Keressen minket

Mezőgazdaság

A fekete arany drágulására számítanak a piacon

A 2020-as esztendő kérdése volt, hogy gazdasági téren mekkora visszaesést okoz a járvány a világ országainak. A vita tárgya az volt, hogy az ábécé – szerencsére csak a latin jöhetett szóba – melyik betűjének alakját ölti majd magára a kilábalás lefolyásának diagramja. Konszenzus még mindig nincs, viszont a világ nagy részén a folyamat jócskán átnyúlik az idei évre is.

A 2020-as esztendő kérdése volt, hogy gazdasági téren mekkora visszaesést okoz a járvány a világ országainak. A vita tárgya az volt, hogy az ábécé – szerencsére csak a latin jöhetett szóba – melyik betűjének alakját ölti majd magára a kilábalás lefolyásának diagramja. Konszenzus még mindig nincs, viszont a világ nagy részén a folyamat jócskán átnyúlik az idei évre is.

Az inflációt számos tényező befolyásolhatja. Az olaj árának adrágulása magával ránhatja az inflciót is, amely a koronavírus-járvány által sújtott gazdaságoknak egyáltalán nem hiányzik (Kép: Pixabay)

Most már azonban egy másik kérdés áll a középpontban:

beindul-e az idén az infláció, vagy azoknak lesz igazuk, akik szerint a gazdaság talpra állítását segítve büntetlenül lehet pénzt nyomtatni.

2020-ban jelentősen drágultak a mezőgazdasági termények árai (Kép: Lang Róbert – Somogyi Hírlap)

A mezőgazdasági termények tavaly jelentős mértékben drágultak. A FAO élelmiszerár-indexe idén januárban 113,3 ponton állt, azaz december óta 4,7 ponttal, 4,3 százalékkal emelkedett. Az index immár nyolcadik hónapja emelkedik, és a legmagasabb havi átlagát produkálta 2014 júliusa óta. Az még nem egyértelmű, hogy ez is „csak” egy eszközárbuborék vagy már az infláció jele. A nemesfémek nem tartanak lépést a mezőgazdasági termények árával.

Amerikai nagybankok legutóbbi nyilatkozataikban egy másik meghatározó nyersanyag, az olaj árfolyamának jelentős emelkedését vetítették előre. A szakértők szerinti hosszútávú emelkedést a nyersanyagpiacon az is táplálja, hogy a Wall Street ezeket a pénzügyi eszközöket használja infláció elleni fedezetként.

Az árak emelkedése az olajpiacon a klímaváltozás elleni harc nem kívánt következménye is, mivel a termelés korlátozását vonja maga után, miközben növeli a megújuló energiák infrastruktúrájának kiépítéséhez szükséges fémek, az akkumulátorok, valamint az elektromos járművek iránti keresletet.
Az is az olajár hosszabb távú emelkedésének teóriáját támogatja, hogy az Egyesült Államokban beindultak a kormányzati költekezést fokozó programok, illetve a vírus elleni küzdelem már az oltási fázisban jár, ami az optimizmus táplálja.

Az olaj ára hosszútávon úgynevezett szuperciklusokat ír le. Az elmúlt száz esztendő négy ilyen szuperciklusát lehet azonosítani az árfolyam alakulásában, a legutóbbinak 2008-ban volt a csúcsa 12 évnyi emelkedés után.
Azt az áremelkedést Kína gazdasági teljesítménye hajtotta. Most a járványból való kilábalás mellett az ultralaza monetáris és fiskális politika, a gyenge dollár és az emelkedő inflációs várakozások képezik a hajtóerőt, valamint az erősödő környezetvédelmi programok mindenhol a világon.

A fedezeti alapok a 2000-es évek közepéig jellemzően nem voltak túl optimisták az olajár emelkedésével kapcsolatban. Addigra viszont a kínai növekedés felpörgetett minden árat, a rézétől a gyapotéig, miközben a terméssel kapcsolatos gondok és az egész világra vonatkozó exporttilalmak megemelték az élelmiszerárakat, végül – részben emiatt – az arab tavasz idején kormányok buktak meg. A háttér most kezd hasonlónak tűnni, az alapanyagok széles skálájának árfolyama mozog hatéves csúcsának közelében. A kukorica és a szójabab ára szintén emelkedik, amint Kína amerikai terményekkel tölti fel a készleteit.

A réz ára nyolcéves csúcsot ért el a szélesebb gazdasági fellendüléssel kapcsolatos növekvő optimizmus közepette. A Bloomberg Commodity Index 27 hónapos csúcsra emelkedett.

Az olaj is erőteljes fellendülést mutat a Covid–19-világjárvány következtében kialakult mélységekből, amint a világméretű ellátási zavarok enyhülni látszanak. Az áremelkedést az említett várakozások mellett az is támogathatja, hogy a Wood Mackenzie szerint az upstream olaj- és gázberuházások 15 éves mélypontjuk közelében lehetnek az idén is, mindössze 300 milliárd dollár összegben, ami a válság előtti szintnél 30 százalékkal alacsonyabb.

Így a magára találó világgazdaság az olaj piacán újfent ellátási zavarokat tapasztalhat, ha a kereslet 2022 vége felé ismét elérné a napi 100 millió hordós szintet. Ez pedig nyilván árfelhajtó erő lesz.

A február 9-ig tartó héten a fedezeti alapok 5 százalékkal növelték a 24 fő árutőzsdei határidős termékben a pozícióikat. Az új csúcs 2,7 millió tétel, amely 143,7 milliárd dollár értéket jelent. A Brent és a WTI együttes nettó vételi pozíciója – a bullish és a bearish pozíciók közötti különbség – 28 hónapos csúcsra nőtt, míg a mezőgazdaságban, a gabonaágazatban a nettó vételi pozíciók száma nincs messze a 2012 augusztusában beállított rekordtól.

Forrás: Világgazdaság

Mezőgazdaság

A mezőgazdaságban is a fejlesztés az eredményesség záloga

Agrárminisztérium: A mezőgazdaság és élelmiszeripar hatékonyságnöveléséhez, versenyben maradásához nélkülözhetetlen az ágazat további, széles körű modernizációja. Az agrárium szereplői megértették: itt az ideje a versenyképességet javító beruházásoknak, a kormány pedig támogatáspolitikájával segíti azok megvalósítását – fogalmazott Farkas Sándor az Axiál Kft. új, felsőzsolcai telephelyének átadásán.

Fotó: AM Sajtó iroda

Az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a mezőgazdasági gépeket gyártó cég mintegy 1,3 milliárd forintból, 3 hektár területen megvalósított korszerű telephelyátadóján hangsúlyozta: az agrárágazat a technológiai modernizáció időszakát éli. A magyarországi mezőgazdasági gépértékesítés évek óta dinamikusan növekszik. A járvány és az aszály okozta nehézségek ellenére 2021-ben újabb rekord született: a mezőgazdasági gép- és alkatrész-forgalom átlépte a 300 milliárd forintot. A hazai géppark egyre korszerűbbé válik, ami szintén visszaigazolja azt, hogy az agrárium szereplői nyitottak a technológiai fejlesztésekre és a korszerű technikai eszközök alkalmazására. Mint Farkas Sándor elmondta, a mezőgazdasági üzemek gépparkjának megújítása idén is folytatódott, az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások 165,5 milliárd forint értékben vásároltak új gépeket és eszközöket 2022 első fél évében. Ez a forgalom 80 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A további fejlesztéseket mások mellett a versenyképesség fenntartása, az élelmiszer- és élelmezésbiztonság egyre szigorúbb követelményei kényszerítik ki – hangsúlyozta Farkas Sándor. Ebben véleménye szerint óriási szerepet kaphat a legkorszerűbb erő- és munkagépek használata, az öntözésfejlesztés gyorsítása, továbbá a legfejlettebb digitális technológiák alkalmazásával a precíziós gazdálkodás feltételeinek megteremtése. A hazai agrárium fejlődését a kormány támogatáspolitikája is segíti – fogalmazott a miniszterhelyettes. Tavaly például az agrártárca a Vidékfejlesztési Program keretében meghirdette a precíziós gazdálkodást elősegítő felhívást, amelyet kiemelkedő érdeklődéssel fogadtak a gazdálkodók: 212 milliárd forintra nyújtottak be kérelmet, és az eddig meghozott döntések eredményként már 2609 termelő részesült összesen közel 193 milliárd forintnyi támogatásban.

A jövőt illetően Farkas Sándor megerősítette, hogy a 2023 és 2027 között meghatározó új Közös Agrárpolitika (KAP) kiemelt szerepet szán a környezet védelme, a biodiverzitás megőrzése mellett a digitalizációs átállás megvalósításának. A korszerű, digitális megoldások a jövedelmezőség növelése, a termelés biztonságosabbá tétele, a munkaerőigény csökkentése mellett hozzájárulnak az okszerű tápanyag- és növényvédőszer-kijuttatáshoz. A miniszterhelyettes kiemelte: mindehhez a források is rendelkezésre állnak majd, a gazdaságok fejlesztésre a 2027-ig tartó időszakban soha nem látott mértékű összeg áll rendelkezésre: 2485 milliárd forint közvetlen ágazati támogatás, valamint a 2891 milliárd forint vidékfejlesztési forrás biztosítja a célok eléréséhez szükséges pénzügyi hátteret.

Továbbra is arra törekszünk, hogy a nemzetközi piacokon is eredményes, magas hozzáadott értéket termelő mezőgazdaságunk és élelmiszeriparunk legyen, amely képes arra, hogy biztonságos, jó minőségű élelmiszerrel lássa el a magyar lakosságot – fogalmazott Farkas Sándor. A miniszterhelyettes az üzemcsarnok-átadón jelezte: a gazdálkodók számítanak az olyan, az agrárium fejlesztése mellett elkötelezett, szolgáltatásai színvonalára sokat adó partnerekre, mint az Axiál-cégcsoport.

Forrás: Agrárminisztérium

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Békés megyében is megjelent a madárinfluenza

Nébih: Újabb tömőlúdtelep állatainál mutatta ki a magas patogenitású madárinfluenza vírust a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. A Tótkomlós településen történt kitöréssel a járvány már Békés megyét is elérte. Az érintett lúdállomány felszámolása, valamint a védő- és megfigyelési körzetek kijelölése haladéktalanul lezajlott.

A fénykép illusztráció. Fotó: Nébih

A Békés megyei Tótkomlós településen található, mintegy 3.080 db tömőludat számláló állományban a megemelkedett elhullás és az idegrendszeri tünetek hívták fel az állattartó figyelmét a madárinfluenza esetleges megjelenésére. A Nébih laboratóriuma a vírus H5N1 altípusának jelenlétét igazolta a gazdaság állatainál.

Forrás: Frommer Fegyverbolt, Budapest. https://frommerfegyverbolt.hu/

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a magyar élelmiszerlánc biztonságának felügyeletéért felelős országos hatáskörű állami szervezet (Ábra: Nébih)

Az állategészségügyi szakemberek haladéktalanul megkezdték az érintett állomány felszámolását, annak érdekében, hogy elejét vegyék a járvány továbbterjedésének. Az érintett gazdaság körül a szakemberek kijelölték a 3 km sugarú védőkörzetet, valamint a kibővített megfigyelési körzetet.

Továbbra is hatályban vannak a korábbi madárinfluenza-kitörések okán bevezetett korlátozások, valamint a kötelező tamponvizsgálatok Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megye vírusmentes területein. A fentieken túl az ország egész területén érvényben van a víziszárnyasok technológiai mozgatását megelőző, kötelező tamponvizsgálat.

A Nébih nyomatékosan felhívja a baromfitartók figyelmét, hogy mindent tegyenek meg állományuk megóvása érdekében, az állatokat tartsák zártan és törekedjenek a járványvédelmi előírások szigorú betartására!

Madárinfluenza térkép – 2022. november 30-án. (Ábra: Nébih)

A járványhelyzettel összefüggő, aktuális információkról és a járványvédelmi előírásokról a Nébih madárinfluenza aloldalán tájékozódhatnak: https://portal.nebih.gov.hu/madarinfluenza

Forrás: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Emelkedett a kukorica világpiaci ára

AKI: A Tallage tájékoztatása szerint az amerikai termés csökkenése és az ukrán export körüli bizonytalanság miatt emelkedett a kukorica világpiaci ára szeptember 8. és október 13. között.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

Az Agrárközgazdasági Intézet Nonprofit Kft. (AKI) jogelődjét, az Agrárgazdasági Kutató Intézetet 1954-ben alapították. Az agrártárca háttérintézményeként működő Intézet hosszú évtizedek óta Magyarország legjelentősebb agrárközgazdasági adatbázisokkal és szakpolitikai tapasztalattal rendelkező, köz- és állami feladatokat ellátó kutató- és tudásközpontja. (Ábra: AKI)

Az USA-ban megtermelt kukorica decemberi exportára 51 dollárral 344 dollár/tonnára, a 2023. januári 44 dollárral 333 dollár/tonnára nőtt, a márciusi 325 dollár/tonna volt. Az argentin termény (FOB) a 2023. márciusi szállítási határidőre vonatkozóan 298 dollár/tonnáért volt elérhető. A brazíliai kukorica decemberi és 2023. januári kikötői ára egyaránt 11 dollárral volt magasabb a megfigyelt időszakban (311 és 313 dollár/tonna). Ukrajnában 79 dollárral emelkedett a termény azonnali kikötői ára (FOB, 288 dollár/tonnára).

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 132,5 ezer forint/tonna termelői áron cserélt gazdát a takarmánykukorica november első hetében, ami az egy évvel korábbit 49 százalékkal múlta felül.

Forrás: AKI

További információk e témában az Agrárpiaci jelentések –Gabona és ipari növények című kiadványunkban olvasható, mely innen érhető el: 22. szám.

Forrás: AKI

Tovább olvasom