Keressen minket

Vadászat

Első két vaddisznóm

A vaddisznó vadászata

Közzétéve:

Feltöltő:

A július afrikai hőséggel kezdődött. Este fél nyolckor még 30 fok fogadott a leírhatatlan szépségű bükki táj egyik meredélyén őrt álló lesen. János barátom kedves meghívásának köszönhetően már negyedik alkalommal nyűgöz le e táj mindig más évszak-ruhájában tündökölve.

Fotó: Agro Jager News

A másképpen szép alföldi rónához szokott tekintet izgatottan táncol a hegygerincek, lankák, völgyek, patakmedrek kesze-kusza egymásba fonódásán. Az ember nem akar, nem tud szólni. Úgy érzi, e módon esélytelen kifejezni, leírni az elé táruló látványt és még inkább e látvány által valahol messze a lélek mélyén, az ősi ösztönök legeldugottabb szögletében megszülető borzongást, bizsergést.

János barátom – lévén, hogy mindennapjait Pesten tölti – a helyi vadásztársaktól érdeklődve igyekezett a disznó mozgásáról pontos képet kapni. Biztosabbnál biztosabb helyek kerültek szóba és ezek ellenkezője is. Az általa tervezett területen előző este hoztak terítékre egy disznót. Ennek már lőttek. Némi mérlegelést, latolgatást követően indultunk el kettesben a jó öreg Suzuki szamurájjal a kiszemelt leshez.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Tócsákkal gazdagon tagol, mély kerékvágás fogságában araszoltunk előre, mígnem egy számomra magas „hegy” mellett kiszállva barátom az annak kinyúló meredélyén található lesre mutatva mondta el, hogy merről várhatom életem első disznóját. Sportos, erősen mázsa feletti alkatom nem könnyítette meg a leshez való feljutást. Az utolsó métereket a Repintől ismert „Hajóvontatók a Volgán” modorában tettem meg, de végre fent voltam, és az imént már lefestett táj ölelt körül.

Jobbról egy katlanban kalászos ringatózott változatos színű virágokkal tarkítva. Előttem a hegy lábánál frissen kaszált rét terült el, azon túl előbb lankásan, majd egyre meredekebben állta útját a lebukó napfénynek egy másik hegyvonulat. A lankákon boróka, vadszeder és megannyi bokor jelentett menedéket a vadnak. Tőlem balra eső völgyben futott tovább az út, melyet patak kísért kitartóan, méregzöld sással védve medre titkait. Azon is túl hosszan elnyúló, változatos ligeterdőkkel tarkított hegygerinc zárta le a látóhatárt.

Örömmel nyugtáztam, hogy pulzusom visszatért száz alá és lassan a nap is szemérmesen lebukott a szemközti hegy mögé, feladva a látásommal való incselkedést. Minden csodálatos volt, a meleg vesztett erejéből, alig észrevehető szellő páhogott szemből és lassan egyre sötétebb árnyalatokban mutatkoztak a kevéssel ezelőtt még élénkzöld fák, bokrok, cserjék. Álomra készülődő nyugodtság borított be mindent.

Minden pillanatban feltűnhetett a vadászember – hát még az út elején járó – számára oly áhított vad a maga kifinomult érzékeivel, ösztöneivel, melyek gyakorta hozzák ki győztesen ezen ősidők óta folyó párharcból.

Fél kilenc után pár perccel tőlem kicsit balra a lankás, cserjés domboldalon három disznót pillantottam meg, melyek meg-megállva, de mégis ütemesen közeledtek az előttem elterülő lekaszált réthez. A szívverésem egyetlen pillanat alatt lepipálta a hegy megmászása során elért, eddig csúcsnak gondolt értéket. A fülemben üstdob-ütésekként jelentkezett mindez.

Finom remegés járta be tagjaimat. Ez a felfokozott, édeskésen émelyítő állapot egy másodperc alatt következett be. Még ebben a pillanatban nyúltam a keresőtávcsövemért és megcsodáltam az első két jószágot. Ez sem tartott hosszú ideig, következő pillanatban már a céltávcső szálkeresztjével kísértem az élen haladó vezért.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

A megjelenésüktől 10–15 másodperc telhetett el, amikor a kaszált rétre kilépő és tanítani valóan keresztbe megálló disznóra lövést adtam. A 7 mm-es Remington Magnum irgalmatlan mennydörgésként szakította szét az éjszakára készülődő csendet. A disznó tűzben rogyott, láthatóan halálos lövést kapott. Ekkorra társa már a hegy gerincéhez közelítve igyekezett menedéket találni. Távolodva meg-megállt és kémlelt az első rálövés irányába.

Látva, hogy első vaddisznóm lábra kelésétől nem kell tartanom, puskám távcsövében már az erősen 200 méterre lévő és éppen megálló második jószággal néztem farkasszemet, és ismét lőttem. Órákig hihetetlennek tűnt számomra is, de ez a disznó is tűzbe rogyott.

Az álomszerűségből Jancsi barátom hívása zökkentett vissza a valóságba, aki azonnal közölte, hogy tőlem 6–700 méterre lévő lesén gyönyörűen hallotta a mindkét lövést szinte azonnal követő jellegzetes becsapódási hangot. Mámorosan válaszoltam, hogy én meg látom mindkét disznót, de a harmadikra már nem volt időm lövést adni. Arra kért tapasztalt barátom, hogy ezen talán ne bánkódjak.

Együtt mentünk a közelebb fekvő 80 kg körüli kanhoz, akit kegyelemlövéssel váltottam meg a szenvedéstől. A lapockán elhelyezett első lövés ellenére volt erre szükség. Nem így a jóval távolabb, már élettelenül fekvő koca esetében, aki gerinclövést kapott. Társam gratulált, külön kiemelve a második „szép hosszú lövést”!

A terítékre hozott két vadat kellő tisztelettel, fedetlen fővel bocsátottuk égi útjukra.

János barátom – aki nem mellesleg három hete vette át vadgazda mérnöki diplomáját – illendő módon parancsolt az elejtett jószágokhoz és az intelmek sorolása közben „igazi” disznóvadásszá avatott. A bükki dombok nevelte vesszőt megvágva, azzal a “dógot” elvégezve, átadta azt nekem.

Az élmény mindössze néhány napos, de hogy mindvégig társam lesz a hátralévő úton, az bizonyos. Túl szép, és mégis igaz… Köszönöm Hubertusznak, János barátomnak és nem utolsó sorban családomnak!

 

Agro Jager News

Vadászat

Aranyérmes trófeák Sárosfőn

Sárosfőn tartotta hagyományosnak mondható trófeaszemléjét a Bakonyerdő Zrt.

Published

on

Sárosfőn tartotta hagyományosnak mondható trófeaszemléjét a Bakonyerdő Zrt. A trófeamustra állományában a szeptemberben elejtett bikák közül 118-nak az agancsát láthatták a résztvevők – adta hírül a vármegyei hírportál.

Fotó: Haraszti Gábor – VEOL – OMVK

A veol.hu beszámolója szerint a kiállított trófeák jól tükrözték a Bakonyerdő Zrt. gímbikaállományának minőségét. A látványos méretű, érmes trófeák mellett, számos érdekes, torz agancs és nem kívánatos, úgynevezett selejt is helyet kapott a trófeamustra állományában.

A hagyományos szezonértékelő találkozón Varga László vezérigazgató és Pölöskei Balázs vadgazdálkodási osztályvezető köszöntötte az esős idő ellenére szép számban összegyűlt kollégákat és vendégeket.

Varga László vezérigazgató örömét fejezte ki, hogy a kollégákon kívül számos visszatérő vendég érkezett a rendezvényre. Elmondta, hogy a pandémiás időszakban elindult szakmai munka eredményei egyre markánsabban látszanak, ami a szakszemélyzet munkáját dicsérik. Az erdőgazdaság szeptemberi vadászati teljesítményéről úgy fogalmazott, a tervet kissé túlteljesítve zárták a hónapot, a gímbika szezon száz millió forintot meghaladó bevételt hozott a társaságnak.

Ha karácsonyi ajándékot keresel, akkor itt az Agro Jager Shopja! Kattints a képre!

Pölöskei Balázs osztályvezető elmondta, a szeptember szokatlan módon indult a nagy hőséggel, majd a csapadékos, viharos szeles időjárás nehezítette a körülményeket, ennek ellenére a tervezett mennyiségű és minőségű vadat sikerült terítékre hozni. Mindez számokban azt jelenti, hogy 130 vendégvadászt fogadtak az erdészetek, zömében német ajkúakat, köztük 43 hazai vendéget is. A bérvadászok 150 bikát hoztak terítékre a bőgésben. Ezek közül három aranyérmes, 21 ezüstérmes és 61 bronzérmes bika került bírálatra eddig.

Pölöske Balázs arról is szólt, komoly kihívás előtt állnak az erdőgazdaságok, hiszen a társadalmi és gazdasági nyomás miatt előírás a vadlétszám jelentős csökkentése, így a gímszarvasoké is. Ezért a következő időszakban folytatódik a szarvasvadászat immár a szakszemélyzet által. Hangsúlyozta, a vadbiológia és a vadgazdálkodás kéz a kézben jár. A kevesebb vad, egymásra és a környezetére is kisebb hatással van.

A trófeamustra jó hangulatban telt és kiváló lehetőséget nyújtott a baráti beszélgetésekre, a szakmai tapasztalatok és élmények megosztására is.

Forrás: Haraszti Gábor – VEOL – OMVK

Tovább olvasom

Vadászat

Három a magyar igazság!

Published

on

Bozsolik Dániel élménybeszámolója:

A kánikulát követő hidegfront okozta lehűlés meghozta az idei bőgés kezdetét vadászterületünkön. Először szeptember 10-én találkoztunk, ezen a napon 8 bika hallatta hangját környékemen. Naplemente után négy fiatal bika (egy bőgve) jelent meg a dombélen, ahol a legények egymásnak feszülve tesztelték fejdíszüket. Egyikőjük jobb szára érdekes képet mutatott, osztott középágúnak vélelmeztem, azonban a folyamatos harc miatt nem tudtam egyértelműen elbírálni.

Fotó: Bozsolik Dániel – AJN

Fordult a szelem, úgy döntöttem nagyot kerülve alulról rájuk cserkelek. Félúton járva egy elhagyatott szőlőből kilépett egy harmadik agancsú bika, melynek bal szárát látván a keresőtávcsövet gondolkodás nélkül puskára váltva terítékre hoztam.

Fotó: Bozsolik Dániel – AJN

Másodjára, szeptember 25-én, ismét a lucernatáblára esett a választásom, ez alkalommal a szarvasok várt kiváltó helyétől nem messze, egy diófán helyezkedtem el. Az erdőből 200 m-re öt bika váltott ki, köztük a rendellenes agancsot viselő.

Fotó: Bozsolik Dániel – AJN

Folyamatosan mozgásban volt, míg a legnagyobb bika visszazavarta őt az erdőbe. Pár perccel később néhány reccsenés hallatszott az erdőből: hátha, visszajön. Szív kalapál, majd .. megjelenik két süldő a keresőtávcső túloldalán, túrkáltak, mintha tudták volna, ma szabadon garázdálkodhatnak.

Fotó: Bozsolik Dániel – AJN

Harmadjára: elmélyedve figyeltem a disznók munkáját, mikor megpillantottam szemem sarkában a kiszemeltet, miközben kb. 70 m-re nyugodtan legelt. Az egyre erősödő szürkület miatt már csak az alkalmas pillanatra vártam, majd keresztbe fordult..

Írta és fényképezte: Bozsolik Dániel

 

Van egy jó vadásztörténete, egy szép vadászélménye?
Küldje el az info@agrojager.hu címre
Tovább olvasom

Vadászat

III. Takács Tibor Emlékverseny

Jótékonysági Koronglövő Versenyt szerveztek Takács Tibor emlékére

Published

on

Jótékonysági Koronglövő Verseny Takács Tibor emlékére. A verseny üzenete: Lám, jó jónak lenni! Harmadik alkalommal rendezte meg a Fejér Megyei Hivatásos Vadászokért Alapítvány az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) Fejér Vármegyei Területi Szervezetével karöltve, a Takács Tibor Koronglövő Versenyt. A nevezési díjak az alapítvány számlájára folynak be.

Takács Tibor (1964 – 2021) a VADEX Zrt. fővadásza 2021. április 12. napján, életének 57. évében hunyt el. (Fotó: VADEX Zrt.)

A Soponya és Aba közötti Sportlőtér október 11-én adott helyet az előre meghirdetett gyorsított korongvadászatnak. Szép számmal jelentkeztek a megmérettetésre, összesen 21-en indultak a dobogós helyezésekért, vadász- és sportlövő kategóriában. A kiírásban a szervezők a verseny céljaként fogalmazták meg a vadászati kultúra ápolását, a szakmai sport- és baráti kapcsolatok erősítését, a versenyzési lehetőség biztosítását.

Fotó: OMVK

Tarró István, a Fejér Megyei Hivatásos Vadászokért Alapítvány elnöke nyitotta meg a rendezvényt, majd a Soponyai Sportlőtér vezetője, Szolga József elmondta, hogy a verseny lebonyolítása a FITASC és a MVE szabályai szerint történik.

Fotó: OMVK

Alapítvány a hivatásos vadászok megsegítésére

A vármegyei vadászkamara jótékonysági céllal hozta létre a Fejér Megyei Hivatásos Vadászokért Alapítványt: – Az idei esztendőben is több, arra rászoruló hivatásos vadászt támogattunk gyerekeik beiskolázásakor, vagy éppen egy életpálya lezárásaként, nyugdíjba vonulásakor. Jövőre, a közhasznú jogállás megteremtésével, lehetővé válik a személyi jövedelemadó 1 %-os felajánlása az alapítványunk számlájára.

Fotó: OMVK

Reméljük, hogy a rendezvények, egyéb felajánlások bevétele fedezetül szolgál a jelenleginél is több, arra érdemes hivatásos vadász megsegítésére. Minden fórumot megragadunk ahhoz, hogy tudatosítsuk, milyen támogatásban részesülhetnek a hivatásos vadászok munkavégzés közben elszenvedett baleset, tartós betegség esetén. Céljaink között szerepel elhunyt hivatásos vadászok gyermekeinek pártfogásában, esélyegyenlőségük megteremtésében, anyagi helyzetük javításában való részvétel. További célunk hivatásos vadászok lakhatásának elősegítése, nyugdíjas, illetve idős hivatásos vadászok gondozása, támogatása. A mai, Takács Tibor személye előtt tisztelgő, rá emlékező, alapítványi koronglövő verseny üzenete: Lám, jó jónak lenni! Megemelni a kalapot annak is, aki elesett, annak is, aki kopott és fáradt, mert mindent, de mindent visszakap az ember, az ütést is, meg a simogatást is – fogalmazott Tarró István, az alapítvány kuratóriumi elnöke.

Fotó: OMVK

Takács Tibor emlékezete

Takács Tibor (1964 – 2021) a VADEX Zrt. fővadásza 2021. április 12.-én, életének 57. évében hunyt el. Az életerős vadászembert legyőzte a koronavírus. Évtizedes munkájának eredménye, hogy a cég legjobb gímbikái ma már a fehérvárcsurgói kertből kerülnek ki, ugyanígy a szikaszarvas-gazdálkodás és a pisztrángtelepítés kidolgozása, a Gaja-völgy megújulása is Tibor érdeme.

Fotó: OMVK

A gyorsított korongvadászat dobogós helyezettjei:

Vadász kategóriában (országos versenyen nem indulók): I. Zángó Zoltán II. Szekeres Gábor III. Szabó Máté

Sportlövő kategóriában (országos versenyen indulók): I. Házi Gergely II. Csákány Csaba III. Komáromi Ferenc (pályasúlyozással)

Különdíjban részesült: Molnár Istvánné sportvadász

Forrás: OMVK

Tovább olvasom