Keressen minket

Mezőgazdaság

A jelenlegi globális burgonyapiaci helyzet

Print Friendly, PDF & Email

A NAK szakemberei összefoglaló cikket írtak a globális burgonyapiac alakulásáról

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

A globális burgonyapiac a jelentések szerint igen ingadozó évnek néz elébe, sok országban jellemzően magas árakkal. Hollandia a terméshozamokat befolyásoló időjárási körülményekkel küzd, míg a virágzó chipsipar a szerződéses árakat hajtja. Belgium a kedvezőtlen körülmények miatt bizonytalan terméssel küzd, ami aggodalmat kelt a hozamokkal kapcsolatban. A német piacon érződik a lakosság nyári vakációja, főleg a helyi piacokon lelassult az eladás. Franciaországban a 2022-es hiány miatt a kereslet meghaladja a kínálatot, ezért importra szorulnak. Az Egyesült Királyság az inflációval és a Brexit utóhatásaival küzd, ami a kedvező növekedési feltételek ellenére is hatással van a nyereségre. Olaszországban a minőség kompenzálja az alacsonyabb hozamokat, míg Spanyolország a kínálat által korlátozott piacon navigál. Eközben Kína az árképzési tendenciák változását várja, mivel Észak-Amerika a kínálati változásokkal szembesül, amelyek potenciális árjavulást eredményezhetnek.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

Hollandia: Kisebb mozgás a burgonyapiacon

Az időjárási körülmények ismét szerepet játszanak az idei burgonyatermésben. A hosszú száraz időszakot követően az elmúlt hetek esőzései- egyébként optimális termesztési körülmények között – még mindig hozhatnak némi mennyiséget. Ennek ellenére az első termések nem reménykeltőek: jelen állás szerint a terméshozamok elmaradnak a 2018-as terméstől, amely annak idején a sokéves átlagnál is alacsonyabb volt. Amúgy is nyomás tapasztalható a nitrogénprobléma körüli intézkedések miatt, például a pufferzónák kialakítása kapcsán. Ami viszont pozitívum, az a növekvő chipsipar, amelynek szüksége van nyersanyagra, ez pedig a szerződéses árak emelkedését okozta.

Belgium: Bizonytalan a belga burgonya betakarítása

Nagy a bizonytalanság a közelgő belga burgonyaszezon körül. A tavaszi problémák és a nehéz időjárási körülmények meglátszanak terméshozamokon. Már most szinte biztosan kijelenthető, hogy nem lesz csúcstermés.

 Németország: Korlátozott kereslet a nyári szabadságok miatt

Egy észak-németországi nagykereskedő szerint a burgonya rendkívül magas árszintje továbbra is fennáll, amire már régóta nem volt példa. A szezon elején a hiányzó csapadék miatt nagy hiány volt a piacokon. Az észak-németországi élelmiszer-kiskereskedők nagy mennyiségű burgonyát vásároltak, ami azt jelentette, hogy az árukészlet gyorsan kiürült. Az elmúlt hetek hosszan tartó esőzései miatt a termelők nem tudtak növényvédőszereket használni a kártevők ellen, így az új termésnél késések várhatóak. A betakarítás várhatóan augusztus végén vagy szeptember elején kezdődik.

A kiskereskedők, valamint a feldolgozóipar lényegesen több pénzt kínált a termelőknek, ezért a nagykereskedelem kezdetben némileg mérséklődött egy szakértő szerint. Ráadásul az importáru kínálata is meglehetősen szűkös volt idén. A nyári szabadságolások miatt a kereslet a szokásos módon visszafogott. A szakértő megjegyzi azonban, hogy idén többen mennek külföldre, így a kereslet még az előző évekhez képest is alacsonyabb. Az időjárás éles változása miatt egyre nagyobb kihívást jelent, hogy jó minőséget és megfelelő méretet tudjanak szállítani. Jelenleg több nyersburgonyát adnak el nagykereskedőkön keresztül, mert sok gazda, aki általában közvetlenül értékesíti a terményét, az időjárás miatt nem tudja ezt megtenni.

 Franciaország: A kereslet meghaladja a kínálatot

A francia piac továbbra is szenved a 2022-es termelési hiány következményeitől, mivel a szezonok átfedik egymást. Bár Franciaországban már minden területen termelnek, a kereslet még mindig meghaladja a kínálatot, a piac szűk, az árak pedig nem enyhülnek. Ez több tényezőnek is köszönhető, többek között a 2023-as szezonnak, amely kevés készlettel vagy készlet nélkül indult, a 2023-as ültetés időjárási körülmények miatti, néhány nagyobb termőterületen mintegy húsz napos késedelemben van.  A mennyiségek hiányának pótlására a francia piacon idén nyáron példátlan helyzet alakult ki: az elmúlt években jól fejlődő feldolgozóipar igényeinek kielégítésére spanyol burgonyát importáltak.

Ehhez jön még az esős nyár, időnként szinte őszi hőmérsékletekkel, ami több burgonyafogyasztást eredményez, mint nyári zöldségekét. Ennek a szűkös kínálatnak az eredménye, hogy a piac nem lágyul az árakat tekintve, az alapvető szükségleti cikkek még mindig megfizethetők.

Jelenleg valamennyi franciaországi termelési terület aktív. A termelés az elkövetkező hetekben fokozódik, az első étkezési burgonyával feltöltik a készleteket.

 Egyesült Királyság: A burgonya nyereségét a jó termesztési feltételek ellenére az infláció és a Brexit sújtja

Az Egyesült Királyság burgonyaszektora idén jobb időszakon van túl, de év elején még mindig volt bőven előző évi termés a piacon, és az árak csak május közepe táján emelkedtek. A tavalyi szezon végén tapasztalt jobb árak a tél folyamán is fennmaradhatnak, mind a 2022-es, mind a 2023-as területcsökkenés miatt. Az új burgonyaszezon néhány hete kezdődött Angliában, és az új termés jónak ígérkezik. A korai burgonyát megviselte az év eleji aszály, de az előző hetek esőzései miatt a későbbi burgonya jónak ígérkezik. A terméshozamok most nagyon változóak, még csak néhány hete tart a betakarítás, de a termelők szerint egyes területeken jó a termés, míg máshol kevésbé. Jelenleg a burgonyát Kelet-Angliában takarítják be, ahol a talajtípusok változatosak, és a betakarítást nem hátráltatja az eső.

Skóciában jelenleg kedvezőek a termesztési feltételek mind az étkezési, mind a vetőburgonya esetében, mivel a nagyon száraz május és június után júliusban sok eső esett. A fő betakarítás szeptemberben kezdődik. A terméshozamoktól függetlenül idén kevés lesz a mennyiség, mivel sok termelő a túl sok rossz év után felhagyott a burgonyatermesztéssel. A friss termékek kereskedelmét általában véve évek óta a nagy kiskereskedelem, újabban pedig a Brexit, majd a magas energiaköltségek és a munkaerőhiány nyomasztja. Sajnos a magas tőkeigény miatt nem várható, hogy a termelők visszaállnak burgonyatermesztésre. Bár az árak idén jobbak voltak, az infláció elvitte a termelők esetleges nyereségét.

A vetőmagtermesztők sem jártak jobban, a termelők elvesztették exportpiacuk nagy részét, amikor a Brexit után az európai piac lezárult előttük. Habár a brit termelők már elkezdték azon fajták termesztését, amelyek kitöltenék a rést, amely várhatóan akkor keletkezik, amikor már nem lesz európai vetőburgonya a piacon. A vetőmagtermesztők kiskapuja lehet, hogy Észak-Írországba kerül a brit vetőgumó, és az ottani termelés aztán Európába kerülhet, de ez csak kis léptékben fog megvalósulni, mivel Észak-Írországban nincs elegendő földterület vagy termelő ahhoz, hogy ezt nagyobb ütemben történjen meg. A vetőmag európai piacának megszűnése óta nem nyíltak új piacok a skót vetőburgonya számára, a termelők csak a jelenlegi piacokra koncentrálnak. A skót kormány még nem közölte a számadatokat, de várhatóan a vetőburgonyatermesztés sok-sok év óta először 10 000 hektár alá csökken.

 Olaszország: Kiváló minőség és alacsonyabb hozam magas árakat eredményez

Emilia Romagnában, Olaszország egyik fő termesztési régiójában 25-30%-kal csökkent a burgonyatermelés. Ez az állandó kereslet mellett jelentős áremelkedéshez vezetett. Egy nagykereskedő szerint a termék átlagosan 1,15 euró/kg áron hagyja el a csomagolóraktárakat. A méretek nem túl nagyok, de a minőségük nagyon jó. Az előző két évvel ellentétben 2023-ban nem voltak nagy kártevő problémák, és a romlás is nagyon alacsony. A termelők számára az alacsonyabb terméshozamot a magas árak kompenzálják. A termelők számára a minimális referenciaár 0,50 euró kilogrammonként.

 Spanyolország: Burgonyahiány van a piacokon

Kasztília és León egész területén már megkezdődött a burgonyabetakarítás, amelynek 20%-a már befejeződött. A szezon korán, július elején kezdődött, sőt egyes területeken már június végén. Voltak bizonytalan pillanatok, mert amikor elkezdődött, még mindig volt burgonya Andalúziából, Murciából vagy Levantéból, de meglepetésre megnyílt az export.

 Dél-Afrika: Kivételesen magas árak

A burgonyaeladások növekedni kezdtek a piacon, de a mennyiségek 7%-kal alacsonyabbak, mint tavaly. A burgonyaárak kivételesen magasak, 78%-kal magasabbnak becsülik őket a tavalyinál. Ahogy Limpopo elkezdi növelni kínálatát, valamint a még betakarítás alatt álló Nyugati Szabad Állam is, a piac ellátottsága javulni fog, és ez lefelé irányuló nyomást gyakorol majd az árakra. Az átlagár még mindig 10 kg-os zsákonként 70 Rúpia felett van, az 1. osztályú burgonya esetében pedig meghaladja a 80 Rúpiát, sőt a durbani városi piacon a 90 Rúpiát, Fokvárosban pedig a 100 Rúpiát is eléri a helyben termesztett Sandveld burgonya ára. Ebben a szezonban kevesebb hektáron ültettek étkezési burgonyát (20 413 hektár) és az áramkimaradások negatívan befolyásolják a gazdaságok öntözési lehetőségeit is. Dél-Afrika burgonyából önellátó és a határokon túlra, például Mozambikba exportál.

A dél-afrikai friss termékpiacokon (a kiskereskedelem nélkül) idén eddig közel 60 millió 10 kg-os zsákot értékesítettek, ami – valószínűleg a magas ár miatt – elmarad az ötéves átlagtól.

 Kína: A vetésterület több, mint 13%-kal nő az előző évhez képest

Az idei 2022/23-as burgonyaszezonban a termőterületek növekedése tapasztalható északon és délen (a téli termelésre), valamint Kína központi síkságain. Július közepén-végén kezdenek megjelenni a piacon az első újburgonyák. Idén az árak alacsonyabbak, mint tavaly, mivel a kínálat nőtt. Augusztusban és szeptemberben nagyobb árcsökkenés várható, amikor nagyobb mennyiségű burgonya érkezik a piacra. Ugyanakkor – bár a terület növekedett idén – a korábbi évek csökkenései miatt a teljes ültetvényterület még mindig valamivel a 2020/21-es szezon alatt van. A Középső-síkságon a májustól júliusig tartó hónapokban termelnek burgonyát. Itt a téli hónapok hideg időjárási viszonyai miatt az idén kissé alacsonyabb volt az össztermelés. Ez az év első felében magasabb burgonyaárszintet határozott meg.

 Észak-Amerika: Nagyobb újtermésű burgonya-kínálat érkezik

Az észak-amerikai burgonyakínálat jelentős változás előtt áll, mivel az új termés betakarítása néhány régióban már megkezdődött. Regionálisan Delaware, Minnesota és Quebec már megkezdte a betakarítást, míg Idaho, Washington, Észak-Dakota, Massachusetts és a kelet-kanadai tartományok mind a megkezdése előtt állnak. Eközben a kereslet jó, még annak ellenére is, hogy a burgonya árai az egész szezonban történelmi magasságban voltak. Várható, hogy a nagyobb kínálat miatt az árak valószínűleg alacsonyabbak lesznek, és a kereslet esetleg megélénkülhet.

Forrás: Katona Petra – NAK

Mezőgazdaság

Október közepén indul az agrártámogatások előlegfizetése

Print Friendly, PDF & Email

Hamarosan megkezdődik a közvetlen támogatások, valamint egyes vidékfejlesztési intézkedések előlegeinek kifizetése

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az agrártámogatások uniós feltételeinek változása és a piaci nehézségek közepette felértékelődik minden pénzügyi segítség, így az előlegfizetés feltételeinek megteremtése után október 16-án idén is megkezdődik a közvetlen támogatások, valamint egyes vidékfejlesztési intézkedések előlegeinek kifizetése – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Fotó: Agrárminisztérium Facebook oldala

A tárcavezető kifejtette, a Közös Agrárpolitika uniós reformja számos változást hozott az idei évben, az új előírásoknak történő megfelelés a gazdálkodók részéről alkalmazkodást és adminisztrációs feladatokat jelentett. Az érintettek idén tavasszal nyújthatták be első alkalommal az új rendszerben, az új szabályok alapján meghirdetett támogatási jogcímekre vonatkozó igényeiket. A számos változásra való tekintettel elismerés és köszönet illeti a gazdákat, az őket segítő kamarai falugazdászokat, a szaktanácsadókat és a folyamatban közreműködőket – hangsúlyozta Nagy István.

Az agrárkormányzat tisztában van az előlegfizetés magyar agrárium finanszírozási gyakorlatában kialakult jelentőségére, hiszen hosszú évek óta segíti az őszi munkák elvégzését. Az idei esztendőben különösen fontos minden olyan eszköz, ami a piaci problémák, magas költségszintek miatti likviditási problémák enyhítéséhez hozzájárulhat. Az előleg- és  részfizetésekhez szükséges pénzügyi források rendelkezésre állnak – közölte a miniszter.

Nagy István tájékoztatása szerint az előlegfizetésben az alaptámogatás mellett a kis- és közepes gazdaságok célzott támogatását biztosító új támogatási formán, az újraelosztó támogatáson is megindulnak az utalások. Az érintettek a következő jogcímeken számíthatnak előlegfizetésre: alaptámogatás, újraelosztó támogatás, termeléshez kötött támogatások (tejhasznú tehén, hízott bika, anyajuh, intenzív gyümölcs, extenzív gyümölcs), valamint az agrár-környezetgazdálkodási és ökológiai gazdálkodást érintő vidékfejlesztési támogatások.

 

Forrás: AM

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Aktuális és gyakori kérdésekre ad választ az eGN új, módosított kitöltési útmutatója

Print Friendly, PDF & Email

A Nébih frissítette az elektronikus gazdálkodási napló kitöltési útmutatóját.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Nébih a gazdálkodók igényeit figyelembe véve a leggyakoribb kérdések alapján frissítette az elektronikus gazdálkodási napló kitöltési útmutatóját, valamint bővítette a gyakran ismételt kérdések (GYIK) gyűjteményét is. A jelenlegi módosításokkal a hivatal többek között az őszi vetésű főnövény rögzítésével és a tápanyag gazdálkodási terv beküldésével kapcsolatos hasznos információkat foglalta össze.

Fotó: Nébih

A Nébih több olyan kérdést is kapott a gazdálkodóktól, melyek egy-egy azonos téma köré csoportosíthatóak. A hivatal ezek alapján ‒ a naplóvezetés egyszerűsítése, az adminisztrációs terhek csökkentése érdekében ‒ módosította az eGN kitöltési útmutatóját, és bővítette a gyakran ismételt kérdések gyűjteményét is.

Az évszakra való tekintettel kifejezetten időszerű az őszi vetésű növények kapcsán az a kérdés, hogy melyik évhez kell felvezetni azokat. A Nébih struktúrája szerint, jóllehet a támogatási év igazodik a naptári évhez, ugyanakkor az őszi vetésű kultúrák esetében a kincstári támogatást a termelők valójában az előző évben elvetett növényekre kapják. Ezt figyelembe véve az őszi vetésű kultúrákat mindig a következő évi ‒ jelen esetben a 2024-es ‒ gazdálkodási évre kell rögzíteni.

A tápanyaggazdálkodási terv vezetésének gyakoriságára vonatkozóan is több kérdés érkezett a Nébih-hez, melyek alapján az útmutató ‒ a módosításnak köszönhetően ‒ még pontosabb válaszokat tud nyújtani.

Több esetben kértek tájékoztatást a napló vezetésére kötelezett halála esetén felmerülő teendőkről is. A GYIK bővítésével a gyűjtemény most már ennek megválaszolására is kitér. Eszerint az örökösnek az örökhagyó naplójában nem kell semmilyen változtatást elvégeznie, ugyanakkor a saját naplójában tovább kell vezetnie az örökhagyó azon területeit, amelyek az örököshöz kerültek.

Az Elektronikus Gazdálkodási Napló (eGN) módosított kitöltési útmutatója és a bővített GYIK gyűjtemény elérhető a Nébih portál eGN aloldalán.
Kérdés esetén az egn@nebih.gov.hu címen kérhető segítség.

Forrás: Nébih

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Fontos határidő közeledik a 2023. évi egységes kérelem tekintetében!

Print Friendly, PDF & Email

Fontos szabályokra hívrta fel a figyelmet az MVH

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az Európai Mezőgazdasági Garanciaalapból, valamint az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból és a központi költségvetésből finanszírozott egyes támogatások igénybevételével kapcsolatos eljárási szabályokról szóló 13/2023. (IV. 19.) AM rendelet alapján:

„20. § (1) Az egységes kérelem kijavítására, valamint az egységes kérelem részleges vagy teljes visszavonására – a termeléshez kötött anyatehéntartás támogatása kivételével – a tárgyév szeptember 29-ig van lehetőség.
(2) Termeléshez kötött anyatehéntartás támogatás esetén az igénylés kijavítása, részleges vagy teljes visszavonása tárgyév december 20-ig lehetséges.”

A fénykép illusztráció: Pixabay

Fel kívánjuk hívni a figyelmet arra, hogy a határidők lejártakor a szerkesztés alatt álló adatváltozás elektronikus bizonylatok hivatalból törlésre kerülnek! Ennek megfelelően kérjük az érintetteket, hogy ennek tudatában, még a határidőket megelőzően nyújtsák be vagy töröljék a szerkesztés alatt álló adatváltozás bizonylatokat.

2023. szeptember 29-t követően az alábbi adatok kijavítására, visszavonására már nem lesz lehetőség:

 • Nem lehet visszavonni a teljes egységes kérelmet, kivéve akkor, ha a kérelem kizárólag termeléshez kötött anyatehéntartás/nemzeti átmeneti anyatehéntartás támogatással érintett.
  Kizárólag ezen támogatások esetén az egységes kérelem 2023. december 20-ig visszavonható.
 • Nem lehet visszavonni teljes jogcímet, kivéve a termeléshez kötött anyatehéntartás/nemzeti átmeneti anyatehéntartás támogatás vonatkozásában.
  Kizárólag ezen támogatások esetén a jogcímek, és esetlegesen vele együtt a teljes egységes kérelem 2023. december 20-ig visszavonható.
 • Nem lehet visszavonni teljes blokkot, táblát, állategyedet, erdőrészletet, méhcsaládot, törzsállományt, kivéve a termeléshez kötött anyatehéntartás/nemzeti átmeneti anyatehéntartás támogatás vonatkozásában.
  Kizárólag ezen támogatások esetén az állategyedek 2023. december 20-ig visszavonhatóak.
 • Nem lehet visszavonni egy táblán, állategyeden, erdőrészleten lévő jogcím igénylést, kivéve a termeléshez kötött anyatehéntartás/nemzeti átmeneti anyatehéntartás támogatás vonatkozásában.
  Kizárólag ezen támogatások esetén az állategyedről a jogcímek 2023. december 20-ig visszavonhatóak.
 • Nem lehet megváltoztatni a főnövény hasznosítási kódját, csökkenteni a tábla területét, nem lehet kijavítani a tábla rajz elhelyezkedését, nem lehet a főnövény esetén megadott egyéb adatokon változtatni (öntözés, termesztő berendezés, termesztés célja stb.). Kivétel: Főnövény vetési és betakarítási/beforgatási időpontját.
 • Táblán lévő nem termelő tájképi elem (NPLFA) kijelölése sem lehetséges a határidő után (kivéve ökológiai jelentőségű másodvetés ld. lent).
 • Fiatal gazda jogcím igénylésekor nincs lehetőség a nyilatkozatok módosítására, valamint jogi személyek esetében a korábban megadott elsődleges és nem elődleges ügyfelek módosítására, törlésére.
 • Állatlétszám alapú támogatások esetén nincs lehetőség a támogatási igényre irányuló nyilatkozatok módosítására, kizárólag a termeléshez kötött anyatehéntartás/nemzeti átmeneti anyatehéntartás támogatási igények vonatkozásában.
  Kizárólag ezen támogatások esetén a támogatási igényre irányuló nyilatkozatok 2023. december 20-ig módosíthatóak.

Milyen adatot lehet megadni 2023. szeptember 29-t követően is:

 • Főnövény vetési és betakarítási/beforgatási időpontját
 • Október 1-ig lehet megvalósítani a Feltételesség HMKÁ8, illetve AÖP gyakorlat3 keretében elszámolni kívánt ökológiai jelentőségű másodvetéseket. Az október 1-ig megvalósított ökológiai jelentőségű másodvetések 2023. október 16-ig jelenthetőek be!
  Október 1 és 16 között be lehet jelenteni tervezési dátummal nem rendelkező, ám október 1-ig megvalósított ökológiai jelentőségű másodvetést, de ezen esetekben kötelező megadni a tényleges vetés dátumát is. Október 16-ig ki lehet javítani az addig megadott másodvetéshez kapcsolódó adatokat.
  2023. október 17-ét követően kizárólag a már megvalósított másodvetésekhez lehet a beforgatás dátumát megadni, egyéb adat már nem módosítható!
 • Október 31-ig lehet megvalósítani a hagyományos másodvetéseket, illetve zöldtrágyázás céljából vetett másodvetéseket. A hagyományos és zöldtrágyázás céljából vetett másodvetések elvetése 2023. november 15-ig jelenthetők be! 2023. november 16-át követően kizárólag a már megvalósított másodvetésekhez lehet a beforgatás dátumát megadni, egyéb adat már nem módosítható!
  November 15-ig ki lehet javítani az addig megadott másodvetéshez kapcsolódó adatokat, kivéve, ha a hagyományos másodvetésen valamilyen termeléshez kötött területalapú jogcím igénylés is volt.
  Az ilyen jogcímmel is érintett másodvetések esetén szeptember 29-t követően, amennyiben a másodvetés esetén a tényleges vetési időpont is bejelentésre került, a másodvetés tekintetében kizárólag a másodvetés betakarítási/beforgatási dátuma jelenthető be!
 • Megvalósított hagyományos másodvetés esetén, amennyiben a másodvetésre termeléshez kötött területalapú jogcímek egyike is igénylésre került, a tényleges vetéssel egyidejűleg kérjük adja meg a szükséges vetőmag számla adatokat. Adatmegadásra azonban már csak azon hasznosítások esetén van lehetőség, melyek tekintetében Ön másodvetést jelentett be.
 • Agrotechnikai műveletek:
  AÖP tekintetében 2023. december 31-ig végezhetőek el. Ezen agrotechnikai műveletek 2024. január 15-ig jelenthetők be, ezt követően ilyen agrotechnikai művelet már nem jelenthető be!
  VP AKG 2021 intézkedés keretében elszámolni kívánt agrotechnikai műveletek egész évben bejelenthetőek a tevékenység elvégzését követő 15 napon belül.
 • Dokumentum csatolás kizárólag a Feltételesség, Kölcsönös Megfeleltetés, a termeléshez kötött területalapú jogcímek követelményeinek ellenőrzésre (pl.: honamadatok, szaporító anyag igazolása stb.), illetve a VP Baromfi állatjólét intézkedés esetén kerül figyelembe vételre.
  ​​​​​​​VP Baromfi állatjólét intézkedés esetén a dokumentum csatolás határideje október 30-a!!

Figyelem! Kérjük, hogy amennyiben egy másodvetést, agrotechnikai műveletet már nem kíván megvalósítani, azt egy adatváltozás bizonylaton törölje és nyújtsa be ezen változást tartalmazó adatváltozás bizonylatot, ezzel is gyorsítva a kérelmek feldolgozását!!

VP Baromfi állatjólét intézkedésadatszolgáltatás 2023. október 1-30 között

A VP3-14.1.4-22 kódszámú VP Baromfi állatjólét támogatás kapcsán a 2022.10.16-tól 2023.10.15-ig tartó kötelezettségvállalási időszak alatt vezetett 5. számú melléklet, valamint a keletkezett dokumentumok benyújtására az Egységes kérelemadatváltozás bejelentés felületén lesz lehetőség. A felület használatára vonatkozóan külön kitöltés útmutató kerül kiadásra, erre vonatkozóan kérjük figyeljék a Kincstár honlapját!

Október 30-át követően VP Baromfi állatjólét támogatáshoz kapcsolódó adatszolgáltatást is tartalmazó be nem adott adatváltozás bizonylatok törlésre kerülnek!

Forrás: MVH

Tovább olvasom
Cart
 • No products in the cart.