Keressen minket

Horgászat

15 halfaj többmillió egyede került idén rekordmennyiségben a KHESZ vizekbe

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

December elején lezárult a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségének idei halasítási programja, amely már március elején kezdetét vette. A horgászszervezetek számára számos új kihívást tartogató esztendő dacára a KHESZ jelentős mértékben növelte a vizeibe kihelyezett halak mennyiségét, aminek eredményeképpen közel 3.500 mázsa hallal gazdagodtak a folyók, holtágak, tavak és csatornák. A mintegy 15 halfaj 2021. évi tétele, abszolút rekord – közölte a a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége.

A telepítések jelentősen növelték a halállományt a Körösök vidékén (Kép: KHESZ)

Az összesített számadatok szerint a Békés megyei horgászszövetség 2021. évben egészen pontosan 347.868 kg korosztályos és 1.030.290 db előnevelt, túlnyomórészt saját erős forrásból beszerezett halat helyezett ki vizeiben (MOHOSZ ÁPFE pályázati előirányzati keretből nyert 2,250 mFt támogatással). Ez minden korábbi éveben végrehajtott telepítésnél többet jelent, ami annak figyelembevételével számottevő igazán, hogy a tavalyi, intervenciós halkihelyezésekkel együttes tételt is meghaladja.  A vízterületre vetített kihelyezett mennyiség ennek következtében 147,9 kg/ha szerint alakult, ami a hazai természetes vizek halasítási intenzitását tekintve kimagasló.

A halakat 20 haltermelő szervezettől vásárolták – akik a MOHOSZ speciális jogállású tagjai, vagy minősített beszállító partnerei –, a kihelyezések 132 telepítési napot, és 550 vízterületi kiszállást vettek igénybe.

Kecsegét, menyhalat és jászkeszeget is sikerült idén telepíteni (Kép: KHESZ)

Ábra: KHESZ

Erre a kiváló eredményre egyrészt a töretlen és továbbra is tendenciózusan emelkedő, jegyváltásban is tükröződő körös-vidéki horgászkedv, illetve a kedvező halkereskedelmi viszonyok mellett a jó haltermelő-partneri kapocslatok adtak megfelelő pénzügyi-piaci lehetőséget, bár hozzá kell tenni, időszakonként ugyancsak megfeszített munkamenetet követelve. A Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége 2021. évben a jegybevételek bruttó – tehát az értékesítési jutalékokkal még nem csökkenetett – pénzösszegének 64%-át fordította halvásárlásra, ami az alapszabályban meghatározott kötelező hányadnál 9 százalékponttal magasabb eredmény.

A KHESZ idei halasítási programjáról részleteiben elmondható, hogy a halgazdálkodási tervnek megfelelően zökkenőmentesen zajlott és alapvetően a korábbi évek gyakorlatát követte.

A horgászok első számú célhalát jelentő pontytelepítések már március első napján megkezdődtek, az előnevelttől az extra méretig kihelyezett korosztályok folyamatosan, novemberrel bezárólag érkeztek a vizekbe. A nagyobb testű – 4-5 kilósnál nagyobb – extra pontyokkal kapcsolatban örvendetes az a piaci tapasztalat, hogy bár a korábbi években is be tudtunk szerezni bizonyos mennyiséget ebből a korosztályból, a javuló pici ellátottság miatt azonban már igényeink szerint tervezhetünk.

Ragadozóhalak tekintetében a süllő, a harcsa, a sügér és a balin beszerzése stabilan biztosított, a tartós téli hidegek elmaradásával azonban a csuka szaporítása kiszámíthatatlanabbá vált. Ennek ellenére idén ebből a halfajból is sikerült mind előnevelt, mind kétnyaras korosztályt kielégítő mennyiséget beszerezni. Piaci okokból egyedül a kősüllő vásárlása maradt el, jövőre természetesen ismét kísérletet teszünk rá.

Süllőt is telepítettek a KHESZ vizeibe (Kép: KHESZ)

A néhány éve még szinte kuriózumot jelentő dévérkeszeget illetően örvendetes az a tény, hogy immár a környékben működő halgazdaságoktól is be tudjuk szerezni a kívánt mennyiséget, jó haltermelői kapcsolataink révén pedig a gyönyörű compóállományok továbbra is megbízhatóan rendelkezésünkre állnak.

Különlegességet jelentő halfajok tekintetében a különböző korosztályú kecsegék, illetve az előnevelt jászkeszeg és a menyhal telepítésével a megfelelő kínálat következtében ma már szintén biztosan számolni lehetett, de egy-egy innovatív haltermelőnek köszönhetően szilvaorrú keszeg, paduc, sőt idén először márna is kerülhetett vizeinkbe, fajonként több tízezer darabos tételekben, nem apró ivadék, hanem 7-8 centiméteres testhosszúságúra előnevelt méretben. Partnereink előrejelzése alapján ezekre a kurrensebb fajokra a jövőben is számíthatunk.

A 2021. évi kiváló telepítési eredmények kapcsán meg kell jegyezni, hogy ezt elsősorban az évről-évre folyamatosan növekvő jegyeladások tették lehetővé. A KHESZ jövő évi halasítási programjában éppen ezért az idén elért eredmények megtartása jelent alapvető célkitűzést, a horgászok igényeinek horgászlehetőségek tekintetében színvonalas kiszolgálása, illetőleg a halgazdálkodás egyéb szempontjainak figyelembevétele mellett.

Forrás: KHESZ

Horgászat

Óriás csuka Szurdokpüspökiben

Print Friendly, PDF & Email

Szurdokpüspökiben 1,22 méteres csukát fogtak:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Báthy Attila vagyok és imádok horgászni, már négy éves korom óta ez a hobbim. Egy számomra kedves helyen, a 21-es főút melletti Szurdokpüspökinél található kis tóra mentem vasárnap reggel Boros Zsolt tógazdához. Ez a kis tó nagyon különleges nekem, sok emlékem kötődik hozzá. Régebben itt, ezen a csodás helyen sikerült egy 7 kg-os csukát fognom pergetve. Most vasárnap pontyra mentem horgászni. Felszerelésem egy három librás bojlis bot, féder szerelék, 4-es horog, csalitüske és gumikukorica.

Fotó: Boros Zsolt tógazda – Agro Jager News

A tó egy kis “csücskének” nevezett helyéről dobáltam, mert ott volt a legjobb esélyem a pontyok elkapására. És tényleg, sikerült fognom két gyönyörű pontyot, egy 5 kg-ost és egy 7 kg-ost, de miután megcsodáltam őket, visszaengedtem mindkettőt a tóba és folytattam a pecát. Délben aztán egy nagyobb kihívással találkoztam. Egy hatalmas hal ráharapott a horogra és azonnal húzni kezdett. Sokáig tartott, mire sikerült megfárasztanom, de megérte! Mivel egyedül voltam, így Boros Zsolti bácsi sietett a segítségemre. A szák kicsinek bizonyult, mert többször is kiszaladt belőle a hal, de nem adtuk fel. Zsolti bácsi hozott egy nagyobb merítőhálót és az már elegendőnek bizonyult.

A halnak hatalmas feje és szemei voltak, nem is csoda, hiszen 1,22 méter hosszú és 11,5 kg volt a súlya! Nagyon boldog voltam, hogy sikerült megfognom ezt az álomhalat. Természetesen a mérés és fényképezés után a halat visszaengedtük a tóba, méltó helyére. Köszönettel tartozom Zsolti bácsinak, aki kiskorom óta mindig is szívesen fogadott e fantasztikus helyen. Kívánom mindenkinek, hogy ilyen szép fogásokkal lepje meg őket a tó, ami téged is vár!

Sok sikert és jó horgászatot mindenkinek!

Báthy Attila korábbi fogásai:

 

Írta:  Báthy Attila sporthorgász

Boros Zsolt tógazda elérhetősége: sprinter033@freemail.hu

 

 

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Tovább olvasom

Horgászat

Márnahorgászat a gyakorlatban

Print Friendly, PDF & Email

Czirják Viktor osztotta meg tapasztalait a márna fogásáról:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Mivel úgy érzem, van rá igény, írok pár gondolatot a nagytestű márnák horgászatáról, a saját szemszögemből.

Fotó: Czirják Viktor- Agro Jager News

Nagytestű márna számomra a három kiló feletti. Én a dunántúli folyókat járom (Rába, Dráva, Duna), szerencsére ezek a vizek szép állománnyal rendelkeznek. Az év minden napján van gyakorlatilag esély, persze az ívási időben én sem piszkálom őket, de igazán ilyenkor és késő ősszel lehet becsapni a nagyokat. Ez legtöbbször csak néhány nap, amikor egy peca alkalmával akár 8-10 darabot is fogok, három kiló körüli átlagsúlyban.

Fotó: Czirják Viktor- Agro Jager News

Ilyenkor a nagyjából hasonló méretűek csapatokban vonulnak szaporodni, adott helyeken elidőzve akár napokig. Akkor kell ott lenni… Na, de hol? Egyrészt nyilván nem adok pontos koordinátákat, ráadásul különböző méretű folyókon is másképp viselkednek.

Az alapvető kulcs tehát a hely és az idő. Ami azonos a nagy (Duna, Dráva) és a közepes (Rába) folyókon, hogy jellemzően a nagyobb gödrök, medencék, törések alatt és felett állomásoznak ilyenkor egy ideig. Nem benn a gödörben, hanem azok környékén, gyakran alig méteres vízben. Mutatják magukat, sokszor napközben is!

Fotó: Czirják Viktor- Agro Jager News

Ehhez szorosan kapcsolódik, hogy ebben az időszakban nem etetek. Nincs értelme, nem fog a csapat ráállni, inkább figyelek egy darabig az adott helyen. El fogja árulni magát… Ez adja a módszert is, a leghatékonyabb a fenekezés, de a boló is jó lehet. Rakóssal általában nehéz elérni sajnos ilyenkor. Én erős feder botokat használok, vékony fonott zsinórt, 30-as mono előke, minimum 2-es vastag húsú horog. Szigorúan végólmos megoldás.

Fotó: Czirják Viktor- Agro Jager News

A súly tekintetében két megoldás van. Van a helyben tartott (120-200 gramm), sodrás függvényében, illetve a görgetés alternatív változata ugyanazon a helyen 50 -80 grammal, az adott pályát végigkopogtatva. Általában az utóbbi a jobb most. Előke legalább 70 centi hosszú.

Természetesen a fényváltás és a teljes sötétség a legjobb időszak, akad napközben is, de hangsúlyozom, hogy a hely a legfontosabb! Többet ér tíz percet figyelni, mint akár egyetlen gombócot is dobni… (nyáron, ősz elején kell etetni!)
Csali nem bonyolult most. Favorit a vastag esőgiliszta, utána jön a sajt és biztos furcsa lesz, de a csemege kukorica is nagyon jó. Jók lehetnek bizonyos ízű waftersek is.

Fotó: Czirják Viktor- Agro Jager News

Giliszta általában kettő, néhány helyen tűzve. Sajt 1,5*2 centi kb, szilikon szálra fűzve. Csontit ilyenkor nem használok. (később annál többet) Gyakran dobok újat, figyelve, hogy hol fordulnak. Ha nincs kapás tíz percig, új dobás, vagy csali csere. Esetleg változtatok a módszeren (görgetés VS fix helyen).

Fotó: Czirják Viktor- Agro Jager News

Nekem az áradó víz a barátom. Sok nagy halat fogok olyankor. Nem kell félni tőle, eszik akkor is, sőt…

Hogyan állítsuk össze jól a szerelékünket?

A főzsinór minden esetben fonott legyen (0,14 mm), aminek számos előnye van a horgászat közben. (A fényképen technikai okok miatt monofil zsinór szerepel.)

1. A főzsinór végére  kössünk egy véghurkot:

Fotó: Czirják Viktor- Agro Jager News

2. Hurkoljunk bele egy erős karabinert:

Fotó: Czirják Viktor- Agro Jager News

3. A szerelékünk most körülbelül így néz ki:

Fotó: Czirják Viktor- Agro Jager News

4. Kössünk fluor zsinórból egy legalább 70 centis előket. Egyik végén egyszerű véghurok, másik végén a kettes méretű horog. Zsinór minimum 0.30 mm. Arasznyira kössünk egy páternoszter hurkot:

Fotó: Czirják Viktor- Agro Jager News

5. A szerelék végén kettes méretű horgot kössünk fel:

Fotó: Czirják Viktor- Agro Jager News

6. Hurkoljuk bele a páternoszter fülbe az előkét. Értelemszerűen a karabinerbe kapcsoljuk a megfelelő méretű ólmot. A következő típusokat ajánlom: kanál, tallér alakú.

Véleményem szerint a leggyorsabban szerelhető, leghatékonyabb montázs. Nekem harminc éve ez van használatban…

Egy szebb márna. Fotó: Czirják Viktor- Agro Jager News

Írta és fényképezte: Czirják Viktor

Tovább olvasom

Horgászat

“Az élmény, ami egy életre szól”

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Kelemen Dániel kapitális harcsát akasztott a szegedi Lencsés tavon. A fogásról beszámolt lapunknak:

Az elején leszögezném azt a tényt, hogy nem harcsára horgásztam, a nagyobb, pocakos pontyok voltak a célhalaim. Vasárnap délelőtt nem volt egy mozdítás sem, de ahogy delet ütött az óra, ez rohamosan megváltozott. Először sikerült a szákba terelni egy 8,46 kg-os nyurgapontyot.

Fotó: Kelemen Dániel – Agor Jager News

Ezután jött a csoda, amiről eddig még álmodni sem mertem….egy bedobást követően, hatalmas húzást éreztem, még mielőtt leraktam volna a botomat a bottartóra. A rejtélyes hal teljes erejét bevetve megindult. Ekkor már sejtettem, hogy nem kis példánnyal van dolgom. Az orsóm szó szerint füstölt, a botom karikába hajlott. Miután komolyabb ellenállást érzett, feljött a víz felszínére és csapott egyet a farkúszójával. Ekkor tudatosult bennem, hogy a horgon egy kapitális, akkori tippem szerint egy 50+ os harcsa van. Az igazi küzdelem ezután vette kezdetét: próbáltam fékezni a hal nagyobb kirohanásait, de egy “gyengébb” felszereléssel ez nehezen kivitelezhető.

Megbízható távcsövet keresel? Távolságmérős távcsövek és minden, ami a megfigyeléshez kell – > FROMMER Fegyverbolt! Kattints a fényképre!

A partról való fárasztás körülbelül fél órához közeledett, ekkor szóltak a horgásztársaim a halőrnek, Laci bácsinak, hogy sürgősen jöjjön a csónakkal, mert alighanem egy új tórekord küzd a horog végén. Nem kellett sokat várni, már jött is a segítség. A küzdelem odabent folytatódott a vízen, ahol a hal irányított engem, s nem én őt. A méretes, masszív csónakot ide-oda húzta, vonta. A tóban számos nagyobb akadó található, amely elől a halat több alkalommal sikerül elhúzni. A partról rengeteg szurkolást kaptam, ami a végén már nagyon kellett, hiszen kezdett elhagyni az erőm, de küzdöttem tovább. A fárasztás során a harcsa többször is lefeküdt az iszapba, ezzel is megnehezítve a dolgomat.

Fotó: Kelemen Dániel – Agor Jager News

A tavat bejártuk a a bivalyerős “torpedóval”, de a vége fele éreztem, hogy fárad. Ekkor mutatta meg először a fejét. Amint megláttam felordítottam, ez tényleg kapitális lesz. Szerintem mindenki hallotta, aki a környéken volt. A monstrum többször kirohant még, de egyre fáradtabb volt. Közeledtünk az egy órán át tartó fárasztáshoz, amikor is sikerült 6.-7. próbálkozásra csónakhoz húzni. Laci bácsi kapva kapott az alkalmon és megragadta a halat, de a behúzáshoz már ketten kellettünk. Amikor sikeresen bent volt a hal, még nagyobb volt az öröm. A partról hatalmas tapsvihar kerekedett, mindenki örült a sikeremnek, sikerünknek. Ezután kivittük a partra és csodájára jártak kicsik és nagyok a nem mindennapi fogásnak. A hal lemérésre került, a pontos méretei pedig 240 cm hosszú és 81 kilogramm volt.

Fotó: Kelemen Dániel – Agor Jager News

Ezzel megdőlt a Lencsés-tavi harcsarekord. (A horog a hal szájába akadt hibátlanul, szabályosan, a lehető legjobb helyre.)

Felszerelés: Fox Horizont X3 bot, Shimano Ultegra XTE 14000 orsó, 0,25mm Shimano technikum főzsinór, Korda IQ Fluocarbon 25lb előkezsinór, 4-es Korda Krank X horog

Csali: 1 szem 22mm-es süllyedő fűszeres bojli volt. A tóban számos nagytestű hal is megtalálható, amely feledhetetlen élményt tud adni. Aki teheti az látogasson el Szegedre, a Lencsés horgásztó partjára és szerezzen élményeket.

Írta és fényképezte: Kelemen Dániel

Tovább olvasom