Keressen minket

Horgászat

Újabb orvhalászok akadtak horogra a Sajón

Print Friendly, PDF & Email

A halőrök folyamatos jelenlétének eredményeként ismét két orvhalászt ért tetten a Nemzeti Élelmiszerlánc-Biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata (ÁHSZ) a Sajón. Az elkövetők a folyó Tiszaújvároshoz közeli szakaszán, egy 3,3m x 3,3m nagyságú emelőhálót kezeltek felváltva. Jogsértő cselekményükért akár két évig terjedő szabadságvesztéssel is felelhetnek.

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

A halőrök folyamatos jelenlétének eredményeként ismét két orvhalászt ért tetten a Nemzeti Élelmiszerlánc-Biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata (ÁHSZ) a Sajón. Az elkövetők a folyó Tiszaújvároshoz közeli szakaszán, egy 3,3m x 3,3m nagyságú emelőhálót kezeltek felváltva. Jogsértő cselekményükért akár két évig terjedő szabadságvesztéssel is felelhetnek.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-Biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata folyamatosan kint van és figyel. Nem érdemes illegális eszközzel-, vagy módon halat lopni. Kép: Nébih)

Az ÁHSZ munkatársai az utóbbi időben kiemelt figyelmet fordítanak a Sajó alsó szakaszának ellenőrzésére. Ennek oka, hogy a korábbi, heves esőzések miatt megáradt folyóban a halak a kevésbé áramló, partközeli sávba húzódtak, s erre a könnyű prédára számítva megjelentek az emelőhálós orvhalászok is. Az egyik hajnali tettenérés során két engedély nélküli halászt fogott el az ÁHSZ, akik a vétségüket elismerték. A rendőrség a két elkövetőt előállította, az általuk használt eszközöket és hálót pedig elkobozta.

A halászati törvény1 értelmében bemutatási célú halászat, ökológiai célú, szelektív halászat, vagy más hasznos víziállat forgalmazási célú gyűjtése esetén halászati engedély, míg rekreációs célú halászat esetén állami halászjegy szükségeltetik. Az engedély vagy állami halászjegy hiányában, tehát jogosulatlanul végzett halászati tevékenység orvhalászatnak minősül. Az orvhalászatról a továbbiakban a Büntető Törvénykönyv2 rendelkezik, amely szerint a halászati eszközök vízpartra való kivitele az orvhalászat kísérletének, míg az eszközök vízbe juttatása befejezett bűncselekménynek tekinthető. Utóbbi vétségért két évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

Természetes vizeink halállománya nemzeti kincs, a benne élő halak és élőhelyük megőrzése közös feladatunk. A Nébih kéri, hogy aki horgászattal, halászattal, halkereskedelemmel kapcsolatos szabálytalanságot tapasztal, jelezze azt az allamihalor@nebih.gov.hu e-mail címen!

Hivatkozott jogszabályok:
1 A halgazdálkodásról és hal védelméről szóló 2013. évi CII. törvény
2 Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény (Btk.) 246. paragrafusa

Forrás: Nébih

Horgászat

IV. Harcsafogó OB. első forduló, Tiszalúc

Print Friendly, PDF & Email

Véget ért a IV. Harcsafogó OB. első fordulója

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Bár az utolsó éjszaka sem hozta meg a harcsák étvágyát, a versenyzők mégha fáradtan is, de feltöltődve várták az utolsó órákat. A Tiszalúci Holt-Tisza vadregényes világa és a soha nem tapasztalt vendégszeretet megismételni való élményként él a versenyzőkben.

Fotó: MOHOSZ

Az utolsó 24 órában már csak azok a csapatok tudtak harcsát fogni, akik az adott szakaszon megtalálták éppen azokat a halakat, amelyek hajlandók voltak kellő intenzitással táplálkozni. Ez legjobban a címvédő HEBOSZ-MADCAT csapatának sikerült (Bodnár János, Sárvári Mátyás Márk, Sós János), akik címvédőként az utolsó éjjelen megfogott 28 kilogramm feletti harcsával végül magabiztosan nyerték az idei OB első fordulóját.

Fotó: MOHOSZ

Második helyen végzett a Yuki Fighters Team (Pokoraczki Adrián, Pokoraczki István, Takács Tibor) akik remekül kihasználták azt a rövid időszakot, amikor a harcsák még aktívan táplálkoztak. A harmadik helyezett Catfish Boys Team (ifj. Pölöskei Tibor, Megyesi Attila) is gyorsan megfogta halait a B szektorban, ahol a verseny második felében már egyáltalán nem táplálkoztak a harcsák.

Az első forduló végeredménye itt érhető el

Forrás: MOHOSZ

Tovább olvasom

Horgászat

Óriás csuka Szurdokpüspökiben

Print Friendly, PDF & Email

Szurdokpüspökiben 1,22 méteres csukát fogtak:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Báthy Attila vagyok és imádok horgászni, már négy éves korom óta ez a hobbim. Egy számomra kedves helyen, a 21-es főút melletti Szurdokpüspökinél található kis tóra mentem vasárnap reggel Boros Zsolt tógazdához. Ez a kis tó nagyon különleges nekem, sok emlékem kötődik hozzá. Régebben itt, ezen a csodás helyen sikerült egy 7 kg-os csukát fognom pergetve. Most vasárnap pontyra mentem horgászni. Felszerelésem egy három librás bojlis bot, féder szerelék, 4-es horog, csalitüske és gumikukorica.

Fotó: Boros Zsolt tógazda – Agro Jager News

A tó egy kis “csücskének” nevezett helyéről dobáltam, mert ott volt a legjobb esélyem a pontyok elkapására. És tényleg, sikerült fognom két gyönyörű pontyot, egy 5 kg-ost és egy 7 kg-ost, de miután megcsodáltam őket, visszaengedtem mindkettőt a tóba és folytattam a pecát. Délben aztán egy nagyobb kihívással találkoztam. Egy hatalmas hal ráharapott a horogra és azonnal húzni kezdett. Sokáig tartott, mire sikerült megfárasztanom, de megérte! Mivel egyedül voltam, így Boros Zsolti bácsi sietett a segítségemre. A szák kicsinek bizonyult, mert többször is kiszaladt belőle a hal, de nem adtuk fel. Zsolti bácsi hozott egy nagyobb merítőhálót és az már elegendőnek bizonyult.

A halnak hatalmas feje és szemei voltak, nem is csoda, hiszen 1,22 méter hosszú és 11,5 kg volt a súlya! Nagyon boldog voltam, hogy sikerült megfognom ezt az álomhalat. Természetesen a mérés és fényképezés után a halat visszaengedtük a tóba, méltó helyére. Köszönettel tartozom Zsolti bácsinak, aki kiskorom óta mindig is szívesen fogadott e fantasztikus helyen. Kívánom mindenkinek, hogy ilyen szép fogásokkal lepje meg őket a tó, ami téged is vár!

Sok sikert és jó horgászatot mindenkinek!

Báthy Attila korábbi fogásai:

 

Írta:  Báthy Attila sporthorgász

Boros Zsolt tógazda elérhetősége: sprinter033@freemail.hu

 

 

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Tovább olvasom

Horgászat

Márnahorgászat a gyakorlatban

Print Friendly, PDF & Email

Czirják Viktor osztotta meg tapasztalait a márna fogásáról:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Mivel úgy érzem, van rá igény, írok pár gondolatot a nagytestű márnák horgászatáról, a saját szemszögemből.

Fotó: Czirják Viktor- Agro Jager News

Nagytestű márna számomra a három kiló feletti. Én a dunántúli folyókat járom (Rába, Dráva, Duna), szerencsére ezek a vizek szép állománnyal rendelkeznek. Az év minden napján van gyakorlatilag esély, persze az ívási időben én sem piszkálom őket, de igazán ilyenkor és késő ősszel lehet becsapni a nagyokat. Ez legtöbbször csak néhány nap, amikor egy peca alkalmával akár 8-10 darabot is fogok, három kiló körüli átlagsúlyban.

Fotó: Czirják Viktor- Agro Jager News

Ilyenkor a nagyjából hasonló méretűek csapatokban vonulnak szaporodni, adott helyeken elidőzve akár napokig. Akkor kell ott lenni… Na, de hol? Egyrészt nyilván nem adok pontos koordinátákat, ráadásul különböző méretű folyókon is másképp viselkednek.

Az alapvető kulcs tehát a hely és az idő. Ami azonos a nagy (Duna, Dráva) és a közepes (Rába) folyókon, hogy jellemzően a nagyobb gödrök, medencék, törések alatt és felett állomásoznak ilyenkor egy ideig. Nem benn a gödörben, hanem azok környékén, gyakran alig méteres vízben. Mutatják magukat, sokszor napközben is!

Fotó: Czirják Viktor- Agro Jager News

Ehhez szorosan kapcsolódik, hogy ebben az időszakban nem etetek. Nincs értelme, nem fog a csapat ráállni, inkább figyelek egy darabig az adott helyen. El fogja árulni magát… Ez adja a módszert is, a leghatékonyabb a fenekezés, de a boló is jó lehet. Rakóssal általában nehéz elérni sajnos ilyenkor. Én erős feder botokat használok, vékony fonott zsinórt, 30-as mono előke, minimum 2-es vastag húsú horog. Szigorúan végólmos megoldás.

Fotó: Czirják Viktor- Agro Jager News

A súly tekintetében két megoldás van. Van a helyben tartott (120-200 gramm), sodrás függvényében, illetve a görgetés alternatív változata ugyanazon a helyen 50 -80 grammal, az adott pályát végigkopogtatva. Általában az utóbbi a jobb most. Előke legalább 70 centi hosszú.

Természetesen a fényváltás és a teljes sötétség a legjobb időszak, akad napközben is, de hangsúlyozom, hogy a hely a legfontosabb! Többet ér tíz percet figyelni, mint akár egyetlen gombócot is dobni… (nyáron, ősz elején kell etetni!)
Csali nem bonyolult most. Favorit a vastag esőgiliszta, utána jön a sajt és biztos furcsa lesz, de a csemege kukorica is nagyon jó. Jók lehetnek bizonyos ízű waftersek is.

Fotó: Czirják Viktor- Agro Jager News

Giliszta általában kettő, néhány helyen tűzve. Sajt 1,5*2 centi kb, szilikon szálra fűzve. Csontit ilyenkor nem használok. (később annál többet) Gyakran dobok újat, figyelve, hogy hol fordulnak. Ha nincs kapás tíz percig, új dobás, vagy csali csere. Esetleg változtatok a módszeren (görgetés VS fix helyen).

Fotó: Czirják Viktor- Agro Jager News

Nekem az áradó víz a barátom. Sok nagy halat fogok olyankor. Nem kell félni tőle, eszik akkor is, sőt…

Hogyan állítsuk össze jól a szerelékünket?

A főzsinór minden esetben fonott legyen (0,14 mm), aminek számos előnye van a horgászat közben. (A fényképen technikai okok miatt monofil zsinór szerepel.)

1. A főzsinór végére  kössünk egy véghurkot:

Fotó: Czirják Viktor- Agro Jager News

2. Hurkoljunk bele egy erős karabinert:

Fotó: Czirják Viktor- Agro Jager News

3. A szerelékünk most körülbelül így néz ki:

Fotó: Czirják Viktor- Agro Jager News

4. Kössünk fluor zsinórból egy legalább 70 centis előket. Egyik végén egyszerű véghurok, másik végén a kettes méretű horog. Zsinór minimum 0.30 mm. Arasznyira kössünk egy páternoszter hurkot:

Fotó: Czirják Viktor- Agro Jager News

5. A szerelék végén kettes méretű horgot kössünk fel:

Fotó: Czirják Viktor- Agro Jager News

6. Hurkoljuk bele a páternoszter fülbe az előkét. Értelemszerűen a karabinerbe kapcsoljuk a megfelelő méretű ólmot. A következő típusokat ajánlom: kanál, tallér alakú.

Véleményem szerint a leggyorsabban szerelhető, leghatékonyabb montázs. Nekem harminc éve ez van használatban…

Egy szebb márna. Fotó: Czirják Viktor- Agro Jager News

Írta és fényképezte: Czirják Viktor

Tovább olvasom