Területbejárás során egy nagyobb gólyacsoportban tűnt fel egy fehér gólya, amelyen egy színes lábgyűrűt sikerült megfigyelni és végül lefotózni a Békés megyei Zsadányban. A Madárgyűrűzési Központ adatai szerint a gólyát a Bács-Kiskun megyei Madarason, Tamás Ádám gyűrűzte 2018-ban.

A zsadányi fehér gólya Fotó: Szilágyi Bay Péter

Hazánkban 1908-ban kezdődött a gyűrűzés

Hazánk rendszeresen 1908-tól végez madárgyűrűzéseket, amellyel Schenk Jakab és Herman Ottó beírta hazánkat a madárgyűrűzés történetébe, hiszen harmadik ország voltunk  a világon, akik a vonuló madarak mozgását megpróbálták rögzíteni. A magyar módszer annyira sikeresnek számított, hogy Anglia is átvette. Sajnos a második világháború súlyos károkat okozott, óriási mennyiségű adatot veszítettünk el, de ma már 100 000 madarat is gyűrűznek évente hazánkban.

A 2018. nyarán gyűrűzött fehér gólya zsadány határában táplálkozott Fotó. Szilágyi Bay Péter

Zsadányban tűnt fel a madarasi gólya

Július 19-én területbejárást tartottam, amikor egy nagyobb gólya csoportra lettem figyelmes Zsadány külterületén, a csak Macskásnak nevezett területrészen. Ebben az évben már több felől jelentették, hogy már július elejétől nagyobb gólyacsoportok gyülekeznek, mintha már augusztus felé járna az idő. Ezt Zsadányban is lehetett látni. Július 19-én egy frissen aratott őszi búza tarlón szedegető gólyákról videó felvételt készítettem, amikor az egyik madár lábán megpillantottam a gyűrűt.

Madaras után 194 kilométerre, Zsadányban tűnt fel újra a 2018-ban gyűrűzött madár

A madármegfigyelés különleges élmény, hiszen sokszor találkozik az ember helyben költő, élő madarakkal, „akik” megismernek bennünket és nem félnek tőlünk, de sokszor találkozunk vonuló, „úton” lévő, vagy éppen kóborló vendégekkel is. Ez a fotózás is így indult, amikor észrevettem a lábgyűrűt. Onnantól viszont már sokkal izgalmasabbá vált, hogy sikerüljön elfogadható és értékelhető képeket készíteni.

Hazánkban a fehér gólya fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100 000 Ft. Fotó: Szilágyi Bay Péter

Több fotó után végül sikerült a gyűrűt jól lefényképezni, amely ilyenkor, fiókanevelés idején meglehetősen szennyezett, de a dupla soros felirat miatt azonosítani lehetett a madarat.

Tamás Ádám gyűrűzte a madarat 2018-ban

A Madárgyűrűzési Központ adatai szerint a gólya fiókaként kapott gyűrűt 2018. június 15-én. Gyűrűszáma: Budapest [HGB] PH11712. A színes gyűrű kék, H46R feliratú. A gyűrűket Tamás Ádám, a fészekben a még röpképtelen fiókákon rögzítette.

A zsadányi gólyát Tamás Ádám gyűrűzta még 2018-ban (a fotón itt egy nagy lilikkel látható) Fotó: Tamás Ádám Facebook oldala

Adatok megtekintése térképen: http://tringa.mme.hu:8080/mme/captures/map/Njk4MjA4NA

Amennyiben gyűrűzött madarat sikerül videóznia, fotóznia akkor vegye fel a kapcsolatot a Madárgyűrűzési Központtal:

Madárgyűrűzési Központ / Hungarian Bird Ringing Centre
MME / BirdLife Hungary
Költő u. 21., H-1121 Budapest
Tel.: +36-1-391-1772
E-mail: ringers@mme.hu
Web: www.mme.hu

Szilágyi Bay Péter