Keressen minket

Vadászat

Modern eszközök és megoldások a vadgazdálkodásban – VIDEÓVAL

Print Friendly, PDF & Email

Szakmai konferenciát szervezett a Vadászkamara Vadvédelmi és Vadgazdálkodási Bizottsága.

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Rendkívül időszerű témacsokrot vett górcső alá 2023-as szakmai konferenciáján a Vadászkamara Vadvédelmi és Vadgazdálkodási Bizottsága. Az augusztus 25-én Tatabányán, a Tulipános Ház Rendezvényközpontban megtartott eseményen az újonnan engedélyezett eszközök alkalmazásának jogi hátterét és a gyakorlati használatot járták körbe az előadók, a téma a jelenlévők számából ítélve is hálásnak bizonyult. Az összes előadás visszanézhető!

A rendezvényt Bajdik Péter, a Vadászkamara főtitkára nyitotta meg. Köszöntőjében idézte Sabina Hossenfelder német elméleti fizikust, aki szerint: „Ésszerű dolog a múlt tapasztalataiból meríteni, azzal próbálkozni, ami már egyszer működött. Valóban ostobaság lenne, ha nem fogadnánk el az előttünk járók tanácsait. De az is ostobaság lenne, ha megrögzötten ragaszkodnánk hozzájuk.” Emlékeztetett: az elmúlt időszak jogszabálymódosításai rendkívül nagy horderejűek, és hosszú távon határozhatják meg vadászati gyakorlatunkat, ezáltal pedig a vadgazdálkodási ágazatot is. Aláhúzta ugyanakkor: a konferencia nem a vadászatról, hanem vadgazdálkodásról szól, a jogszabályi változások ez utóbbit kívánják segíteni. Hangsúlyozta: a vadászkamarának törekvése a jövőben, hogy a kettőt külön tudja választani.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Az Országos Magyar Vadászkamara a hivatásos, valamint a sportvadászok önkormányzattal rendelkező, közfeladatokat, továbbá általános szakmai érdekképviseleti feladatokat is ellátó köztestülete, (Ábra: OMVK)

Gazdálkodási tevékenységünktől a társágazatok, bizonyos érintett, érdekelt felek egyes fajok esetében a vadászati nyomás fokozását várják (miközben bizonyos társadalmi rétegek a feltétel nélküli védelemben hisznek). A magasabb teríték elérése ugyanakkor egyre nagyobb kihívás a vadászok közösségének öregedése, az aktív vadászok számának csökkenése miatt. Az afrikai sertéspestishez (ASP) kapcsolódó feladatok, a vadgazdálkodási tervek teljesítése, a vadkár megelőzése, a ragadozógazdálkodás ezen körülmények között nehezebben kivitelezhetők. Mindezért szükségessé váltak a modern megoldások, amelyek az élet más területein is egyre nagyobb teret hódítanak – vélte a főtitkár. Elmondta, hogy a Vadászkamara korábban felmérte, mekkora az igény a konferencia apropóját adó eszközök engedélyezésére. Mind kiderült egy, a hivatásos vadászok körében végzett felmérésből, a válaszadók kétharmada támogatta ezt. A Védegylettel közösen a vadászatra jogosultaknak küldött megkeresésre érkezett válaszokból pedig körülbelül ugyanez az arány köszönt vissza a hangtompítók engedélyezésével kapcsolatban. Az érdekképviseletek tehát ezeket az igényeket igyekezett érvényesíteni a jogszabályalkotóval folytatott egyeztetések során.

A szóban forgó eszközökkel kapcsolatban felmerülő vadászetikai dilemmákról szólva Bajdik Péter kiemelte: sosem az eszköz etikus vagy etikátlan, hanem a használója, az egyénnek kell meghúznia a határt, ahol egy berendezés segíti a vadászatot, de nem csökkenti minimálisra a vad esélyeit. Hozzátette: az elképzelések szerint a vonatkozó részletszabályozás, amelyeket a Vadgazdálkodási törvény várhatóan rövidesen módosuló végrehajtási rendelete tartalmaz majd, a vadászatra jogosultakra bízza majd a döntést, kívánnak-e engedélyt kérni az éjszakai célzást lehetővé tévő berendezések használatára, és kiknek is engedélyezik azt. A lakott területek közelében, az ASP elleni küzdelemben és a ragadozógazdálkodásban az éjjellátó célzóberendezések – még ha nem is oldják meg a problémát – egy hatékony részmegoldást kínálnak. A Vadászkamara álláspontja (amely megegyezik a jogszabályalkotóéval) az, hogy meghatározott, éjszaka ma is vadászható fajok elejtéséhez lehessen alkalmazni ezeket, hatósági engedély birtokában.

Ami a hangtompítót illeti, az általánosan engedélyezett lesz 2023. november 1-jétől, és ezt a döntést számos érv indokolja: elsősorban az egészségvédelem, a halláskárosodás megelőzése, de emellett a lakosság és a vadállomány nyugalma is.

A főtitkár aláhúzta: semelyik eszköz alkalmazását nem teszi kötelezővé a jogszabályalkotó. Emlékeztetett arra is: az új eszközök – így például a tűzfegyverek, a céltávcsövek, a vadkamerák, legújabban a drónok alkalmazása – megjelenésükkor mindig vitákat generáltak, generálnak. A konferencia célja nem a népszerűsítés, hanem az objektív véleményalkotáshoz szükséges információ és az alkalmazás feltételeiről szóló tájékoztatás biztosítása, hogy a jövőben ne legyenek félreértések az új eszközök használatához kapcsolódóan – zárta megnyitóbeszédét Bajdik Péter.

Hubert, a vadászmanó története Kiskundorozsmán folytatódik. A könyvet fényképre kattintva lehet megrendelni!

A konferencia befejeztével az elhangzottakat Kasuba András, a konferenciát szervező bizottság elnöke foglalta össze és értékelte. Köszönetet mondva a közreműködőknek, előadóknak úgy fogalmazott: a téma a jogszabályváltozások miatt rendkívül időszerű, az előadások pedig informatívak, hasznosak voltak. Úgy látja, hogy szükség van az új eszközökre a vadgazdálkodás eszköztárában, a vadászat etikussága pedig magukon a vadászokon múlik. Ami az elektronikus vadászati-vadgazdálkodási adminisztrációt – „elektronikus beírókönyvet” – illeti, ez szintén egy jó lehetőség lehet a jövőben. Végezetül Kasuba András megköszönte a Vadászkamara központja munkatársainak – köztük külön Rung Áron vadgazdálkodási főmunkatársnak, a konferenciát szervező Vadvédelmi és Vadgazdálkodási Bizottság titkárának – munkáját.

VIDEOFELVÉTELEK

Megnyitó beszéd

Bajdik Péter, az Országos Magyar Vadászkamara főtitkára:

Előadások

A vadgazdálkodást segítő modern eszközök használatának jogi szabályozása

előadó: Kovács Ferenc főosztályvezető, Agrárminisztérium, Vadgazdálkodási Főosztály

kérdések és válaszok

az előadás prezentációja
(pdf formátum – kattintson a letöltéshez!)

A hangtompítók bemutatása, vadászati használatuk jellemzői

előadó: Szabián Norbert, műszaki igazgató, Polgári Kézilőfegyver és Lőszervizsgáló Kft.

kérdések és válaszok

az előadás prezentációja
(pdf formátum – kattintson a letöltéshez!)

Éjjellátó eszközök változatainak bemutatása a gyakorlati használat szempontjából

előadó: Kristóf József, tulajdonos, Spektív.hu

az előadás prezentációja
(pdf formátum – kattintson a letöltéshez!)

“Hagyomány és haladás” – Modern eszközök etikus használata a vadgazdálkodási, vadászati gyakorlatban

előadó: Gálos Csaba, hivatásos vadász, Regölyi „Kapos-Koppány” Vadásztársaság

az előadás prezentációja
(pdf formátum – kattintson a letöltéshez!)

Elektronikus hívók használata a ragadozógazdálkodásban

előadó: Horváth Mihály, igazgató, SEFAG Zrt., Lábodi Vadászerdészet

kérdések és válaszok

az előadás prezentációja
(pdf formátum – kattintson a letöltéshez!)

Gyakorlati tapasztalatok a vadgazdálkodási adminisztrációt támogató elektronikus nyilvántartó rendszerről

előadó: Jakus László, vadgazdálkodási ágazatvezető, SEFAG Zrt., Szántódi Erdészet

kérdések és válaszok
kérdések és válaszok

az előadás prezentációja
(pdf formátum – kattintson a letöltéshez!)

Zárszó

Kasuba András, az Országos Magyar Vadászkamara Vadvédelmi és Vadgazdálkodási Bizottságának elnöke

Forrás: OMVK

Vadászat

A siroki gímbika

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Hevesben, Sirok határában, Pécsi Tamás meghívásának eleget téve Dr. Fekésházy Szabolcs gímszarvasra vadászott 2023. szeptember 27-28-án. 

Az élményeiről az elejtő számolt be lapunknak:

Régi osztálytársam, Pécsi Tamás meghívására érkeztem Sirokra, aki „nagyon magas színvonalon” űzi a vadászatot, és még mindig aktív ebben a hobbijában.

Fotó: Dr. Fekésházy Szabolcs

Az első estét Tamás vendégeként egyedül egy lucernás mellett töltöttem, mivel ő egy másik vendéget kísért, akit kötelessége volt ellátni. Innen az erdők királyának hangját csodáltam, miközben a körülöttem lévő tájat gyönyörködve figyeltem. Bár hallottam a gímbikák bőgését, sajnos egyet sem láttam. Mindenesetre ez a természetben eltöltött idő csodálatos élmény volt.

A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Másnap reggel Tamás jött értem, és tervei szerint a „sakáltanyára” mentünk. Addigra már feledhettem, hogy bár hallottam és láttam gímbőgést, mert most egy sokkal izgalmasabb élmény várt rám. A kocsihoz még sötétben érkeztünk, és amikor kiszálltunk, mindenfelől bőgés hallatszott. Kivártuk a hajnali világosságot, miközben izgatottan várakoztunk. A terület jól járható volt, dombok és erdők váltották egymást. Amikor Tamás meghallotta a nekem kiszemelt bikát, óvatosan elkezdtünk közelebb cserkelni hozzá. Mindig a bőgés irányába haladtunk, hogy közelebb kerüljünk. Bár a terep egyre nehezebbé vált, mivel hegynek felfelé haladtunk, Tamás többször is látta a bikát. Én azonban nem.

Fotó: Dr. Fekésházy Szabolcs

Végül Tamás megállt és jelezte, hogy bújjak el egy fa mögé. Természetesen azonnal így tettem, majd kézjelekkel mutatta, hogy a bika a gerinc alatt áll. Nézzem meg, és ha megfelelőnek találom, lőhetek. Felvettem a fegyvert, és izgalmamban alig találtam meg a távcsőn keresztül. Amikor végre megtaláltam és láttam az imponáló bikát, ahogyan bőg, magasba emeli fejdíszét, és nászindulóját fújja, elengedtem a Lapua Megát. A lövés jó becsapódási hangot adott, és a bika kb. 50 méter után hatalmas reccsenéssel zuhant az erdőbe, majd csend lett. Rövid ideig vártunk, majd a zaj irányába indultunk, és birtokba vettük a vadat. Tisztelettel adóztunk, fényképeztünk, majd a vad mellett leültünk és halkan beszélgettünk. Közben a többi gímbika ismételten elkezdte fújni az indulóját. Ez valóban csodálatos élmény volt. Visszafelé a kocsihoz még láttunk és cserkéltünk be más bikákat is, bár egy vadászaton csak egy királyt lehet elejteni. Mégis jó volt látni ezeket a szép állatokat a távcsőben, és eljátszani az elejtésük gondolatával. Régóta vadászok, de ilyen vadászati élményben még sosem volt részünk. KÖSZÖNÖM, Tomi! Tisztelet a vadnak!

Fotó: Dr. Fekésházy Szabolcs

Az esti kimenetelnél Tomi azt mondta, hogy talált egy ideális bikát számomra, és egy másik lucernás mellé fogunk kiülni. Miután felültünk és elhelyezkedtünk, elmondta, hogy a bika jobbról az erdőből szokott kilépni, több tarvaddal kísérve. A lesről jól beláthattunk a dombos, erdős, rekettyés oldalra, valamint a lucernásra. Az első bikát a domboldalon láttuk meg, egy kereső bika volt. Lőhetőnek tűnt, de sajnos nem jött elég közel a lőtávhoz, és bőgve visszament az erdőbe. Azonban nem sokkal később a többi szarvas is megkezdte a mozgását, és egymás után négy fiatal bika érkezett ki az erdőből a lucernásra, ritkán bőgve. Tamás egyszer csak megszólalt, és elmondta, hogy megjött a keresett bika a tarvadakkal együtt. Azonban messze volt tőlünk, a felső legelőn, ezért vártunk, hátha lejönnek hozzánk. Két kisebb bika lejött, de a várt bika sajnos nem. Türelmesen vártunk, de sajnos nem jött le. Azonban alig telt el öt perc, amikor balról hirtelen egy bőgést hallottunk, ami nem várt irányból érkezett. Tizenkét tarvad és egy bika sorakozott fel az erdőből, és lefelé indultak a dombon. Tamás és én is megnéztük a távcsőben a bikát, egy örökös nyolcasnak tűnt, jégághiányos felül tűzött középággal.

Fotó: Dr. Fekésházy Szabolcs

Tomi mondta, hogy ha tetszik, lőhetek. Gyorsan helyet cseréltünk, és a bika közben bőgött, miközben terelgette a tarvadakat. A céltávcsőn keresztül figyeltem, amint a bika kb. 130 méterre megállt, kihúzta magát, és ismét bőgni kezdett. Ekkor elengedtem a lövést. A bika jól jelzett, és a lövés jól hallatszott. Futni kezdett, de a jobb első lábát nem használta, majd kb. 70 méter után egy kicsit megreccsent, majd mozdulatlanná vált. Tomi azt mondta, hogy jó helyen találtam el, valószínűleg szívlövést adtam le (a zsigerléskor is ezt láthattuk), de nem értette, miért áll még mindig. Én azt mondtam, hogy azért ismét lőttem, és még egy lövést adtam le, amelynek szintén jó becsapódási hangja volt, és a bika ismét jól jelezte a találatot. A bika ismét elindult, de kb. 50 méter után felbukott, majd mozdulatlanná vált. Egy cigarettaszünet után elindultunk, hogy birtokba vegyük, majd következett a tiszteletadás, fényképezés és zsigerelés, végül pedig a vadászati élmény megbeszélése. Tisztelet a vadnak!

Fotó: Dr. Fekésházy Szabolcs

Sajnálom, hogy reggel nem készíthettünk terítéket, mert egy barátom telefonált, és sürgette, hogy siessek haza, mert egy nagy bikát sebzett, és szüksége volt a segítségemre. Ennek köszönhetően nem készült terítékfotó, de legalább az elejtés helyszínén készült néhány fénykép, ahol a vadat felállítottuk.

Írta és fényképezte: Dr. Fekésházy Szabolcs

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Írjon nekünk: marketing@agrojager.hu

Tovább olvasom

Vadászat

Vadásznapot tartottak Békés vármegyében

Print Friendly, PDF & Email

Negyedik alkalommal rendezték meg a Békés Vármegyei Vadász- és Horgásznapot Békésszentandráson

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Negyedik alkalommal rendezték meg a Békés Vármegyei Vadász- és Horgásznapot szeptember 16-án, szombaton, Békésszentandráson. A szervezők többféle programmal, illetve főzőversennyel is készültek. Mindezek mellett kitüntetéseket adtak át az arra érdemeseknek, valamint az új vadászokat is felavatták.

Fotó: OMVK

Az ünnepélyes megnyitón Sinka Imre polgármester a rendezvény fontosságát hangsúlyozta, egyben örömét fejezte ki, hogy Békésszentandrás adhat otthont az idei eseménynek. Dr. Takács Árpád, Békés vármegye főispánja kiemelte, a vadászat egy olyan értékteremtő gazdálkodás, amelyre jellemző Békés vármegye hagyomány, érték, közösség mottója.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Az Országos Magyar Vadászkamara a hivatásos, valamint a sportvadászok önkormányzattal rendelkező, közfeladatokat, továbbá általános szakmai érdekképviseleti feladatokat is ellátó köztestülete, (Ábra: OMVK)

Dankó Béla országgyűlési képviselő a vadászathoz kötődő személyes élményeit osztotta meg, és a települést érintő fejlesztésekről beszélt, köztük megemlítve a rendezvénynek helyet adó közösségi tér megújítását.Vörös Ferenc vármegyei rendőrkapitány szavai szerint a Békés vármegyei vadászközösség jogszerűen teszi a dolgát, és mint kifejtette azon vannak, hogy ez így is maradjon.

Ehhez pedig minden segítséget megadnak.Dr. Hunya Miklós, a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségének elnöke szerint a horgászok és a vadászok összetartó közösséget alkotnak, és mint elárulta a vármegyében összesen 33 ezren hódolnak e két tevékenységnek.

A megnyitóbeszédeket zárva Hrabovszki János, a Vadászkamara Békés Vármegyei Területi Szervezete, valamint a Békés Vármegyei Vadászszövetség elnöke köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, idén negyedik alkalommal rendeztek vadász- és horgásznapot, ahová ünnepelni jöttek, egyben felhívta a figyelmet néhány változásra a vadászatok kapcsán.

Fotó: OMVK

Hrabovszki János kifejtette: november 1-től a hangtompító engedélyezett vadászati eszköz lesz, amennyiben megfelel a követelményeknek. Nem tiltják az éjszakai célzóeszközöket, de csak a naplemente után, sötétben is vadászható fajok esetében. Ezen célszóeszközök használatához azonban külön kérelem és hatósági engedély szükséges. Szintén november 1-től az eddigi 18 éves kor helyett 16 éves kortól lehet majd vadászvizsgát tenni, illetve a hivatásos vadászok 4000 hektárnál nagyobb területen is elláthatnak szolgálatot.

Elismeréseket adtak át a vadgazdálkodási szakembereknek.

Fotó: OMVK

A köszöntőbeszédek után, többféle rangos vadászati kitüntetést és elismerést adtak át az arra érdemeseknek. Nimród Érdeméremben részesült Ökrös Bálint, a Vésztői Vadásztársaság tagja, valamint Köböl András, a Nagykamarási Vadásztársaság tagja, és Ficzere Ferenc, a Békésszentandrási Tessedik Sámuel Vadásztársaság tagja. Ugyanezen elismerést vehette át Dankó Béla a szarvasi Táncsics Vadásztársaság tagja, valamint dr. Lugasi József, a Dombegyházi Lévés-Farm Vadásztársaság tagja.

Fotó: OMVK

Ezután a Vadászkamarai Érdemérem átadása következett, melyet Bottáné Tisza Zsuzsanna Anikó a vármegyei vadászkamara Dianák Szakosztály bizottsági tagja, dr. Muntyán János a Kaszaperi-Végegyházi Földtulajdonosok Vadásztársaság tagja, illetve Durkó János a Gyula Bérkilövő Vadásztársaság tagja vehetett át.

A Békés vármegye Vadgazdálkodásért Érdemérmet a Wenckheim család kapta, melyet Wenckheim László vett át. Ugyanezen kitüntetést érdemelte ki Váczi Sándor, a Kettős-Körösmenti Vadásztársaság tagja, Major Attila, a Békésszentandrási Tessedik Sámuel Vadásztársaság elnöke, valamint Szatmári Zsolt, a Dévaványai Vadásztársaság hivatásos vadásza.

Fotó: OMVK

Dr. Takács Árpád főispán kitüntetését Filó Attila, a Csabai Gazdák Vadásztársaság elnöke és Illin József János, a Dévaványai Vadásztársaság elnöke érdemelte ki.

Ezt követte a rendőrségi állomány elismerése. Az eseményen Medve István címzetes rendőr főtörzsőrmester, valamint Gyulavári Imre címzetes rendőr őrnagy számára adtak át dicséretet és jutalmat.

A kitüntetések átadását követően az új vadászok avatásával folytatódott az esemény.

A nap további részében pedig zenés, szórakoztató programok, és szakmai bemutatók váltották egymást. Többek között solymász-, íjász- és kutyabemutató is volt, valamint Valaczkai Erzsébet festménykiállítását is látogathatták az érdeklődők. Trófeákból és preparátumokból összeállított kiállítás is nyílt, a Kynológiai szakbizottság bemutatóját pedig szintén megtekinthették a látogatók.

Forrás: OMVK

Tovább olvasom

Vadászat

A hangtalan motorosok

Print Friendly, PDF & Email

Az erdészek a rendőrök közös akcióban a fatolvajok és orvvadászok ellen

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Készenléti Rendőrség (KR) Mélységi Ellenőrzési Osztályának elektromos motorjait az ország különböző pontjain vetik be. A zajtalan terep-, illetve közúti motorok nagy segítséget jelentenek mind a határon szolgálatot teljesítőknek, mind a vidéki kollégáknak. Legutóbb a Veszprém vármegyei Döbröntén vetették be őket.

Fotó: Rendőrség

Nincs olyan terep, ami kifogna a KR elektromos krosszmotorjain. Ezt egy erdészeti ellenőrzés során testközelből is megtapasztalhattuk, hiszen a csendes motorkerékpárnak semmi nem jelentett akadályt, sem kavics, sem sár, sem fadarab, sem avar, de még egy félméteres gázló sem. A motor úgy ment át rajta, mint kés a vajon.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A KR Mélységi Ellenőrzési Osztályán összesen hat elektromos motor segíti a szolgálatot. Ezek közül kettő közúti, míg négy terepmotor. Ahogy arról Szepesi István törzszászlós, csoportparancsnok tájékoztatott, a nagyobb akkupakkal rendelkező közúti motorok kialakításukból kifolyólag kimondottan műutas szolgálatra alkalmasak. Egy töltéssel akár 250 km-t is elmennek, így városi szolgálatra kiválóak. Míg a kisebb akkupakkal rendelkező zéró elektromos motorokat terepen, földutakon használják, leginkább felderítésre, kutatásra. Egy töltéssel mintegy 130 km-t lehet megtenni, de persze ez függ a terepviszonyoktól is.

Fotó: Rendőrség

Mindkét motor előnye, hogy nagyon csendes, környezettudatos, hiszen nincsen károsanyag-kibocsátása, és a fenntartása is sokkal olcsóbb, mint egy belső égésű motornak. Egy hagyományos motorhoz képest azonban más a nyomatéka. Ahogy a törzszászlós hangsúlyozza, a krosszmotorok terepjáró képessége vetekszik a normál belső égésű motorokéval. Számítógépének többfajta menetfunkciója létezik, ugyanúgy, mint egy automata váltós autónak. Van városi és sportváltozat is.

Fotó: Rendőrség

A motorokkal már a határon is láttak el szolgálatot, de rendszeresen igénylik őket a vármegyei rendőr-főkapitányságok is különböző akciókhoz. Döbröntére is így kaptak felkérést. Ide egy elektromos terepmotorral és egy elektromos közúti motorkerékpárral érkeztek, és a társhatóságokkal közös szolgálatot látnak el. Erdésszel, polgárőrrel és a helyi körzeti megbízottal indulnak a bakonyi erdőbe, illetve a közeli üdülőtelepre, ahol rendszeres az illegális kvadozás és a krosszmotorozás. A cél nem más, mint a jogsértések megakadályozása, a szabályszegők kiszűrése.

Fotó: Rendőrség

Azt már Fercsák Balázs alezredestől, a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság közrendvédelmi osztályvezetőjétől tudtuk meg, hogy a főkapitányság kiemelt figyelmet fordít a megyében található erdők, természetvédelmi területek védelmére. Ennek keretében rendszeres ellenőrzéseket végeznek az erdészeti szakszemélyzettel e térségekben. Ezekhez szokták igénybe venni havi rendszerességgel a KR Mélységi Ellenőrzési Osztálya munkatársainak támogatását, akik elektromos krosszmotorokkal hatékonyan vesznek részt ezeken az ellenőrzéseken, akciókon. Az alezredes elmondta, a motoros KR-es kollégáknak – amellett, hogy nagy szerepük van az egyes tettenérések során – visszatartó erejük is van.

Fotó: Rendőrség

A zajtalan és gyorsan közlekedő járművek megjelenését Szabó András, a Bakonyi Erdő Zrt. Pápai Erdészet kerületvezető erdésze is üdvözli. Mint elmondta, náluk, az erdőkben a legnagyobb problémát az engedély nélküli krosszmotorosok jelentik. Egyrészt megsértik az erdőtörvényt, másrészt komoly balesetveszélyt is jelentenek a túrázókra, illetve az ott munkát végző fakitermelőkre, vadászokra. A szeptemberi időszakban a motorozás különösen veszélyes, hiszen most zajlik a gímszarvasbőgés, vagyis a szarvasnász, és jelentős vadászati nyomás van a területen. Az erdészek a rendőrséggel közösen lépnek fel védszolgálatok kialakításával a különböző jogsértések ellen, amibe a fentieken túl még beletartozik a falopás és az orvvadászat is, bár ezek – köszönhetően a rendszeresen ellenőrzésnek – nem jellemzőek a területen.

Forrás: Rendőrség

Tovább olvasom
Cart
  • No products in the cart.