Keressen minket

Vadászat

Vadászélményeim

Közzétéve:

Feltöltő:

Print Friendly, PDF & Email

Miután elhatároztam, hogy vadász leszek és letettem a vadászvizsgát, megvettem életem első sörétes fegyverét. Sikerült bekerülnöm a falunkban lévő vadászegyesületbe, ahol csak a kijelölt egy év próbaidő leteltével járhattam egyedül a területen.

Már ez idő alatt megkaptam az engedélyt vaddisznóra. Sajnos mivel a sörétesemen nem volt céltávcső csak alkonyatig tudtam maradni és az izgalmas éjszakai lesvadászatokon csak mint megfigyelő tudtam részt venni. Az igazi nagyvadra való vadászat akkor kezdődött számomra, amikor vadásszá válásom után úgy másfél évvel megvettem a golyós fegyverem.

Fiatal vadász lévén gyorsan szerettem volna felavatni az új puskám. Ez a puska megvétele és az elhatározás utáni második héten valósult meg.

November 9-e volt, éppen telihold. Zolival és Árpival úgy döntöttünk, hogy vallatóra fogjuk a falunk határában húzódó akácost. Az elhatározást tettek követték, a szokásos procedúrák (készülődés majd a beiratkozás) után elindultunk az akácosban elhelyezkedő magaslesek felé, ahová engem apám is elkísért. Én Zoli jóvoltából felültem az ő magaslesére, majd a szokásos „törd a csontját” jókívánság után elindultak ők is a kiválasztott, tőlem jobbra lévő lesek felé. Árpié tőlem kb. 200 méterre volt majd tőle újabb 200 méterre a Zoli által választott magasles.

Zoliék még kényelmesen el sem helyezkedhettek, amikor velem szemben a patak túlsó partján lévő szórón megjelent egy sötét folt. Apámnál volt a távcső ezért én azt hittem, hogy a telihold által megvilágított gazcsomóról van szó. De alapos távcsövezés után, mely során az éppen leszálló köd is zavart, rájöttünk, hogy a fekete folt nem más, mint egy vaddisznó. Most már csak azt kellett eldöntenünk, hogy kan-e. Mivel csak egyedül volt, ami kanra utal, eldöntöttem MEGLÖVÖM.

A leszálló köd hatására a 4×40-es gyenge fényerejű céltávcsövön keresztül nem tudtam megállapítani, vajon merre néz a vadkan. Ezért az apámnál lévő gukker segítségével (amely úgy járt kettőnk között, mint a komp a Dunán), megállapítottuk, hogy a disznó jobbra néz, épp Zoliék felé. Már épp lőni akartam amikor egy picit elfordult tőlünk.. Várnom kellet egy jobb helyzetre, nem akartam farba lőni vagy épp hibázni. Nem váratott sokáig, hamarosan a teljes oldalát mutatta felém.

A gyorsító halk kattanására azt hittem elmegy, de szerencsére nem így történt. Céltávcsövem T-keresztje megállapodott a disznó legvastagabb részénél, a váll lapjánál. Ezt a puska durranása követte és a meglőtt vad utolsó menekülése.

Ezután következtek az igazi izgalmak: a vadászláz elhatalmasodása, vajon meglesz a vad, vajon milyen találatot kapott. Az apám nyugtatgatott, meglesz, mert figyelte a disznót és a lövés után szépen jelzett. Felhívtam a Zolit a megbeszélés szerint „ha lövés van, telefonálunk, értesítjük a másikat”. Mondtam neki, hogy szóljon az Árpinak is mert meglőttem egy disznót és lehet, hogy keresni kell.

Apámmal együtt megvártuk a többieket míg leérnek, addig is hátha kiszenved a vad. Mire leértek már mi is leszálltunk a lesről, Zoli is nyugtatott, biztos meglesz mert hallotta a becsapódást.

A patakon átérve, amelyben a nyári szárazságok következtében még nem volt víz, megnéztük a rálövés helyét, ahol csak elég kevés vért és egy kis golyó vágta hájdarabot találtunk. Némi keresgélés után a mederben már rendesen találtunk vért. Árpi meg is jegyezte „rendesen fest, a közelben kell lennie”. A rengeteg vér láttán kezdtem én is megnyugodni.

És valóban, a rálövés helyétől kb. 80 méterre ott feküdt életem első vadkanja. Érdekes módon nem dőlt az oldalára, mert menekülés közben, ahogy kétségbeesetten próbálta elérni a menedéket jelentő sűrűt befúrta magát a sűrűsödő szederindák és hasonló folyondárok közé, s ezek megtartották a hasán.

A gratulációk és a megkönnyebbülés után kivonszoltuk a disznót a rálövés helyére, ahol következett a töretátadás, vaddisznóvadásszá történő felütés és az elmaradhatatlan fényképezkedés. Ezek után a disznónak (mint kiderült kétéves kant sikerült lőnöm) a rendbe rakása, a nyúzás és a zsigerelés a vadászháznál létesített nyúzóhelységben megtörtént. Végezetül meghívtuk a többieket hozzánk egy kis ünneplésre, élménybeszámolóra.

Hát lényegében ennyi az én első disznóm története, remélem nem az utolsó.

Vadászat

Tolna vármegyei “dúvadhét” összefoglalója

Print Friendly, PDF & Email

Befejeződött a Tolna vármegyei “dúvadhét”

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Tolna vármegyében 2024-ben első alkalommal került meghirdetésre dúvadhét. A dúvadfajok gyérítésére meghirdetett időszak a kiírás szerint 2024. február 15. 00:00 órától február 28. 23:59 óráig tartott.

Fotó: OMVK

Tolna vármegyében 2024-ben első alkalommal került meghirdetésre dúvadhét. A dúvadfajok gyérítésére meghirdetett időszak a kiírás szerint 2024. február 15. 00:00 órától február 28. 23:59 óráig tartott.

Fotó: OMVK

Összesen 33 fő nevezett, amelyből 21 fő hivatásos vadász és 12 fő sportvadász volt.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

2024. március 1-én a meghirdetett dúvadhét zárásakor összesen 27 fő sikeres nevező jelent meg, a 33 nevező vadászból. A terítéken 191 róka, 159 borz 50 aranysakál és 3 nyest, összesen 403 vad volt.

Fotó: OMVK

Helyezések:

 

név státusz aranysakál róka nyest borz pontszám összes vad
Vincze Viktor hivatásos 17 31 1 16 580,5 65
Stein Krisztián hivatásos 3 39 11 470 53
Fábián Bence hivatásos 22 23 312 45
Szabotin Zalán sport 3 23 8 298 34

 

  1. helyezett: Vincze Viktor Gyulaj Zrt.
  2. Stein Krisztián Gyulaj Zrt.
  3. Fábián Bence Kocsolai Dám Vt.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Különdíjazottak, a legjobb eredményt elért hivatásos vadász és sportvadász:

Vincze Viktor hivatásos vadász Gyulaj Zrt.

Szabotik Zalán sportvadász Kocsolai Dám Vt.

 

Forrás: OMVK

Tovább olvasom

Vadászat

Pirkadatkor kivágta, reggelre tűzifának eladta az erdőt

Print Friendly, PDF & Email

Vádat emeltek egy férfival szemben

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Bajai Járási Ügyészség lopás, hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és eltiltás hatálya alatti járművezetés miatt vádat emelt egy férfival szemben. Az elkövető a környékbeli erdőkből hajnalonta kivágott akác- és nyárfát a helyszínen felaprítva tűzifának rögtön eladta, ezzel néhány hónap alatt komoly bevételre tett szert. A tanyás ingatlanában engedély nélkül felhalmozott 1 tonnányi roncsautó miatt is felelnie kell.

A vád szerint a bajai férfi 2022 szeptemberétől közel 5 hónapon át hajnalonta rendszám nélküli autóval és utánfutóval járta a Vaskút környéki erdőket azért, hogy fát lopjon. A vádlott az akkumulátoros fűrésszel kivágott fát a helyszínen felaprította és még a reggeli órákban rögtön le is szállította a vevőinek, akik köbméterenként 30-36 ezer forintot fizettek neki. A tolvaj összesen 40 köbméter akác- és nyárfát vágott ki, amivel közel 2 millió forint kárt okozott az erdőrészletek tulajdonosainak. Elfogásakor a bajai nyomozók 12 köbméter tűzifát lefoglaltak, így a sértettek kára részben megtérült.

A férfinál tartott kutatás során kiderült, hogy rendszeresen bontás céljából forgalomból kivont gépkocsikat és roncsautókat szerzett be, a bennük lévő motorral, a működésükhöz szükséges ásványi olajokkal, üzemanyag maradékkal, fékfolyadékkal együtt. A közel 20 köbméter térfogatú, 1 tonna tömegű veszélyes hulladékot a tanyás ingatlana udvarán tárolta. A roncsautókból a fémet sokszor égetéssel nyerte ki. A férfi mindezt a szükséges hulladékgazdálkodási engedély nélkül végezte, ami alkalmas volt az emberi élet, testi épség, az egészség, a föld, a víz és a levegő veszélyeztetésére.

A bűnügyi felügyelet alatt álló vádlott ráadásul 2023. augusztus 16-án, este, Baján úgy vezette a személygépkocsiját, hogy őt néhány hónappal korábban a bíróság jogerősen 1 évre eltiltotta a járművezetéstől.

Az ügyészség a férfit üzletszerűen elkövetett lopás, hulladékgazdálkodás rendjének megsértése, valamint eltiltás hatálya alatti járművezetés bűntettével vádolja és ezért vele szemben börtönbüntetés kiszabását indítványozta azzal, hogy a korábbi, próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetését is utólag végre kell hajtani. Bűnösségéről a Bajai Járásbíróság fog dönteni.

A fotókon az érintett erdőrészlet, a frissen kivágott és felaprított tűzifa, valamint a tanyán tárolt roncsautó hulladék látható.

Forrás: Ügyészség

Tovább olvasom

Vadászat

Szarvashiba hazavinni az agancsot!

Print Friendly, PDF & Email

Agancstolvajokat fogtak a rendőrök

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A kapuvári nyomozók 24 óra alatt kiderítették, ki lopta el a szarvasagancsokat a Himod és Hövej környéki erdőből.

Fotó: Rendőrség

A rendőrségre február 28-án érkezett bejelentés arról, hogy 2024 első két hónapjában egy erdőből több kilogramm szarvasagancsot tulajdonított el valaki. A Kapuvári Rendőrkapitányság az ügyben lopás vétség miatt eljárást indított, kollégáink rövid időn belül azonosították a feltételezett agancstolvajt. A nyomozók február 29-én délelőtt, az otthonában fogták el a 36 éves férfit, majd a kutatás során megtalálták az erdőből származó 6 darab agancsot.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A fiatalembert munkatársaink a Kapuvári Rendőrkapitányságra állították elő, ahol lopás vétség elkövetése miatt gyanúsítottként hallgatták ki. Elismerte a cselekmény elkövetését, továbbá elmondta, nem volt tisztában azzal, hogy az agancsokat tilos az erdőből elvinni.

Fotó: Rendőrség

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság kéri a természet kedvelőit, az erdőt- és mezőt látogatókat, fogadják meg az alábbi tanácsokat:

  • Agancsot találni izgalmas dolog, azonban azt – speciális engedély hiányában – soha nem vihetik magunkkal. Minden évben előfordul, hogy talált agancsot visznek haza erdőjárók, ami viszont lopásnak minősül.
  • Az agancs értékétől függ, hogy tulajdon elleni szabálysértést vagy bűncselekményt követ el az, aki magához veszi és elviszi.
  • Az elhullajtott agancsok gyűjtését kizárólag az erdészetek szakemberei, vadászok, vagy az erdőgazdaságok írásos engedélyével rendelkező személyek végezhetik.
  • A törvény nagyon szigorú, és az illegális agancsgyűjtést lopásnak, a szarvasok hajszolását és ezzel akár kínok közötti elpusztítását pedig állatkínzásnak minősíti.
  • Amennyiben kirándulás során feltehetően jogosulatlanul agancsot gyűjtő embert, embereket látnak, kérjük, hogy értesítsék az illetékes erdészeti hatóságot, vagy tegyenek bejelentést a 112-es segélyhívó számon.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Forrás: Rendőrség

Tovább olvasom
ewident logo