Keressen minket

Horgászat

Közel négy éve húzódó jogvita zárult le egy fás-tavi nagyponty ügyében

Egyszersmind elgondolkodtató és tanulságos ügy végére került pont az elmúlt napokban azzal a törvényszéki ítélettel, amely Szövetségünk javára döntött el egy 2017 tavasza óta húzódó jogvitát. Ennek alapját egy 2017. április 11-én a Fás-tavon fogott 6,64 kilogramm súlyú ponty adta, amely a KHESZ helyi horgászrendjében meghatározott 6 kilogrammos kíméleti súlyhatár ellenére nem került visszahelyezésre a vízbe, hanem egy autó csomagtartójába kötött ki.

Egyszersmind elgondolkodtató és tanulságos ügy végére került pont az elmúlt napokban azzal a törvényszéki ítélettel, amely Szövetségünk javára döntött el egy 2017 tavasza óta húzódó jogvitát. Ennek alapját egy 2017. április 11-én a Fás-tavon fogott 6,64 kilogramm súlyú ponty adta, amely a KHESZ helyi horgászrendjében meghatározott 6 kilogrammos kíméleti súlyhatár ellenére nem került visszahelyezésre a vízbe, hanem egy autó csomagtartójába kötött ki.

A horgászoknak érdemes betartani a szabályokat. Ha egy kicsit nagyobb a kelleténél a kifogott hal, akkor is vissza kell engedni. A fás-tavi nagyponty ügye most zárult le, négy évig tartott a jogi procedúra a felek között mire jogerős ítélet született (Kép: KHESZ)

A hivatalos tényfeltárás szerint a fentnevezett időpontban Szövetségünk halőre távcsővel pásztázva a vízterületet figyelmes lett egy nagyobb testű ponty fogására, amelyet fogója, illetve annak halat megszákoló horgásztársa merítőstül bevittek a parton álló lakókocsi és személyautó közé, majd azt a földre helyezték. Amikor 10 perc múlva sem került vissza a hal a vízbe, feltételezhetővé vált, hogy a horgászoknak nincs szándékukban visszaengedni a halat.

Halőrünk értesítette a közelben tartózkodó kollégát, akinek érkezéséig továbbra is szemmel tartotta a területet. A halat megmerítő horgásztárs eközben elővett egy zsákot és abba téve a halat, azt a kocsiba helyezte. Halőreink a helyszínre érkezve megkezdték a halőri intézkedést, melynek során a gépkocsi ülése alá rejtett rafiazsákból előkerült a fogási naplóba be nem jegyzett, a kíméleti súlyhatárnál nagyobbak bizonyuló tükörponty.
A halat kifogó horgász állítása szerint a 6,64 kilogramm súlyú, 63 cm hosszú, fűre letett pontyot visszaengedése előtt le akarta fényképezni, ezért azt magára hagyta és elment a fényképezőgépéért a lakókocsijához. Eközben a hal kiemelésében segédkező horgásztársa – kihasználva az alkalmat – az ő tudta nélkül a pontyot egy zsákban a saját autójába tette. Mindezt a történést a horgásztárs elvállalta, megerősítette.

Szövetségünk 2017. június 25-én hozott 515/2017. számú határozatával megállapította, hogy a halat kifogó horgász megsértette a halgazdálkodás és a halvédelem egyes szabályainak megállapításáról szóló 133/2013. (XII- 29.) VM rendelet (R.) foglaltakat, valamint a KHESZ IV/9. pontját, ezért vele szemben két évre területi jegy váltásának tilalmát írta elő a Szövetség hasznosításába tartozó halgazdálkodási vízterületeken. A másodfokon eljárt vezetőség 908/2017. számú határozatával a fegyelmi büntetést egy évre mérsékelte.
A horgász ezt a határozatot peres úton megtámadta, ami egy több mint három és fél évig tartó bírósági jogvitát eredményezett, amelyet végül 2021. februárjában Szövetségünk javára döntött el a törvényszéki ítélet. A sajnálatosan rengeteg időt és munkaenergiát felemésztő ügy kapcsán különösképpen elszomorító, hogy a mind jogszabályi, mind etikai vonatkozásban is egyértelműen sérelmesen viselkedő fél a jogvita időszakában a vízparton – a horgászoktól érkezett visszajelzések alapján – a Szövetséget és annak munkatársait, nehezen minősíthető magatartást tanúsítva, többszöri alkalommal rosszszínben tűntette fel. Az ügy további tanulsága, hogy a KHESZ Helyi Horgászrendjében a felső méretkorlátozással védett, azaz a kíméleti felső határt elérő vagy meghaladó, termetes halak megfogása esetén törekedni kell azok azonnali visszahelyezésére. A visszaengedés előtt történő fotózás csak úgy megengedett, hogy az ahhoz szükséges telefon, vagy fényképezőgép a lehető leghamarabb elérhető közelségben legyen a képek mihamarabbi elkészítése érekében.

A MOHOSZ által a közelmúltban aktualizált Országos Horgászrend VI. fejezetének (Horgászetikai előírások) 60. pontja szerint: „A horgászfotók elkészítésekor ügyelni kell arra, hogy esztétikus, a hal megbecsülését is kifejező fényképek készüljenek el. A helyes fotón a háttér a víz és a vízpart természeti környezete, ahol belógó, szétdobált felszerelés, cigaretta, étel és ital, kéztörlő rongy, szemét nem látható. A horgász a halat lehetőleg térdelve, féltérden vagy guggolva; mellmagasságban és vízszintesen a halbölcső, vagy halpaplan felett tartja, de a fényképen a halvédelmi eszköz lehetőleg csak részlegesen legyen látható. A hal objektív felé történő „kitartása” nem esztétikus, a helyes távolság a súly megtartását is segítő félkarnyi. A hal legyen tiszta, így a sarat, fűszálakat, nyálkát, esetleges vért friss vízzel le kell öblíteni róla. Célszerű több fotót is elkészíteni, hogy a pislogás és/vagy a hal mozgásai kiküszöbölhetők legyenek. Nem készülhet etikus fotó cigarettával a szájban, vagy a halat ronggyal megfogva. Napsütésnél ügyelni kell arra is, hogy vaku használata nélkül a sapkát viselő horgász arca leárnyékolt marad. A fotózás során fokozottan ügyelni kell a halak kíméletes kezelésére, mozgatására, mert a nagy példányok leejtésre, nyomásra az átlagos méretű halaktól sokkal érzékenyebbek. A legfontosabb a hal védelme, ha a szakszerű gyors fotózás nem biztosítható, akkor a halat haladéktalanul vissza kell engedni.”

Forrás: khesz.hu

 

Horgászat

Menyhalak a Duna váci szakaszán – Galériával

Sumandán József ha teheti,szabadidejében perget a Dunán. Emellett, ha elkezd csökkenni a levegő hőmérséklete és nincs nagyon hideg, menyhalakra is vadászik. A Duna váci szakaszán kis szerencsével megfogható ez a különleges hal, amely a hideg hatására válik aktívvá.

Sumandán József az idei első dunai menyhalával. (Fotó: Sumandán József – Agro Jager News)

Egyéni megfigyelése alapján, a Dunán, ha a hőmérséklet, kisebb mint 13 Celsius fok, már érdemes menyhalra vadászni. Mivel több éve nagyjából ugyanazon a partszakaszon horgászik, jól ismeri a sóderes részeket, ahol a menyusok előszeretettel bukkannak fel. Jó pár éve, amikor még többen jártak ki horgászni menyhalra, a horgászok 20-30 méterre ültek egymástól. Ha megjött egy menyhal raj, a folyással felfele szinte mindenkinek kapása lett. A horgászok egymást figyelmeztették, hogy készüljenek, mert jönnek a halak. Mostában azonban csak ritkán lát más horgászt, így csak magára számíthat.

Fotó: Sumandán József – Agro Jager News

Mivel minden évben sokat időt tölt a vízpart mellett, azt vette észre, hogy a menyhalak “turnusokban” bukkannak fel, azaz, két-három óránként van kapás, délután öttől egészen este tíz óráig. Utána viszont ezek a kis ragadozók elülnek.  József szerint ívás előtt a menyhalak inkább a sóderes részen figyelhetőek meg, majd az ívás követően, a kövesebb aljzaton találhatjuk meg őket, de ekkor már a rajok felbomlanak.  Nagyon hidegben, kemény mínuszok mellett, egyszer sem tudott menyhalat fogni. Az esetek döntő többségében gilisztával és fagyasztott kishallal horgászik.

Fotó: Sumandán József – Agro Jager News

Ha tud, akkor friss gébet is felkínál a horgain. Az invazív kishalat három részre vágja fel, külön-külön így tűzi fel a horogra. Kijelenthető az, ha van menyhal az adott partszakaszon, akkor szinte bármivel kifogható. A felkínált csalikat szinte mindig halolajjal szagosítja, mivel köztudott, hogy a halfajok között a menyhalnak rendkívül jó “szaglása” van. A dunai horgászok már jól bevált szerelékét alkalmazza, azaz egy kisebb tányérólom, amin az előke körülbelül 50-100 centiméter hosszú. A horog minden esetben süllőzésre alkalmas egyes horog.

Fotó: Sumandán József – Agro Jager News

Miután bedobta a szerelékét, este öt óra után, a feeder botjának a spicce megremegett. A közel egy kilós menyhal teljes hossza elérte az 50 centimétert. Bár aznap többet nem fogott, de egy szép hallal kezdte meg a 2022-es idényt. Sokan sokfélét állítanak a menyhalról. A tapasztalt horgász szerint a Duna váci szakaszán a menyhal állománya az elmúlt évek, évtized alatt stabil maradt. A csuka állománya talán évről-évre kisebb, de egyre többen fognak kisebb-nagyobb méretű szürkeharcsát. A menyhal szezonja viszont dübörög, aki csak teheti, tegye próbára a szerencséjét a magyar folyókban – zárta beszámolóját Sumandán József.

Írta: Dr. Szilágyi Gergely

Fotó: Sumandán József

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Itt jelentkezzen: marketing@agrojager.hu

Tovább olvasom

Horgászat

Pergetve fogtak magyar bucót a Hármas-Körösön

2022. november első felében, Kovács Dávid a Hármas-Körös Békésszentandrási Duzzasztójánál pergetett.  A gyakorlott, rutinos pergető horgász vasárnap délelőtt érkezett a vadvízre. A vízügyi szakemberek a duzzasztót aznap kezdték ereszteni. Általában akkor jó ott horgászni, ha viszonylag nyugodtabb a víz, most azonban a sodrás és a hullámok miatt kifejezetten nehéz volt pergetni.

Fotó: Kovács Dávid

Mivel nagyon könnyű leakadni a fenéken lévő kövek miatt, nehezebb cheburaska fejekkel offset horgokat használt. A gumihalra több, kisebb süllő jelentkezett. A sporthorgász egytől egyig mindegyiket vissza is engedte. Amikor a gumihalra újabb finom kapás érkezett, először azt is süllőnek gondolta. A hal vehemensen védekezett, de valamiért nem akart feljönni az aljazatról.

Fotó: Kovács Dávid

Pár percig fárasztotta, mire felszínre hozta ez a különleges mintázatú halat. Egy pillanatra el is bizonytalanodott, mire rájött: ez egy magyar bucó lesz!

Fotó: Kovács Dávid

A kiemelés után, néhány fénykép készült a fokozottan védett halfajról. A horogszabadítást követően a bucó azonnal visszakerült a Hármas-Körösbe. Soha nem gondoltam, hogy a pergetett kecsege után egy héttel később, egy magyar bucót is sikerült megakasztanom – zárta beszámolóját Kovács Dávid.

Írta: Dr. Szilágyi Gergely

Fotó: Kovács Dávid

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Itt jelentkezzen: marketing@agrojager.hu

 

Tovább olvasom

Horgászat

A ponty a közös pont

A Tamási Rendőrkapitányságon a napokban két halas ügyben is befejezték a nyomozást, az orvhalászok ellen vádemelési javaslattal, míg két horgásznál bíróság elé állítással ért véget a rendőrségi eljárás.

Fotó: Rendőrség

Hivatalból indult eljárás 2022. augusztus 7-én ismeretlen tettes ellen, aki 15 óra és 15 óra 30 perc közötti időben az Iregszemcse és Csehi- puszta, illetve Orkád-puszta között található, úgynevezett Orkád-1-es halastó nyugati oldalán 2 db „halászhálót” húzott ki abból a célból, hogy azt a későbbiekben kihúzza az abban elakadt halakkal együtt. Korábban már több információ is volt arra, hogy „rapsicok” járnak a vízre. Akkor nap kollégáink a tó közelében elfogtak két gyanúsan viselkedő férfit, akiket elszámoltattak, majd előállítottak a kapitányságra bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt. A kihúzott hálókban ugyanis összesen 11 db ponty volt, melyek közel 35 kilogrammot nyomtak, értékük meghaladta az 50.000 forintot. A lopási kár így megtérült, a még élő halakat kivágták a hálóból és visszaengedték a tóba.

Fotó: Rendőrség

Kihallgatásuk során a 24 és 27 éves iregszemcsei férfiak beismerő vallomást tettek, a fiatalabb férfi elmondta, korábban egy alkalommal halászott már hasonló módszerrel és akkor 3 db egyenként nagyjából 3 kilós pontyot fogott.  A férfiaknak a lopás mellett orvhalászat és állatkínzás miatt is felelniük kell.

Fotó: Rendőrség

Közúti igazoltatás során buktak le azok a horgászok, akik 2022. november harmadikán este a Kecsege-puszta határában lévő tavon próbáltak szerencsét. Az igazoltatás során erős halszag áradt a dobozos kocsi utasteréből, majd a raktér átvizsgálásakor egy letakart zsákból 8 darab kisebb-nagyobb ponty került elő, volt köztük egy 12 kg fölötti kapitális példány is. A halak súlya több mint 30 kilogramm volt, így a lopási kár közel 160.000 forint, mely lefoglalással részben megtérült. A halak még éltek, így azokat átmenetileg egy vizeshordóba téve, később visszavitték a tóba. A pecások elmondták, horgászbottal fogták a halakat. A történet szépséghibája, hogy a területre nem rendelkeznek horgászengedéllyel, sem napijeggyel. Állításuk szerint állami horgászjegyük van, de azt sem tartották maguknál.

Fotó: Rendőrség

Az igazoltatott 45 éves fürgedi és 62 éves ozorai férfit előállították, gyanúsítottként hallgatták ki, és bíróság elé állításuk mellett döntöttek. A Tamási Járásbíróság mindkettőjüket 1 év 8 hónapra próbára bocsátotta.

Forrás: Rendőrség

Tovább olvasom