Keressen minket

Kiemelt cikk

Nagy István: Megszületett a megállapodás a Közös Agrárpolitika reformjáról – GALÉRIÁVAL

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Megszületett a megállapodás a Közös Agrárpolitika reformjáról! A magyar gazdák biztonságosan termelhetnek az elkövetkező időszakban – tájékoztatott Dr. Nagy István agrárminiszter Luxemburgból.

Fotó: Kalmár László/AM

Az elmúlt napokban fontos tárgyalások után sikeresen érkezik Budapestre a magyar agrárdelegáció, hiszen a Mezőgazdasági és Halászati Tanács ülésén megszületett a Közös Agrárpolitika reformja. A tét nem volt kicsi, hiszen most dőlt el, hogy milyen feltételek mentén kaphatunk agrártámogatásokat az új ciklusban – a két éves átmeneti időszakot követően – 2023 és 2027 között. Dr. Nagy István agrárminiszter és Dr. Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a hazai mezőgazdaság szereplők számára kiemelten fontos termeléshez kötött támogatások, valamint az átmeneti nemzeti támogatások megmaradásáért lobbyzott.

Desislava Taneva bolgár agrárminiszter asszony, Fotó: Kalmár László/AM

A napokban sikerült Desislava Taneva bolgár agrárminiszter asszonnyal egyeztetni, aki komoly szövetségese hazánknak a termeléshez kötött támogatások és az átmenetei nemzeti támogatások megtartásában.

Találkozás Julien Denormandie francia agrárminiszterrel   Fotó: Kalmár László/AM

Valamint külön tárgyalások keretében Dr. Nagy István Julien Denormandie francia agrárminiszterrel is egyeztethette a magyar álláspontot.

Dr. Nagy István a sikeres megállapodás után kiemelte, hogy a két éves átmeneti időszakot követően, 2023-tól indul el az új Közös Agrárpolitika.

Agro Jager News
Képek: AM, Kalmár László

 

Kiemelt cikk

A Nógrád vármegyei bika

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az idény első bikájához riasztották a Nógrád vármegyei utánkeresőt, Figura Ákost, aki ebben az évben a 15. idényét kezdi meg a kutyái nyomában, vállán a puskájával, hogy úttalan, öreg váltókon terítékre hozza a sebzett vadat. Szeptember 1-én megcsörrent a telefonja. Régi hang szólt bele. Tudta, hogy miért hívják, tudták, miért őt keresik. Hát elkezdődött a 2023-as szarvasbőgés is…

Figura Ákos kutyái: Rubi és Tapi az idény első utánkeresése után, szeptember 1-én valahol Nógrád vármegyében. Fotó: Figura Ákos

Északon egy kicsit mindig később kezdődik a bőgés, vág bele Figura Ákos. Nógrád vármegyében, ha már bőgnek is a bikák, azért szeptember elején jobban inkább sötétedés után szólalnak meg az erdők mélyéből s mire megvirrad, elcsendesednek az erdők, ahogyan a vadgazda is tette augusztusban.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Szeptember elsején tarvadakkal látták ezt a bikát. Bőgött, terelgette a teheneket és a vadőr megkérdezte a vendéget, hogy elejti-e a bikát. Félszavakból megértették egymást, de a rálövés után elugrott. A kísérő felkészültségét jól példázza – mesélte az Agro Jager Newsnak Figura Ákos, hogy úgy látta, a lövés az első láb körül érhette a vadat és ezért még a rálövés helyére se mentek oda! Óriási segítséget kaptunk így tőlük.

Rubival és Tapival felkerekedtünk, de csak délben álltunk rá a csapára. Minden ugyanúgy volt, ahogy telefonban elmondta a barátom és a kutyák könnyen felvették a nyomot. Az elmúlt évben 167 eredményes utánkeresés és Rubi 800 nagyvadja után, Figura Ákos komoly tapasztalatra tett szert, nem különben a kutyája, akivel nap, nap után együtt bújják a  sűrűket.

Egy cseresben érték be a kutyák a nógrádi bikát. Fotó: Figura Ákos

Hozzátette, hogy egy ilyen gyenge lövés után, ha nem hajtják, pár száz méteren belül a szarvas elfekszik. Ebben bizakodtunk, ezért hajszára engedtem a kutyákat. A szelünk jó volt: ennek ellenére, ahogy megállították, valamit megérezhetett a bika, mert elugrott, de a két kutya pár száz méteren belül újra helyben tartotta. Ott érték be, ott érték utól egy cseres, gyepűrózsás sűrűben.

Hubert, a vadászmanó története Kiskundorozsmán folytatódik. A könyvet fényképre kattintva lehet megrendelni!

Nógrád vármegyében nagyon sokat keresünk – mesélt még Figura Ákos. Balmazújvárostól, Dunaújvárosig, sok száz kilométert is elutazunk, ahol megannyi hivatásos vadászt, vadőrt ismerünk meg, de akármerre is járok, nincs olyan vadőr, aki ne örülne annak, ha a sebző megkérdezi, hogy jöhet-e velünk. Soha nem utasítjuk vissza ezt a kérést, ahogy ennél, az idény első bikájánál sem tettük.

Sok száz vad terítéke felett ott álltunk már a kutyáinkkal, hallgattuk a kürtszót, de annál nincs tisztességesebb, becsületesebb dolog egy vadász életében, ha velünk, a kísérőjével, ott jön a vadász is. Ezt hozza a tisztesség, ezzel tiszteli meg a vadat, bennünket, kísérőjét és a vérebeinket – tájékoztatta az Agro Jager Newst Figura Ákos vérebes utánkereső.

Segítségre van szüksége?

Nem érhető el leírás a fényképhez.

Figura Ákos vérebes utánkereső: +36304859922

 

Írta: Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M.
Fotó: Figura Ákos vérebes utánkereső

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Írjon nekünk: marketing@agrojager.hu

 

 

Tovább olvasom

Kiemelt cikk

HIRDETÉS: Gerle- és galambvadászati lehetőség Szeged-Kiskundorozsmán

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Gerle- és galambvadászati lehetőséget kínál egyéni vagy csoportos jelentkezőknek a Dorozsmai Vadásztársaság. Szeged-Kiskundorozsma, Magyarország talán az egyik legjobb ilyen vadászati lehetőséget kínáló társaságai között szerepel. A gerlevadászat azonban nemcsak lehetőséget, hanem egyben kötelezettségeket is tartogat a dorozsmaiaknak, mert a Szegedtől nyugatra elhelyezkedő mezőgazdasági területek mágnesként vonzzák a vonuló galambokat és gerléket, amelyek tetemes vadkárt képesek okozni. A társaság vezetősége ezért úgy döntött, hogy a tagságon kívül vendégeket is fogadnak.

Gerleteríték Kiskundorozsmán. Fotó: Petrov Balázs

Szegedtől nyugatra, ahogy elhagyjuk a várost, rögtön a dorozsmai vadászterületen találjuk magunkat. Néha ugratjuk is egymást, hogy a Sziksósfürdőre induló helyi járatos busszal is kimehetnénk vadászni. Szeged, Magyarország második legnagyobb vidéki városának számít és körülötte olyan ősi települések, mint Tápé vagy Kiskundorozsma ma már teljesen összeolvadtak vele. Kiskundorozsma egyébként, kicsivel Szent István után, már szerepel a feljegyzésekben s az akkor itt megtelepülő Durusma család után kaphatta a nevét.

Gerleteríték az elmúlt évekből. Fotó: Petrov Balázs

Dorozsmán találkozik a homokvilág a fekete földekkel s aki erre jár, szinte alig hisz a szemének, mert ahogy a régi öregek tartják, a termőhomok kiváló terméseket is képes adni, csak eső is legyen! Persze ez a homok nem más, mint a humuszos homok és annak különféle kombinációi, de mindez a tudományosság nem változtat azon a tényen, hogy a fűszerpaprikától kezdve mindent képesek voltak itt megtermelni a gazdák. Szorgalmas emberek lakták, lakják ma is a települést. Csak megjegyzem, hogy két általános iskolát is bír Kiskundorozsma.

A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A madárvonulás elkezdődött és rendre Szeged környékén két-három hétig olyan erős, hogy az északról érkező gerlék és galambok tetemes károkat okoznak a betakarítás előtt álló napraforgókban. A vadon élő galambok mellé a nagyvárosból érkező, elvadult házigalambok kártétele is rendkívül erős és ilyen helyekre érdemes kiülni. Tavasszal egyébként akadt olyan 15 hektáros napraforgó tábla, amelyet akkor újra kellett vetni, mert az örvös galambok a csírázó napraforgót egytől egyig kihúzgálták.

A vadászatok általában délután a legkedvezőbbek, de vannak vendégek, akik a reggeli órákban is szeretnek már kiülni. Mindenesetre jó tudni, hogy a déli órákban egyáltalán nincs húzás. Ebben az időben Dorozsma híres éttermeit, a Szélmalom vendéglőt és a Vadliba vendéglőt ajánlom felkeresni, illetve Dorozsma legkedveltebb cukrászdáját, a Stop Cukrászdát semmiképpen ne hagyjuk ki, amely szintén a település központjában található.

Hubert, a vadászmanó története Kiskundorozsmán folytatódik. A könyvet fényképre kattintva lehet megrendelni!

Javaslom, hogy a Keresztelő Szent János templom oldalában parkoljunk le s ha szerencsénk van, akár Gordos Ferdinánd atyával is összefuthatunk, aki vadászházunk udvarán álló Szent Hubertusz keresztünket szentelte fel.

Várakozás. Fotó: Dr. Szilágyi Bay Péter LL. M.

A vadászatról, a lehetőségekről, esetleges szállás igényről bővebb tájékoztatást vadásztársunk és egyben hivatásos vadászunk, Petrov Balázs ad:

Telefonszáma: +36304377904

Öreghegyi vadászházunkat itt találja meg!

A Szélmalom vendéglő címe: Itt érhető el!

A Vadliba vendéglő címe: Itt érhető el!

A Stop cukrászdát itt találjuk meg!

A híres Sziksósfürdő vadászházunktól alig egy kilométerre található, ahol szállás szintén igényelhető a kempingben. A fürdőt itt lehet elérni!

Lapunk főszerkesztője és egy Franchi Feeling AC Kiskundorozsmán.

Találkozzunk Kiskundorozsmán, az Öreghegyi Vadászházunkban!

Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M.

Tovább olvasom

Kiemelt cikk

Beköszöntött az üzekedés

Print Friendly, PDF & Email

Július 15-én elkezdődött az őz nászidőszaka, az üzekedés, amely a közúti forgalom számára is fokozott figyelmet követel meg.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Hajdú-Biharból már jelentették, hogy láttak ördöggyűrűket és láttak borító őzbakot is. Igen, így szokott lenni, hogy mindig vannak elsők. Első őzbakok, első suták és első hivatásos vadászok, akik megpillantják, hogy pereg az idő. Vannak, akik csak látják s azok között is vannak olyanok, akik, ha esküt tesznek se hisszük el, mert az olyan ember: hazudik. Ám egy biztos, hogy július derekán járunk s az őzbak napközben is megmutatja magát. Íratlan szabályok sokasága, amit a szokások tartanak életben. Ilyen az is, hogy az ördöggyűrűt taposó őzbakot nincs olyan vadász, aki elejtene..

Üzekedésben. Fotó: Fotó: Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M – Agro Jager News

Az idő lassan lépeget körülöttünk s ha meg is csendesedik és letisztult a víz a Sebes-Körösben, azért ne becsüljük alá, mert azért takarosan folyik odalent a régi-új mederben. Perzsel a nap, forró a levegő, de a folyó vize jéghideg, most érkezik a Váradi hegyekből. A korábban érkezett gólyák fiai már sorban állnak a fészekben s az öreg madarak éppen csak megetetik őket, de már az éjszakát a szomszédos kéményen, lámpavason töltik.

Nyár derekán járunk és a kaszálókon mindenfelé kaszálnak. Gazdag a határ s a kukorica is sok helyen csaknem égig ér. Gőzös, fülledt, párás, nehéz levegő érkezik az estékkel és a földek között az enyhülést csak az éjszaka hozza el.

Bár rövidülnek már a nappalok, de berobbant a nyár – azt hisszük örökké tart. Csak a jószág tudja, hogy hamarosan megfordul az idő, mikor egyszer csak felhangzik a panaszos píííí, pííí. Aki járja a határt, tudja, hogy a harangszó mellett az állatok jelzik legelébb az idő múlását, hiszen azokat nem lehet becsapni. Ha eljön az idő, akkor indulni kell, nincs mire várni…

Az őz nászideje, az üzekedés, nyár derekára tehető. Hol később, hol hamarabb kezdődik, miközben az egyik évben erősebb, míg a másikban gyengébb. Néha elég belefújni a sípba és nyomban ugrik, máskor egy félhangra is a sűrűbe vált az őzbak s csak a színéről tudjuk, hogy az lehetett. Nincs ebben semmi állandó, nincs benne semmi megrendelhető, megvásárolható. Nem elég a tudás. Nem elég. A szerencse is kell, azt hiszem ezért is rajongunk ennyire az őzért, mert ha létezik vadászat, akkor ezek már tényleg az igazi, nagybetűs cserkelések. Síppal, egyedül, odakint, amikor nem lehet elvárás senkitől, hogy megszólal a puskám vagy éppen hallgat és titkolom, hogy mit láttam az erdőn…

Magyarországon az elmúlt években jelentősen megváltozott az őzbak vadászata és a külföldi vendégek mellett jelentős ma már a magyar vendég, a belföldi értékesítés is, miközben a tavaszi vadászattal szemben a nyári, az üzekedésben elejtett őzbakok száma megugrott.

Kaszáláskor meghagyott vadbúvó. Fotó: Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M – Agro Jager News

A vadásztatás most sokkal nehezebb, hiszen ekkorra, éppen csak a dűlőutak, egy-egy tarló, legelők adhatnak esélyt, hogy szem elé kerülhessen az őzbak. Ám a sokszor pillanatok, szemvillanás alatt elénk ugró őzbakot elbírálni – nagy felelősség. Előfordul, hogy 10 méterre rohan hozzánk s akkor kell eldönteni, hogy elejthető vagy egy ígéretes kisbak? S volt már, hogy összenéztünk mi is, miután megállt előttünk, hogy: azt hittem nekünk jön!

A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Ez a „szerelmes” időszak, mikor az őzbak bolondja a sutának, mikor a gida vészsirámjára nemcsak a suta, hanem az őzbak is ugrik, azonban veszélyes időszaka a közlekedésben résztvevőknek is.

Mondhatjuk, hogy a hajnali és a szürkületi időszakok, fokozott figyelmet követelnek meg a közúti forgalom részéről. Az őz kapcsán július 15. és augusztus 15. között napközben is számítanunk kell arra, hogy őz ugorhat elénk!

Kamion gázolt el egy az őzbakot az M9-es autóúton Bogyiszlónál. Fotó: Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M – Agro Jager News

Különösen igaz ez az alföldi megyékre, Csongrád-Csanád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Heves, Bács-Kiskun, Pest Vármegyékre, de a Dunántúlon autózóknak is ügyelniük kell, annak ellenére, hogy az aranysakál terjedése miatt egyes vadászterületeken már alig vadásszák az őzet, mert vannak már olyan társaságok, ahol lassan teljesen eltűnik.

Az őz szaporodási időszaka tehát elkezdődött és egyben megindultak az egyik legnehezebb és legtöbb felkészülést, gyakorlatot igénylő vadászatok is. Mi, vadászok, tudjuk, hogy a siker, az eredmény nem számokban mérhető, mert ’iszen egy jó strófa, egy szépen szóló őzsípra úgy vigyáz az ember, hogy azt kölcsön nem adná senkinek. Ott rejtegetjük a polcon és azt nem is illik elkérni – amolyan régi regula ez is. Jóbarátunkat ne hozzuk ilyen helyzetbe. Az üzekedés semmiféle más vadászathoz nem hasonlítható. Aki teheti, próbálja ki és meglepődhetünk azon is, hogy olyan helyt is bújnak elő őzek, ahol addig sose látott senki…

Írta és fényképezte: Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M.

Tovább olvasom
Cart
  • No products in the cart.