Indiában a világ második legnépesebb országában a lencsét hagyományosan hántolva fogyasztják. A hántolás után gyakran kettévágják a lencsét, hogy így gyorsítsák fel a főzést. Héj nélkül 10 perc is elegendő az elkészítéséhez, így ez a legegészségesebb gyors étel a világon.

Az ENSZ 2016-ot a hüvelyes növények évének választotta, hogy evvel segítse elő a növények ismertséget. A 21-ik. században a lencse lesz egyik legfontosabb fehérjeforrása az emberiságnek (Kép: Dr. Vandana Shiva Twitter oldala)

Ezek a tulajdonságok azok, amelyek olyan érdekessé teszik a lencsét az európaiak számára. Európában egy dolog bizonyossá vált, a lencse divatos lett a vegánok számára. Egy fehérjében gazdag táplálékot jelent, ami miatt előszeretettel fogyasztják. Nem csoda, hogy az iparág keresi az újfajta feldolgozási módjait. 2016 elején az alternatív Nobel-díjas  Vandana Shiva bemutatta a hüvelyesekről szóló új könyvét, amely a lencse  kistermelői gazdálkodásba történő visszahelyezésével foglalkozik.

Nem jelent problémát,  ha az ember nem akar húst enni. Egy sokkal gazdagabb és sokszínűbb táplálkozási mód áll rendelkezésre ahelyett, hogy szójababbal etetett állat húsát fogyasztanánk el,  ami csupán 1 % az eredeti tápértéknek. Az általa vezetett szervezet neve Navdanja, ami kilenc magot jelent. A hagyományos növények ökológiai termesztését próbálják elősegíteni,azon belül is a lencséét.

Az alternatív Nobel-díjas Dr. Vandana Shiva Dr. Vandana Shiva (Kép: Twitter)

Vandana Shiva nagy veszélyt lát a kanadai lencse behozatalában. Egy folyamatosan emelkedő trendet látnak: nemcsak az organikus módon fejlődő hüvelyesek fognak eltűnni, hanem egyéb növények is. Egyetlen rossz év elegendő ahhoz,  hogy katasztrófa alakuljon ki. A helyes úton kell járni – véli a kutató. Hogyan hívhatnánk egy vegyszerrel kezelt növényt termését egészségesnek- tette fel a kérdést. Vandana Shiva kvantumfizikus Dehradúnban nőtt föl, Nyugat-Indiában. A Himalája tövében kezdte meg a hagyományos organikus növénytermesztését. 30 éves működése során a szervezet olyan kutatási eredményekhez jutott, amelyek az általánosan alkalmazott eredményekkel szemben állnak. A szervezet célja az, hogy olyan alternatívákat nyújtson, ami felveszi a versenyt az iparosodott mezőgazdasággal szemben. Éppen ezért, vegyszerek nélkül termesztenek régi lencsefajtákat. Vandana Shiva az úgynevezett a zöld forradalom kemény kritikusa.  Rizs és búza monokultúrákat hoztak létre Indiiában és ennek hatására különböző hüvelyesek eltűntek az indiai földekről. A helyzet miatt hiány alakult ki a piacon, és ez volt az oka, hogy Kanadában fejlődésnek indult a lencseipar. Vandana Shiva gazdaságában van egy kisméretű vetőmag bank, amit több mint 120 helyszínen használnak India szerte. Ez utóbbival soha nem fognak világpiaci szinten kereskedni. 10 fajtát termelnek a földjeiken, amiből jut a nedvesebb és szárazabb területekre is. A sokszínűséget és a gazdák növénytermesztési módjait erősítik. Mivel a helyi növényfajták folyamatosan fejlődnek, könnyebben alkalmazkodni tudnak a időjárási anomáliákhoz. Sajnos nem tudják, hogy milyen módon változik a helyi időjárás. A folyamat már elindult, de azzal nincsenek tisztában, hogy a szárazság lesz-e, vagy túlzott eső. 

A növények genetikai módosítás révén olyan növény állítható elő, ami ellenálló a szárazsággal szemben, de ha egy évvel később áradás lesz, akkor tönkremegy a termés – mondta Shiva. A sokszínűség hiányában az egy tulajdonsággal rendelkező növényfajta nagyobb eséllyel pusztul ki. 

Az indiai agrárreformnak azonban más kritikusai is vannak. Egyesek szerint bizonyos ismeretek is elvesztek. Mindennek ellenére számos új ismerettel bővült az ökológiai mezőgazdasági termelés.  Vandana Shiva féle Kilenc Mag-nevű szervezet képzési központot is üzemeltet, ahová egész Indiából jönnek a tanulók. Főleg nők, akik megismerhetik a vetésforgók alkalmazását. A képzés során megtanítják, hogyan kell különböző növényeket termeszteni. 22 államban dolgoznak, közel 1 millió földműveléssel állnak kapcsolatban. Több százezer növényfajt sikerült megmenteniük, ráadásul az organikus növények piacát is segítik megteremteni. A lencse az egyik legfontosabb indiai étel, Vandana Shiva régiójában élő emberek napi szinten fogyasztják. A szegényebb emberek számára pitával kiegyensúlyozott élelmet biztosít. Vandana Shiva szervezete segít, hogy a lencse termesztése India szerte visszatérjen.

Az ENSZ 2016-ot a hüvelyes növények évének választotta, hogy evvel segítse elő a növények ismertséget. Az ICARDA eközben konferenciát is szervezett Marokkóban, ahol a Kongresszusi palotában találkozott a lencsekutatók krémje.  A kutatóintézetekben és földeken dolgozó kutatók mindegyike igyekszik megoldást találni a világ élelmezési problémáira, ezen felül olyan új lencsefajtákat igyekeznek kifejleszteni, amelyek csökkentik az alultápláltságot. Ha sikerülne növelni a növények cink és vas tartalmát, akkor olyan tápanyagokhoz juthatnak Kelet Indiában és Bangladesben, valamint Nepálban élők, amelyhez alapvetően nem jutnak – mondta el Ashutosh Sarker lencsenemesítő. 

Alapvetően nem jutnak elegendő cinkhez és vashoz. Legalább 35 %-kal szeretnék növelni a cink és vastartalmat a lencsében. A konferencián résztvevő kutatók igyekeznek segítséget nyújtani a világ számos pontját érintő problémára. Nyugat-Bengália India egyik legszegényebb régiója, a lencse itt is véget vethet a főleg nőket és gyerekeket érintő alultápláltságra. Az ICARDA itt is együttműködik a helyi mezőgazdasági kutatókkal. A nemzetközi programból származó genetikailag módosított lencsefajtákat a főváros, Kalkutta közelében tesztelik. Az elvetett növény nemhogy megterem, hanem több cinket és vasat is tartalmaz. Kohinoor Mandal helyi indiai földművest azonban nem érdekli, hogy az új betakarított lencsefajta minőségi paramétereinek a pozitív változása. Más tulajdonsága miatt kedveli, számára az átlagos 120 nap helyett ez a lencsefajta 90 nap alatt megérik. Az általában parlagon hagyott rizsföldeket hasznosítani tudják és elvetik az új lencsefajtával.

Korábban még nem termesztették az új lencsefajtát. Vetnek repcét, szezámmagot és jutá-t. A terményt nem adják el, csak önellátásra használják fel. 12 hónapon át lencsét esznek, enélkül nem lenne semmijük – mondta a helyi indiai termelő.

A faj keresztezées során a korábban termő növényeket keresztezték, a szintén korábban termő növényekkel, és így sikerült csökkenteni az érési folyamatokat. A földművesek még egy növényt tudnak termelni a gazdaságukban. A növény szára az állatok etetésére használható fel,  ráadásul a növekedés során a Föld termékenysége is növekszik. 

A kutatásoknak köszönhetően egy nagyobb tápértékkel rendelkező magot fogyaszthatnak a hagyományosan lencsét fogyasztó fejlődő országok. A világ lencséinek több, mint háromnegyede Bert Vanderberg és Shiv Kumar Agrawal kutatásának eredménye. Nem lehet megmondani, hogy az általunk fogyasztott hagyományos marokkói lencseleves a harira az ő üvegházakból, vagy helyi kistermelőktől származik. Akár genetikailag módosított, vagy organikus módon termesztett lencséről van szó, a kutatók egyetértenek abban, hogy az apró mag rendkívüli képességekkel bír.

Etiópiában a házasság előtt a vőlegény és a menyasszony egy héten keresztül lencsét eszik, mert a hitünk szerint ez növeli a szexuális képességüket, de nemcsak Etiópiában, hanem Sri-Lankán is él ez a gyakorlat. Sőt még Észak-Indiában is él ez a szokás, a lencsét királyok fogyasztották, az uralkodók eledele volt, akiknek 100 feleségük is lehetett.

Etiópiában a kutatásoknak köszönhetően  Demekech Tekleyohannes etióp gazda vagyonossá vált, mivel a nagyobb termésű és gombafertőzésnek ellenálló lencsefajtát használ. Az új lencse miatt egy új bútorokkal berendezett házat építtetett magának és gyermekeit is jobb iskolába küldhette. Ráadásul most már több szarvasmarha új gazdája is lett. Nagy dolog hogy három új ökröt tudtam venni a szántáshoz, ez olyan számomra, mintha magánrepülőt vásároltam volna – mondta a helyi etióp gazda.

Egy szegény ember nem tudna magának ilyet megengedni, hát ilyen sokat érnek számomra ezek az állatok. Úgy érzem, mintha milliomos lennék. Nem is kívánhatnék többet, nagyon nagyon boldog vagyok – fejezte be az etióp gazda az interjú végén.

A tudósok munkája miatt az etióp földművesek jobb életkörülményeket értek el, sokan és sokféleképpen dolgoznak azon hogy a lencse újravetésre kerüljön a Földön. Lehet hogy az összes módszer együttes alkalmazása fogja megoldani a klímaváltozás küszöbén álló világ élelmezési problémáit.

Cikket összeállította: Lentils – Food for the future alapján Dr. Szilágyi Gergely