Keressen minket

Mezőgazdaság

Csaknem kétszeresére nőtt a trappista sajt és a vaj fogyasztói ára

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

AKI: A nyerstej termelői ára nemzeti valutában kifejezve az Európai Unióban 46 százalékkal, az USA-ban 33 százalékkal, Új-Zélandon 9 százalékkal emelkedett 2022 szeptemberében az egy évvel korábbihoz képest. Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 204,77 forint/kilogramm volt 2022 októberében, 6 százalékkal nőtt a 2022. szeptemberihez képest, és 76 százalékkal meghaladta az előző év azonos hónapjának átlagárát.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

Az AKI PÁIR adatai szerint 2022 októberében az előző év azonos hónapjához képest a hazai előállítású tejtermékek közül a trappista sajt (+91 százalék), a tehéntúró (+81 százalék), a kefir és a 2,8 százalék zsírtartalmú friss zacskós tej (egyaránt +78 százalék) értékesítési ára emelkedett a legtöbbet. A KSH adatai szerint ugyanebben az összehasonlításban a trappista sajt és a 100 grammos 80 százalék zsírtartalmú adagolt vaj fogyasztói ára 99 százalékkal növekedett.

Forrás: AKI

További információk e témában az Agrárpiaci jelentések – Tej és tejtermékek című kiadványunkban olvasható, mely innen érhető el: 11. szám.

Forrás: Agrárközgazdasági Intézet

Mezőgazdaság

A tea nemzetközi napja a nőknek dedikálva

Print Friendly, PDF & Email

Az ENSZ Közgyűlése 2019-ben május 21-ét a tea nemzetközi napjának nyilvánította

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Budapest, 2024. május 21. – A tea története bár több mint 5000 évre nyúlik vissza, az egészségügyi, kulturális és szocioökonómiai hatásai miatt még ma sem ment ki a divatból. A tea termesztése világszerte 13 millió embernek biztosít megélhetést, köztük számos kistermelőnek és családjuknak.

©FAO/Pier Paolo Cito

Elismerve a tea történelmi és kulturális jelentőségét szerte a világon, továbbá a fejlődő országokban a vidéki térségek fejlődésében, a szegénység visszaszorításában és az élelmezésbiztonságban játszott szerepét, az ENSZ Közgyűlése 2019-ben május 21-ét a tea nemzetközi napjának nyilvánította, felkérve az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetét (FAO) a világnap koordinálására.

tea nemzetközi napja (május 21.) egy alkalmat kínál arra, hogy ünnepeljük ezen ital kulturális örökségét, egészségügyi előnyeit és gazdasági jelentőségét, miközben törekszünk a termelés fenntarthatóbb irányba mozdítására – a farmtól a csészéig –, biztosítva a tea pozitív hatását az emberekre, kulturákra és a környezetre még sok generáción át. A nemzetközi nap idén a tea termesztésében és feldolgozásában részt vevő nők előtt tiszteleg.

Érdekességek a teáról

  • A tea a világ legősibb itala és jelenleg is második leggyakrabban fogyasztott folyadék a víz után.
  • Számtalan fajtája érhető el, melyek között a különbséget az alkalmazott oxidációs és fermentációs technikák adják.
  • Miközben a tea harmadát a termelő országban fogyasztják el, a tea szerepe a nemzetközi kereskedelemben is jelentős.
  • Ez elmúlt évtizedekben gyors növekedést mutatott a teaipar és ezzel együtt a fogyasztók száma is globálisan.
  • Annak ellenére, hogy a tea népszerűsége a fő teatermesztő országokban emelkedik, az egy főre jutó fogyasztás viszonylag alacsony, teret hagyva egy még nagyobb növekedésnek ezek országokban.
  • Dél-Korea, Japán és Kína összesen négy teatermesztő helye része a FAO Globálisan Jelentős Mezőgazdasági Örökségrendszer programjának.

Forrás: FAO

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Aszály információk: 2024. május 16.

Print Friendly, PDF & Email

Aszály információk május közepén:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A mögöttünk álló egy hétben nagyrészt napos, száraz időben volt részünk. Bár kisebb esők, záporok minden nap előfordultak valahol az országban, számottevő mennyiség csak hétfőn nyugaton illetve szerdán a Tiszántúlon foltokban kialakult záporokból, zivatarokból hullott. Így az elmúlt napok csapadékösszege az említett tájakon is csak kevés helyen haladta meg az 5 mm-t, nagy területen azonban semmi sem esett.

Ábra: MET

A talaj felszín közeli rétege a délnyugati országrész és a Szamosköz, Krasznaköz kivételével rendkívül száraz, sokfelé a növények számára hasznosítható nedvességmennyiség kevesebb, mint 30%-át tartalmazza, és a középső talajréteg is sokat veszített nedvességtartalmából az elmúlt egy hét során.

A még sekélyen gyökerező napraforgó és kukorica az ország nagy részén aszályos körülmények közt fejlődik.

Az előttünk álló egy hétben változékonyabb, az eddiginél csapadékosabb időben lesz részünk. Csütörtökről péntekre éjszaka kiterjedt csapadékzóna éri el hazánkat, így szombat reggelig területi átlagban 5 és 15 mm közötti csapadékra van kilátás, de lokálisan ennél jóval több is eshet. Majd hétfőn és kedden ismét nagyobb területen várható csapadék, akár heves záporok, felhőszakadással kísért zivatarok is lehetnek. Így összességében a következő egy hétben lehulló csapadék mennyisége az ország jelentős részén 30 és 50 mm között valószínű.

Forrás: MET

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Május 18-tól Bács-Kiskun vármegyében is véget ér a tűzgyújtási tilalom

Print Friendly, PDF & Email

Megszüntették a tűzgyújtási tilalmat.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az elmúlt 24 órában lehullott csapadéknak és a jelenleg is zajló esőzésnek köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal egyetértésben, 2024. május 18-tól visszavonja a tűzgyújtási tilalmat Bács-Kiskun vármegyében. A hatósági döntés eredményeképpen egyetlen vármegyében sem lesz érvényben tűzgyújtási tilalom az országban.

Fotó: NÉBIH

A lehullott csapadék elérte az erdő avarszintjét, valamint átnedvesítette az 1 és 10 órás holt biomasszát is, melyek hatására csökkent a tűzkockázat.
A Tűz Időjárási Index ugyancsak alátámasztja, hogy az éghető könnyű biomassza olyannyira átnedvesedett, hogy az már tűzveszélyt nem okoz.
Az előrejelzés alapján a következő napokban is borult, hűvös idő várható, esetenként záporokkal. A csapadék és az alacsony hőmérséklet növeli a levegő relatív nedvességét, így közvetetten a holt biomassza nedvességét is.

A Nébih – a BM Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság egyetértésével – május 18-tól Bács-Kiskun vármegye területén is megszünteti a korábban elrendelt tűzgyújtási tilalmat, azaz jelen állás szerint nem lesz érvényben tűzgyújtási tilalom az országban.

A hatóság figyelmezteti a lakosságot, hogy a tűzgyújtási tilalom visszavonását követően az erdőterületen továbbra is csak szélcsendes időben, a kijelölt és kiépített tűzrakó helyeken rakhatnak tüzet. A tüzet nem szabad felügyelet nélkül hagyni, annak biztonságos oltásáról minden esetben kötelező gondoskodni. A tűzgyújtási szabályokról a www.erdotuz.hu honlapon tájékozódhatnak.

Forrás: NÉBIH

Tovább olvasom