Keressen minket

Kiemelt cikk

Vadásznap Ópusztaszeren: „Mögülték” a törvényt a Szeri-pusztán – GALÉRIÁVAL

Zord, esős, hideg, már-már késő őszi időket idéző körülmények között rendezték meg a Csongrád-Csanád megyei vadásznapot Ópusztaszeren, szeptember 17-én, sajnos egy időben a Békés megyei vadásznappal. Ópusztaszeren a vendégeket Farkas Sándor, az Agrárminisztérium, miniszterhelyettese köszöntötte, akit Gémes László, a Csongrád-Csanád megye közgyűlés elnöke, az Országos Magyar Vadászkamara Csongrád-Csanád megyei Területi Szervezet elnöke fogadott.

Csányi József, a Dorozsmai Vadásztársaság elnöke köszönti Gémes Lászllót, a Csongrád-Csanád Megyei Közgyűlése elnökét, az OMVK Csongrád-Csanád megyei Területi Szervezetének elnökét Fotó: Agro jager News

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese kiemelte, hogy vadászatnak, a vadgazdálkodásnak fontos feladatai vannak. Az agrárium kerek egészében, annak működésében, a természetvédelmi feladatokban fontos szerepet vállalnak, miközben a külterületeken élők számára is megnyugtató a hivatásos vadászok jelenléte. Üdvözölte, hogy a vadászok összefogása nemcsak határinkon innen, hanem határainkon túlra is elér, hiszen ebben az évben is Romániából és Szerbiából is érkeztek vendégek, miközben a megye a lengyel kapcsolatait mobilizálva, lengyel vadászok is elfogadták az ópusztaszeri meghívást. A vadászok határon átnyúló kapcsolatai azonban nemcsak a közvetlen határmenti társaságokra szűkülnek, hiszen képviselték magukat Korondról is.

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese köszönti a Csongrád-Csanád megyei vadásznap résztvevőit Fotó: Agro jager News

Gémes László, a Csongrád-Csanád megyei közgyűlés elnöke és az OMVK Csongrád-Csanád megyei Területi Szervezetének elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy a törvényességi feltételeket a kamara maradéktalanul betöltötte és hangsúlyozta: az őzbak vadászati szezonja hamarosan véget ér, azonban a vadászati főidény hamarosan kezdetét veszi. Az elnök megköszönte a megyei sport- és hivatásos vadászainak az együttműködését, a kamara munkatársainak a szakmaiságát. Köszöntője után átadták a megyei kitüntetéseket, elismeréseket, majd a Hubertusz megemlékezésre egy őzbak terítéke felett került sor.

A több, mint másfélórás ünnepség alatt sokan a sátrak alatt maradtak, hiszen megannyi különleges étel: pörköltek, paprikások, tiszai keszegek, temesvári gombócok, kolbászok, hamburgerek, megannyi sült, kolbász, hidegtál került elő. Csongrád-Csanád megyében szokássá vált, hogy a vadásztársaságok felajánlanak egy-egy őzet a kilátogatóknak, amelyet a társaság bográcsa mellett, szinkronban szintén feltesznek főni.

A 2022-es esztendő kitüntettjei Fotó: Agro jager News

Csányi József, a Dorozsmai Vadásztársaság elnöke kiemelte, hogy ebben az évben is felajánlottak egy őzet, amelyet Rózsa Zoltán pörköltfőző nagymesterük, tagtársuk készített el a társaság szarvas pörköltje mellett. Csányi József elnök az Agro Jager Newsnak kiemelte, hogy az éves vadásznap nagyon jó alkalom arra, hogy a szomszédos vadásztársaságok, jó barátok találkozzanak. Minden évben ki is használják ezt, és a baráti kapcsolataikat szélesítve, a munkakapcsolatokat mélyítve, előremutató beszélgetések történtek.

Szerbiából, a Vajdaságból Bosnjak Gorán a mórahalmi vadászok vendégeként különleges sülttel ledveskedett Fotó: Agro jager News

Csányi József elnök, az Agro Jager News érdeklődésére elmondta, hogy a vadásznapon rendre bemutatják az aktuális évben elejtett őzbakokat. Ezt úgy tudják megtenni, hogy szokásaik, hagyományaik szerint, az elejtők a trófeáikat Szent Hubertusz napján, egy trófeaátadó ünnepségen vehetik csak át. Ezen a napon tűzgyújtás mellett, vadászkürtös köszöntéssel üdvözlik az elejtőket, majd este, a szegedi fogadalmi templomban, a szegedi dómban (Magyarok Nagyasszonya Székesegyház), a régi liturgia szerint Hubertusz-misén vesznek részt.

Temesvárról egy egész busszal érkeztek a vadászbarátok Fotó: Agro jager News

Az ünnepség és a díjátadók, a közös trófeaszemlék, beszélgetések után az addig csak „szitáló” eső, aztán igazán rákezdett, ám a jól megépített, felállított sátrak alatt mindenkinek jutott hely. Beszélgetések, komoly trófeák, izgalmas vadászatok és persze sok jókedv, régi történet előkerült, amelyekben itt is, ott is egy kis vadászhumor mindig akadt.

A szegedi birkózó legendák, a Kalcsevics testvérpár és Lőw Szabolcs utánkereső, az ópusztaszeri vadásznapon Fotó: Agro jager News

Így történt, hogy Ópusztaszeren, a Szeri-pusztán, a szakadó eső ellenére, mögülték a törvényt a Csongrád-Csanád megyei vadászok és a vendégek határainkon innen és túl is…

Kép és szöveg: Agro Jager News

 

 

Horgászat

Kezdetét vette az őszi haltelepítési szezon a Balatonon

Balatoni hal: 2022. szeptember 22-én kezdetét veszi az őszi haltelepítési szezon a Balatonnál. 

Fotó: Balatonihal.hu

Ma reggel a Varászlói tógazdaságunkban zajlik a lehalászat, majd jövő hétfőtől már Balatonlelle-Irmapusztán folytatjuk az éves termés „betakarítását”. A fogott halakat válogatást követően szállítjuk a Balatonba. A horgászok a megszokott minőségű és mennyiségű haltelepítésekre számíthatnak, azonban idén a korábbinál kevesebb helyszínen zajlanak majd a telepítések. Ennek oka elsősorban a magas üzemanyagárak miatt megnövekedett szállítási költség, másodsorban a Balaton alacsony vízállása, melynek következtében néhány telepítési helyszínen olyan sekély a víz, amely nem tenné lehetővé a halak biztonságos leengedését.

Ábra: Balatoni hal

Arra fogunk törekedni, hogy a tógazdásagainkhoz legközelebb fekvő, biztonságos vízmélységgel rendelkező helyszínekre szállítsuk a fogott halakat. Továbbá igyekszünk tartani azt a korábbi alapelvet, hogy az éves pontytelepítési mennyiséget megközelítőleg azonos arányban osszuk el a Balaton három medencéjébe. De azoknak a horgászoknak sem kell aggódniuk, akik esetleg távolabb horgásznak egy-egy telepítési helyszíntől, ugyanis a haljelöléses vizsgálatokból tudjuk, hogy a halállomány az élőhelyi adottságok és nem pedig a haltelepítési helyek arányában oszlik el a Balatonban. A korábbi évek gyakorlatának megfelelően honlapunkon napról-napra beszámolunk a haltelepítések aktuális mennyiségeiről. Az események nyilvánosak, az előre jelzéseinket követve bárki szabadon megtekintheti a munkát.

Az alábbi táblázatban látható fajonként és korcsoportonként az éves telepítési kötelezettségünk, valamint a már idén betelepített mennyiség. Értelemszerűen a hiányzó értékeket az előttünk álló őszi telepítési szezonban fogjuk kihelyezni.

Forrás: Balatoni hal

Tovább olvasom

Kiemelt cikk

ÚJVIDÉK: Hamarosan nyílik Délkelet-Európa legnagyobb vadászati kiállítása

2022. szeptember 28. és október 2. között rendezi meg a “Novi Sad Fair” Újvidéken, Délkelet-Európa legnagyobb kiállítási területén, az 54. Vadászati és Horgászati Vásárt, a “LORIST”-ot.

Újvidéken szeptember 28-án nyitja meg kapuit az 54. Vadászati és Horgászati Kiállítás és Vásár. A LORIST Szerbia egyik legnagyobb és méltán az egyik leghíresebb megmutatkozása. A kiállítás alig három hét múlva nyílik, de déli szomszédaink már megkezdték a standok építését. Szerbia egyik legdinamikusabban növekvő városában öt napig, reggel tíz órától, este hét óráig látogatható a „LORIST”. A magyar-szerb határtól az alig 100 kilométerre fekvő Újvidékre végig autópálya vezet, mindössze csak a fizető kapuknál kell lassítani, ahol dinárral és bankkártyával egyaránt fizethetünk. A magyar állampolgárok, – a magyar-szerb megállapodások értelmében, – személyigazolvánnyal is beutazhatnak Szerbiába.

Az 54. Nemzetközi Vadászati és Horgászati Vásár széles kínálattal várja a vendégeket Délkelet-Európa legnagyobb rendezvény centrumában Fotó: Novi Sad Fair

Az 54. Nemzetközi Vadászati és Horgászati Vásáron a sportvadászat és horgászat alap- és kiegészítő felszereléseinek minden jelentős képviselője, importőre és márkája képviselteti magát. A kiállítás menedzsere, Slobodanka Žikić az Agro Jager Newsnak kiemelte, hogy a rendezvény évek óta Délkelet-Európa legfontosabb kiállításai közé tartozik. Elhelyezkedése miatt szívesen látogatnak el és találkoznak Újvidéken a vadászok és a horgászok.

Fegyverek, felszerelések, minden ami kell a vadászatra megtalálható lesz az 54. Vadászati és horgászati kiállatáson Fotó: Novi Sad Fair

Az Újvidéki Vásár azonban kiváló üzleti környezetet biztosít az üzletkötéshez, az értékesítéshez és a kapcsolatteremtéshez. Szerbiában megközelítőleg 80 000 vadászt regisztráltak a kamarák.  A város szívében elhelyezkedő vásár parkolási lehetőségei jól kiépítettek, de a város turisztikai látványosságai is nagyon kedvezőek.

Google segítségével így juthat el az újvidéki kiállításra! Kattintson!

    Hagyományos térképes nézet, arra az esetre, ha nem tudunk roaming szolgáltatásra átváltani. (Érdemes még indulás előtt lementeni)  A Novi Sabd Fair címe: Hajduk Veljkova 11, Novi Sad 21137, Szerbia

A Vadászati és Horgászvásár központi szegmense természetesen a vadászati és horgászati kiegészítők és felszerelések kínálata lesz, és várhatóan terepjárók kiállításával és kisállat bemutatóval is találkozhatunk.

A magyar-szerb határtól alig 100 kilométerre rendezik meg Délkelet-Európa legnagyobb vadászati és horgászati kiállítását és vásárát Fotó: Novi Sad Fair

A rendezvény öt napja alatt színes kísérő rendezvényekkel gazdagítják a látványosságokat, amelyek között a legkisebbeknek is kedveskednek – tájékoztatta lapunkat Dejan Dzakula, a Lov is jos ponesto főszerkesztője és a Szent Hubertusz Vadász Klub elnöke.

Szerbia. LORIST. 2022. szeptember 28. – október 2. Fotó: Novi Sad Fair

Persze a vadászfegyverek mellett, lőszereket, vadászati kiegészítőket, felszereléseket, ruházatot és lábbeliket is lehet megvásárolni. A horgászati kiegészítők, felszerelések, ruházat és lábbelik szintén nagy területet foglalnak el. Szerbiában egyébként nagy hagyományai vannak a kempingezésnek, így ezekhez a felszerelésekhez is hozzá lehet jutni – tette hozzá Slobodanka Žikić, az 54. LORIST – Vadászati és horgászati kiállítás menedzsere.

Dejan Dzakula, a szerb vadász tv, a Lov i jos ponesto főszerkesztője és a Szent Hubertusz Vadász Klub elnöke kiemelte, hogy a legkisebbeknek is szerveznek programokat Fotó: Novi Sad Fair

Szerbiában nemzeti hagyomány a vadászat, de kifejezetten nagy energiákat fordítanak a természetvédelmi területek megőrzésére, amelyek szintén bemutatkoznak a vásáron. A kiállításon jelen lesznek a vadvédelemmel és halállomány fenntartásával foglalkozó intézmények, a szakmai szövetségek, továbbá a tudományos és oktatási intézmények illetve a városi, tartományi és köztársasági intézmények is képviseltetik magukat.

Agro Jager News
Fotó: LORIST

A LORIST hivatalos honlapja

 

Tovább olvasom

Kiemelt cikk

Nyílt nap Békéscsabán, a KC-Békés Kft. telephelyén – GALÉRIÁVAL

A KC-Békés nyílt napja sok szempontból kiemelkedik a sorból. Egyrészt önerőből, a kereskedelemre támaszkodva, képes volt bekapcsolni egy magyarországi rendezvényre a romániai gazdákat, másrészt az előadók hitelességüket, nem hosszú előadásokkal, hanem rövid, gyors bemutatkozásokkal, ismertetőkkel prezentálták. A cég rövid- és hosszútávú terveiről, termékeiről, Pántye Péter és Géczi Gábor cégvezetők tájékoztatták az Agro Jager Newst.

Jobbról Pántye Péter és Géczi Gábor tulajdonosok Fotó: Agro Jager News

Pántye úr! Kérem értékelje a mögöttünk álló egy évet!

Évente egyszer találkozunk itt Békéscsabán a partnereinkkel, üzlettársainkkal és az általunk forgalmazott gépek, márkák képviselőivel. Igen nehéz tavasz és lassan nyár van mögöttünk, de jelentős változások történtek a nyugat-európai cégek portfóliójában is. Például a Lemken eladta a permetezőgépekkel foglalkozó üzletágát és a precíziós technikák felé nyitott. Megjelentek egy LEMKEN minőséget képviselő, kamerákkal felszerelt STEKEE sorközművelővel. Pár perce megérkeztek a romániai partnerek, Oláh Andor Vest-Tract kereskedelmi igazgatója és csapata is elfogadta a meghívásunkat, akik 14 erdélyi megyét képviselnek. Vetőmag kínálattal készültünk, a céggel több, mint 13 éve együtt dolgozó, megítélésünk szerint az egyik legjobb mezőgazdasági pályázatíró is elfogadta a felkérést. Azt látjuk, hogy most ilyen különösen száraz, nehéz években kell a legmegfontoltabbnak lennie a termelésnek és így nekünk is: a KC- Békés munkatársainak, hogy ne csak gépet adjunk, hanem a cégünk kapcsolatrendszerével tovább segítsük termelőinket, vásárlóinkat, partnereinket. Most, nehéz időkben mutatkozik meg, hogy mit jelent a jó üzlet. Számunkra azt, hogy vásárlás után is ott állunk a termelők mögött és segítjük az ágazatban dolgozókat. Előre mutató, profitorientált célokat tűztünk ki, mind magunk, mind pedig a termelőink számára.

Balról Berta Gábor, a Lemken Hungráia Kft. szervíz igazgatója, jobbról Pántye Péter, a KC-Békés ügyvezetője Fotó: Agro Jager News

A romániai piac most, hogy működik? Milyen gépek után érdeklődnek a termelők?

Itt áll Oláh Andor a Vest Tract kereskedelmi igazgatója mellettem, akivel a piac igényeiről beszélgettünk pár perce. Ott a 100-120 LE traktorokat keresik a gazdák és számunkra a legfontosabb az üzembiztonság. A gépeknek indulnia kell és a lehető legkisebb szervízelési költséggel szeretnék üzemeltetni. Ebben a Mc.Cormick olyan szegmenst tudott nyújtani a Solis traktorokkal, ami kiemelte a mezőgazdasági erőgépeket forgalmazó cégek sorából romániai partnerünket. A termelők gondolkodása azonban teljesen egyforma határon innen és túl, pusztán a gazdaság méretek másak, ezért kisebb vonóerőigényű és keskenyebb művelési szélességet keresnek, de a minőséget illetően az elvárások arrafelé ösztönzik a termelőket itt és Erdélyben is, hogy a lehető legkisebb szervizköltség mellett, az esetleges alkatrész beszerzés a leggyorsabb legyen. Ebben például, a Lemkennel 24-48 óra alatt képesek vagyunk reagálni és örömmel jelenthetem be azt is, hogy Magyarországon egy ütőképes, gyorsregálású szervízcsapattal bővültünk itt a békéscsabai telephelyünkön.

Jobbról Oláh Andor, a romániai Vest-Tract kereskedelmi igazgatója és romániai vendégük Fotó: Agro Jager News

Az elmúlt évben már láttunk itt Solis traktorokat. Hogyan fogadta a termelés az indiai erőgépeket és milyen kategóriában érdeklődtek a termelők? Pántye úr? Géczi úr?

Pányte Péter: A SOLIS traktorok nyugodtan mondjuk, hogy olyan karrier előtt állnak, amely végét egyáltalán nem látjuk. 2021-ben 270 gép talált új gazdára, 2022-ben ezt a számot júliusra teljesítettük. 18-tól 90 Le kategóriáig.

Géczi Gábor: A SOLIS minőségét alapvetően a szervízelés költsége és a meghibásodások rendkívül alacsony száma példázza. Gyakorlatilag a szervízelés költsége 70-80%-a más típusokhoz képest és az alkatrészek ára 50%-kal olcsóbb! Nagyon jól látszik, hogy van egy olyan szegmens az ágazatban, ahol szükség van egy, az igényekhez illeszthető kis traktorra. Ahol a nagyok nem férnek el, vagy kisebb feladatokat kell teljesíteni, ott a SOLIS verhetetlen. Ez látszik alapvetően az értékesítés volumenéből.

Vendégek egy SOLIS traktorral Fotó: Agro Jager News

Több erőgép is itt áll, de mégis a ZETOR áll a központban. Marad a márka?

Pántye Péter: Abszolút. A ZETOR a legendás Crystal 16045-össel írta be magát a magyar gazdák, a magyar mezőgazdasági gépek történelmébe. Nyugodt szívvel mondhatjuk, hogy a keleti reláció legmagasabb minősége megütötte az akkori nyugati színvonalat. A cseh mezőgazdasági gépgyártás ma fénykorát éli és a ZETOR ma már újra kínálja a hathengeres motorját is. A ZETOR gyárban soha nem álltak le a fejlesztésekkel és meggyőződésünk Géczi Gáborral, hogy jó döntésünk volt akkor, amikor a kizárólagos gépforgalmazásra aláírtuk a megállapodást. Ezt vissza is igazolta a gyakorlat. Nagyon kedvelt erőgép a magyar termelésben. Arról nem is beszélve, hogy európai cég lévén, az alkatrészbeszerzés, -ellátás gördülékeny, gyors, stabil.

A legendás ZETOR visszatért. Fotó: Agro Jager News

Ott áll egy Mc.Cormick, látunk quadokat és itt pedig egy elektromos csúszókormányzású (Elise900) rakodó áll? Hogyan kerültek ezek a gépek ide?

A partnereink érdeklődtek. Beszélgetünk, a cégünk kapuja mindig nyitva van és ilyenkor arról is tájékozódunk, milyen eszközöket keresnek a társaságok, cégek, termelők. Míg Romániában a kisebb, addig Magyarországon a 300 Le-ig is keresik az erőgépeket a gazdák. Ebbe a szegmensbe húztunk, ha úgy vesszük, az ekénket és a Mc.Cormick tudott olyan motorkínálatot nyújtani, ami stabil alapja lehet a termelésnek. Ennek a gépnek a háború előtt hatalmas presztízse volt a Tiszántúlon és Magyarországon. Nagyon ismert gépek voltak. A legutolsó darabok a kollektivizálásból a gépállomásokra kerültek, ahol alkatrész híján és az akkori gazdaságpolitika mellett, lassan-lassan eltűntek és a feledés homályába merültek, de most újra itt vannak és ma is bizonyít ez a márka.

A quadok célterületei, szemben a traktorokkal, már széles lehetőségeket nyitnak. A munka ezekkel az eszközökkel, már-már szabadidős tevékenységnek számít. Ezt nem mi mondjuk, ezek a visszajelzések. A mezőgazdaságtól, egészen az erdészeti, a vadászati szektorig bezáróan, viszik a quadokat. Rendszámot kapnak és a legújabb szabályozással ma már a jogosítványokban a „T” jelzéssel is vezethetők. 50 cm3-től egészen 600 cm3-ig kínáljuk.

Géczi Gábor előadása Fotó: Agro Jager News

Visszakanyarodva az elektromos csúszókormányos rakodóra: ez, hogy került Békéscsabára?

Pántye Péter: A magyar termelésnek sok szempont szerint kell megfelelnie. Persze, ez igaz az Eu más tagállamában dolgozó termelőkre is. Zaj, különféle károsanyag kibocsátás miatt, előírások sorát kell teljesíteni. Az ELISE900 rakodó erre képes. Újdonság abban is, hogy távirányítással is vezérelhető. Jöjjenek be a telephelyünkre és próbálják ki!

Géczi Gábor: Az ELISE900 szervízelésével verhetetlen. Egy üzemóra, gyakorlatilag egy euró költséggel teljesíthető. Három elektromos motorja révén, kiküszöbölve a robbanómotort, olyan előnyei lettek, mint például a nagyon rövid rakodási idő. Aki üzemeltet dízel rendszerű erőforrással szerelt rakodót, tudja, hogy a rövid használat miatt nem képes a motor elérni az üzemi hőfokot, ami az elégtelen égés miatt korom lerakodásokat okoz amelyet a gép beépített elektronikai rendszere automatikusan tisztít (kiéget). Néha ez eltart 15-20 percig is. Különleges, netán tűzveszélyes környezetben ezek a váratlan, a gépkezelőktől független események, azonban kockázatosak lehetnek a gazdálkodók számára. Másik pedig az, hogy a cég átalakította a töltésrendszerét 380V helyett ez a gép ma már 220 Voltról is tölthető.

Az idei nyíltnap középpontjában az ELISE900 állt Fotó: Agro Jager News

A köszöntők után nyolc előadó, alig 45 perc alatt pörgette le a legújabb információkkal tűzdelt előadását. Katalógusok, szóróanyagok mellett cégvezetők, kereskedelmi igazgatók képviselték a legnagyobb márkákat. Amolyan igazi műhelymunka alakult ki.

Bene Attila, a KC-Békés Kft. szerződött mezőgazdasági pályázatírója is jelen volt. Érdeklődésünkre elmondta, hogy a KC-Békés Kft-vel olyan együttműködést alakítottak ki, hogy amikor egy termelő fejleszteni szeretne, akkor bekapcsolódnak a gazdaságfejlesztés előkészítésébe és konkrét számokkal támogatják a termelőt. Ez fontos a termelő beruházásnak megtérülésében, fontos a KC-Békés hosszútávú stratégiájában, miközben a szakpolitikai, gazdasági, pályázati rendszer előírásainak teljesítését is garantálja.

A fényképen jobbról, előadása előtt, Bene Attila mezőgazdasági pályázatíró Fotó: Agro Jager News

Kiemelte, hogy éppen jó hírekkel érkezett, hiszen a 2020-as időszak építési beruházásai nyomán, azok a termelők, akik öt millió forint költség felett terveztek, most további 10%-ot számolhatnak el. Hangsúlyozta, hogy élő pályázatok közül az öntözésfejlesztés áll még nyitva, amelyben érdemes elmozdulni. Jól látszik az is, hogy 2023 és 2027 között két pilléren, mintegy 6000 milliárd forintot nyitnak meg az ágazatnak. A kertészetre négyszeres és a feldolgozóipar számára négy és félszeres intenzitással lehet majd pályázni. A kicsi és a nagy szárítók, nagy gépek mellett a Leader pályázatokra is különítenek el forrásokat, amely számokban azt jelenti, hogy 5-25 millió forint között, akár 60-70%-os támogatás mellett juthatunk hozzá, maximum 80KW teljesítményű traktorokhoz.

Egyelőre még nem látják, de továbbra is nagyon fontos gazdálkodási forma lesz AKG és ÖKO program. Érdemes folyamatosan tájékozódni a GENORI Solutions oldalán – tájékoztatta lapunkat Bene Attila ügyvezető igazgató

“A csabai receptek titkosak” Fotó: Agro Jager News

A rendezvényen természetesen a vendéglátásnak is fontos feladat jutott. Aki valaha is járt Békéscsabán, az tudja, hogy a csabai kolbásznak, az itteni fűszerezésnek, konyhaművészetnek nagyon nagy hagyományai vannak. Akit beavatnak a titkokba, azoknak bizony be kell házasodniuk – vallják a békéscsabaiak. Pántye Péter kiemelte, hogy sokkal egyszerűbb ellátogatni és megkóstolni azt a babgulyást, amit ilyenkor főznek, mert a receptet a csabai asszonyok, emberek bizonyosan nem fogják elárulni!

Dr. Szilágyi Gergely & Dr. Szilágyi Bay Péter

Fotó: Agro Jager News

Tovább olvasom