Keressen minket
[wpml_language_selector_widget]

Mezőgazdaság

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye újabb területén jelent meg a madárinfluenza

Print Friendly, PDF & Email

Északkelet-Magyarországon is igazolták a madárinfluenza vírusát.

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Újabb Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei településen igazolta a magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét a Nébih laboratóriuma. Az érintett állomány felszámolása folyamatban van, a betegség jelenléte miatti intézkedés több mint 100 ezer állatot érint.

Fotó: NÉBIH

A Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Nyírbátor településen található az a mintegy 114 000 példányt számláló pecsenyekacsa telep, ahol a vírus H5N1 altípusának megjelenését igazolták a vizsgálatok. A betegség lehetőségére az állatok étvágytalansága és gubbasztása hívta fel az az állattartó figyelmét.

Az érintett állományok felszámolása folyamatban van. Az érintett gazdaság körül kijelölték a 3 km sugarú védőkörzetet, és meghatározták a 10 km sugarú felügyeleti (megfigyelési) körzetet. A betegség megjelenésének okait feltáró járványügyi nyomozás folyamatban van.

Ez az eset is mutatja, hogy a madárinfluenza vírusa az ország bármely területén megjelenhet. Éppen ezért kiemelt jelentőséggel bír a fokozott óvatosság és a járványvédelmi előírások szigorú betartása. Az állattartóknak mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy állataik sem közvetlenül, sem közvetve ne kerülhessenek érintkezésbe vadon élő madarakkal. Az ország magas kockázatúnak azonosított területein továbbra is kötelező a kereskedelmi céllal tartott baromfik zártan tartása. A takarmányt és az alomanyagot az ország valamennyi baromfitartó telepén lefedve kell tárolni, elkerülve azt, hogy idegen fajú állatok hozzáférjenek. Minden, a baromfitartó telepeken zajló személyi és járműmozgásnál a járványvédelmi előírásoknak megfelelően, fokozott óvatossággal kell eljárni.

Madárinfluenza kitörési pontok- Ábra: NÉBIH

A madárinfluenzával kapcsolatban minden további információ elérhető a Nébih portál tematikus aloldalán: https://portal.nebih.gov.hu/madarinfluenza

Forrás: NÉBIH

Mezőgazdaság

Az árpa már a magtárakban van

Print Friendly, PDF & Email

Adatokat közöltek az őszi árpa termésmennyiségéről

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Idén a száraz és meleg időjárás miatt az őszi vetésű szántóföldi növények betakarítása a szokásosnál mintegy két héttel korábban megkezdődött, és folyamatosan zajlik a hőségben is: az árpáé már be is fejeződött, a többi kultúra aratása is ütemesen halad, és lassan a végéhez közelít. Köszönet illeti a gazdákat szorgalmukért és kitartásukért.

Fotó: AM

Az őszi árpa vetésterülete csaknem 260 ezer hektár volt, ahonnan 1,47 millió tonna terményt sikerült betakarítani. A kultúra termésátlaga 5,7 tonna hektáronként, ám országosan nagy szórás mutatkozik. A legjobb – 6,5 t/ha feletti – terméseredmények a dél-dunántúli megyékben születtek, míg az észak-alföldi és észak-magyarországi régiókban a csapadékhiány jobban éreztette a hatását.

Több mint 864 ezer hektáron vetettek őszi búzát, amelynek az aratása megfelelő ütemben zajlik és jelenleg a terület 76 százalékáról takarították be a termést. Az országos termésátlag az eddigi területeken hektáronként 5,7 tonna körül van, ami a korábbi évekkel összehasonlítva országos szinten átlagos hozamúnak mondható. A terméseredményeket a búza esetében is befolyásolja a korábbi hónapok területenként jelentősen eltérő csapadékeloszlása. Ennek is köszönhetően a legmagasabb átlagokat Baranya és Vas vármegyékből jelentették, a legalacsonyabbakat Pest és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyékből. Nagy eltérések vannak fajtától, termeléstechnológiától függően a minőség és a mennyiség tekintetében is.

Őszi káposztarepce mintegy 174 ezer hektáron került a földbe, a betakarításának előrehaladottsága 80 százalék felett van, hektáronként 2,7 tonna termésátlaggal lehet számolni országosan. A magborsó betakarítása szintén meghaladja a 80 százalékot, termésátlaga 2,7 tonna.

A tavaszi árpa, rozs, zab és tritikálé betakarítása is folyamatosan történik. A rozs nagy részét állattartó gazdálkodók zölden betakarították, így sok helyen csak becsült termésátlaggal lehet számolni. Az eddigi betakarítási adatok alapján a rozsnál 3,1 t/ha, a tavaszi árpánál 5 t/ha, a tritikálénál 4,4 t/ha, a zabnál pedig 2,8 t/ha a termésátlag.

A betakarításra kerülő idei termésmennyiség fedezi a belföldi igényeket és a szokásos mennyiségű exportot.

Érdekesség, hogy a Copa-Cogeca 2024 évre vonatkozó aratási értékelése szerint uniós szinten a búza (-6,3%) és árpa (-9%) termelése jelentősen visszaesett.

Forrás: AM

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Lezárták a GPS-vevőket ellopó litvánok ügyét

Print Friendly, PDF & Email

Elkapták a litván bandát, Eljárás indult ellenük

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya befejezte a mezőgazdasági munkagépekről elvitt, több millió forint értékű eszközök miatt indított nyomozást. 

Fotó: Rendőrség

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a zalai rendőrök Békés vármegyei kollégáikkal együttműködve 2023. augusztus 12-én elfogtak egy férfit, aki az akkor még ismeretlen társával egy körösladányi telepről, három munkagépről öt GPS-vevőegységet vitt el több mint 10 millió forint értékben.

Fotó: Rendőrség

A zalai nyomozók megállapították, hogy a 38 és 33 éves litván állampolgárságú férfi az elmúlt hónapokban Lenti környékén is több hasonló bűncselekményt követett el. Szentgyörgyvölgyön és Csesztregen 12 millió forintos kárt okoztak a traktorok gazdáinak.

Fotó: Rendőrség

A rendőrök nemzetközi elfogatóparancsot bocsátottak ki a szökésben lévő bűntárs ellen, akit 2024. május 13-án Angliában fogtak el a hatóságok, az átadási eljárás folyamatban van. Az általa elkövetett bűncselekmények miatti nyomozást elkülönítették.

Fotó: Rendőrség

A Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság befejezte a letartóztatásban lévő gyanúsítottal szemben az üzletszerűen elkövetett lopás bűntett miatt folytatott nyomozást, az iratokat megküldte az ügyészségnek.

Forrás: Rendőrség

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Mit látnak a műholdak? Zöldugar területek ellenőrzése

Print Friendly, PDF & Email

A zöldugar ellenőrzése a gyakorlatban. Mire figyel a hatóság:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az új uniós előírásoknak megfelelően a 2023-as esztendőtől a Magyar Államkincstárnak műholdfelvételekre támaszkodva is vizsgálnia és értékelnie kell a mezőgazdasági gyakorlatokat és tevékenységeket, ezt a vizsgálatot végzi a Területi Monitoring Rendszer (továbbiakban TMR).

 

1. Miért vizsgáljuk?

Az agrár-környezetgazdálkodási (AKG) program feltételeinek megfelelően a zöldugart meg kell őrizni egész évben, vagy a zöldugar utolsó évében július 30. után lehet feltörni, a növényi részek talajba forgatásával. Kaszálást vagy szárzúzást legalább 10 cm magas tarló hagyása mellett lehet végezni, legkorábban június 1-jén.

2. Mit vizsgálunk?

Mivel 2024-ben lejár a kötelezettségvállalási időszak, így a TMR-nek egyrészt azt kell figyelni, hogy július 30-ig jelen van-e a területen a zöldugar, másrészt pedig azt, hogy június 1. előtt nem került-e sor a tábla kaszálására. A TMR jelzést ad, amennyiben a határidő előtt történik a terület feltörésére utaló, drasztikus vegetáció csökkenést mutató változás.

3. Milyen megoldási lehetőségekkel élhetnek a kedvezményezettek a konfliktus feloldására?

I.    Valós konfliktus – részterületre
Az igénylés beadója egyetért azzal, hogy a táblája egy részén a zöldugar kultúra feltörése történt. Tudatában van az érintett terület elhelyezkedésével, és annak alapján módosítja az igénylés határát.

II.    Valós konfliktus – teljes területre
Az igénylés beadója egyetért azzal, hogy az igényelt terület már nem felel meg a támogathatósági követelményeknek – feltörte a területet. A zöldugar kultúrára vonatkozó igénylés visszavonását megteszi.

III.    Nem valós konfliktus – Ellenbizonyítás
Az igénylés beadója nem ért egyetért azzal, hogy a területe nem felel meg a támogathatósági feltételeknek. Ennek bizonyítását a MobilGazda applikációban megkapott fényképkészítési feladatra válaszolva irányított fotó beküldésével teheti meg, melyhez rövid szöveges leírást is tehet.

4. Fel nem oldott konfliktusok

Amennyiben a TMR jelzésre nem reagál megadott határidőn belül a kedvezményezett, vagy a reakció nem oldja fel a konfliktust, akkor valószínűleg helyszíni ellenőrzés dönt majd a terület támogathatóságáról.

5. Példatár

1. példa:

 Június első felében nincs nyoma zöldugar kultúrának, a Sentinel-2 felvételen szabadföldfelszínt láhatunk (bal oldalon), pedig a zöldugar kultúrának a területen kéne lennie ezen időpontban. Ebben az esetben potenciális meg nem felelésről értesítjük majd a gazdálkodót. A jobb oldali képen szépen vegetál a zöldugar kultúra ugyanezen időpontban, a támogatási feltételeket betartották a területen.

2. példa:

 ​​​Áprilisi Sentinel-2 felvételen (bal) egy magas vegetációs állapotban lévő zöldugar kultúrát láthatunk, míg a júliusi felvételen (jobb) feltörésre került a tábla, emiatt potenciális meg nem felelés kerülhet megállapításra.

Forrás: MÁK

Tovább olvasom