Megszületett a megállapodás a Közös Agrárpolitika reformjáról! A magyar gazdák biztonságosan termelhetnek az elkövetkező időszakban – tájékoztatott Dr. Nagy István agrárminiszter Luxemburgból.

Fotó: Kalmár László/AM

Az elmúlt napokban fontos tárgyalások után sikeresen érkezik Budapestre a magyar agrárdelegáció, hiszen a Mezőgazdasági és Halászati Tanács ülésén megszületett a Közös Agrárpolitika reformja. A tét nem volt kicsi, hiszen most dőlt el, hogy milyen feltételek mentén kaphatunk agrártámogatásokat az új ciklusban – a két éves átmeneti időszakot követően – 2023 és 2027 között. Dr. Nagy István agrárminiszter és Dr. Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a hazai mezőgazdaság szereplők számára kiemelten fontos termeléshez kötött támogatások, valamint az átmeneti nemzeti támogatások megmaradásáért lobbyzott.

Desislava Taneva bolgár agrárminiszter asszony, Fotó: Kalmár László/AM

A napokban sikerült Desislava Taneva bolgár agrárminiszter asszonnyal egyeztetni, aki komoly szövetségese hazánknak a termeléshez kötött támogatások és az átmenetei nemzeti támogatások megtartásában.

Találkozás Julien Denormandie francia agrárminiszterrel   Fotó: Kalmár László/AM

Valamint külön tárgyalások keretében Dr. Nagy István Julien Denormandie francia agrárminiszterrel is egyeztethette a magyar álláspontot.

Dr. Nagy István a sikeres megállapodás után kiemelte, hogy a két éves átmeneti időszakot követően, 2023-tól indul el az új Közös Agrárpolitika.

Agro Jager News
Képek: AM, Kalmár László