Keressen minket

Vadászat

Trófeaszemle az Agostyáni Arborétumban

A gímbikák vadászati idényét idén is trófeaszemlével zárta a Vérteserdő Zrt.

Közzétéve:

A gímbikák vadászati idényét idén is trófeaszemlével zárta Társaságunk. A szemle a legjobb módja a vadgazdálkodásunk eredményességének a bemutatására, melynek során mindenki számot adhat az elmúlt időszakban végzett munkájáról.

Fotó: Király Zoltán

Ábra: Facebook

Ebben a formában 2018 óta minden évben más-más erdészeti igazgatóságunk területén került megszervezésre.

Ezúttal a Gerecsei Erdészeti Igazgatóság Agostyáni Arborétuma töltötte be a vendéglátó szerepkört.

„Ünnep ez a mai nap! Egy egész év munkájának gyümölcsét tekinthetjük meg most egy helyen, együtt, kiemelve a szakmaiságot, az élményeket, ápolva ezzel a vadászbarátságot.” – e szavakkal kezdte nyitóbeszédét Györök Lajos, a Vérteserdő Zrt. vezérigazgató-helyettese.

Fotó: Király Zoltán

Külön köszöntötte a kedves vadászvendégeket, akik a szeptemberi vadászatokat követően megtisztelték jelenlétükkel rendezvényünket is, majd így folytatta: „Nagy köszönet illeti azon kollégákat, akik óvták, gondozták a vadat, a kihívásokkal teli, száraz nyár folyamán a megfelelő vízutánpótlást biztosították az állomány számára, s azokat is, akik a kísérésben reggel-este – fáradságot nem ismerve – részt vettek, s közös élmények keretében a vadászvendégekkel együtt terítékre hozták a kiváló gerecsei és vértesi bikákat.

Fotó: Király Zoltán

Köszönöm azon munkatársaknak is, akik valamilyen formában a vadásztatásban, a vendéglátásban segítettek.”  Zárszavában mindenkinek jó kikapcsolódást, baráti beszélgetéseket kívánt.

Forrás: Vérteserdő Zrt. 

 

Vadászat

Dámbikavadászat a KEFAG Zrt-nél

Szerencsés napokat tudhat maga mögött egy külföldi vendégvadász

Published

on

Szerencsés napokat tudhat maga mögött külföldi vendégvadászunk; három, nem mindennapi dámtrófeával térhet haza a KEFAG Zrt. Kelebiai Vadászterületéről.Az elsőként terítékre került kapitális dámbikáról már pár napja beszámoltunk.

Fotó: KEFAG Zrt.

Még aznap, az esti kimenetel során sikeres lövést adott le egy abnormális agancsú öreg bikára, amelynek trófeátömege meghaladja a 3,5 kg-ot.

Fotó: KEFAG Zrt.

Vendégünk céltudatos és kitartó volt, amelynek szombat reggel meg is lett az eredménye: egy ugyancsak kapitális agancsú, érett dámbika, 5,5 kg feletti trófeával!

Fotó: KEFAG Zrt.

Kísérője minden esetben Vér István fővadász volt.

Forrás: KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt.

Tovább olvasom

Vadászat

Trófeaszemle 2024

A hagyományokhoz híven idén is a Szentpéterföldei Vadászház előtti tisztáson tartotta trófeaszemléjét a Zalaerdő Zrt.

Published

on

A Zalaerdő Zrt. – a hagyományokhoz híven idén is a Szentpéterföldei Vadászház előtti tisztáson tartotta trófeaszemléjét, immár a huszonharmadikat.

Fotó: Zalaerdő Zrt.

A vendégeket Rosta Gyula vezérigazgató, Kovács Ferenc, az Agrárminisztérium Vadgazdálkodási Főosztályának vezetője és Gróf Jácint, a Zalaerdő Zrt,. vadgazdálkodási osztályvezetője köszöntötte.

Rosta Gyula vezérigazgató köszöntőjében kitért az elmúlt hónapok viszontagságos időjárására. A nyári szárazság és a szeptemberben Európa-szerte tomboló viharos esőzések mind-mind befolyásolták az idei vadászati szezon eredményeit.

Ez utóbbi okán több vadászvendég nem érkezett meg a szeptemberi szarvasnászra.

Kovács Ferenc főosztályvezető megköszönte minden illetékesnek az eddigi kemény munkát, majd felhívta a figyelmet, hogy az állományszabályozás ideje még csak ezután jön. Kérte, hogy minden érintett a mennyiségi helyett a minőségi gazdálkodásra törekedjen, ami jó korszerkezetű, megfelelő ivarösszetételű állomány kialakítását jelenti.

Gróf Jácint osztályvezető ismertette a legfontosabb szeptemberi terítékadatokat. A Zalaerdő Zrt. által kezelt négy vadászterületen 170 gímbika esett 2024 szeptemberében, ezek közül 101 darabot állítottak ki a szemlén. Az aranyérmes bikák száma 22 darab, 47 darab ezüst- és 47 darab bronzérmes gímbika került terítékre idén. Az érem nélküliek száma 54 darab. Az összes elejtett bika trófea-átlagsúlya 7,04 kilogramm, míg az érmes átlagsúly 8,21 kilogramm.

A három legmagasabb pontszámú trófea ismérveit az alábbi táblázat mutatja:

Súly (kg) CIC pontszám Kísérő vadász Elejtés helye
1. 11,35 229,92 Kovács Tamás Lenti-Olgamajor
2. 10,10 229,51 Kósa György Bánokszentgyörgy-Márki
3. 13,22 228,81 Sohár Dezső Lenti-Olgamajor

A bőgési időszakot összefoglaló trófeakatalógus hamarosan nyomdába kerül.

Forrás: Zalaerdő Zrt.

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Két újabb vármegyében jelent meg a madárinfluenza

Közleményt adott ki a NÉBIH

Published

on

Fejér és Hajdú-Bihar vármegyékben is kimutatta a madárinfluenza jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Az állományok felszámolása folyamatban van. A járványvédelmi előírások betartása továbbra is kiemelten fontos.

Fotó: NÉBIH

A Fejér vármegyei Mezőfalva és a Hajdú-Bihar vármegyei Hajdúnánás településeken azonosította a magas patogenitású madárinfluenza vírusának H5N1 altípusát a Nébih laboratóriuma. A 17 000 állatot számláló májhasznú kacsatelepen az idegrendszeri tünetek, a takarmány-és vízfogyasztás csökkenése, valamint a megemelkedett elhullás miatt merült fel a madárinfluenza gyanúja. A 23 570 példányt tartó tenyészkacsa telepen a takarmány-és vízfogyasztás, illetve a tojástermelés csökkenése miatt gyanakodtak  a betegségre.

Az érintett állományok felszámolása jelenleg is zajlik. A hatóság a gazdaságok körül kijelölte a 3 km sugarú védőkörzeteket és a 10 km sugarú felügyeleti (megfigyelési) körzeteket.

A Nébih továbbra is szeretné kérni az állattartók együttműködését a fokozott járványvédelmi fegyelem fenntartásában. Tekintettel arra, hogy  az országban elszórtan jelent meg a betegség, ezért jelenleg a vadon élő madarak szerepe valószínűsíthető a járvány terjesztésében. Az ország magas kockázatú területein kötelező a kereskedelmi célból tartott baromfik zártan tartása, valamint a nem kereskedelmi célból tartott baromfik zártan etetése és itatása. Az ország többi területén pedig kötelező a baromfik zártan etetése és itatása. A takarmányt és az alomanyagot minden esetben zárt helyen kell tárolni.

A madárinfluenzával kapcsolatban  további információkat olvashatnak  a Nébih  tematikus aloldalán: https://portal.nebih.gov.hu/madarinfluenza

Forrás: NÉBIH

Tovább olvasom