Keressen minket

Mezőgazdaság

A gazdaközpontú Közös Agrárpolitikáról tárgyaltak

Közzétéve:

Október 21-22-én tartotta újabb, a magyar elnökség alatti immáron harmadik formális ülését az Európai Unió Mezőgazdasági és Halászati Tanácsa Luxembourgban, melynek alkalmával 26 tagállam támogatásával, elnökségi következtetések formájában kerültek elfogadásra azok az iránymutatások, melyek a 2027 utáni Közös Agrárpolitika útját a gazdaközpontúság, versenyképesség, válságállóság, fenntarthatóság és tudásalapú megközelítés mentén jelölik ki. A kétnapos ülés további sikere a Balti-tengerre vonatkozó halászati kvótákról egyhangúsággal elért megállapodás. A tagállami miniszterek megvitatták ezeken felül a mezőgazdasági termékek piacának aktuális trendjeit, az európai élelmiszerláncot érő kihívásokat, illetve a magyar elnökség beszámolt a közelmúltban, Budapesten megvalósult fontosabb szakmai eseményekről.

Nagy István, Magyarország agrárminisztere. © Hungarian presidency

A Luxembourgban ülésező Mezőgazdasági és Halászati Tanács alkalmával 26 tagállam biztosította támogatásáról a jövőbeli Közös Agrárpolitikáról (KAP) szóló magyar elnökségi következtetéseket. A magyar elnökség célkitűzéseivel összhangban az EU mezőgazdasági miniszterei rámutattak a KAP fontosságára, kiemelve az élelmezésbiztonság biztosításának elengedhetetlen voltát együtt a gazdák megfelelő életszínvonalának garantálásával, illetve a fogyasztók számára elfogadható árakkal.

Nagyon remélem, hogy egy olyan új irányt tudunk szabni az európai Közös Agrárpolitikának, amelyben érvényesül a gazdaközpontú, versenyképes, válságálló, fenntartható és tudásalapú megközelítés.

A miniszterek hangsúlyozták, hogy a KAP-nak a gazdálkodóknak nyújtott közvetlen kifizetéseken és egyéb támogatási formákon keresztül hozzá kell járulnia a gazdálkodók stabil jövedelméhez, és ösztönöznie kell őket a zöld átálláshoz való hozzájárulásra. A Tanács egyetértett abban is, hogy a vidékfejlesztésnek továbbra is jelentős szerepet kell játszania a KAP felépítésében.

Halászok Békés vármegyében. Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M.

A kétnapos ülés másik fontos eredménye, hogy a Tanács a fenntartható állományok és a jövő életképes ágazatának biztosítása érdekében egyhangú politikai megállapodásra jutott a Balti-tenger kulcsfontosságú halállományaira – köztük a heringre, a tőkehalra, a sima lepényhalra, a sprotnira és a lazacra – vonatkozó új halfogási korlátozásokról. A 2025-re szóló, teljes kifogható mennyiségről és a nemzeti kvótákról szóló megállapodás összhangban van a Nemzetközi Tengerkutatási Tanács (ICES) tudományos szakvéleményével. A megállapodás meghatározza azt a maximális mennyiséget, amelyet az egyes tagállamok halállományonként kifoghatnak. Az EU halászati miniszterei mind a környezetvédelmi, mind a társadalmi-gazdasági szempontokat figyelembe vették, törekedve a fenntartható halászati gyakorlatok biztosítására, támogatva egyúttal a halászati ágazatban dolgozók megélhetését. Nagy István miniszter az egyhangúsággal elért megállapodás kapcsán kiemelte:

A halászok megélhetése halászati állományaink hosszú távú fenntarthatóságától függ. A mai megállapodásunkkal egyensúlyt kívánunk teremteni a halállományok helyreállításának elősegítése, a tengeri ökoszisztémák védelme és az ágazat jövőbeli életképességének biztosítása között.

Ne maradj le a mezőgazdaság legfontosabb híreiről! Kövesd az Agro Jager Newst a Facebookon is! Kattints a képre!

A Tanács megvitatta azokat a fő kihívásokat, amelyekkel az EU élelmiszerlánca jelenleg szembesül. Az EU élelmiszerlánca, amely magában foglalja a mezőgazdaságot, az élelmiszer- és italfeldolgozást, a nagykereskedelmet, a kiskereskedelmet és a vendéglátást, 29 millió embert – az uniós munkaerő 14%-át – foglalkoztatja, és 800 milliárd EUR hozzáadott értéket termel. Ugyanakkor az EU élelmiszerlánc-üzemeltetőinek számos kihívással kell szembenézniük, beleértve az állatbetegségek és növényi kártevők terjedését, az antimikrobiális rezisztenciát, valamint az élelmiszer-címkézési kezdeményezések harmonizációjának hiányával kapcsolatos problémákat. Egy másik kihívás az uniós és nem-uniós termelési szabványok közötti egyenlőtlenségek olyan területeken, mint a fenntarthatóság, az állatjólét és a fogyasztók tájékoztatása. Eszmecseréjük alkalmával az uniós mezőgazdasági miniszterek megvizsgálták, hogyan lehet megbirkózni e kihívásokkal és fokozni az EU élelmiszerláncának versenyképességét, egyúttal biztosítva a biztonságos és tápláló élelmiszerek folyamatos ellátását az uniós polgárok számára.

Kosarakban a hal. Fotó: Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M.

A Tanács megvitatta az agrár-élelmiszer-kereskedelem legújabb trendjeit. Ennek keretében a miniszterek stratégiai megbeszélést folytattak arról, hogy közép- és hosszú távon miként profitálhatnak leginkább a mezőgazdasági termelők a kereskedelemből, tekintettel annak az EU gazdaságának egészére gyakorolt kedvező hatásaira. A Tanács különösen az agrár-élelmiszer-termékek jelenlegi kereskedelmi áramlását értékelte, valamint a kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodásokról folyó tárgyalásokat, a közelmúltbeli fejleményeket multilaterális területen, illetve az EU fő kereskedelmi partnereivel folytatott mezőgazdasági élelmiszer-kereskedelmet. A vita során a Tanács politikai iránymutatást adott az európai mezőgazdaság versenyképességének fokozására és az EU vezető pozíciójának megerősítésére a globális piacokon. A miniszterek üdvözölték, hogy az EU agrár-élelmiszer-kereskedelme továbbra is pozitív pályán halad, 2024 első felében 33,7 milliárd eurós kereskedelmi többlettel, ami 1,5 milliárd eurós növekedést jelent 2023. azonos időszakához képest. Megjegyezték azonban, hogy többet kell tenni az érzékeny ágazatok érintett gazdálkodóinak kompenzálása és támogatása érdekében, hogy megbirkózhassanak az Unión kívüli termelők fokozott versenyével, mely különösen felértékelődik az új kereskedelmi megállapodások kapcsán. Az EU mezőgazdasági miniszterei érintették Kína közelmúltbeli fellépését, és üdvözölték a Bizottság WTO-n belüli e tekintetben tett intézkedéseit.

A halászati miniszterek megbeszélést folytattak annak érdekében, hogy iránymutatást adjanak a Bizottság számára az EU nevében képviselendő álláspont vonatkozásában az Atlanti Tonhal Megőrzéséért felelős Nemzetközi Bizottság (ICCAT) idei éves ülésére. Az ICCAT ülésére 2024. november 11. és 18. között kerül sor, napirendjén számos fontos témával, így többek között a kékúszójú tonhalra, a cápákra és a trópusi tonhalakra vonatkozó állománygazdálkodási szabályokkal. Az ICCAT feladata olyan intézkedések elfogadása, amelyek biztosítják a fenntartható halászatot az Atlanti-óceánon és a szomszédos tengerekben, illetve a tengeri ökoszisztémák védelmét.

Magyar Elnökség

Mezőgazdaság

Megjelent az új agrár-környezetgazdálkodási támogatás pályázati felhívása

A gazdálkodók 2024. november 25. és 2024. december 23. között nyújthatják be támogatási kérelmeiket

Published

on

2025-ben öt éves, új AKG támogatási program indul, amelyre a gazdálkodók 2024. november 25. és 2024. december 23. között nyújthatják be támogatási kérelmeiket. Az új Közös Agrárpolitika Stratégia Terv keretében európai uniós társfinanszírozással ismét elinduló program lehetőséget ad arra, hogy a gazdálkodók széles köre a fenntarthatóság jegyében folytassa gazdálkodói tevékenységét.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

A felhívás keretében a támogatási időszak 2025. január 1-én kezdődik, és 2029. december 31-én zárul le, azaz 5 évig tart. A támogatási konstrukció vissza nem térítendő átalánytámogatás nyújtásával arra ösztönzi a gazdálkodókat, hogy az 5 éves időszakra olyan növénytermesztéssel, gyümölcs- és szőlőültetvények művelésével és gyepgazdálkodással összefüggő gyakorlatokat vállaljanak, amelyekkel hozzájárulnak a környezet állapotának megőrzéséhez és javításához. Az intézkedés elősegíti többek között a műtrágya és a növényvédő szerek használatának csökkentését, valamint a talajok, a vizek és a biodiverzitás védelmét.

Az új felhívás több ponton túlmutat a korábbi kiíráson, új fenntartható gazdálkodási gyakorlatok választási lehetőségét teremti meg a termelők számára vagy egyes korábbi vállalási lehetőségeket továbbfejleszt, összesen 10 különböző tematikus előíráscsoportba rendezve. A szántóföldi gazdálkodók számára első alkalommal nyílik lehetőség a talajmegújító gazdálkodáshoz és a Natura 2000 szántókhoz kapcsolódó tematikus előíráscsoport választásához az agrár-környezetgazdálkodási programban. A Közös Agrárpolitika Stratégia Terv keretei között a felhívásra tervezett forrás 200 milliárd forint, a program finanszírozása ugyanakkor túlnyúlik a jelenlegi agrártámogatási cikluson.

A támogatási konstrukció a Vidékfejlesztési Program alapján kiírt és az idei év végén záródó három éves agrár-környezetgazdálkodási program folytatásának tekinthető, amelyben mintegy 17 ezer gazdálkodó vesz részt hozzávetőlegesen 1,2 millió hektár termőterülettel.

A felhívás minden kapcsolódó dokumentummal és információval a kap.gov.hu weboldalon érhető el.

Forrás: AM

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Csökkent a vágósertés termelői ára

Az AKI friss adatokat közölt a sertés piacáról:

Published

on

A KSH adatai szerint Magyarország élősertés-kivitele 27,1 százalékkal 19 ezer tonnára nőtt 2024 január–júliusában a 2023. január–júliusi mennyiséghez viszonyítva. A legfőbb partnerek Románia, Ausztria, Albánia és Szlovákia voltak. Az élősertés-behozatal 2,9 százalékkal 41,7 ezer tonnára bővült, a legnagyobb beszállítónak Szlovákia, Horvátország, Németország és Csehország számított.

Fotó: Pixabay

A nemzetközi piacon értékesített sertéshús mennyisége 17,4 százalékkal emelkedett (96,8 ezer tonna), értéke 15,5 százalékkal nőtt a megfigyelt időszakban. A legtöbb sertéshúst Romániába, Olaszországba, Horvátországba, Szlovákiába és Bulgáriába szállították. A sertéshúsimport volumene 7,7 százalékkal (87,7 ezer tonna), értéke 10,4 százalékkal növekedett 2024 január–júliusában 2023 azonos időszakához képest. A sertéshús több mint kétharmada Németországból, Spanyolországból, Lengyelországból és Hollandiából származott.

Az AKI PÁIR adatai szerint a hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül 798 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2024 szeptemberében, 11 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi átlagárhoz képest.

A hazai termelésből származó vágósertésa) heti termelői ára Magyarországon (2022–2024)

További információk e témában az Agrárpiaci jelentések – Élő állat és hús című kiadványunkban olvashatók, mely innen érhető el: 21. szám.

Forrás: AKI

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Drasztikusan megemelkedtek a gombamérgezési események az egész ország területén!

A gombamérgezési események száma a tízszeresére emelkedett az átlagos eseményszámhoz képest.

Published

on

A gombaszezon kezdetével megnövekedtek a gombafogyasztás utáni megbetegedések is, jelenleg a gombamérgezési események száma a tízszeresére emelkedett az átlagos eseményszámhoz képest. A gombaszezonban nem csak a mérgező fajok okoznak problémát, hanem a helytelenül elkészített és tárolt gombás ételek is. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ezúton is felhívja a gombagyűjtők figyelmét, hogy az általuk gyűjtött gombát minden esetben mutassák be gombaszakértőnek.

A hosszan tartó nyári kánikula egy országos esőzéssel ért véget. Az Alföldön és a hegyvidéken egyaránt 100-150 mm csapadék hullott le. Az őszi jó idővel nagy tömegben jelentek meg a kalapos gombák: mind az ehető fajok, mind a teljes gombatermés 90%-át jelentő nem ehető és mérgező fajok.
A réteken és legelőkön az első nagy tömegben megjelenő gomba a karbolszagú csiperke, amely mérgező gombafaj, a mostani szezonban is számos mérgezést okozott. Az idő lehűlésével először csökken, majd teljesen eltűnik a mezei szegfűgomba, amit szinte a legtöbben keresnek és gyűjtenek az országban. Átveszi a helyét több apró méretű mérgező, réten és legelőn növekvő tölcsérgombafaj, amelyek miatt minden évben több megbetegedés fordul elő.

Az alföldi telepített erdeinkben nagy mennyiségben látható a közkedvelt nagy őzlábgomba, a szemcsésnyelű fenyőtinóru, az ehető csiperke, az érdestinóru és a szintén sokak által kedvelt ördögszekér laskagomba. Azonban megjelent a bolygatott területeken, árokpartokon és erdőszéleken az ugyancsak minden évben megbetegedéseket okozó kerti őzlábgomba is.
Az ország teljes területén nagy tömegben van jelen a gyilkos galóca, ami a gombavizsgálati helyeken minden évben jelentős mennyiségben megtalálható, a gombafajokat nem ismerő gyűjtők bemutatásra kerülő kosaraiban.

 

Ha karácsonyi ajándékot keresel, akkor itt az Agro Jager Shopja! Kattints a képre!

Ilyenkor legtöbben a hegyvidékekben keresnek gombát, ahol nagy számban jelentek meg az ehető és a mérgező gombafajok. A kellemes idő hatására még nem tűntek el a nyári fajok sem: a nyári, bronzos és ízletes vargánya, az érdestinóru, a molyhos tinóru fajok. Megjelennek az ősszel gyűjthető fajok is: a lila pereszke, a szürke tölcsérgomba, a fenyő és gyűrűstinóruk, az ehető galambgombák és tejelőgombák, a közkedvelt rizike fajok, valamint a trombitagombák. Viszont ezzel együtt nagy tömegben bukkannak fel a nem ehető és mérgező gombafajok. A legtöbb mérgezési esetért felelős két faj jelenleg a nagy döggomba és a világító tölcsérgomba. A galócák közül szinte minden faj megtalálható: a gyilkos galóca, a légyölő galóca, a párducgalóca, a citromgalóca, de más mérgező nemzetségek fajai is nagy számban fordulnak elő az erdőkben: például a susulykák vagy a fakógombák.

Az idő lehűlésével természetesen az őszi gombák teljesen átveszik a szerepet: többek között a lila pereszke, a szürke tölcsérgomba és a gyűrűs tuskógomba.
Tehát a jelenlegi időjárási körülmények között rengeteg gombát gyűjthetnek az emberek a természetben. Ízletes gombaételek készülhetnek, azonban a hatóság a gombagyűjtés veszélyeire is szeretné felhívni a figyelmet. Fontos tudni, hogy a szezon során a mérgező fajok mellett, a helytelenül elkészített és tárolt gombás ételek is kiválthatnak megbetegedéseket.
Aki nem rendelkezik kellő fajismerettel, vizsgáltassa be az általa gyűjtött vadon termő gombát gombaszakellenőrrel. Azonban a Nébih szerint a legbiztonságosabb megoldás, ha minden gombagyűjtő megteszi ezt. A gombaszakellenőri vizsgálat ugyanis életeket menthet! Kulcsfontosságú, hogy laikusként se fogyasszunk, és ne is ajándékozzunk ellenőrizetlen gombát!

Forrás: NÉBIH

Tovább olvasom