Keressen minket

Mezőgazdaság

„Küldetése a juhágazat megújítása”

Jávor András professzor iskolateremtő tevékenységét méltatta Nagy István agrárminiszter, a Debreceni Egyetem agrárkarán megrendezett konferencián.

Közzétéve:

Debreceni Egyetem: A juhtenyésztés korszerűsítésében végzett kimagasló munkáját, Jávor András professzor iskolateremtő tevékenységét méltatta Nagy István agrárminiszter. A tárcavezető az ágazatot érintő új támogatásokról is beszámolt pénteken a Debreceni Egyetem agrárkarának juhtenyésztési konferenciáján, ahol a MÉK új professzor emeritusának munkássága előtt tisztelegtek.

Prof. Dr. Jávor András, a Debreceni Egyetem agrárkarának oktatója Pro Facultate-díját nyerte el, amit Prof. Dr. Veres Szilvia tudományos dékánhelyettes adott át. (Kép: Debreceni Egyetem)

Jávor András évek óta zászlóvivője az juhágazat megújulásának, meghatározó szerepe volt abban, hogy ma szakmaközi szervezete van a tenyésztőknek, amely perspektívát jelent az ágazatnak. A terület ugyanis nehéz helyzetben van, nem vonzó a fiatalok számára. A fejlődést pedig akadályozza a szakma megosztottsága. Jávor András kezei alatt számtalan szakember formálódott, akik meghatározzák a mai mezőgazdaságot, munkássága a magyar agráriumban múlhatatlan nyomot hagyott, ezért köszönet és hála – fogalmazott ünnepi köszöntőjében Nagy István agrárminiszter a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar pénteki juhtenyésztési konferenciáján.

Nagy István agrárminiszter Jávor András professzor iskolateremtő tevékenységét méltatta az ünnepségen. (Kép: Debreceni Egyetem)

A tárcavezető bejelentette: a kormányzat új támogatási formát hirdetett meg a juhászatok további fejlesztésére. A kiskérődzők állatjóléti támogatása keretében mintegy 5 milliárd forint áll a tenyésztők rendelkezésre.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége elnöke (Kép: Debreceni Egyetem)

Hűség a szakmához, az egyetemhez, a hazához, alázat és elkötelezettség. Ez jellemezte Jávor András szakmai pályáját. Nagyon fontos, hogy ez a munkásság itt nem ér véget. A szakma ugyanis továbbra is számít fiatalos lendületére, hiszen az ágazatnak és az agráriumnak szüksége van a korszerű tudásra, ismeretekre – hangsúlyozta az ünnepi rendezvényen Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége elnöke.

Szólláth Tibor, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának tagja (Kép: Debreceni Egyetem)

Szólláth Tibor, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának tagja szerint Jávor András szakmai tevékenysége, életpályája meghatározta a megye, a régió és a Kárpát-medence mezőgazdaságának fejlődést.

Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja (Kép: Debreceni Egyetem)

Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja beszédében felidézte az agrárprofesszor szakmai pályáját.
Jávor András 52 éve koptatja a Debreceni Egyetem járdáit. A Debreceni Egyetemen folytatott kutató- és oktatómunkáját egész életében annak szentelte, hogy tudását átadja a hallgatóinak és a gazdáknak. Teljes odaadással dolgozott és dolgozik a ma is Debreceni Egyetemért. Jelentős eredményeket ért el a határon túli képzések megszervezésében, és sikerre vitte a határon túli agrároktatást és tanácsadást – sorolta Bács Zoltán kancellár.

Prof. Dr. Jávor András, a Debreceni Egyetem agrárkarának oktatója (Kép: Debreceni Egyetem)

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (DE-MÉK) címere (Ábra: DE)

Jávor András 2000 óta tölt be vezető beosztást a Debreceni Egyetemen. Négy évig volt a Mezőgazdaságtudományi Kar tudományos dékánhelyettese, négy évig az Agrártudományi Centrum tudományos centrumelnök-helyettese. 2007-től, tíz éven át töltötte be a Debreceni Egyetem oktatási, majd később általános rektorhelyettese pozíciót. 2017-től pedig rektori főtanácsadó. 2020- ig tevékenykedett a Multidiszciplináris Agrár- és Élelmiszeripari Kabinet elnökeként. Az Agrárkabinet élén azon dolgozott, hogy a Debreceni Egyetem sajátos agrárközpont lehessen a Kárpát-medencében. Jávor András 10 éve a Debreceni Egyetem sportklub, a DEAC elnöke.

1992-től a FAO kiskérődző szakértője, 1997-től a Magyar Tudományos Akadémia Köztestület tagja. 20 évig volt az Országos Juh Terméktanács elnöke. 2009-től megszűnéséig a Felsőoktatási és Tudományos Tanács elnöke. 2012-től az Országos Szaktanácsadási Bizottság elnöke. 2016-tól a Magyar Rektori Konferencia Határon túli Bizottságának alelnöke. Éveken át a Hajdú-Bihar Megyei Agrárkamara elnökségi tagja volt, majd országos küldött, az átszervezést követően pedig a megyei Együttműködés, fiatal gazda és innováció osztály elnöke. 2019-től a Nemzeti Agrár-tanácsadási Bizottság tagja. Az Élelmiszer Pharmapolis nemzetközi ezüst fokozatú klaszter elnöke.
Tudományszervező tevékenységének egyik legfontosabb eredménye az Állattenyésztési Molekuláris Biológiai Laboratórium megalapítása, amely ma a DE MÉK Agrár Genomikai és Biotechnológiai Központ keretein belül működik, és ahol jelenleg is dolgozik.

Stündl László, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja (Kép: Debreceni Egyetem)

A magyar juhágazat tragikus helyzetben van. Drasztikus változástatásokra van szükség a fennmaradásához. A sertés-, a baromfi- és a szarvasmarha-tenyésztéshez hasonlóan a precíziós technológiák bevezetésére van szükség, valamint az ágazatban dolgozók ismereteit, tudását kell bővíteni. Csak így biztosítható méltó megélhetés a juhászok számára, és ezáltal tehető vonzóvá az ágazat a fiataloknak – hangsúlyozta szakmai előadásában Jávor András.

Az ünnepség végén Stündl László, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja köszöntötte a MÉK új professor emeritusát, akinek Veres Szilvia tudományos dékánhelyettes a kar Pro Facultate-díját adta át.

A rendezvényen bemutatták a Jávor András által szerkesztett „Juhtenyésztés haladóknak az extenzívtől a precíziósig” című könyvet, amely a juhágazat jövőjéről, módszereiről és fejlődési lehetőségeiről szól. A kiadvány a Debreceni Juhtenyésztési Műhely 22 szakemberének tudományos eredményeit mutatja be 402 oldalon. A könyv az Agrárminisztérium támogatásával, Nagy István agrárminiszter felkérésére született meg.

Forrás: Debreceni Egyetem

Mezőgazdaság

Digitalizált szakirodalom segíti az erdészeti kutatásokat

Több évszázad erdészeti szakirodalmát digitalizálták

Published

on

Több évszázad erdészeti szakirodalmának anyaga a fenntarthatósági gondolatkör kialakulásának lenyomata, amely ma már digitális formátumban mindenki számára elérhető – mondta Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára Budapesten, szerdán, a Wagner Károly Digitális Szakkönyvtár projekt bemutató rendezvényén. A 2007 óta tartó digitalizációs program eredménye nemzetközi összehasonlításban is jelentős, 1500 dokumentum mintegy háromszázezer oldalnyi anyagával az egyik legnagyobb magyar nyelvű adatbázist jelenti.

Fotó: AM

Az államtitkár kiemelte, a 18. századra visszanyúló erdészeti szakirodalom tudásanyaga felbecsülhetetlen értéket képvisel, az Országos Erdészeti Egyesület Wagner Károly Erdészeti Szakkönyvtárában őrzött könyvek a gyakorlati fenntarthatóság több évszázados szakmai történetéről szólnak.

Hozzátette, az erdőkezelés 1700-as években megalapozott hagyománya a fenntarthatóság és a zöldvagyon-kezelés fogalmain keresztül kapcsolódik a ma emberéhez. Magyarország jelenleg mintegy 2,3 millió hektárnyi erdőterülete nem létezne anélkül a szakismeret és tradíció nélkül, amelynek tudásanyagát és emlékeit az ágazati szakkönyvtárban őrzött könyvek és folyóiratok tartalmazzák – emelte ki Zambó Péter. Hazánknak azért lehet erdővagyona, mert a magyar erdészek évszázadok óta fenntartható módon kezelik ezt a nemzeti természeti erőforrást. Amikor a trianoni diktátum elvitte tőlünk a legértékesebb részeit, szakértelemmel, erkölcsi kitartással és szakmai összefogással száz év alatt megdupláztuk az ország erdővel borított területeinek arányát – húzta alá.

Zambó Péter elmondta, az erdészeti szakirodalom tudásanyaga a digitalizáció segítségével szabadon elérhetővé és feldolgozhatóvá vált, immár 300 ezer oldal terjedelemben, amely egyben a mesterséges intelligencia számára is hatalmas adatbázist jelent. A projekt az Agrárminisztérium támogatásával a Wagner Károly Alapítvány digitalizációs programja keretében valósult meg.

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Itt az ideje az őszi gyümölcsfaültetésnek

Elkezdődött a csemeték, oltványok, gyümölcstermő cserjék kitermelése

Published

on

A hazai gyümölcsfaiskolákban elkezdődött a csemeték, oltványok, gyümölcstermő cserjék kitermelése. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felhívja a figyelmet arra, hogy csak ellenőrzött, hivatalos faiskolából vásároljunk gyümölcstermő növényeket, ahol az egészséges szaporítóanyag és a fajtaazonosság biztosított. Ahhoz azonban, hogy az elültetett növény életképes maradjon, érdemes betartani a szakszerű faültetés szabályait is.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

A kertészet, vagyis a kertészeti termesztés legspeciálisabb, a legtöbb felkészültséget és főleg a legnagyobb előre gondolkodást igénylő ágazata a faiskolai termesztés. A faiskolai ültetési anyagok előállítása két, három, de akár 4 évet is igénybe vehet fajtól, illetve technológiától függően. Az üzemi gyümölcsültetvények, de döntően a házikertek ültetési anyaga is gyümölcsfaiskolából származik. A gyümölcsfaiskolák jelentős szerepet játszanak abban, hogy milyen gyümölcskínálattal találkozhatnak a fogyasztók idehaza. Feladatuk sokrétű: nemesítőkkel állandó, naprakész kapcsolatot kell tartani, keresni kell az újdonságokat, a betegségeknek részben ellenálló, és a hazai klímában megbízhatóan termő fajtákat. A megfelelő fajtákból érési sorra van szükség. Szükséges a szaporított fajták termesztési tulajdonságainak ismerete, ami alapján az adott fajta egyáltalán ajánlható telepítésre.

A kitermelés előtt a leveles gyümölcs oltványokat minden esetben lelevelezni szükséges, ami jelentős kézi munkaerőt igényel még napjainkban is. Erre elsősorban növényélettani okok miatt van szükség, ugyanis a szabadgyökérrel kitermelt leveles oltványok, egyszerűen kiszáradnának a levelek általi párologtatásuk miatt. A lelevelezést követően a kitermelésre előkészített oltványokat, a kötegelésnek megfelelően jeltáblával látják el, így elkerülhető a fajtakeveredés. A kitermelés az ültetési növényanyag vermelésével fejeződik be.

Ahhoz azonban, hogy a faiskolában szakszerűen kitermelt, több évig nevelt növény a telepítőnél, vagy a ház körül elültetve életképes maradjon, tavasszal kihajtson és leveles hajtást hozzon, néhány dologra figyelni kell. Fontos, hogy az ültetéssel ne várjunk sokáig. Az őszi ültetés ideje a lombhullástól a fagyokig terjedő időszakra korlátozódik, fagyos időben és talajban mindenképpen kerüljük az ültetést. Ha nem szabadgyökerű, hanem konténeres gyümölcsfát vásároltunk, burkolt gyökérzetének köszönhetően elvileg bármikor elültethetjük, ugyanakkor a gyakorlat azt mutatja, hogy ez esetben is biztosítsunk a növény számára elegendő időt, hogy még a fagyokig megindulhasson a begyökeresedés a talajban.

Azt, hogy tavasszal, vagy ősszel eredményesebb az ültetés, a gyümölcsfafaj alapján kell eldönteni. A mandula, az őszibarack, a kajszi, a dió és a gesztenye nagyon érzékeny a téli kiszáradásra, ezért ezen fajokat ajánlott tavasszal ültetni. Az almatermésűeknél, bogyósoknál, (kivétel a szamóca, melyet tavasszal, vagy nyár végén ültetünk) az őszi telepítés a kedvezőbb. A berkenyét és a bodzát a gyakorlati megfigyelések alapján érdemesebb ősszel telepíteni.

Fontos, hogy csak ellenőrzött, hivatalos faiskolából vásároljunk gyümölcstermő növényeket, ahol az egészséges szaporítóanyag és a fajtaazonosság biztosított. Az ültetni kívánt gyümölcsfajta termékenyülési viszonyairól mindig tájékozódjunk, és amennyiben nem öntermékeny a fajta, úgy megfelelő pollenadó fajtát is kell ültetnünk, ami a kiválasztott fajtánkkal egyidőben virágzik. Ebben a faiskolák készséggel segítenek.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara arra buzdít minden gazdálkodót és házikert tulajdonost, hogy bátran ültessen gyümölcstermő növényeket, amelyek a hazai klímánkon különleges beltartalmi értékű gyümölccsel örvendeztetnek meg. Az üzemi gyümölcstelepítést a KAP ST keretében nemrég megjelent Ültetvénytelepítési pályázat is támogatja. De legyen szó kiskertről, vagy több hektáros ültetvényről, ne feledjük, hogy minden egyes fa szakszerű elültetésével és gondozásával hozzájárulunk az élhető környezetünk fenntartásához.

 

Forrás: NAK

 

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

A kakaó, a kávé és a tea árai drágítják a globális élelmiszerimport-számlát a gazdagabb országok számára

Emelkedett a kakaó, kávé és a tea ára

Published

on

Róma, 2024. november 15. – A globális élelmiszerimport-számla az előző évhez képest várhatóan 2,2%-kal, több mint 2 billió dollárra fog nőni 2024-ben, amit a kakaó, kávé és a tea áremelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei eredményeznek. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) csütörtökön tette közzé Élelmezési kilátások jelentését.

Fotó: FAO

A kakaó, kávé és tea importkiadásai várhatóan 22,9%-kal fognak emelkedni, amely a teljes import-értéknövekedés több mint felét teszi ki. Ez elsősorban az időjárási viszonyok és a logisztikai problémák miatt megugrott nemzetközi árakat tükrözi ezen áruk esetében. A kakaó ára a tízéves átlag közel négyszeresét érte el az év elején; a kávéé közel a duplájára, a teáé pedig 15%-kal emelkedett a hosszú távon megszokott szintjük fölé.

Ezen áruknak az exportja számos ország gazdaságában fontos szerepet játszik, jegyzik meg a FAO közgazdászai. Burundiban és Etiópiában a kávéexportból származó bevételek általában e két ország élelmiszerimport számláinak közel 40%-át fedezik; a tea exportja hasonló módon Srí Lanka számlájának több mint felét teszi ki, Elefántcsontpart kakaóexportja pedig könnyedén ellensúlyozza az ország élelmiszerimport-költségeit.

Ezzel párhuzamosan a gabonafélék és olajos magvak importszámláinak csökkenése könnyebbséget jelent az alacsonyabb jövedelmű országok számára. A magas jövedelmű országok felelnek a globális élelmiszerimport-kiadások kétharmadáért, mely esetében ezen országoknak 4,4%-os növekedéssel kell szembenézniük 2024-ben, míg a felső-közepes jövedelmű, alsó-közepes jövedelmű és az alacsony jövedelmű országok költései valószínűleg csökkenni fognak.

A FAO Élelmezési kilátások jelentése, mely egy kétévente megjelenő kiadvány, frissített előrejelzéseket közöl a főbb élelmiszerek előállítására, kereskedelmére, felhasználására és készleteire vonatkozóan, valamint számos aktuális témát dolgoz fel. A legújabb számban különösen az olívaolaj és a műtrágyák kerülnek górcső alá.

Tovább olvasom