A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2021-es szántóföldi bemutatója sok tekintetben különleges volt: nemcsak a járványügyi korlátozások enyhítésének örülhettünk, hanem az elmúlt egy évben ez volt az első agrártalálkozó, ahol a szakma minden szegmense képviseltette magát. A 2021-es mezőfalvi bemutató jelentőségét legjobban azonban az emelte, hogy a rendezvényt Dr. Áder János Magyarország köztársasági elnöke nyitotta meg.

Dr. Áder János köztársasági elnök nyitotta meg a NAK Szántóföldi Napokat, balró Jakab István az országgyűlés alelnöke, jobbról Győrffy Balázs a NAK elnöke (Kép: Agro Jager News)

Ezt a seregszemlét már 2020 őszén tervezték, hiszen a bemutató őszi kalászosainak kisparcelláit elő kellett készíteni és még a múlt év őszén el kellett vetni. Mi más lehetne jelképe az agráriumnak, mint ez a hit? A gabona, a kenyérnek szánt búza talán a legtöbb időt tölti odakint és októberi vetés után csak június végén indulnak el a kombájnok.

Prof. Dr. Nagy János prorektor az Agro Jager Newsnak kiemelte, hogy komoly jelzés a szakmának, hogy a köztársasági elnök elfogadta a felkérést és elutazott Mezőfalvára, majd körbejárta és megtekintette a kiállítást.

A megnyitón Jakab István az országgyűlés alelnöke, majd Dr. Nagy István agrárminiszter is felszólalt. Győrffy Balázs a kamara elnöke kiemelte, hogy „jó látni”, hogy sokan elfogadták a meghívást.

Nagy István agrárminiszter (Kép: Agro Jager News)

Harsányi Zsolt, a MEGFOSZ elnöke, mint fő organizátor, jelentős szerepet vállalt abban, hogy a hazai legnagyobb gépforgalmazók képviselték magukat és gépeiket, eszközeiket elszállították Mezőfalvára. A legnagyobb cégek mellett magyar alapítású vállalkozók is kiállítottak, mint például a mezősasi származású Ádám Jenő, aki az Ádám és Társa Kft. magyar körülményekre és igényekre adaptált külföldi cégek termékeit forgalmazza Debrecenben.

Szedlák Atttila, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara főigazgatója a kiállítást követő értékelőjében hangsúlyozta, hogy több, mint 40 hektáron, mintegy 20 000 látogató kereste fel a mezőfalvi kiállítást.

A vendégek között feltűnt Erdős Norbert korábbi kormánymegbízott, európai parlamenti képviselő, az Agrárminisztérium új, élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára, aki Prof. Dr. Gyuricza Csaba, az egyesített Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektorának társaságában hallgatta a köszöntőket, de láttuk Dr. Feldmann Zsoltot, az Agrárminisztérium a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkárát is.

balról Erdős Norbert és prof Dr. Gyuricza Csaba rektor (Kép: Agro Jager News)

Dr. Áder János köztársasági elnök több standot is felkeresett. Különösen sok időt töltött az aszálymonitoring rendszer, a klíma, a magyar időjárás, a talajviszonyok megfigyelésével foglalkozó szakemberekkel. Ez utóbbi aszálymonitoring rendszerről érdemes tudni, hogy több, mint 50 mérőállomással 2020-ban indították a hazai időjárási körülmények, agrometeorológiai monitorozását. A 24 órás meteorológiai állomások közül, olyan kicsi településekre is jutott, mint a Békés megyei Zsadány.

A köztársasági elnök fontosnak tartotta, hogy felkeresse a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületet, ahol a hazai és nemzetközi együttműködésekről, a hazai és a vonulómadarak védelméért dolgozó a szakemberekkel beszélgetett. Látogatásakor bemutattak a köztársasági elnöknek egy „B” odút, amellyel fel szerették volna hívni a figyelmet arra, hogy mennyire fontos az odúlakó madarak védelme.

Mezőség, akkor a mezőségi talajok! Hazánk egyik legjobb termőterületének számítanak és a művelés, a szántóföldi munkák hatásait, a fenntarthatóság miatt folyamatosan vizsgálni kell. Nemcsak a kémiai, hanem a fizikai vonatkozásait, változásait is meg kell figyelni. Erre a Mezőfalvi Zrt. egy talajszelvény gödröt tárt fel, amelyben a teljesen jól láthatóak voltak a különféle talajszintek. Bár rövid idő állt rendelkezésre, mégis tudományos kérdéseket érintve mutatták be a köztársasági elnöknek, mennyire fontos a talajok fenntartható, okszerű művelése.

Dr. Áder János köztársasági elnök Mezőfalván talajszelvény feltáráson (Kép: Agro Jager News)

A szántóföldi bemutatón a köztársasági elnök megtekintette még a hazai vetőmag nemesítésből származó gabonaparcellákat, amelyeket a Marton Geneticstől Sándorfy András mutatott be.

A Marton Genetics legjobb őszi kalászosait Sándorfy András mutatta be (Kép: Agro Jager News)

A kiállítás résztvevői között Prof. Dr. Nagy János, a Debreceni Egyetem prorektora mellett számos egyetemi oktató is feltűnt. Többek között Dr. Széles Adrienn, a Debreceni Egyetem intézetvezetője. A debreceni delegációnak egyébként határozott véleménye volt abban, hogy igen átfogó képet láthattak a vendégek és a szántóföldi gépek vonatkozásában a megkerülhetetlen talajmunkáktól egészen a precíziós gazdálkodásig bezáróan – amelyet a KITE Zrt. széles gépkínálatával, jelentős számú szakembereivel mutatott be.

Prof. Dr. Nagy János prorektor, legújabb Kukorica című könyvét mutatta be, Dr. Széles Adrienn intézetvezető társaságában (Kép: Agro Jager News)

A kiállításon szembetűnő volt, hogy Bács-Kiskun megyétől, Borsod-Abaúj-Zemplén megyéig számos szakirányú iskola diákja feltűnt. Legtöbbjük határozott elképzelése, hogy az iskola után ebben az ágazatban szeretnének elhelyezkedni, illetve felsőfokú tanulmányokat is ezen a tudományterületen szeretnének folytatni. Persze egybehangzó válasz érkezett mindig, hogy a legfejlettebb, navigációval felszerelt gépekkel szeretnének dolgozni. Az már most jól látszik, hogy ki vonzódik a növényvédelem és ki a talajművelés gépeihez, és ki az, aki az állattenyésztésben képzeli el a jövőjét.

Az abaújszántói Bárczay János Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium egy osztálya tanáraival Mezőfalván (Kép: Agro Jager News)

Sokan beszéltek még az Európai Unió navigációs rendszeréről, a Galileoról. Minden bizonnyal a dróntechnikák óriási fejlődésével alapjaiban változik meg a növényvédelem, a felvételezés, a monitorozás, amellyel összefüggésben a mezőgazdasági jogterület, a mezőgazdasági drónok alkalmazása kapcsán eddig soha nem látott változásokkal kell számolni egészen a növénvédő-szerek kijuttatásától, a szerek engedélyezésétől a repülés engedélyezéséig bezáróan. Az új tudományterületek vonatkozásában Magyarország pillanatnyilag ugyan arról a rajtvonalról indulhat, mint az unió és a világ más országai.

Írta: Dr. Szilágyi Péter
Képek: Dr. Szilágyi Péter – Dr. Szilágyi Gergely