Keressen minket
[wpml_language_selector_widget]

Mezőgazdaság

800 km-t meghaladó árvízvédelmi készültség van az országban

Print Friendly, PDF & Email

Ezekben az órákban tetőzik a Duna Budapestnél

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Budapest, 2024. 06. 08. – Ma már 826 km-en zajlik árvízi védekezés a magyarországi folyókon. A nagybajcsi kettős tetőzést követően a vártnál ugyan lassabban, de apadásnak indult a Duna a felső, szigetközi szakaszon. A hullámtérben a dús aljnövényzet továbbra is lassítja a víz átfolyását, hiszen az elöntött, növényzettel borított ártérről most sokkal lassabban jut vissza a víz a mederbe. Ennek hatására a fővárosban szombaton várható a hosszan elnyúló tetőzés az alsó rakpart szintje körüli vízállással.

Fotó: Pixabay

A Duna német és osztrák részvízgyűjtőin a tegnapi nap során sem hullott számottevő eső. A legfrissebb előrejelzés vasárnaptól mutat újra csapadékosabb időjárást, azonban ez a jelenlegi árhullám levonulását jelentősen nem befolyásolja.

A felső szakaszokon a német, az osztrák, illetve a szlovák mérések és előrejelzések továbbra is nagyon lassú apadást mutatnak. A ma reggeli adatok szerint a hazai szakaszon hosszan elnyúló tetőzésre és némileg alacsonyabb vízállásokra lehet számítani.

Budapesten a mai napon várható a tetőzés az alsó rakpart szintje körüli vagy azt kissé meghaladó vízállással, míg a többi itthoni szakaszon az I. fokú szintet megközelítő tetőző vízállások lesznek jellemzőek. A főváros feletti folyószakaszokon pedig a lassú apadás miatt várhatóan tartósan az I. fok szintje körül maradnak a vízállások.

Nagyon lassú az apadás tehát a Szigetköz területén és Győrnél is, tovább lassítva a víz útját a Duna alsóbb szakaszain, hiszen a szigetközi burjánzó növényzet az érkező vizet valamelyest felfogja, lassabban képes átereszteni, az ártérről újra a mederbe engedni.

A Duna árhullámának tetőzése jelenleg Gönyű térségében jár, ahol továbbra is zajlik a védekezés az átvezényelt tiszai vízügyes kollégákkal karöltve. A megerősített vízügyi őrszolgálatot 317 dunai és tiszai vízügyes szakember közösen látja el a nap 24 órájában, hiszen az árhullám tartóssága miatt fokozott figyelmet kell fordítani az árvízvédelmi töltéseken esetlegesen előforduló jelenségek felderítésére.

Az árvizek apadásánál is kiemelten fontos a szakképzett vízügyes szakemberek jelenléte, hiszen a gátak egy ilyen hosszan elnyúló tetőzésnél átnedvesedhetnek. A folyamatos szakszerű megfigyelés célja, hogy a vízügyesek felismerjék, ha szükség van segítségre, esetleg a gátak megerősítésére, hogy azok megőrizzék ellenállóképességüket. Ennek legismertebb formája a gát magasítása, de szükség lehet mentett oldali megtámasztásra, vagy a gáttestben kialakuló károsan gyors szivárgások csökkentésére, buzgár elfogással, vagy ellennyomó medence kialakításával.

A vízügy szakemberei továbbra is folytatják az árvízvédelmi munkálatokat valamennyi érintett szakaszon a Rábán, a Murán, a Dráván és a Tarnán is.

Forrás: OVF

Mezőgazdaság

„Szalmonella-buli” az élelmiszerbiztonságért: új lendületben a Nébih Oktatási Programja

Print Friendly, PDF & Email

Oktatási programot indított a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szemléletformáló Oktatási Programja a nyári szünetben is számos újdonsággal kívánja felhívni a gyerekek és szüleik figyelmét az élelmiszerbiztonság fontosságára, valamint az élelmiszerpazarlás témájára. Az Okos Doboz felületén animációs videók és interaktív játékok segítségével játszva tanulhatnak a gyerekek az élelmiszerbiztonság különleges világáról. Emellett Facebook oldalán állandó heti rovatot, míg a szemléletformálás legfontosabb szövetségesei, a pedagógusok számára tematikus hírlevelet indít a hivatal.

 

Az élelmiszerlánc biztonsága és fenntarthatósága közös felelősségünk, amelyben a tisztességes vállalkozások mellett a vásárlóknak is kiemelt szerepük van. A hosszútávú cél olyan tudatos fogyasztók nevelése, akik felismerik a kockázatokat, tudják, mit tehetnek az élelmiszer-eredetű megbetegedések elkerülése érdekében, valamint a fenntarthatósági szempontokat is figyelembe veszik a mindennapi döntéseik során. E cél érdekében indult el 2017-ben a Nébih Oktatási Programja, mely során a hivatal munkatársai már több mint 28 ezer óvodást, általános és középiskolás diákot látogattak meg, és 600-nál is több foglalkozást, előadást tartottak az élelmiszerbiztonság vagy az élelmiszerpazarlás legfontosabb kérdéseiről.

A már meglévő és a www.nebihoktatas.hu oldalon elérhető „kulcsrakész” oktatási anyagok és kiadványok köre 2024-ben új interaktív anyagokkal bővült. A hivatal az Okos Doboz csapatával olyan alapvető élelmiszerbiztonsághoz kapcsolódó kérdéseket dolgozott fel, mint hogy mit hova pakoljunk a hűtőben és ennek mi a jelentősége? A lejárt joghurtot megehetjük-e még? Vagy, hogy mikor hág tetőfokára a szalmonella-buli? Mindezt a fiatalok számára szerethető és izgalmas online, interaktív formában. Az Okos Doboz oldalán elérhető, középiskolásoknak szóló gyűjtemény idén ősszel az élelmiszerbiztonság, az élelmiszerminőség, az élelmiszerpazarlás és a fenntarthatóság témájában további elemekkel bővül majd.

A nyáriszünet elejétől a hivatal rendszeres oktatási rovattal is jelentkezik a Facebook és Instagram oldalain. E felületeken elsősorban az érdeklődő pedagógusok, szülők, valamint a lelkes fiatalok kaphatnak képet az Oktatási Program tartalmairól, valamint tájékozódhatnak az aktualitásokról.
A szemléletformálásban a legfontosabb szövetségesek a pedagógusok. A velük való közvetlenebb kapcsolattartás érdekében tematikus pedagógus hírlevél indul, amelyből a témához kapcsolódó, releváns oktatási anyagokról, újdonságokról értesülhetnek a feliratkozók. A pedagógusok visszajelzéseire is nagyban számít a Nébih, hiszen ez a fejlődés egyik záloga. Ehhez kapcsolódik az a cél is, hogy az oktatási portfólió bővítése a szaktanárok igényeihez igazodjon, ugyanis az élelmiszerbiztonság és az élelmiszerpazarlás a legtöbb tantárgy tananyagába beilleszthető.
A Nébih kiadványaiból a pedagógusok mintapéldányokat is igényelhetnek, ami segíti őket, abban, hogy élelmiszerekhez kötődően megbízható, korszerű ismeretekkel egészítsék ki az órákat, foglalkozásokat. A tudáscsomag emellett az egyéb iskolai programok (délutáni foglalkozások, szakkörök, erdei iskola, témahetek, tematikus napok) színesítésére is alkalmas.

Aktuális kiadványok: 

  • Tiszta kézzel című kiadvány, amely az óvodás korú gyermekeknek ad útmutatást az alapos kézmosásról, valamint a higiénikus, célirányos élelmiszervásárlásról és helyes élelmiszertárolásról.
  • A Maradék nélkül program oktatási csomagja, amely az élelmiszerpazarlás megelőzésének fontosságára hívja fel a figyelmet és nyújt hasznos tanácsokat a mindennapokhoz.
  • Mese habbal szülinappal mesekönyv és Élelmiszerbiztonságról gyerekeknek című általános iskolásoknak szóló ismeretterjesztő kiadványok, amelyek betekintést engednek az alapvető élelmiszerbiztonsági szabályokba, többek között a tudatos vásárlás, higiénikus ételkészítés és tárolás rejtelmeibe.
  • Középiskolásoknak szóló anyagok, amelyek az élelmiszerbiztonsági ismeretek mellett megismertetik a tanulókkal a betegségeket okozó mikroorganizmusokat is.

A Nébih Oktatási Program oktatási csomagjai a nebihoktatas.hu honlapon érhetőek el. Élelmiszerpazarlásról szóló további érdekességek pedig a maradeknelkul.hu oldalon találhatóak.

Forrás: NÉBIH

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Szálas fehérjetakarmány-növény termesztés – kaszálás ellenőrzése

Print Friendly, PDF & Email

A Magyar Államkincstárnak műholdfelvételekre támaszkodva vizsgálja a mezőgazdasági gyakorlatokat és tevékenységeket:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az új uniós előírásoknak megfelelően a 2023-as esztendőtől a Magyar Államkincstárnak műholdfelvételekre támaszkodva is vizsgálnia és értékelnie kell a mezőgazdasági gyakorlatokat és tevékenységeket, ezt a vizsgálatot végzi a Területi Monitoring Rendszer (továbbiakban TMR).

Fotó: Pixabay

1. Miért vizsgáljuk?

A ’Szálas fehérjetakarmány-növény termesztés – kaszálás ellenőrzése’ ellenőrzés a bejelentett táblán előírt időszakban történő kaszálás elmaradását/elmulasztását keresi, azaz a tábla nagy valószínűséggel nem felel meg a támogathatósági kritériumoknak.

2. Mit vizsgálunk?

A ’Szálas fehérjetakarmány-növény termesztés – kaszálás ellenőrzése’ ellenőrzés keretében észlelt kaszálás elmaradások esetében két körben történik majd a kedvezményezettek tájékoztatása.

19/2024. (IV. 9.) AM rendelet 28. § alapján:

  • „ha az állomány már többévesnek minősül, illetve a támogatás igénylésének a további éveiben tárgyév július 1-jéig legalább kétszeri kaszálást végezzen”

A TMR tervezetten a július 1 határidő előtti hetekben adhat azon kérelmekre jelzést, melyeknél a kérelmezett területen az adott évben nem volt megfigyelhető a kétszeri kaszálás.

  • „az igénylés évét megelőző évben megvalósult őszi vagy a tárgyévben megvalósult tavaszi telepítés vagy felülvetés esetén a két- vagy többéves művelésre alkalmas kultúrák vonatkozásában a támogatásigénylés első évében augusztus 1-jéig egyszeri” kaszálást végezzen

A TMR tervezetten az augusztus 1 határidő előtti hetekben adhat azon kérelmekre jelzést, melyeknél a kérelmezett területen az adott évben nem volt megfigyelhető kaszálás.

A TMR tervezetten az augusztus 1 határidő előtti hetekben adhat azon kérelmekre jelzést, melyeknél a kérelmezett területen az adott évben nem volt megfigyelhető kaszálás.

3. Milyen megoldási lehetőségekkel élhetnek a kedvezményezettek a konfliktus feloldására?

  1. Valós konfliktus

Az igénylés beadója egyetért azzal, hogy az igényelt területen a kaszálást előíró időszakban nem történt meg az egyszeri vagy kétszeri kaszálás (az állomány korától függően), azonban a kötelező időszak még nem zárult le. A kaszálás az előírásoknak megfelelően elvégezhető, melynek megvalósulását a MobilGazda applikációban, fotó készítéssel tudja igazolni.

  1. Valós konfliktus

Az igénylés beadója egyetért azzal, hogy az igényelt területen a kaszálást előíró időszakban nem történt meg annak egyszeri vagy kétszeri kaszálása (az állomány korától függően). Az igénylés visszavonását megteszi.

  1. Nem valós konfliktus – Ellenbizonyítás

Az igénylés beadója nem ért egyetért azzal, hogy a kötelező időszakban elmulasztotta volna a kaszálást. Ennek bizonyítását a MobilGazda applikációban megkapott fényképkészítési feladatra válaszolva irányított fotó beküldésével teheti meg, melyhez rövid szöveges leírást is tehet.

4. Fel nem oldott konfliktusok

Amennyiben a TMR jelzésre nem reagál megadott határidőn belül a kedvezményezett, vagy a reakció nem oldja fel a konfliktust, akkor valószínűleg helyszíni ellenőrzés dönt majd a terület támogathatóságáról.

Forrás: MÁK

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Zajlik az aratás, figyeljünk az utakon!

Print Friendly, PDF & Email

Az aratás miatt megnőtt a mezőgazdasági munkagépek száma a közutakon.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Országszerte zajlik az aratás, emiatt nagyobb számban vesznek részt a forgalomban mezőgazdasági munkagépek, ami fokozott figyelmet követel minden járművezetőtől – hívta fel a figyelmet közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.

A tárcavezető arra emlékeztetett, hogy idén sokkal korábban, június elején kezdődött meg a korai őszi árpa betakarításával az aratás a földeken. Az ország kenyere idén is biztosított, amiért kiemelt köszönettel tartozunk minden gazdának – tette hozzá.

Nagy István kitért arra is, hogy a nyári betakarítási munkálatok következtében, az autósok az utakon gyakran találkozhatnak mezőgazdasági munkagépekkel is. A miniszter ezért nagyobb figyelmet kér a közlekedésben résztvevőktől. A balesetek elkerülése és a biztonságos közlekedés érdekében tanúsítsunk fokozott türelmet a kombájnokkal, valamint a traktorokkal, szállítójárművekkel szemben, és ezeket észlelve óvatosabban közlekedjünk. Az alacsony sebességgel haladó mezőgazdasági gépek mögött feltorlódhat a forgalom. A nagyobb sebességgel haladó járművek vezetői, így csak akkor kezdjenek előzésbe, ha a manőver biztonságosan kivitelezhető és a befejezéséhez szükséges útszakasz jól belátható. A nagyméretű gépeket fokozott óvatossággal és mérsékelt sebességgel érdemes megközelíteni, felkészülve az esetleges irányváltoztatásra – figyelmeztetett a tárcavezető.

A miniszter arra számít, hogy az idei időjárás következtében a nyári betakarítási munkálatok a szokásosnál sokkal előbb befejeződhetnek. Fontos ugyanakkor, hogy a földekről a termények minél hamarabb érjék el a célállomásaikat. Az eredményes aratás, illetve a gazdák szorgalma és kitartása mind-mind hozzájárulnak hazánk biztonságos élelmiszer-ellátásához, amiért nem lehetünk elég hálásak az ágazat szereplőinek – húzta alá az agrártárca vezetője.

Forrás: AM

Tovább olvasom