra: OMVK)

Dankó Béla országgyűlési képviselő a vadászathoz kötődő személyes élményeit osztotta meg, és a települést érintő fejlesztésekről beszélt, köztük megemlítve a rendezvénynek helyet adó közösségi tér megújítását.Vörös Ferenc vármegyei rendőrkapitány szavai szerint a Békés vármegyei vadászközösség jogszerűen teszi a dolgát, és mint kifejtette azon vannak, hogy ez így is maradjon.

Ehhez pedig minden segítséget megadnak.Dr. Hunya Miklós, a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségének elnöke szerint a horgászok és a vadászok összetartó közösséget alkotnak, és mint elárulta a vármegyében összesen 33 ezren hódolnak e két tevékenységnek.

A megnyitóbeszédeket zárva Hrabovszki János, a Vadászkamara Békés Vármegyei Területi Szervezete, valamint a Békés Vármegyei Vadászszövetség elnöke köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, idén negyedik alkalommal rendeztek vadász- és horgásznapot, ahová ünnepelni jöttek, egyben felhívta a figyelmet néhány változásra a vadászatok kapcsán.

Fotó: OMVK

Hrabovszki János kifejtette: november 1-től a hangtompító engedélyezett vadászati eszköz lesz, amennyiben megfelel a követelményeknek. Nem tiltják az éjszakai célzóeszközöket, de csak a naplemente után, sötétben is vadászható fajok esetében. Ezen célszóeszközök használatához azonban külön kérelem és hatósági engedély szükséges. Szintén november 1-től az eddigi 18 éves kor helyett 16 éves kortól lehet majd vadászvizsgát tenni, illetve a hivatásos vadászok 4000 hektárnál nagyobb területen is elláthatnak szolgálatot.

Elismeréseket adtak át a vadgazdálkodási szakembereknek.

Fotó: OMVK

A köszöntőbeszédek után, többféle rangos vadászati kitüntetést és elismerést adtak át az arra érdemeseknek. Nimród Érdeméremben részesült Ökrös Bálint, a Vésztői Vadásztársaság tagja, valamint Köböl András, a Nagykamarási Vadásztársaság tagja, és Ficzere Ferenc, a Békésszentandrási Tessedik Sámuel Vadásztársaság tagja. Ugyanezen elismerést vehette át Dankó Béla a szarvasi Táncsics Vadásztársaság tagja, valamint dr. Lugasi József, a Dombegyházi Lévés-Farm Vadásztársaság tagja.

Fotó: OMVK

Ezután a Vadászkamarai Érdemérem átadása következett, melyet Bottáné Tisza Zsuzsanna Anikó a vármegyei vadászkamara Dianák Szakosztály bizottsági tagja, dr. Muntyán János a Kaszaperi-Végegyházi Földtulajdonosok Vadásztársaság tagja, illetve Durkó János a Gyula Bérkilövő Vadásztársaság tagja vehetett át.

A Békés vármegye Vadgazdálkodásért Érdemérmet a Wenckheim család kapta, melyet Wenckheim László vett át. Ugyanezen kitüntetést érdemelte ki Váczi Sándor, a Kettős-Körösmenti Vadásztársaság tagja, Major Attila, a Békésszentandrási Tessedik Sámuel Vadásztársaság elnöke, valamint Szatmári Zsolt, a Dévaványai Vadásztársaság hivatásos vadásza.

Fotó: OMVK

Dr. Takács Árpád főispán kitüntetését Filó Attila, a Csabai Gazdák Vadásztársaság elnöke és Illin József János, a Dévaványai Vadásztársaság elnöke érdemelte ki.

Ezt követte a rendőrségi állomány elismerése. Az eseményen Medve István címzetes rendőr főtörzsőrmester, valamint Gyulavári Imre címzetes rendőr őrnagy számára adtak át dicséretet és jutalmat.

A kitüntetések átadását követően az új vadászok avatásával folytatódott az esemény.

A nap további részében pedig zenés, szórakoztató programok, és szakmai bemutatók váltották egymást. Többek között solymász-, íjász- és kutyabemutató is volt, valamint Valaczkai Erzsébet festménykiállítását is látogathatták az érdeklődők. Trófeákból és preparátumokból összeállított kiállítás is nyílt, a Kynológiai szakbizottság bemutatóját pedig szintén megtekinthették a látogatók.

Forrás: OMVK

Tovább olvasom

Vadászat

A hangtalan motorosok

Print Friendly, PDF & Email

Az erdészek a rendőrök közös akcióban a fatolvajok és orvvadászok ellen

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Készenléti Rendőrség (KR) Mélységi Ellenőrzési Osztályának elektromos motorjait az ország különböző pontjain vetik be. A zajtalan terep-, illetve közúti motorok nagy segítséget jelentenek mind a határon szolgálatot teljesítőknek, mind a vidéki kollégáknak. Legutóbb a Veszprém vármegyei Döbröntén vetették be őket.

Fotó: Rendőrség

Nincs olyan terep, ami kifogna a KR elektromos krosszmotorjain. Ezt egy erdészeti ellenőrzés során testközelből is megtapasztalhattuk, hiszen a csendes motorkerékpárnak semmi nem jelentett akadályt, sem kavics, sem sár, sem fadarab, sem avar, de még egy félméteres gázló sem. A motor úgy ment át rajta, mint kés a vajon.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A KR Mélységi Ellenőrzési Osztályán összesen hat elektromos motor segíti a szolgálatot. Ezek közül kettő közúti, míg négy terepmotor. Ahogy arról Szepesi István törzszászlós, csoportparancsnok tájékoztatott, a nagyobb akkupakkal rendelkező közúti motorok kialakításukból kifolyólag kimondottan műutas szolgálatra alkalmasak. Egy töltéssel akár 250 km-t is elmennek, így városi szolgálatra kiválóak. Míg a kisebb akkupakkal rendelkező zéró elektromos motorokat terepen, földutakon használják, leginkább felderítésre, kutatásra. Egy töltéssel mintegy 130 km-t lehet megtenni, de persze ez függ a terepviszonyoktól is.

Fotó: Rendőrség

Mindkét motor előnye, hogy nagyon csendes, környezettudatos, hiszen nincsen károsanyag-kibocsátása, és a fenntartása is sokkal olcsóbb, mint egy belső égésű motornak. Egy hagyományos motorhoz képest azonban más a nyomatéka. Ahogy a törzszászlós hangsúlyozza, a krosszmotorok terepjáró képessége vetekszik a normál belső égésű motorokéval. Számítógépének többfajta menetfunkciója létezik, ugyanúgy, mint egy automata váltós autónak. Van városi és sportváltozat is.

Fotó: Rendőrség

A motorokkal már a határon is láttak el szolgálatot, de rendszeresen igénylik őket a vármegyei rendőr-főkapitányságok is különböző akciókhoz. Döbröntére is így kaptak felkérést. Ide egy elektromos terepmotorral és egy elektromos közúti motorkerékpárral érkeztek, és a társhatóságokkal közös szolgálatot látnak el. Erdésszel, polgárőrrel és a helyi körzeti megbízottal indulnak a bakonyi erdőbe, illetve a közeli üdülőtelepre, ahol rendszeres az illegális kvadozás és a krosszmotorozás. A cél nem más, mint a jogsértések megakadályozása, a szabályszegők kiszűrése.

Fotó: Rendőrség

Azt már Fercsák Balázs alezredestől, a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság közrendvédelmi osztályvezetőjétől tudtuk meg, hogy a főkapitányság kiemelt figyelmet fordít a megyében található erdők, természetvédelmi területek védelmére. Ennek keretében rendszeres ellenőrzéseket végeznek az erdészeti szakszemélyzettel e térségekben. Ezekhez szokták igénybe venni havi rendszerességgel a KR Mélységi Ellenőrzési Osztálya munkatársainak támogatását, akik elektromos krosszmotorokkal hatékonyan vesznek részt ezeken az ellenőrzéseken, akciókon. Az alezredes elmondta, a motoros KR-es kollégáknak – amellett, hogy nagy szerepük van az egyes tettenérések során – visszatartó erejük is van.

Fotó: Rendőrség

A zajtalan és gyorsan közlekedő járművek megjelenését Szabó András, a Bakonyi Erdő Zrt. Pápai Erdészet kerületvezető erdésze is üdvözli. Mint elmondta, náluk, az erdőkben a legnagyobb problémát az engedély nélküli krosszmotorosok jelentik. Egyrészt megsértik az erdőtörvényt, másrészt komoly balesetveszélyt is jelentenek a túrázókra, illetve az ott munkát végző fakitermelőkre, vadászokra. A szeptemberi időszakban a motorozás különösen veszélyes, hiszen most zajlik a gímszarvasbőgés, vagyis a szarvasnász, és jelentős vadászati nyomás van a területen. Az erdészek a rendőrséggel közösen lépnek fel védszolgálatok kialakításával a különböző jogsértések ellen, amibe a fentieken túl még beletartozik a falopás és az orvvadászat is, bár ezek – köszönhetően a rendszeresen ellenőrzésnek – nem jellemzőek a területen.

Forrás: Rendőrség

Tovább olvasom

Vadászat

Szántódi sikerek…

Print Friendly, PDF & Email

A SEFAG Zrt. tapasztalatai az idei bőgésről

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

SEFAG Zrt:Nyár végén azt hittük, hogy nagyon jó bőgés lesz, mert augusztus 25. és 30. között már zengett az erdő, de ezt követően elhallgattak a bikák. Érdekes módon, idén augusztus utolsó hetében jobb volt a bőgés, mint szeptember első hetében.

Fotó: SEFAG Hunting Magazine Facebook oldala

Szeptember 8-án azonban robbanásszerűen beindult és kitartott egészen 20-ig, ám utána, mintha elvágták volna, a tehenekkel már fiatal bikák jártak és az öreg agancsosok eltűntek, elfeküdtek, megfáradtak.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Szeptemberben jómagam négy – 8,60-10,10 kilogramm közötti – koros bikát hozattam terítékre. A 8,60 kilogramm trófeatömegű példány az elejtést megelőző napon az egyik koronájából az összes ágat letörte. Előző nap még láttuk, akkor dárdát mutatott, mert egy ág még fent volt, de éjjel attól is megszabadult, talán verekedett és másnapra már csak a korona töve maradt” – Nagy Árpád a SEFAG Zrt. Szántódi vadászterületének hivatásos vadásza.

Gyertek el október 12-én Nagysallérba a trófeamustránkra és nézzétek meg személyesen is a trófeákat!

Forrás: SEFAG Hunting Hungary

Tovább olvasom
Cart
  • No products in the cart.