Nem pihennek és javában zajlik a fiókanevelés a madaraknál. A nagy testű, hálóval nem befogható fajoknál ez az az időszak, amikor a madarászok jelölést – gyűrűt, jeladót – tudnak tenni a fészekben ülő fiókákra, későbbi nyomon követésük érdekében. Mi is ezt végeztük az NKM Áramhálózati Kft. által biztosított emelőkosaras autó segítségével, amikor Pusztaszeren, Ópusztaszeren, Tömörkényben és Csanyteleken összesen 14 fészekben 39 fehérgólya-fióka lábára raktunk hagyományos fém ornitológiai gyűrűt és távcsővel is leolvasható, kék színű színes gyűrűt – tájékoztatott az MME Csongrád megyei Csoportja.

Fotó: Lovászi Péter

Ezzel tudják vizsgálni többek közt a  3-5 év múlva költésre visszatérő madarak helyhűségét, vagyis milyen messzire kezdenek el költeni „szülőotthonuktól”. Jó példa erre az a gólya, amit 2005-ben gyűrűztünk Makón és 2010. óta, vagyis 11. éve minden évben fészkel a közeli Magyarcsanádon.

Fotó: Lovászi Péter

A Baksi-puszta ez egyik kiemelt fontosságú madárélőhely Csongrád-Csanád megyében, ahol a környező falvakban fészkelő és a pusztán táplálékot gyűjtő fehér gólyák, mellett szalakóták, kék- és vörös vércsék, kis őrgébicsek, különféle vízimadarak is élnek.

Fotó: Lovászi Péter

Forrás: MME Csongrád megyei csoportja