Keressen minket

Mezőgazdaság

Lencsével az éhínség ellen

A víz mellett az éhínség az egyik legnagyobb kihívása az emberiségnek. A Föld számos pontján a termesztési feltételek, évről évre fokozódó szárazság és a változékony időjárási anomáliák miatt, egyre nehezebb megtermelni a szükséges élelmiszert. Az egyik megoldás lehet a jövőre nézve a lencse (Lens culinaris), amellyel számos kutatás foglalkozik a világban.

Közzétéve:

A víz mellett az éhínség az egyik legnagyobb kihívása az emberiségnek. A Föld számos pontján a termesztési feltételek, évről évre fokozódó szárazság és a változékony időjárási anomáliák miatt, egyre nehezebb megtermelni a szükséges élelmiszert. Az egyik megoldás lehet a jövőre nézve a lencse (Lens culinaris), amellyel számos kutatás foglalkozik a világban.

Shiv Kumar Agrawal indiai lencse kutató munka közben. Munkássága sok millió ember életét teheti jobbá a nemesített lencse fajtáival (Kép: flickr.com)

Héj nélkül 10 perc is elegendő az elkészítéséhez így ez az egyik legegészségesebb gyors étel a világon.  Jelentős termesztési központ Etiópia, viszont a Föld lencse termésének a felét Kanadában Saskatoon-ban termelik meg.

Az etióp mezőgazdasági kutatóintézet már több éve kísérletezett egy betegségekkel szemben ellenálló lencse fajtával. Az erre való forrást az ICARDA-nevű szervezet biztosította. Mijan Esetete tesztelte a nemzetközi programban nemesített fajtát, amit több helyi lencsefajtával keresztezett. A programban végül teljesen új növényfajtát állított elő, ami ellenállóbb a gombás megbetegedésekkel szemben. Ez különösen fontos, hiszen detzereminálja a lencse termesztést.

A növények gombás megbetegedése csak kettő-öt évente fordul elő, azonban ha megjelenik az egész termést elviheti. Etiópiában, Nevariban és Észak-Suában két évvel ezelőtt bekövetkezett ez a katasztrófa, ami élelmiszerválsághoz vezetett. Szerte Etiópiában minden táblát elpusztított a betegség, ahol hagyományos lencse fajtákat termeltek. Ezzel szemben úgy tűnik, hogy az Allemine-nevű fajta képes ellenállni a fertőzésnek, most enélkül az érintett környéken hatalmas éhínség pusztítana.  Az új sárgás lencse fajta már közkedvelt az etióp piacokon, amiből a híres etióp ételt a miszervatot készítik.

A sikeres növénynemesítés sok év kitartó munkája-, és nagyadag tehetség is szükségeltetik. Etiópiában a lencse az egyik legfontosabb növények egyike (Kép: Lentils – Food for the future)

A lencse rendkívül egészséges étel, jót tesz a szívnek. Számos előnnyel jár a fogyasztása. A lencséből készült főzelék és a kenyér fogyasztása teljes értékű tápláléknak számít, miközben kielégíti a szervezet alapvető igényeit is. A lencséből kilenc alapvető aminosav szabadul fel. Táplálkozás szempontjából a lencse és a teljes kiőrlésű rizs tökéletesen kiegészítik egymást a humán táplálkozásban. Egyes országokban az emberek kevésbé engedhetik meg a hús fogyasztást, de a lencse fogyasztása mellett nem is szükséges. A jelenleg használt Lens culináris több színben is megtalálható a piacon.

Nagyon érdekes azonban, hogy a ma termelt fajták egyetlen közel-keleti faj leszármazottai. Görög és marokkói kutatásoknak köszönhetően sikerült kideríteni,  hogy a lencse fogyasztása több mint 13 ezer éves múltra tekint vissza.  Ma, összesen öt fajtáját ismerünk.

Közel-Keleten Krisztus előtt 5000-ben kezdték el termeszteni a Lens culinarist. A késői bronzkorban a növény megjelent Egyiptomban és Közép-Európában is, nem sokkal később már Indiában és a Földközi-tenger partvidékén is termelték. A lencsét főleg szárazabb csapadékban szegényebb termőterületen termesztik. Az ilyen adottságú régiókban világszinten kedvelt  növény a lencse. Körülbelül 50 cm magasra nő, a száraz terméketlen körülmények között érzi igazán jól magát, ellenkező esetben dúsabb leveleket növeszt és kevesebb termést hoz.

A hüvelyesekhez hasonlóan a lencse is a pillangósvirágúak családjába tartozik. Minden hüvelyben egy vagy két szem található, általában sárgásbarna színű a termése, de a francia lencséhez hasonlóan szürkészöldet is találunk. A hegyi lencse ezzel szemben barna színű,  bizonyos lencse fajok termése pedig, márványos színű, de akad fekete kerekded alakú is mint a beluga lencse. A  héját eltávolítva előtűnik a narancsvörös vagy sárga színű termés. Megfőzve a termés 25% fehérjét tartalmaz amely rendkívül tápláló. A szójabab előzi csak meg fehérjetartalomban (35%). A borsó és a bab kevesebb fehérjét tartalmaz, ráadásul a lencse rostokban is gazdagabb és fontos ásványi anyagokat, nyomelemeket és vitaminokat is tartalmaz. 

A 2008-ban, a Spitzbergákon alapított Nemzetközi Magbunker, a Föld összes lencse fajtáját őrzi megtalálható. Az egykori bányavárosban Longyearbyen a Föld mezőgazdasági örökségét őrzik, ahol állandó -18 °C-on tárolják a magokat. A norvég kormány támogatja a Word Trust Found-nevű növénytermesztési projektjét. 

Maria Haga kiemelte, hogy ezen ajtók mögött 865 ezer növény magja megtalálható, ami az elmúlt 13 ezer év földműveseinek munkája, és egyben a mezőgazdaság jövője is. Ha egy háborúban vagy természeti katasztrófában elveszik egy növény, akkor innen pótolni lehet. A tudósok csak fekete doboznak hívják a védett magminták tároló dobozokat. Tudományos kutatóintézetekkel szemben a Spitzbergákon nem végeznek kutatómunkát a begyűjtött magokkal, csak őrzik.

2015-ben az ICARDA első alkalommal igényelt magvakat.  A termést egy új marokkói génbank megalakítása miatt kérték ki. A szíriai Aleppóban, az ICARDA helyi génbankja csak korlátozottan tudott működni az elmúlt években. Szerencsére az ott tárolt minden magból mintát küldtek a Spitzbergákra még a háború kitörése előtt. Anthanasios Tvelikos elmondta,  hogy senki nem sejtette azt, hogy háború lesz a térségben. Az ICARDA-nak további magokra van szüksége most Aleppóban. A szervezet továbbra is aktív, a szükségletek kielégítése miatt máshol kell megtermelni a szükséges vetőmagokat. 

Éppen ezért kérték ki biztonsági okokból a Spitzbergákról az elküldött mintákat. A környékről származó legteljesebb mag minta felhasználásával most képesek előállítani a megfelelő mennyiséget. A bankból most dobozokban kétezer régi helyi kultúr lencse fajtát kértek ki, amelyek elpusztultak a polgárháborúban. 

Az új marokkói génbank kísérleti telepén fél évvel később 2016 áprilisában a génbankban őrzött magok kikeltek. A főként iparosodott országok által  finanszírozott ICARDA célja a száraz vidékeken főleg a lencse fejlesztése. Marokkó fővárosától Rabat-tól két órányira található az új génbank kísérleti telepe. A terv az, hogy kielégítse bizonyos megrendelők igényeit. Shiv Kumar Agrawal indiai lencse kutató elmondta, hogy a növényeket ezen a területen válogatják ki. Ezt követően kerülnek át a laborba. A keresztezés előtt meg kell győződniük arról, hogy az adott jellemvonásokkal rendelkező termés stabil és egységes-e? Ezek a jellemzők rendkívül fontosak a további termesztés során. A korai földművesek egyszerűen csak kiválogatták az erősebb növényeket, és azokat vetették el a következő évben. Ráadásul csak azokat a növényeket válogatták ki, amelyek hosszútávon is képesek voltak alkalmazkodni. Ennek a szelekciós munkának köszönhető, hogy kialakultak a tájfajták a világ minden pontján. Érdekesség, hogy a növények csupán 1%-át porozza be rovar vagy a szél, alapvetően öntermékenyülő növénynek ismerik.

A gombás megbetegedésekkel szemben ellenálló növényeket egy erre kialakított üvegházban különítették el. Shiv Kumar Agrawal igyekszik a kiválasztott növény előnyös tulajdonságait átültetni egy másik növénybe. Ez az első lépés, a porzó és a termő egy virágon belül indul.. Annak érdekében, hogy a megtermékenyítés ne valósuljon meg, a beporzás előtt eltávolítják a porzókat. Az önbeporzás így elkerülhető, így a virág csak termővel rendelkezik. Ezután a kedvezőbb tulajdonságokkal rendelkező virág kinyílik és beporozzák a keresztezni kívánt egyed porzójával. Ezután megtermékenyülés követően új tulajdonságokkal rendelkező mag születik meg.

A harmadik generáció után a növényt gombás fertőzésnek teszik ki, így az arra érzékeny növények elpusztulnak, és csak azok fognak megmaradni amelyek ellenállóak a gombás megbetegedéssel szemben. A megmaradt növényekből való magoknak betakarítási követően  két kritériumnak kell megfelelniük:

Az egyik, hogy olyan tulajdonságokkal kell rendelkeznie mint annak a növénynek amelyben a termő virág maradt. A másik hogy a porzó növényből származó ellenálló tulajdonság szintén megtalálható legyen az úgy növényben. Így tudjuk megállapítani a gombás megbetegedésekkel  szemben ellenállóbb fajta lesz-e a nemesítés és tesztelést követően. Etióp származású Seid Ahmed Kemal és kollégája elmondta, hogy Marokkóban az ICARDA kísérleti telepén növényvédelmi problémákkal foglalkoznak. A laboratóriumban és az üvegházban elvégzett munka nem helyettesítheti a helyszíni vizsgálatokat. A két etióp kutató próbálja kideríteni, hogy milyen betegségek pusztítják a  vizsgált növényeket. Számukra azok a növények érdekesek, amelyek ellenálltak a betegségnek, vagyis természetes rezisztenciával rendelkeznek. Ha a földművesek nem a betegségekkel ellenálló  lencse fajtákat termesztik, akár a teljes termésüket elveszthetik. Ilyen sajnos történt Etiópiában, amikor 1000 hektár lencse odaveszett. Ezért olyan fontos, hogy az ICARDA programon belül megoldást találjanak a gombás megbetegedésekre.

A Rabatban lévő laboratóriumban Kemál és munkatársai igyekeznek megteremteni a száraz övezetekben szerény megélhetésű emberek számára szükséges növényeket. Illetve vizsgálják a kémiai szerek hatékonyságát. A különböző petricsészékben kitenyésztett gombát  különböző gombaölő-szerekkel kezelik. Kemal minden egyes alkalommal megméri az alkalmazott vegyszer hatékonyságát a vizsgált lencsemagoknál. 

Az ICARDA kutatásoknál a vegyi anyagok használata csak másodlagosak. Elsődlegesen ellenállóbb növényeket szeretnének kialakítani. A szegényebb földműveseknek nem lenne pénze megvenni a vegyszereket. Ezért az ellenálló fajták megteremtése a cél, mindemellett ez hasznos a környezetvédelem szempontjából is. A klímaváltozás okozta veszélyek a lencsét is fenyegetik, főként a szárazság és az extrém meleg okoz gondot. Az ICARDA kutatói hőkamerával azt vizsgálják, hogy mennyi hőt képes elnyelni a növény, és mennyire tud ellenállni a melegnek. Ceptométer segítségével mérik, hogy mekkora a fénymennyiséget használ a növény. A fotoszintézis során minél kevesebb fény verődik vissza növényekről, annál több napsugárzás használ föl ami kedvező a kutatók számára. 

Vajon hogyan tudják megállapítani, hogy mekkora szárazságot tud eltűrni a lencse?

A válaszért különböző időpontokban vetették el a lencséket. Számos esetben csak időszakos szárazság sújtja a vidéket. Ilyenkor megeshet, hogy az elsőként elvetett növények megússzák a szárazságot. Míg a második vetésidőben teljesen kiszáradhatnak a vizsgált növények. A harmadik vetésidőben éppen virágzás közben sújtja a szárazság a növényt. Ilyen körülmények között vizsgálható az, hogy mennyire ellenálló a vizsgált fajta. 

A gyökérgümők fontossága

A lencse föld alatt lévő részének elképesztő tulajdonsága van, mert képes kiválasztani a levegőből a nitrogént és egy baktérium segítségével a gyökérgümőkben tárolja el. A kutatók óvatosan távolítják el a földet, hogy a finom gyökerek ne szakadjanak meg. Azt próbálják kideríteni, hogy a gyökér mennyi gyökérgumót fejlesztett, ami egy fontos paraméter a vizsgálatok során. A mezőgazdasági termelők számára, akik nem engedhetik meg maguknak a műtrágyát, minél több gyökér gyökérgumót fejleszt egy fajta, annál több nitrogén marad a betakarítás után. A lencse esetében ez hektáronként akár 90 kg természetes trágyát jelent a földnek.

Cikket összeállította: Lentils – Food for the future alapján Dr. Szilágyi Gergely

Kanada lencsenemesítés eredményeiről korábban itt írtunk

Mezőgazdaság

Digitalizált szakirodalom segíti az erdészeti kutatásokat

Több évszázad erdészeti szakirodalmát digitalizálták

Published

on

Több évszázad erdészeti szakirodalmának anyaga a fenntarthatósági gondolatkör kialakulásának lenyomata, amely ma már digitális formátumban mindenki számára elérhető – mondta Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára Budapesten, szerdán, a Wagner Károly Digitális Szakkönyvtár projekt bemutató rendezvényén. A 2007 óta tartó digitalizációs program eredménye nemzetközi összehasonlításban is jelentős, 1500 dokumentum mintegy háromszázezer oldalnyi anyagával az egyik legnagyobb magyar nyelvű adatbázist jelenti.

Fotó: AM

Az államtitkár kiemelte, a 18. századra visszanyúló erdészeti szakirodalom tudásanyaga felbecsülhetetlen értéket képvisel, az Országos Erdészeti Egyesület Wagner Károly Erdészeti Szakkönyvtárában őrzött könyvek a gyakorlati fenntarthatóság több évszázados szakmai történetéről szólnak.

Hozzátette, az erdőkezelés 1700-as években megalapozott hagyománya a fenntarthatóság és a zöldvagyon-kezelés fogalmain keresztül kapcsolódik a ma emberéhez. Magyarország jelenleg mintegy 2,3 millió hektárnyi erdőterülete nem létezne anélkül a szakismeret és tradíció nélkül, amelynek tudásanyagát és emlékeit az ágazati szakkönyvtárban őrzött könyvek és folyóiratok tartalmazzák – emelte ki Zambó Péter. Hazánknak azért lehet erdővagyona, mert a magyar erdészek évszázadok óta fenntartható módon kezelik ezt a nemzeti természeti erőforrást. Amikor a trianoni diktátum elvitte tőlünk a legértékesebb részeit, szakértelemmel, erkölcsi kitartással és szakmai összefogással száz év alatt megdupláztuk az ország erdővel borított területeinek arányát – húzta alá.

Zambó Péter elmondta, az erdészeti szakirodalom tudásanyaga a digitalizáció segítségével szabadon elérhetővé és feldolgozhatóvá vált, immár 300 ezer oldal terjedelemben, amely egyben a mesterséges intelligencia számára is hatalmas adatbázist jelent. A projekt az Agrárminisztérium támogatásával a Wagner Károly Alapítvány digitalizációs programja keretében valósult meg.

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Itt az ideje az őszi gyümölcsfaültetésnek

Elkezdődött a csemeték, oltványok, gyümölcstermő cserjék kitermelése

Published

on

A hazai gyümölcsfaiskolákban elkezdődött a csemeték, oltványok, gyümölcstermő cserjék kitermelése. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felhívja a figyelmet arra, hogy csak ellenőrzött, hivatalos faiskolából vásároljunk gyümölcstermő növényeket, ahol az egészséges szaporítóanyag és a fajtaazonosság biztosított. Ahhoz azonban, hogy az elültetett növény életképes maradjon, érdemes betartani a szakszerű faültetés szabályait is.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

A kertészet, vagyis a kertészeti termesztés legspeciálisabb, a legtöbb felkészültséget és főleg a legnagyobb előre gondolkodást igénylő ágazata a faiskolai termesztés. A faiskolai ültetési anyagok előállítása két, három, de akár 4 évet is igénybe vehet fajtól, illetve technológiától függően. Az üzemi gyümölcsültetvények, de döntően a házikertek ültetési anyaga is gyümölcsfaiskolából származik. A gyümölcsfaiskolák jelentős szerepet játszanak abban, hogy milyen gyümölcskínálattal találkozhatnak a fogyasztók idehaza. Feladatuk sokrétű: nemesítőkkel állandó, naprakész kapcsolatot kell tartani, keresni kell az újdonságokat, a betegségeknek részben ellenálló, és a hazai klímában megbízhatóan termő fajtákat. A megfelelő fajtákból érési sorra van szükség. Szükséges a szaporított fajták termesztési tulajdonságainak ismerete, ami alapján az adott fajta egyáltalán ajánlható telepítésre.

A kitermelés előtt a leveles gyümölcs oltványokat minden esetben lelevelezni szükséges, ami jelentős kézi munkaerőt igényel még napjainkban is. Erre elsősorban növényélettani okok miatt van szükség, ugyanis a szabadgyökérrel kitermelt leveles oltványok, egyszerűen kiszáradnának a levelek általi párologtatásuk miatt. A lelevelezést követően a kitermelésre előkészített oltványokat, a kötegelésnek megfelelően jeltáblával látják el, így elkerülhető a fajtakeveredés. A kitermelés az ültetési növényanyag vermelésével fejeződik be.

Ahhoz azonban, hogy a faiskolában szakszerűen kitermelt, több évig nevelt növény a telepítőnél, vagy a ház körül elültetve életképes maradjon, tavasszal kihajtson és leveles hajtást hozzon, néhány dologra figyelni kell. Fontos, hogy az ültetéssel ne várjunk sokáig. Az őszi ültetés ideje a lombhullástól a fagyokig terjedő időszakra korlátozódik, fagyos időben és talajban mindenképpen kerüljük az ültetést. Ha nem szabadgyökerű, hanem konténeres gyümölcsfát vásároltunk, burkolt gyökérzetének köszönhetően elvileg bármikor elültethetjük, ugyanakkor a gyakorlat azt mutatja, hogy ez esetben is biztosítsunk a növény számára elegendő időt, hogy még a fagyokig megindulhasson a begyökeresedés a talajban.

Azt, hogy tavasszal, vagy ősszel eredményesebb az ültetés, a gyümölcsfafaj alapján kell eldönteni. A mandula, az őszibarack, a kajszi, a dió és a gesztenye nagyon érzékeny a téli kiszáradásra, ezért ezen fajokat ajánlott tavasszal ültetni. Az almatermésűeknél, bogyósoknál, (kivétel a szamóca, melyet tavasszal, vagy nyár végén ültetünk) az őszi telepítés a kedvezőbb. A berkenyét és a bodzát a gyakorlati megfigyelések alapján érdemesebb ősszel telepíteni.

Fontos, hogy csak ellenőrzött, hivatalos faiskolából vásároljunk gyümölcstermő növényeket, ahol az egészséges szaporítóanyag és a fajtaazonosság biztosított. Az ültetni kívánt gyümölcsfajta termékenyülési viszonyairól mindig tájékozódjunk, és amennyiben nem öntermékeny a fajta, úgy megfelelő pollenadó fajtát is kell ültetnünk, ami a kiválasztott fajtánkkal egyidőben virágzik. Ebben a faiskolák készséggel segítenek.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara arra buzdít minden gazdálkodót és házikert tulajdonost, hogy bátran ültessen gyümölcstermő növényeket, amelyek a hazai klímánkon különleges beltartalmi értékű gyümölccsel örvendeztetnek meg. Az üzemi gyümölcstelepítést a KAP ST keretében nemrég megjelent Ültetvénytelepítési pályázat is támogatja. De legyen szó kiskertről, vagy több hektáros ültetvényről, ne feledjük, hogy minden egyes fa szakszerű elültetésével és gondozásával hozzájárulunk az élhető környezetünk fenntartásához.

 

Forrás: NAK

 

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

A kakaó, a kávé és a tea árai drágítják a globális élelmiszerimport-számlát a gazdagabb országok számára

Emelkedett a kakaó, kávé és a tea ára

Published

on

Róma, 2024. november 15. – A globális élelmiszerimport-számla az előző évhez képest várhatóan 2,2%-kal, több mint 2 billió dollárra fog nőni 2024-ben, amit a kakaó, kávé és a tea áremelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei eredményeznek. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) csütörtökön tette közzé Élelmezési kilátások jelentését.

Fotó: FAO

A kakaó, kávé és tea importkiadásai várhatóan 22,9%-kal fognak emelkedni, amely a teljes import-értéknövekedés több mint felét teszi ki. Ez elsősorban az időjárási viszonyok és a logisztikai problémák miatt megugrott nemzetközi árakat tükrözi ezen áruk esetében. A kakaó ára a tízéves átlag közel négyszeresét érte el az év elején; a kávéé közel a duplájára, a teáé pedig 15%-kal emelkedett a hosszú távon megszokott szintjük fölé.

Ezen áruknak az exportja számos ország gazdaságában fontos szerepet játszik, jegyzik meg a FAO közgazdászai. Burundiban és Etiópiában a kávéexportból származó bevételek általában e két ország élelmiszerimport számláinak közel 40%-át fedezik; a tea exportja hasonló módon Srí Lanka számlájának több mint felét teszi ki, Elefántcsontpart kakaóexportja pedig könnyedén ellensúlyozza az ország élelmiszerimport-költségeit.

Ezzel párhuzamosan a gabonafélék és olajos magvak importszámláinak csökkenése könnyebbséget jelent az alacsonyabb jövedelmű országok számára. A magas jövedelmű országok felelnek a globális élelmiszerimport-kiadások kétharmadáért, mely esetében ezen országoknak 4,4%-os növekedéssel kell szembenézniük 2024-ben, míg a felső-közepes jövedelmű, alsó-közepes jövedelmű és az alacsony jövedelmű országok költései valószínűleg csökkenni fognak.

A FAO Élelmezési kilátások jelentése, mely egy kétévente megjelenő kiadvány, frissített előrejelzéseket közöl a főbb élelmiszerek előállítására, kereskedelmére, felhasználására és készleteire vonatkozóan, valamint számos aktuális témát dolgoz fel. A legújabb számban különösen az olívaolaj és a műtrágyák kerülnek górcső alá.

Tovább olvasom